Zajmujê siê rekonstrukcj± ¿o³nierza Armii Czerwonej z okresu 1941-1945 i mam pewien problem.
Otó¿ nie wiem jakich chlebaków u¿ywali rosjanie (albo czy wogóle je mieli na wyposa¿eniu). Je¿eli ktos posiada jakie¶ zdjecia niech pisze na forum.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Co prawda badalem ten problem pod katem I AWP, ale skoro uzywano tam oporzadzenia sowieckiego w sowieckiej konfiguracji, to mysle, ze ma to zastosoiwanie takze w stosunku armii sowieckiej.
Mianowicie wyszlo mi, ze nie uzywano chlebaków, zas tê funkcjê pe³ni³ tzw. "plecak-worek" popularmnie nazywany "mieszok". W³a¶ciwie bez zmian u¿ywany by³ a¿ do czasów wojny w Afganistanie. Powojennymi dodatkami s±: kieszonka oraz troki do przypiêcia p³aszcza.
Pozdrawiam!
Ktos mi mówi³ ¿e rosjanie uzywali zdobycznych chlebaków niemieckich i te¿ chlebaków polskich wz 26 i wz33 ,ale co do tego nie jestem pewien.S³ysza³em równie¿ ¿e czêsto ¿o³nierze radzieccy wyrzucali swoje maski p-gaz z toreb a torby wykorzystywali jako chlebaki.
Do roku 1941 spotykane by³y radzieckie chlebaki, nie pomnê wzoru niestety - podobne stosowano we wczesnym PRLu. Chlebaki te wykonane by³y z radzieckiego mocnego brezentu (przedwojenny - nie myliæ z oszczêdno¶ciowym, spotykanym np. w wojennych patrontaszach do F-1), obszycia klapy i paski skórzane, noszony na plecach na pasie, z mo¿liwo¶ci± dopiêcia paska. ¦ciana tylna wzmacniana, wewn±trz "podszewka" szara, jak w tornistrach wz.36.
Taki chlebak jest rzadko¶ci± - ostatnio pojedynczy w stanie ¶rednim zosta³ sprzedany w pewnym serwisie aukcyjnym za ponad 70z³.
Torby do masek pgaz czêsto u¿ywano do noszenia ró¿nych rzeczy po usuniêciu zawarto¶ci. Znacznie ³atwiej je rekonstruowaæ z wczesnopowojennych toreb WP, albo toreb do masek ML - po przefarbowaniu. Nadaj± siê przede wszystkim na reprodukcje toreb wojennych, brakuje im m.in. dolnego wzmocnienia jak w torbach radzieckich sprzed wojny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.