Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubior i wyposazenie kusznika
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Edi
Witam wszystkich, odnalazlem te stronke szukajac cos o kuszy i znalazlem na necie pare ciekawych rzeczy o samej kuszy, natomiast czytajac forum zainteresowal mnie sam ubior "kusznika" i wyposazenie. Nie mam takich informacji zeby sie sensownie ubrac jak na srednie wieki przystalo, ale moze Wy cos na ten temat wiecie??
Bartko z £om¿yñca
Ha! Jak zwykle w takich przypadkach pojawia siê pytanie:
Z jakiej epoki i jakiej narodowo¶ci kusznika Ci chodzi? smile.gif
Edi
Najpierw chcialem znalesc cos wogole onich, jakies ogolne wiadomosci, a najbardziej XIII - XV w.
Jakub z Bielska
Ho, mo¿e troszke dok³adniej ? icon_wink.gif

Pozdrawiam
Kuba
Edi
niech bedzie XIV / XV w. Polska, chyba sie nie mogl tak mocno stroj zmienic, kusze dopiero udoskonalono pozniej.
Jakub z Bielska
Stroje i wyposa¿enie zmienia³y siê bardzo szybko, przyk³adem mo¿e byæ np. pocz±tek, a koniec XV wieku - diametralna zmiana stroju i uzbrojenia.
Na dobry pocz±tek zawê¿ okres do 50 lat ('najlepsiej' by by³o 30 latek).

Pozdrawiam
Kuba
Agata Witkowska
na pewno w sk³ad takiego wyposa¿enia wchodzi³a przeszywka, nogawice, he³m ... Standart. Jedynie co mog³o wyró¿niaæ kusznika od innych to by³y haki do napinania kuszy, nosi³o siê je przy pasku.
Pozdrawiam
Agatka bum.gif
Bartko z £om¿yñca
Mo¿e jaka¶ podpowied¼ wizualna icon_wink.gif

XIII wiek

http://www.freha.pl/attachment_mod.php?download=152

XV koñcówka

http://www.companie-sankt-ulrich.de/images...puy2_09_big.jpg

Kusznik kosmit± nie jest. Nosi to, co moda ludzka w danym wieku nakazuje. Z bajerów typowo kuszniczych s± te haki(lub lewarki, korby...), o których Agata wspomnia³a. S± pokrowce na be³ty. Mile widziane na kuszniku(jeszcze to zale¿y z jakiej formacji) elementy ciê¿sze: p³aty, kirys, kolczuga.
Przyda siê te¿ podrêczna broñ, np. miecz/tasak/kord i puklerz
To je¶li chodzi o proste ogólniki...
Dalej, to ju¿ trzeba wiedzieæ konkretnie, kto gdzie i jak...®ü.165a
Edi
Dzieki za odpowiedz. W takim razie mnie jest ciezko bedzie ciezko powiedziec, jaki okres mnie interesuje. Buduje kusze i chcialbym sie na jakims turneju pokazac, nie wyjde przeciez w dresie. Im wiecej zobacze tym lepiej,zwsze cos sie dobieze. Dzieki
Zawisza
EDI tylko pamiêtaj ¿e posiadanie i uzywanie kuszy reguluje Ustawa o Broni i Amunicji i na takow± kuszê konieczne jest zezwolenie inaczej moze spotkaæ ciê niemi³a niespodzianka # - ach wytwarzanie broni tez jest uregulowane w w/w lekturze devil.gif

pozdr.
Kedzierzawy
a luk kazdy moze posiadac czy raczej nie i czy potzrebne jest na to jakies zezwolenie?? blinkie.gif blinkie.gif
Nikodem
kazdy moze, to sie liczy jako "sprzet rekreacyjny"
Piotr Paruch
USTAWA z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji. (Dz. U. Nr 53, poz. 549)

Rozdzia³ 1 - Przepisy ogólne
[...]

Art. 4. 1. Ilekroæ w ustawie jest mowa o broni, nale¿y przez to rozumieæ:

1) broñ paln±, w tym broñ bojow±, my¶liwsk±, sportow±, gazow±, alarmow± i sygna³ow±,
2) broñ pneumatyczn±,
3) miotacze gazu obezw³adniaj±cego,
4) narzêdzia i urz±dzenia, których u¿ywanie mo¿e zagra¿aæ ¿yciu lub zdrowiu:
a) broñ bia³± w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach nie maj±cych wygl±du broni,
- kastetów i nunczaków,
- pa³ek posiadaj±cych zakoñczenie z ciê¿kiego i twardego materia³u lub zawieraj±cych wk³adki z takiego materia³u,
- pa³ek wykonanych z drewna lub innego ciê¿kiego i twardego materia³u, imituj±cych kij bejsbolowy,
B)broñ ciêciwow± w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezw³adniania osób za pomoc± energii elektrycznej.

To chyba rozwiewa wszelkie w±tpliwo¶ci na temat co wed³ug polskiego prawa broni± jest a co nie.
P.S. Czy nie s±dzicie, ¿e to dziwne, ¿e miecz drewniany treningowy w ¶wietle tych przepisów mo¿e zostaæ uznany za broñ, a naostrzony na brzytwê miecz juz nie?
Zawisza
Dok³adnie tak i trzeba raz na zawsze skoñczyæ z mitami typu kusze do pewnego naci±gu, sprzêt dla bractwa rycerskiego, rekraacyjny i tylko na pokazy je¿eli chodzi o KUSZÊ zawsze z tego co wiem konieczne jest zezwolenie!!!!!!!
Edi
Czy jest tu na tej stronie osoba, ktora posiada kuszu i / lub pozwoloenie na nia?? Czy mozliwe jest dostanie pozwoloenia na samorobna kusze? Wmysl ustawy na wytwarzanie broni potrzebna jest koncesja anger.gif.
Zawisza
Powiem ci tak:

swego czsu zrobi³em dok³adny wywiad co do biurokracji zwi±zanej z kusz± crazy.gif po podliczeniu wszystkich ¶wistków i op³at koszt jest oko³o 1500 najmarniej a po z³o¿eniu ich na szanownej policji nie masz ¿adnej gwarancji czy pomimo takich nak³adów pozwolenie otrzymasz wiêc ...... postanowi³em kupiæ ³uk cool.gif hehehe.gif
£ukasz P
Nie wiem jak to jest z kusz±, ale wiem jak to jest z broni± bia³± ( brz wzglêdu czy jest ona drewniana czy metalowa (nie mo¿e jednak byæ ostra {wtedy podpada pod inn± ustawê}).
W momêcie kiedy jest ona wykorzystywana tylko so æwiczeñ lub treningów i nie przypomina w wyra¼ny sposób kija "bejzbolowego" nie potrzebne jest na ni± zezwolenie Chocia¿ mo¿na siê postaraæ w ospowiedniej Komendzie Policji o potwierdzenie, ¿e dany egzempla¿ nie podlega pod art 4.1 par 4 zacytowanej przez Piotra Parucha ustawy {czyli defacto, papierek stwierdzaj±cy,¿e miecz to nie kij "bejzbolowy" bigsmile2.gif })
Powy¿sze informacje mam z prokuratury. S± one coprawda z roku 2001 ale nie przypominam sobie nowelizacji tego artyku³u ( je¶li siê mylê to proszê mnie skorygowaæ). Dla dociekliwych informacji z prokuratury nie wyci±gn±³em hobbystycznie, wtedy sprawa dotyczy³a bokenu i jo ( takiego kija 130 cm).

Pozdrawiam

TeMuGyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.