Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dru¿ynowy turniej palanta
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Jesiotr
Witam,

Je¶li kto¶ nie wiem to u¶wiadamiam i¿ PALANT jest typowo polsk± gr±, która powsta³a na terenie naszego kochanego kraju z pocz±tkiem XIV. W takim razie w czasie w którym odby³a siê bitwa pod Grunwaldem. W tym okresie by³a ona bardzo popularna w Polsce.

W takim razie czemu nie mo¿na by zrobiæ turnieju dru¿ynowego w grê która jest poprawna historycznie i mog± w ni± zagraæ równie kobiet jak i mê¿czy¼ni. Moim zdaniem skoro odtwarzamy ten okres to czemu nie mamy zagraæ sobie w sport, który by³ w tedy popularny. Uwa¿am te¿ ¿e ciekawie by wygl±da³a zgraja ludzi w ciuchach z epoki graj±ca w palanta.^^

Czeka na wasze opinie i je¶li zbierze siê odpowiednia du¿a ilo¶æ osób to by¶my zagrali, a jak bêdzie tylko cze¶æ to najwy¿ej nie bêdzie turnieju tyko mecz:D
Marcin Waszkielis
A jakie s± zasady?
Filippo
Ciekawa opcja bigsmile2.gif Do³±czam siê do pro¶by przedmówcy o przybli¿enie zasad
Piotr Paruch
Inicjatywa ciekawa, chyba jeszcze czego¶ takiego nie by³o na imprezach jeszcze. Ile¿ mo¿na sobie wykrêcaæ sobie cz³onki przy baronce?
Chêtnie pozna³bym zasady, bo jestem zielony w tej dziedzinie. Pytanie te¿ kiedy to mia³oby siê odbyæ - im pó¼niej tym wiêcej atrakcji i grafik mo¿e nie wytrzymaæ smile.gif

Jak co¶, zg³aszam siê na rolê palanta lol2.gif
Cormac
Fajnie. smile.gif
Nie ma jak dru¿ynowe gry poprawiaj±ce sprawno¶æ umys³u i cia³a.
Piszê siê na pi±tek jak mo¿na.
Szymon Piotr
Witam!

Co do zasad to znalaz³em to: http://www.grabow.com.pl/pokaz.php?s=5. Mimo, ¿e mam trochê do¶wiadczenia w beseballu (to ponoæ podobne konkurencje) to gra w palanta jest dla mnie bardzo tajemnicza. Mo¿e bêdzie trzeba zorganizowaæ przed rozgrywkami "warsztaty palantowe" dla uczestników icon_mrgreen.gif .

Pomys³ bardzo fajny. Siê piszê na takie co¶.

Pozdrawiam

P.S.
Mo¿e ka¿da chor±giew wystawi reprezentacje tongue.gif ?

Jesiotr
Bardzo się cieszę woohoo.gif , że pomysł się przyjął. Tu jest moim zdaniem najlepszy opis zasad tej gry:) http://www.archiwum.literka.pl/modules.php...le&sid=4668.
Z tym żeby wystawić po drużynie z każdej chorągwi to nie głupi pomysł. Co do warsztatów to nie widzę problemów, gdyż na Grunwaldzie będę już od 8. Warsztaty można by zrobić w np. wtorek i piątek. a turniej w sobotę. Jeśli ktoś by chciał pomóc przy organizacji to chętnie przyjmę każdą pomocną dłoń, gdyż mojego kumpla z którym wymyśliliśmy tę inicjatywę nie będzie. Co do wypowiedzi Szymona to się zgodzę tylko Palant jest nam bliższy smile.gif. Piotrze możesz być palantem tylko tak się określa kij, którym odbija się piłkę, więc może być z tym ciężko. Na koniec jestem zdziwiony ze nie znacie tej gry, była i jest uczona w szkole podstawowej. Poszukajcie w pamięci może coś znajdziecie bigsmile2.gif
Go¶ka(B³êkitna)
Witam, zdarza³o mi sie graæ na lekcjach wf w tê grê i w ¿yciu nie spodziewa³am sie ¿e po ukoñczeniu gimnazjum jeszcze bêdê mia³a okazjê w ni± zagraæ. U¿ywa³y¶my do gry pi³ki od tenisa co jest oczywi¶cie ca³kowicie wykluczone w naszym przypadku. Moj± propozycj±, jest zrobieine kulki bosmañskiej [ wygl±da tak http://www.zegluj.net/articles.php?id=31 ] z we³ny uprzednio przerobionej na sznurek ( sporo pracy ale powinnam podo³aæ;) )-> jest elastyczna i mo¿e uda³oby siê ni± ca³kiem ciekawie graæ. A mo¿e macie jakies inne propozycje?

Pozdrawiam

PS. Oczywi¶cie i ja siê wpisujê na listê graczy smile.gif)
Piotr Paruch
CYTAT(Jesiotr @ 11:36 29.04.2007) [snapback]187693[/snapback]
Warsztaty można by zrobić w np. wtorek i piątek. a turniej w sobotę.
Wydaje mi się, że sobota to głupi dzień na rozgrywki, bo trudno będzie upchnąć to między bitwą a ucztą.
CYTAT
Piotrze możesz być palantem tylko tak się określa kij, którym odbija się piłkę, więc może być z tym ciężko.
Długi i kościsty jestem, coś się wykombinuje smile.gif A tak na poważnie, to jak powinien wyglądać taki przyzwoity kij? Ktoś ma taki, który nie będzie raził wyczulone oko rekonstruktorów? Bo ewentualnie mogę coś wystrugać zawczasu - o ile będę wiedział co.
A co do uczenia na wychowaniu fizycznym - najbliższa podobieństwem gra z którą się spotkałem to tenis stołowy...
Jesiotr
hm, W takim razie rozgrywki mog± byæ w pi±tek, dla mnei to nie ma znacznego znaczenia. Je¶li macie lepsze propozycje to piszcie.

A teraz co do sprzêtu:D

- Kij moim zdaniem mo¿e byæ zwyk³, wiêc przywiozê co¶ z Poznania tak ze 2,3 sztuki.

- A z pi³k± mo¿e byæ ju¿ trudniej, pomys³ Gosiki jest ciekawy, ale moim zdaniem mo¿e siê nie nadawaæ. Sprawdzi siê i zobaczymy. Jak ma kto¶ jeszcze jakie¶ pomys³y to s³ucham bo jakby nie patrzeæ to bez pi³ki sobie nie zagramy;/, a tenisow± albo beseballow± nie bêdziemy graæ.

P.S. Piotrze ale jak bardzo chcesz to mo¿esz wystrugaæ ven.gif

============================

O teraz znalaz³em :D

http://leczyca.info.pl/artykuly/foto/2006/IMG_9645.jpg

ten Pan w czarnym ma kij, który ¶wietnie nadaje siê do Palanta devil.gif , tylko co z t± pi³k± :/

============================

a Tu jest pi³ka do palanta,
http://www.sportbazar.pl/sklep,478,,,03,,p...n,363299,0.html

tylko taka niepoprawna historycznie ;/, a mo¿e by zrobiæ pi³kê ze zszytej skóry wypchanej czym¶ ??
Ijon
witajcie Ludkowie Mili.

nawet nie spodziewa³em siê ¿e jeszcze us³yszê - i co najwa¿niejsze bêd± chêtni - do gry w palanta. jako ¿e sam znam t± grê (i nie pytajcie sk±d j± znam i w jakich krótkich porciêtach lata³em z kumplami po podwórku w ni± graj±c) podpowiem co pamiêtam.
tak wiêc same zasady gry nikn± mi w mrokach dziejów (oprócz wielkiego ko³a narysowanego na ziemi), ale kija do palanta to pamiêtam.
podobny by³ do "bejsbola", o d³ugo¶ci ok. pó³ metra (czyli teraz potrzeba kija o d³ugo¶ci ~70 cm). rêkoje¶æ by³a przygotowana na dwie ch³opiêce (ale nie tylko, bo dziewczyny z nami tak¿e gra³y) rêce, czyli teraz ~20 cm i by³a gruba na jakie¶ 4 cm. owijali¶my nieraz jak±¶ szmat± miejsce do jego trzymania aby spocone rêce siê nie ¶lizga³y, albo po prostu ¿e¶my.... na rêce pluli, ale nikt siê tym nie brzydzi³.
od rêkoje¶ci do koñca kij siê rozszerza³, by na koñcu mieæ ze 6 cm. ca³y kij do palanta by³ okr±g³y (tak by³ wystrugany) i to powodowa³o nieobliczalno¶æ k±ta odbicia pi³ki, a tym samym nasz± rado¶æ z kiepskiego odbicia pi³ki przez przeciwnika. kij by³ do¶æ lekki, wiêc przypuszczam ¿e by³ wykonany z drewna sosnowego, i by³ zaokr±glony na szerszym koñcu.
takim to kijem grali¶my w palanta i je¶li mój opis pomo¿e nieco do przygotoawania "pomocy naukowych" bêdê rad.
i tutaj mam przy okazji propozycjê dla organizatorów tej gry: mo¿e wszystkie zapisy chêtnych do gry, regulamin (wywieszony na tablicy og³oszeñ), ewentualne szkolenie i pozosta³e sprawy z palantem zwi±zane, odbywaæ siê bêd± w jednym miejscu - my¶lê ¿e miejscu do tego w³a¶ciwym - czyli w Obozie Artystów i Kuglarzy?
je¶li Wasza wola bêdzie taka, dajcie mi znaæ abym móg³ poczyniæ stosowne przygotowania obozowe i szykowaæ wie¶ci "w ¶wiat puszczone".

pozdrawiam
Ijon

P.S.
termin rozgrywek musia³by byæ dobrze ustalony ze wzgledu na sam± bitwê w sobotê i "niemoc rycerstwa" z tym zwi±zan± oraz generaln± pi±tkow± próbê bitwy, podczas której nie mo¿e nic siê dziaæ w Obozach grunwalkdzkich (czytajcie nowy Regulamin Grunwaldu!!). tak¿e jestem za tym aby zacz±æ rozgrywki we wtorek, choæby po po³udniu.
Jesiotr
W takim razie I spotkanie zrobimy we wtorek o 17. Zapraszam wszystkich chêtnych ;)

P.S. je¶li nie wypali koncepcja ¿eby zrobiæ jaki¶ turniej to sobie przynajmniej pogramy ^^
Jesiotr
Czy¿by to by³a pi³ka któr± chcesz zabraæ na Grunwald ?? Czy tylko nam pokazujesz jak mo¿na j± zrobiæ ;>
saiko
pilka jak i strona http://lerozier.free.fr/ nalezy do pewnej francuskiej grupy
Gloria z Krakowa
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Na rysunku panowie graj± w co¶ na kszta³t palanta, widaæ te¿ pi³eczkê. ¬ród³o tekstowe jest ¶rednio naukowe, lepiej siê wiêc nim nie sugerowaæ, jednak obrazek daje przynajmniej wyobra¿enie jak taka pi³eczka wygl±da³a.

Czyli szykuje siê szalona gra? Je¶li dopuszczane s± równie¿ osoby potykaj±ce siê i dziko wywijaj±ce pa³± w stronê wszystkiego, co nie jest pi³eczk± (rozumiem, ¿e do wymagañ sprzêtowych nale¿y doliczyæ podstawowe elementy opancerzenia), z rado¶ci± zg³aszam swój udzia³.
A pa³ê mo¿na sobie wystrugaæ z ga³êzi?;)
Budzi¶miech
hehe smile.gif bardzo mi sie podoba ten pomys³ i z chêci± wezme swój zestaw do palanta smile.gif
dla ciekawych... mam nadzieje ¿e uda mi sie zebrac dru¿yne.

http://slumberland.org/sca/articles/stoolball.html z ikonografi± ¿eby nie by³o ;p
Jesiotr
No to jak mi siê skoñczy rok szkolny i bêdê mieæ wystawione oceny to biorê siê za robienie pi³ki ^^. Glorio powiem tak, zapraszam WSZYSTKICH zainteresowanych ;) no ale trzeba pamiêtaæ ¿e trzeba odbiæ pi³kê a nie rzuciæ kijem devil.gif (najwy¿ej stworzymy nowe zasady :D ) a co do kija to z ga³êzi mo¿e byæ ^^ jak dam radê to przywiozê parê kij z Poznania.

Nie pozostaje mi ju¿ nic innego jak prosiæ was co by¶cie przyprowadzili ze sob± znajomych i rozegramy I mecz w palanta na Grunwaldzie ^^.
Racimir
Strasznie mi siê pomys³ podoba. Bêdzie konkurencj± dla hocqueta (kto by³ na Czosze ten wie smile.gif ). Jakby co oczywi¶cie jestem na tak, z wielk± chêci± sobie pogram.
Jakby co mamy pi³kê medievaln± - tê od hocqueta- skórzana, w³a¶nie jest dopychana bo trochê sflacza³a. Przetestujemy, czy siê nada. Tylko nie wiem czy rozmiarowo nie jest zbyt du¿a...
Jesiotr
Witam
Informujê, ¿e pierwsze spotkanie odbêdzie siê o 15 we wtorek, a kolejne bêdziemy ustalaæ na tym spotkaniu. Sprzêt siê robi. Ja zabiorê 1-3 pi³ki i 2 kije. Jak ktos co¶ te¿ we¼mie to bêdzie fajnie bo nie wiem jak± wytrzyma³o¶æ bêd± mia³y moje pi³ki ^^

Do zobacznie na Grunwaldzie

P.S.Jakby kto¶ jeszcze mia³ jakie¶ pytania to proszê dzwoniæ pod numer 601438962.
Piotr Paruch
CYTAT(Jesiotr @ 15:04 04.07.2007) [snapback]194278[/snapback]
Informujê, ¿e pierwsze spotkanie odbêdzie siê o 15 we wtorek

A mo¿na wiedzieæ gdzie? Bo jako¶ mi umknê³o chyba. No i napisz mo¿e te¿ w którym obozie mog± Ciê znale¼æ tacy maruderzy jak ja, co to przyje¿d¿aj± dopiero w ¶rodê.
Morrigan
Ci co przyje¿d¿aj± wcze¶niej te¿ chcieliby wiedzieæ smile.gif
Jesiotr
Bêdzie mnie mo¿na znale¼æ w ¦l±skiej ;) i bêdê tam od niedzieli ( 8 ). Spotkamy siê pod pomnikiem. Sprzêt ju¿ jest ^^ s± 2 pi³ki i 2 kije. A i jeszcze puszczê po ludziach informacjê o wtorkowym spotkaniu ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.