Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sparingi->> Krzeszowice - Rudawa (15km od Krakowa)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
laFini
Witam,

szukam chêtnych do sparingów (ew. treningów) w okolicy Rudawy-Krzeszowic (z Krakowa wyjazd na Ikeê/Makro) star± drog± nr 79 na Trzebiniê/Chrzanów/katowice.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Oferujê sparingi mieczem dwurêcznym, pó³torakiem z tarcz± , tudzie¿ kijem (w³óczni±), ze wskazaniem na miecz z tarcz±, oraz tym technikê, rozs±dek, bezpieczeñstwo, kreatywno¶c i kondycjê w walce.

pozdrawiam
Jabol
CYTAT(laFini @ 14:23 20.04.2007) [snapback]187218[/snapback]
Witam,

Oferujê sparingi mieczem dwurêcznym, pó³torakiem z tarcz± , tudzie¿ kijem (w³óczni±), ze wskazaniem na miecz z tarcz±, oraz tym technikê, rozs±dek, bezpieczeñstwo, kreatywno¶c i kondycjê w walce.

pozdrawiam

A poczepiam sie bo jaki¶ dziwny dzien dzisiaj- pewnie portal miêdzygalaktyczny jest otwarty :D
JAk wygl±da technika do pó³torki z tarcz±?I jeszcze jak wyglada bezpieczna technika walki mieczem dwurêcznym? Ciecie 3 metry obok przeciwnika zeby go nie zabic?
naprawde to nie jest czepialstwo tylko ciekawo¶æ.
Piotr Paruch
CYTAT(laFini @ 14:23 20.04.2007) [snapback]187218[/snapback]
Witam,

Oferuję sparingi mieczem dwuręcznym, półtorakiem z tarczą , tudzież kijem (włÃ³cznią), ze wskazaniem na miecz z tarczą, oraz tym technikę, rozsądek, bezpieczeństwo, kreatywnośc i kondycję w walce.

pozdrawiam

Widzisz, bywam w okolicach Krzeszowic. Ale nie skorzystam z Twojej oferty. Jak Ci brak sparingpartnera, znajdziesz go bez problemu jakieś 15 km od Krzeszowic, Rudawy na wschód, w Krakowie. Dojazd tę samą drogą o której piszesz, tylko w drugą stronę. Zamieścić mapkę?
Mam wrażenie że się temat wyczerpał.
laFini
RIPOSTA konieczna, na docinki w gruncie rzeczy zgry¼liwe :[/b]

[b]NIE MA ATAKU, obrona zbêdn± jest. Pojawia siê ATAK obrona konieczn± siê staje.
Azali¿ dzisija ja z³y dzieñ mam i staram siê byæ pow¶ci±gliwie asertywny:

AD:
JABOL`am-

A poczepiam sie bo jaki¶ dziwny dzien dzisiaj- pewnie portal miêdzygalaktyczny jest otwarty :D
JAk wygl±da technika do pó³torki z tarcz±?
ODPOWIED¬: Tak jak jedynki z tarcz± zacny rycerzu, jeno trzeba mieæ w czym utrzymac pó³torkê ow± (chyba, ¿e wed³ug Waæpana miecz o d³ugo¶ci ca³kowitej 100 cm to nie pó³torka).

I jeszcze jak wyglada bezpieczna technika walki mieczem dwurêcznym?ODPOWIED¬: DObre pytanie! Ale z przes³anki "¿e w 100% nie da siê wyeliminowaæ zagro¿enia" nie wynika i¿ by mia³o to byæ NIE-bezpieczne? (No có¼ dywagacje, ale czym ja je by³ zacz±³?)*

AD:
Piotr Paruch-Admin-

Widzisz, bywam w okolicach Rudawy. Ale nie skorzystam z Twojej oferty. Jak Ci brak sparingpartnera, znajdziesz go bez problemu jakie¶ 15 km od Rudawy na wschód, w Krakowie. Dojazd tê sam± drog± o której piszesz, tylko w drug± stronê. Zamie¶ciæ mapkê?
Mam wra¿enie ¿e siê temat wyczerpa³.[/[/b]i]

ODPOWIED¬: Drogi administratorze wszak to propozycja do ludzi z okolic o których piszê, doceniam "chêæ po¶wiêcenia (=tudzie¿ bezinteresownego dowalenia)" tym bardziej, gdy siê jest adminem i mo¿na kasowaæ/prze-/wy-rzucaæ tematy wszelakie. Chyba ¿em co¶ przeoczy³ by³, i istniej± jakie¶ zasady, mówi±ce ¿e ludzie w mie¶cie mog± siê "poszukiwaæ" w ró¿nych dzielnicach, ale poza miastem ju¿ nie, a mo¿e do tych poza miastem zabroniony jest dojazd tym z miasta, czy co¶ w tym rodzaju?. No có¿ robdrobnienie feudalne znane jest historii. Trochê smutno, ¿e odpowiedzialni za forum apeluj± by pierwej czytaæ ("ZE ZROZUMIENIEM") potem zamieszczaæ posty, azali¿ jakoby o tym zapominaj±c (a to moja zgry¼liwo¶c: rozumiem tyle pracy na budowie, ¿e nie ma kiedy za³adowaæ taczek).

POZDRAWIAM (Ju¿ nikomu nic nie d³u¿ny, poza honorem przeciwnikowi w boju poleg³emu nale¿nem).
Ufam, ¿e szermierka orê¿em prawdziwem w lepszej kondycyji ni¼li s³owem elektronicznem.

PS:
W jednym zgoda wszak nast±piæ musi!
Koniec tematu, bo nie warto !
Ehhhhh rycerstwo polskie, nie ma co!
Zniesmaczony, który chc±c jeno sparingpartnera zle¿æ, narazi³ siê nie tylko diukowi, lecz samemu cesarzowi bizancjum z prochu na powrót powsta³emu.
Uk³ony.

-------------------------------------
* Co do pytania "jak wygl±da", wygl±da jak ka¿da inna, podstaw± bezpieczeñstwa jest technika i opanowanie miecza (o ile cios nie ma byæ smiertelny, zawsze mo¿e byæ zwolniony i zmieniony by nie zadaæ obra¿eñ - w sytuacji gdy sparingpartner nie zdo³a³by siê obroniæ, chyba ¿e chodzi³oby o walkê na ¶mieræ i ¿ycie - w±tpiê jednak).
Adsumus
Niezła jazda, niby po polsku, ale tak jakby nie po polskiemu....

Eeee, a co to jest ta półtorka? Jakaś wóda czy co?
Jabol
fajnie...ale jak wychamujesz waster/rudis ktory imituje miecz d³ugi (nie mowie o dwurêcznym)?Znam tylko pare osob którym ta sztuka by wysz³a,jedna z nich ma obwód przedramienia jak mojego uda. No chyba ¿e waæpan jest gabarytowo do szafy 2 drzwiowej podobny. No chyba ze wogole u¿ywasz waæpan miecza d³ugiego w wersji bojowej ¿eby przez przypadek nie zostaæ nazwany "miêtk± nind¿±"?
hmm miecz d³ugi(powszechnie w Polsce zwany "pó³tork±") jest raczej u¿ywany w troche innych celach ni¿ walka z tarcza, owszem mo¿na...ale równie dobrze mo¿na u¿ywaæ pistoletu do bicia nim cz³owieka w g³owe.
Krzywonos
CYTAT

Widzisz, bywam w okolicach Krzeszowic. Ale nie skorzystam z Twojej oferty. Jak Ci brak sparingpartnera, znajdziesz go bez problemu jakieś 15 km od Krzeszowic, Rudawy na wschód, w Krakowie. Dojazd tę samą drogą o której piszesz, tylko w drugą stronę. Zamieścić mapkę?
Mam wrażenie że się temat wyczerpał.

A kogo obchodzi, że nie zamierzasz skorzystać? Z tego , co mi wiadomo, zazwyczaj w takich tematach wypowiadają się osoby zainteresowane przedmiotem ogłoszenia, nie zaś osoby ogłaszające z ostentacyjną pogardą, że "nie skorzystają" z czyjejś oferty, nie podając nawet jednego argumentu na jakim takim poziomie... Może temat był skierowany do osób z Krzeszowic/Rudawy (które niekoniecznie muszą być zamieszkiwane przez jednego tylko człowieka zainteresowanego działalnością w RR), nie zaś do Piotra Parucha "Już Nie O Sześciu Śrubach", Konfraterni Rycerskiej i ogólnie ludzi z Krakowa (któremu swoją drogą równie blisko do anus mundi, co do jego pępka)? Może ktoś z Krakowa ma jednak ochotę udać się do Krzeszowic/Rudawy, choćby po to, aby zobaczyć, jak wygląda połączenie tarczy z "półtorką"? Może niektórym te 15 km jednak robi różnicę? A skoro już musisz publicznie dawać upust swojemu ewidentnemu nadęciu/frustracjom/innym problemom egzystencjalnym, to dlaczego przy okazji blokujesz tematy w oparciu o swoje "widzimisię", nie zaś o obowiązujące na FREHA zasady moderacji, uniemożliwiając przez to innym wymianę informacji?
Co to ma być, do ciężkiej i usranej cholery?

A co do "półtorki" z tarczą, to temat już się gdzieś przewinął. Można, ale po co?

Pozdrawiam
Krzywonos
Monika ksf
Wyluzujcie, Panowie. Myślę, że nastąpiło drobne nieporozumienie.
Krzywonosie, do ogłoszenia została dołączona mapka i podana odległośc 15 km do Krakowa, znaczy się nie chodziło o autochtonów (którzy dobrze wiedzą, gdzie Krzeszowice się znajdują), tylko o gości z Krakowa, przy czym nie działa to w dwie strony tj z Krzeszowic do Nowej Huty, gdzie treningi ma Konfraternia, jest dalej niż 15 km, znaczy się dzielnica ta jest poza zasięgiem :-). tj Piotra temat nie dotyczył, dlatego nie musiał tak ostentacyjnie reagować. Pewnie miał gorszy dzień i zagotował, bo szermierze natchnieni fechtujący na półtorki z tarczą zaczęli się ostatnio na tym forum namnażać. A tu się taki trafia, który OFERUJE i jeszcze, aby skorzystać, te 15 kilosów trzeba do niego dojechać.
Lepiej wspomnij odwiedzających nas wiedźminów "złe jedi", odwalających swe wiedźmińskie tańce bez masek i pchających sobie do oczów patyki owinięte gąbką. Wiem, wiem, my się z tego między sobą nabijamy, a powinniśmy wziąć to pod uwagę, że jak chłopak dziewczynie następnym razem wybije bokenem oko (a było już blisko, bo w oko już ją trafił), Rodryk i klub będą mieć kłopoty. Dlatego czasem lepiej "nadreagować" niż nie reagować wcale. Ale wracając do tematu, jak góra nie może do Mahometa, a Mahomet do góry, niech się spotkają w połowie drogi.
Brak partnerów do sparringów to powszechne zjawisko, dlatego proponuję pomyśleć o regularnych tematycznych spotkaniach na szczycie (np co dwa miesiące w sobotę) grup z Krakowa i okolic, na którym będzie mozna wymienic poglądy w praktyce, a nie przez internet.
Takie spotkanie będzie bez wątpienia mieć dla wszystkich mniejsze lub wieksze walory edukacyjne i pozwoli ludziom z Army, Konfraternii, Aramisa, BOG-u, MKS, "wolnym strzelcom" jak LaFini, "Wcześniakom" itd... spojrzeć na szermierkę daną bronią nie tylko od strony własnego nosa, ale również poznać się i posparrować poza własną grupą.
Tematyka.
Proponuję na pierwszy rzut długi miecz, a na następnych spotkaniach szablę (we wszelkim wydaniach) i jedynkę z tarczą.
Miejsce spotkania.
Może być np KKS na Kościuszki,
sala gimantyczna któregoś z Bractw, gdyby było takim spotkaniem zainteresowane,
teren neutralny np Park Jordana (za górką),
albo jakiś wyjazd plenerowy, np do Krzeszowic smile.gif
Spotkanie można by zakończyć przy ognisku (w KKS można przed klubem odpalić grilla)
Jedyne czego możne nam, by podobne spotkanie zorganizować, brakować, to CHĘCI icon_sad.gif
Pozdrawiam
Krzywonos
Od tego jest na tym forum dzia³ "Treningi, sparringi i seminaria szermiercze", aby mo¿na siê by³o wymieniaæ informacjami, zapraszaæ na sparringi gdzie kto chce i kiedy chce- bez wzglêdu na to, jak wielke jest to zakuprze i jak blisko wielkiej metropolii z os³awionymi na ca³± Polskê Bractwami. Je¿eli uwa¿am, ¿e jestem warto¶ciowym sparringpartnerem i mam ochotê zaprosiæ kogo¶ na sparringi w miejscu innym, ni¿ obiekt, na którym trenuje Konfraternia Rycerska, choæby i w samym Krakowie, to tu w³a¶nie powinienem mieæ tak± mo¿liwo¶æ. Je¿eli wywieszê informacjê o organizowanym przez nas spotkaniu szermierczym z nastawieniem na "bojow±" wymianê do¶wiadczeñ, to mój temat te¿ zostanie zablokowany?
Ostentacyjnie nadête i pogardliwe wypowiedzi ze strony osób nie zinteresowanych udzia³em s± ¶mieszne i nie na miejscu, blokowanie takich tematów to nadu¿ywanie uprawnieñ administratora. Chyba, ¿e siê mylê?
Czyje¶ gorsze dni to nie jest publiczny problem wszystkich u¿ytkowników forum, mo¿na odreagowaæ we w³asnym zakresie, polecam worek bokserski, drewniany s³up, bieganie albo swoich pacho³ków. Rzek³em i zdania nie zmieniê. Bez komentarza.
A wied¼mini do tego akurat tematu maj± siê nijak, bo to nie problem umawiania siê na spotkania, lecz bezpieczeñstwa na treningach i ró¿nych g³upich pomys³ów. Choæ oczywi¶cie zgadzam siê co do oczu i piruetów... <bum>
Monika ksf
Troche przekoślawiłeś sprawę, bo tak chcesz ją widzieć (czyżby kompleks"małego miasta" ;) ). Myślę, że rzecz nie tkwi, że Jam Ci z KRAKOWA i Wielkiego Bractwa i do jakiś Krzeszowic nie będę specjalnie jeżdzić, mimo że tam bywam, tylko o problem typu, Jam Maesto walczący na broni wszelaką, mniej i bardziej mrocznie, takoż Was zapraszam, wysyłając nawet mapkę, byście nie zbłądzili. 99% krakowskich mieszczuchów autochtonów, do pierwszego pokolenia ;) i dalej, zna Krzeszowice i orientuje się gdzie ich na mapie szukać, a post został niestety wbrew intencjom zakładajcego temat, ktory zadbał tylko o to by go znaleźć, źle odebrany.
Protest w związku z zamknięciem tematu ma się jak najbardziej prawo wyrazić, niestety zamykanie tematów często zależy od widzimisie i oceny sytuacji przez moda (jego wrażliwości, upodobań, sympatii, empatii, preferencji i antypreferencji itp), przykład: szabla jako obrona w pomieszczeniach przed nożem.
Ale jak widzę lepiej pisac jeden po drugim pełne oburzenia posty i mędrkować (w temacie RIPOSTY Adsumus ze swoją półlitrówką), zamiast kreatywnie podejśc do tematu spotkań sparringowych w Krakowie i okolicach.
laFini
Witam Waszmo¶cianki i Waszmo¶ciów,

ja sprawê zacz±³em ja i skoñczyæ powinienem chyba ? A wiêc do rzeczy: sfary i k³otnie s± do bani, bo wprowadzaj± zamêt niepotrzebny. A u szermierza umys³ powinien byæ wyciszony (u takiego który szermierkê ³±czy z filozofi± ¿ycia, ¿e wolno mi siê tak bêdzie wyraziæ).

Ka¿dy ze swojego punktu widzenia ma czê¶ciowo racjê.

Do Krzyownosa: mi³o mi bardzo ¿e kto¶ dostrzega potrzebê wolno¶ci s³owa równie¿, dziekujê za g³os w moim kierunku.

Sprawiedliwo¶æ Piotrowi P.: Jako admin nie wykasowa³ niczego, wiêc to jest ok.

Do Moniki: Ach te Kobiety, zawsze próbuj± t³umaczyæ i ³agodziæ - có¿ ¶wiat by³by bez nich ubo¿szy, wiêc pewnie dobrze ¿e w ogóle s± (jaki jestem mi³y-choæ nie trzyma³a zupe³nie mojej strony).

ZAKÓNCZENIE:
Widocznie wówczas gdy te spory powstawa³y zbyt wiele osób w tym samym czasie mia³o z³y dzieñ ?

WNIOSEK:
Ka¿dy ma prawo do szukania sparingpartnerów i oferowania tego co uwa¿a za sensowne(a có¿ to jest sens?).

NA MARGINESIE:
Nasuwa siê pytanie: jak forum zareagowa³oby na "wie¶æ" ¿e na serio odbywaj± siê podziemne i nielegalne walki full kontakt - czyli, ¿e miêtki nind¿a mo¿e stan±æ z brzytw± przeciw zbrojnemu i t³uc siê do ciê¿kiego nokautu lub poddania). Ilu by³oby chêtnych i czy wszyscy byliby niezrównowa¿eni ?

W sumie moznaby nawet urz±dziæ bohurt na krakowskim rynku.
Dziwne, ¿e nikt nie zarabia w podobny sposób na wakacje (myslê o walkach turniejowo-pokazowych na rynku) wszak by³oby to o niebo ciekawsze ani¿eli ogl±danie pana nieruchomo stoj±cego w "zbroi" na skrzynkach przy bazylice Mariackiej.
Mo¿e siê doczekamy i takiej wolno¶ci (choæ "nie wszystko co wolno jest dobre")?

SPARINGI-TRENINGI
Ka¿dy æwiczy jak mo¿e i jesli admin ma ochotê wyra¿am zgodê na usuniêcie moich postów, mo¿e na forum bêdziê mniej "mêdrkowania" i wiêcej miejsca. Wszak to nawet nie jedno ciêcie szabl± acz "enterem".

pozdrawiam wszystkich i zyczê mi³ego weekendu d³ugiego - jak miecz d³ugi.
Marcin Surdel
Witam

Pozwoli³em sobie skleiæ oba tematy i odblokowaæ - niezale¿nie od u¿ywanego stylu, og³oszenia o sparingach nie bêd± blokowane, natomiast nale¿y siê liczyæ z pytaniem o pochodzenie oferowanej wiedzy.
I tu pro¶ba do laFini - czy móg³by¶ napisaæ, czy Twoje umiejêtno¶ci pochodz± z w³asnych eksperymentów, z adaptacji stylów pozaeuropejskich, czy z rekonstrukcji z zachowanych tekstów? Bo z odpowiedzi dla Jabol'a wywnioskowa³em, ¿e u¿ywasz jakiej¶ formy regulaminu semi-kontakt lub bezkontaktowego.

Temat o walkach full-kontaktowych jest i mo¿na siê z niego dowiedzieæ , ¿e pomys³ ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Tak samo walki pokazowe w róznych formach. Nic nowego.

Z pytaniem o istotê sensu i filozofiê ¿ycia proponujê przenie¶æ siê do nowego tematu w "Ogólnej" szermierce - na pewno bêdzie interesuj±co icon_wink.gif

Uwagi do prac moderatorów lub adminów proponujê wrzucaæ do tematów tu: http://www.freha.pl/index.php?showforum=10 - bêd± bardziej widoczne i szybciej bêdzie na nie reakcja. W dzia³ach lokalnych zazwyczaj zauwa¿aj± je tylko "stali bywalcy". Mo¿na te¿ zg³aszaæ je raportuj±c post - wtedy info trafia do wszystkich mod'ów i adminów.

Pozdrowienia od lokalnego moderatora
Piotr Paruch
Panie i Panowie...
Jeśli ktoś nie zauważył, rozwinąłem ideę przyświecającą autorowi ogłoszenia ad absurdum, ot tyle. Nie sądziłem, że ktoś sobie go weźmie do serca i poczuje się urażony, następnym razem dla dobra ogółu postaram się odfiltrować moje skomplikowane poczucie humoru. Howgh.
Mblade - dziękuję że pod moją nieobecność ze stuprocentową celnością wyjaśniałaś o co mi chodziło. Chyba wynajmę Cię jako rzecznika prasowego ;)
Co do zgłaszania skarg na pracę moderatorów - zgodnie z regulaminem powinny lądować u adminów. Więc do mnie (jako administratora) powinna wpłynąć skarga na mnie (jako moderatora) dunno.gif
CYTAT(laFini @ 11:23 28.04.2007) [snapback]187596[/snapback]
W sumie moznaby nawet urządzić bohurt na krakowskim rynku.

Prorocze słowa, zapraszam na Rynek w sobotę 19 maja koło południa smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Piotr Paruch @ 20:48 28.04.2007) [snapback]187658[/snapback]
CYTAT(laFini @ 11:23 28.04.2007) [snapback]187596[/snapback]
W sumie moznaby nawet urz±dziæ bohurt na krakowskim rynku.

Prorocze s³owa, zapraszam na Rynek w sobotê 19 maja ko³o po³udnia smile.gif

A o której godzinie konkretnie jest ten buhurt?
Jabol
chyba buhurt w wersji uczestnicy vs. policja...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.