Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Rêkawice z futerkiem zamiast filcu????
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Lesio87
Dzis nasz³o mnie na zrobienie rêkawic kolczych. Wybra³em sie do sklepu w celu poszukania filcu, ale niestety nigdzie nie znalazlem. W domu posiadam kawa³ki skóry z futerkiem (owczym) i tak sie zastanawiam czy wielkim przegieciem historycznym bylo by u¿ycie tego futerka jako wyt³umienia zamiast filcu pod kolcz±? czy to by bylo bardzo mroczne? co o tym sadzicie???
Kapitan
cos mi sie widzi ze bylo by to bardziej historyczne... w koncu przeszywki powinno sie wypychac runem a nie watolina moze tak samo jest z rekawicami ? smile.gif
Mbartnik
Mroczna jest kwestia samych rêkawic. Jest podobnie jak z kolczug± (historyczna jest nitowana, a wiêkszo¶æ hula w kó³eczkach "na styk"). Wiêc jak zrobisz wyt³umienie z owieczki to mo¿esz siê nie martwiæ o "pryszczatych historyków". No chyba, ¿e trafisz na u****liwego je³opa - wtedy jest tylko jedno wyj¶cie - olaæ ciep³ym moczem.
Narmot
Od kiedy nitowana to historyczna? Ja latam w kó³eczkach "na styk" i jestem mroczny?

Mo¿e lepiej poruszymy kwestie ocynku i nauczenia sie dbania o w³asny sprzêt?

ale wracaj±c do tematu.

http://bagrit.pl/artykuly/artykuly.php?art...EAkawic&k=1

Polecam artyku³. (link by³o podawany wiele razy)

Po za tym o jakim dok³adnie okresie rozmawiamy je¿eli chodzi o te kolcze rêkawice i ich historyczno¶æ?

Dobrze by³oby zaznaczyæ ¿e robisz rêkawice w takim a takim okresie, wtedy wiedzieliby¶my o czym w ogóle rozmawiamy.

Spodziewam sie ¿e chodzi tu o okres kiedy ¿adnych ochron d³oni nie odnaleziono i wykonujesz je z uwagi na swoje bezpieczeñstwo. (co ju¿ by³o temat wielostronicowej dyskusji i nie zaczynajmy w±tku od nowa) W takim razie dywagacje na temat filcu czy owczego runa nie maj± tutaj sensu.

I je¿eli twoje owcze futerko bêdzie sie styka³o ze skór± to i tak po jakim¶ czasie sie "sfilcuje".

Gdyby to nie rozwia³o Twoich w±tpliwo¶ci to b±d¼ ³askaw sprecyzowaæ o jakie kolcze rêkawice tu chodzi smile.gif
Wotawa
Jak zaznaczy³ przedmówca, mówienie o poprawno¶ci historycznej jest mo¿liwe dopiero po okre¶leniu czasu i miejsca dla jakich przewiduje siê rekonstrukcjê. Do drugiej po³owy XIIw nie mo¿emy mówiæ o akuratno¶ci historycznej w kreowaniu os³on d³oni. Po prostu nie mamy ¿adnych danych na których mogliby¶my siê oprzeæ.

Filc jest form± tekstyln± wyj±tkowo pierwotn±, dla potrzeb eksperymentalnego domys³u osadzonego w realiach epoki wydaje siê równie dobry co "formy futrzane". Na pewno warto zastanowiæ siê nad preferowaniem futra przy odtwarzaniu realiów spo³eczno¶ci o których wiemy, ¿e stosowa³y futra w wielu ró¿nych zastosowaniach. Jest to jednak raczej rodzaj pewnej sympatycznej zabawy intelektualnej. Mo¿e co¶ z tego wyniknie ciekawego a mo¿e nie. Tak czy inaczej warto spróbowaæ jesli kto¶ ma siln± wolê po temu.

Bardzo proszê o zamieszczaniu w nazwie tematu okresu historycznego o jaki chodzi smile.gif
Mbartnik
CYTAT(Narmot @ 11:32 03.05.2007) [snapback]187985[/snapback]
Może lepiej poruszymy kwestie ocynku i nauczenia sie dbania o własny sprzęt?

Kwestia ocynku już nieraz była poruszana na tym forum (zresztą nitowanie kolczug również) więc nie warto mnożyć offtopów.

Pozdrawiam
Marcin

Ps. Faktycznie się zapędziłem snobistycznie myśląc o wcześniakach z tymi rękawicami.

Post przeedytowany. Zostało mi udowodnione, że na styk to również historyczne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.