Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pokrowce na instrumenty
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
D±brówka
Zastanawia³am siê, gdzie umie¶ciæ ten temat, bo pasowa³by i do muzyki, jako zwi±zany z instrumentami, i do strojów, jako potencjalnie zwi±zany z tekstyliami, ale ¿e chodzi o fanty s³u¿±ce do przechowywania jak wszelkie skrzynie i pude³ka, chyba najlepiej bêdzie mu tutaj.

Chodzi mi mianowicie o to, czy dysponujecie jakimi¶ informacjami na temat pokrowców na instrumenty, preferably w wiekach XIII-XV. Nie widzia³am do tej pory ¿adnych przedstawieñ, i o ile logiczne wydawaæ siê mo¿e chowanie takiego np. fletu w pod³u¿nym woreczku, co najmniej równie logiczne wydaje siê przechowywanie go w specjalnej skrzynce. Nie uwierzê jednak, wiedz±c, jak czu³± mi³o¶ci± mo¿na mi³owaæ kawa³ek graj±cego drewna, ¿e pakowano je z innymi bajbetlami do znanych sk±din±d lnianych gejówek czy te¿ skrzyñ. Tote¿ proszê o jak±kolwiek pomoc.
Lecheor
Dysponujemy smile.gif
Ale niektórzy gardz± nasz± wiedz± (i osob±) icon_sad.gif
Vislav
CYTAT(Lecheor @ 23:19 21.04.2007) [snapback]187333[/snapback]
Dysponujemy smile.gif
Ale niektórzy gardz± nasz± wiedz± (i osob±) icon_sad.gif

Witam

Jete¶my w konkretnym miejscu, czyli rzemios³o i ...... . Oddzielmy osoby od wiedzy, zapomnijmy o pierwszym i prezentujmy to drugie. Lubiê sobie poczytaæ dosadne okre¶lenia, b³yskotliwe riposty i aluzje, ale w innym miejscu - tutaj obowi±zuje rzeczywisto¶æ.

pozdrowienia Vislav

Lecheor
Vislavie, musia³em przecie¿ jako¶ odwzajemniæ kokieteriê D±brówki! Oczywi¶cie moj± poprzedni± wypowied¼ mo¿na anihilowaæ smile.gif

Najwiêcej wiadomo o pokrowcach na harfy (oczywi¶cie dziêki scenom z Dawidem), czyli po prostu workach, które od XIII do XV w. nie zmienia³y siê zanadto w swej koncepcji, a co najwy¿ej w gabarytach, wraz ze zmianami zawarto¶ci:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik BL, Arundel 71, f. 9r
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik BL, Arundel 83 f. 55v (tym razem nie Dawid)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik PML, MS M.491 fol. 182r
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Bayerische Stb, Cod. Gall. 16, fol 120r
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik BNF, Français 102, fol. 159r (znów nie Dawid)
Niestety, gdzie¶ wsi±k³a mi ¶liczna mniatura, na której Dawid niesie na plecach zapiêty worek z harf± - dawa³o to pewne pojêcie o sposobie zamykania tego pokrowca. Jak znajdê, to wrzucê.
Noszenie instrumentu na plecach potwierdzaj± te¿ ¼ród³a pisane, w Tristanie Gotfryda ze Strasburga (13118-19):
über sînen rucke vuorte er
eine rotten, diu was cleine

([Gandin] na swych plecach niós³ ma³± rotê [...])
Byæ mo¿e noszono te¿ tak instrumenty smyczkowe, ale tu pokrowca nie ma:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Sachsenspiegel (Cod. Pal. germ. 164 f.20r), choæ mo¿e to byæ jedynie przedstawiony obok atrybut, ja bym nie bra³ tej scenki dos³ownie.
Dudy chowa³o siê w miech, a inne instrumenty dête tak:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Bardzo proste i wygodne rozwi±zanie.
Lutnia ma prawdziwy futera³ od XV w., ale nie mo¿na wykluczyæ, ¿e taki typ móg³ byæ u¿ywany wraz z rozwiniêciem siê dojrza³ej formy lutni ¶redniowiecznej w XIV w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Mogê czym¶ jeszcze s³u¿yæ?
Vislav
Witam

Lecheor jeste¶ Wielki!!!

drobne z³o¶liwo¶ci zostawimy dla potomnych.

pozdrowienia Vislav
Lecheor
Bez przesady, to¿ to 5 minut reszerszu ikonograficznego.

Drobne z³o¶liwo¶ci niech pozostan±, jako pomnik g³êbokich uczuæ D±brówki.

Pozdrowienia!
D±brówka
A ja dziêkujê, dziêkujê smile.gif
Pewnie nawet nie wiesz, za co.
Gagatt
Ponawiam pytanie o pokrowce na instrumenty, szczególnie szarpane jak citole, lutnie? Nie znalaz³am nigdzie ich przestawieñ w pokrowcach, ale nie wydaje mi siê, ¿eby cenne, delikatne instrumenty transportowano bez zabezpieczenia. Choæ oczywi¶cie mogê siê myliæ.
Bardzo proszê o ikonografiê lub linki do takowej, je¶li kto¶ tym dysponuje lub ma jaki¶ informacje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.