Poszukuje materia³ów dotyczacych procesów czarownic na ziemiach polskich.Materia³y moga dotyczyæ przebiegu procesów,poszukuje tez rycin,malowide³ etc.Ogónie wszystkiego co jest zwiazne z tym tematem.Szykujemy siê do wystawy w tym temacie,wiec jesli ktos ma np jakies zdjecia z ekspozycji o podobnym temacie to równiez chetnie bym zerkn±³.Za wszelkie info z góry dziekuje.
Szukaj m.in. w: Roman Bugaj "Nauki tajemne w dawnej Polsce". Poza dobr± podstaw± historii powszechnej nauk tajemnych, daje sporo ciekawych faktów i statystyk z naszych stron.
W ub. roku czyta³em ( z grzeczno¶ciowo u¿yczonej p³ytki ) pracê doktorsk± dotycz±c± tej tematyki - autorem by³a pani Pilaszek ( Nie pamiêtam - Maria czy Ma³gorzata ? ) - Wydzia³ Historii Uniwersytetu w W-wie.
Fajne i wnikliwe. Mo¿e warto tego poszukaæ ?
K³aniam.
Bohdan Baranowski "Procesy czarownic w Polsce w XVII i XIII wieku", "O wied¼mach, hultajach i wszetecznicach", "Najdawniejsze procesy o czary w Kaliszu", "Sprawy obyczajowe w s±downictwie wiejskim w Polsce wieku XVII i XVIII", oraz inne ksi±¿ki tego autora.
Leon Przybyszewski "Czary i czarownice" - aczkowiek nie znam i nie wiem co to
Antoni £uczak "Czary i czarownice - wczoraj i dzi¶"- j. w.
Edward Potkowski "Czary i czarownice" - nie pamiêtam czy znam, ale chyba da siê czytaæ...
Zenon Guldon, Jacek Wijaczka "Procesy o mordy rytualne w Polsce w XVI-XVIII wieku" - zapewne o innowiercach, ale mo¿e czarownice te¿ siê znajd±
Polecam ksi±¿kê A. Dziadzio i D. Malec pt. 'Historia prawa - proces i wymiar sprawiedliwo¶ci w ¶wietle ¼róde³'.
Spora czê¶æ to techniczne opisy czynno¶ci procesowych w ró¿nych okresach ale mo¿na te¿ znale¶c kilka bardzo interesuj±cyhc opisów zaczerpnietych wprost z akt s±dów miejskich
Dziêkuje za podanie literetury,napewno cos sie z tego u¿yje.Nie rzucia³a siê moze komu¶ jaka¶ galeria lub cos podobnego z rycinami z tego tematu?Fajnie by³oby zrobic troche wydruków i powiesiæ jako takie ,,klimatyczne,,pogladówki.Np rycina z procesu obok narzedzi tortur itd.Dziekuje jeszcze raz za odzew i k³amiam siê..
Polecam te¿ ma³e opracowanie , ale z ³adnymi rycinami L.Przybyszewski "czary i czarownice"
Polecam ksiazki Baranowskiego - "Po¿egnanie z diab³em i czarownic±" (1965)
Oraz nieco ogolniejsza, o zwyklych ludziach drogi na ziemiach Polskich - "Ludzie go¶ciñca w XVII i XVIII w." (1986) Fajnie sie czyta.
Temat dotyczy palenia czarownic ( czyli g³ównie os±dzania zwyk³ych kobiet przez s±siadów o czary z powodu zwyk³ej sprzeczki, chêci pozbycia siê ¿ony przez mê¿a -zdarza³y siê takie przypadki- itp.)
na ziemiach polskich. W Polsce nie by³o to tak popularne jak w innych krajach zachodnich (wyj±tkiem by³ tylko ¦l±sk i Pomorze) gdzie nadmiernie palono kobiety zwyk³e jak i lekkich obyczajów. Najwiêcej stosów odbywa³o siê podczas masowych chorób np. d¿uma . Palono g³ównie kobiety , z tego wzglêdu ¿e uwa¿ano je za ''Ewy'' , które da³y siê uwie¶æ szatanowi , mê¿czy¼ni byli wyj±tkami , g³ównie z powodu herezji.
My¶lê, ¿e zainteresowani Warszawiacy powinni siê wybraæ na wyk³ad w ramach Festiwalu Nauki
na wydzia³ prawa UW ul. Lipowa 4
CYTAT
"Jak palono czarownice?" Procesy czarownic na ziemiach polskich w XVII – XVIII w. – A. Rosner, 30 IX godz. 11, od 16 lat, W
Czy czarownice istnia³y naprawdê? Jak wygl±da³ proces czarownicy w XVII i XVIII w. Czy historia prawa mo¿e odpowiedzieæ na te pytania? Tego mo¿na siê bêdzie dowiedzieæ w czasie wyk³adu „Jak palono czarownice?”
CYTAT(Mendog @ 13:22 23.07.2007)
Szczerze mówi±c, strona do której link podajesz, nie jest obiektywnym ¼ród³em historycznym, jak zreszt± i inne "rumburaki". Taka tania sensacja. Ujêcie tematu jest raczej zbli¿one do znanych nam ju¿ tutaj (i banowanych) stron faszystowskich, które niby to te¿ podaj± "tylko prawdê" ale w takim kontek¶cie i z przemilczeniem tylu innych prawd, ¿eby czytelnik odniós³ wrêcz przeciwne wra¿enie ni¿ wynika naprawdê ze ¼róde³. Ryciny - OK, ale nie polecam tracenia czasu na czytanie reszty tekstu o spiskowej teorii dziejów.
A propos tego co Ciê chyba najbardziej interesuje, czyli praktycznej formy egzekucji wyroku ¶mierci z rodzimego ogródka, poszukaj np. opisu spalenia dwóch kobiet oskar¿onych o czary i trucicielstwo, wykonanego w Czersku po ¶mierci ostatnich braci-ksi±¿±t Mazowieckich. Prawdopodobnie po to, aby odwróciæ uwagê od prawdziwych morderców, "wystawiono" koz³y ofiarne w osobach dwórki i jednej z czerskich przekupek. Spalenie mia³o charakter widowiskowy, usypano nie tyle spiêtrzony stos ile kr±g z opa³u na ca³y plac i zmuszono przywi±zane na d³ugim ³añcuchu do centralnego s³upa kobiety do uciekania przed ogniem, przeskakiwania przez p³omienie, skakania po roz¿arzonych wêglach i tak dalej, zapewniaj±c gapiom - podobno a¿ czterogodzinny ! - darmowy taniec erotyczny.
Prosi³bym o nie rekonstruowanie.
W sieci te¿ jest sporo rycin choæ nie zawsze z epoki - raczej z XVI-XVII wieku ni¿ ze ¶redniowiecza - poszukaj pod
inquisition itp.
Pozdrawiam!
Witam!
Polecam ksi±¿kê Jeana-Michela Sallmanna "Czarownice oblubienice szatana"....
ksi±¿ka zawieraj±ca bardzo du¿± liczbê rycin i obrazów.
Ujêcie ogólne tematu, dotycz±ce ca³êj Europy:
Kurt Baschwitz "Czarownice" - rycin ma³o ale mnóstwo tekstu ¼ród³owego.
Ze swojej strony mogê poleciæ ksi±¿kê W³adys³awa Korcza "Wspólniczki diab³a, czyli o procesach czarownic na ¦l±sku w XVII w.", wydan± przez ¦l±ski Instytu Naukowy (seria: "¦l±skie Epizody Historyczne"), Katowice 1985.
W zasadzie trudno j± nawet nazwaæ pe³nowymiarow± monografi±, jest to raczej analiza akt kilku procesów, przeprowadzona na zaledwie 113 stronach. Autor pisze sucho, ale bardzo konkretnie. Dobre ¼ród³o, zw³aszcza je¶li nie masz bezpo¶redniego dostêpu do archiwów z tych okolic.
Spotka³am siê jeszcze z tytu³em Szymona Wrzesiñskiego, "Wspólniczki szatana. Czarownice na ziemiach polskich", Egros, Warszawa 2006, ale nie mia³am tej ksi±¿ki w rêku, wiêc nie jestem w stanie wypowiedzieæ siê na temat jej poziomu.
PS. Tym oto pierwszym postem witam siê ze wszystkimi na forum! (offtopicowo, ale bardzo serdecznie ;)).
Viatorze nie czyta³em reszty strony z rycinami (chodzi³o mi o same ryciny a nie o tekst) , poniewa¿ nie mam skanera nie mogê wam pokazaæ tego co posiadam ze ¼róde³ historycznych. A ¿eby powiedzieæ wam ich tytu³y muszê przewertowaæ moj± "skromn± bibliotekê"
CYTAT(Mendog @ 15:14 29.09.2007)
Viatorze nie czyta³em reszty strony z rycinami (chodzi³o mi o same ryciny a nie o tekst)
OK, rozumiem - dlatego nie wywali³em tego linka i siê przecie¿ nie czepiam
CYTAT
nie mam skanera
A mo¿e kto¶ z Twoich znajomych ma cyfrówkê? - o to ju¿ coraz ³atwiej. Najlepiej z opcj± "makrofotografia" (zwykle taka ikonka z kwiatkiem). Czasem tak sam robiê.
Pozdrawiam!
Musia³bym spróbowaæ
ale dosyæ tego offtopa
Wróæmy do stosów .
Wiêcej bibliografii do tematu (autorowi siê ju¿ pewnie nie przyda, ale mo¿e komu¶):
- Miros³awa D±browska-Zakrzewska, Procesy o czary w Lublinie w XVI i XVIII w., Lublin 1947
- Ma³gorzata Soko³owska, Rozdeptane na chwa³ê Bo¿±, Gdañsk 1995
- Micha³ Komar, Czarownice i inni, Kraków 1980 (to akurat eseje - porywaj±ce, choæ pozbawione zupe³nie ch³odnego, naukowego podej¶cia)
A dla zapoznania siê ze zjawiskiem w Europie i na ¶wiecie:
- Jeffrey B. Russell, Krótka historia czarownictwa, Wroc³aw 2003 (tu nie tylko o stosach; na mój gust dobre wprowadzenie, choæ niepozbawione wad, np. materia³ ikonograficzny móg³by byæ w kolorze)
- Bendt Ankarloo, Stuart Clark (ed.), The Athlone History of Magic and Witchcraft, vol. I-V, London 1999 (dla zainteresowanych procesami najciekawszy bêdzie tom IV: The Period of Witch Trials; dzie³o jako ca³o¶æ ¶wietnie bazuje na ¼ród³ach i podaje bardzo wyczerpuj±ce informacje)
Ja z kolei mam pytanie dot. ksi±¿kek Carlo Ginzburga ("Night Battles" oraz "Ecstasies") dotycz±cych historii w³oskiego czarownictwa: czy kto¶ je czyta³ i mo¿e siê wypowiedzieæ nt. wiarygodno¶ci autora? Wydaje mi siê, ¿e Ginzburg stawia tezy do¶æ ryzykowne, o wyd¼wiêku kojarz±cym siê niebezpiecznie z pomys³ami pani Margaret Murray - jest to jednak tylko moje (oby nieuzasadnione) przypuszczenie, oparte na kilku oderwanych informacjach z netu. Ksi±¿kê chêtnie zamówi³abym, gdybym tylko wiedzia³a, ¿e mogê liczyæ na publikacjê naukow±, a nie stek bzdur.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.