Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Haftki
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Korinka
Chyba kwestia haftek z tego okresu nie by³a poruszana... a ja w³a¶nie przez przypadek natknê³am siê na ciekawe znaleziska - 2 haftki z grobu kobiecego z cmentarzyska w £±czynie Starym na Mazowszu datowanym na koniec XI - pierwsz± po³owê XIII wieku. Haftki le¿a³y na piersi zmar³ej i wydaje mi siê, ¿e mog³y spinaæ albo sukniê albo p³aszcz, jak s±dzicie? Bardzo mnie to zaciekawi³o gdy¿ nie spotka³am siê wcze¶niej z takim elementem z XII wieku.
Anuszka
A mog³aby¶ zamie¶ciæ jakie¶ zdjêcie tego znaleziska?
Danniels
Ja te¿ bym reflektowa³ na jakie¶ foto.
Ksi±¿e Wszebor
A ja bym reflektowa³ na ca³y materia³ z tego stanowiska, jak masz icon_mrgreen.gif
persefona
Hej co do haftek to tez mam pytanie , czy takowe mog³y s³u¿yæ jako zapiêcie w³a¶ciwe na panelu sukni ale ukryte i czy na widocznym rozciêciu sukni mogê naszyæ guziki , czyli na haftki zapinam guzikami ozdabiam chodzi o cotehardie pytam bo szkoda mi zniszczyæ materia³ - brokat , który kupi³am w U.K
Anka z Mazowsza
CYTAT
A ja bym reflektowa³ na ca³y materia³ z tego stanowiska, jak masz icon_mrgreen.gif

Ja te¿ siê przy³±czam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.