Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: warsztat kowalstwa
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Thomas
Czo³em!

W ramach naszej delegacji przyjedzie w tym roku kowal wraz ze swoj± ku¼ni±. Czy byliby chêtni na warsztat (workshop), jak parê lat temu? Je¶li tak, to proszê o informacje, jakie wyroby kowalskie by najbardziej interesowa³y. Niech wszyscy, którzy natkn± siê na tutejszy temat a sami nie s± zainteresowani warsztatem poinformuj± tych, którzy mogliby byæ zainteresowani. Skoro grupa uczniów nie mo¿e byæ za du¿a trzeba ustaliæ jej sk³ad z góry.

z p. - Thomas, kierownik i t³umacz delegacji niemieckiej
Kane
CYTAT(Thomas @ 23:55 14.04.2007) [snapback]186631[/snapback]
W ramach naszej delegacji przyjedzie w tym roku kowal wraz ze swoj± ku¼ni±. Czy byliby chêtni na warsztat (workshop), jak parê lat temu? Je¶li tak, to proszê o informacje, jakie wyroby kowalskie by najbardziej interesowa³y.

Ja jestem zainteresowany, najbardziej kuciem no¿y.
Szymon de Conti Sarré
Podpisuję się pod Kanem. Dokładnie taką samą mam potrzebę (no ewentualnie interesuje mnie jeszcze parę szczegółÃ³w, takich jak tuleje do grotów, ale to już "wyjdzie w praniu", bo nie chciałbym wykazać się paskudną zachłannością icon_wink.gif ). O rzemiośle mam pojęcie, ale praktykę bardzo niewielką i łaknę "krytycznych uwag fachowca" :D
Trollsky
co prawda pare nozy juz wyku³em ale bardzo chetnie wezme udzia³.

interesuje mnie glownie kucie g³owni i to nie za duzych.
Thomas
Czo³em!

Pogadam z kowalem o Waszych ¿yczeniach.

Rita
Mam chêtnego - zainteresowany no¿ami i innymi ma³ymi formami u¿ytkowymi ;)
Jesiotr
Witam, a czy takie nieuki co nigdy nic nie ku³y te¿ mog± wzi±æ udzia³ w tych warsztatach ???:D
Te¿ by³bym zainteresowany no¿ami:)
Angus
ja siê na to piszê
Thomas
Czo³em!

Fajne, ¿e jest nagle tyle chêtnych. Muszê teraz pogadaæ z kowalem i pomy¶leæ jak to zorganizowaæ. Pewnie potrzeba nieco wiêcej wêgla drzewnego i ¿elazo na Wasze "eksperymenty". My¶lê, ¿e wobec tego nale¿y rozwa¿aæ temat jakiego¶ czesnego.

Jesiotr
Proponujê proste rozwi±zanie :D:D

Wêgiel drzewny - wytniemy jaki¶ lasek devil.gif
¯elazo - ma³o mam z³omu^^

Thomas
Czo³em!

Czy wszyscy zaintersowani warsztatem kowalskim maj± mo¿e "skype"?

Jesiotr
Ja mam :D
Szymon de Conti Sarré
Ja równie¿, ale bardzo rzadko jestem przy komputerze... w zasadzie tylko z doskoku.
Rita
Mam smile.gif
Kane
Mam "s³u¿bowego", jakby co to mogê podaæ. Prywatnego konta nie zak³ada³em bo w domu i tak z netu prawie nie korzystam.
Thomas
Czo³em!

No to dobrze. Wszyscy, którzy mog± skorzystaæ ze "skype", mog± przes³aæ mi swoj± nazwê w "skype". Mo¿e zaj¶æ potrzeba ustaliæ parê szczegó³ów na bie¿±co i od razu razem ze wszystkimi. Najlepiej wtedy, kiedy bêdê mia³ kowala po drugiej stronie telefonu.

brat Bule
Thomas ja mam takie pytanka dwa:

1.) Kiedy by siê odby³ warsztat ?
2.) I czy jest jeszcze miejsce :P ?

Pozdrawiam
Soballa
Witam serdecznie!

Chêtnie wzi±³bym udzia³ w warsztatach i co¶ siê pobawi³ z m³otkami i ciep³± stal±. St±d pytanie: czy s± jeszcze miejsca, jak z p³atno¶ciami za warsztaty, czy stal zapewniamy sobie sami, a mo¿e bêdzie jaki¶ ma³y kramik? Ile potrwa³yby te warsztaty- dok³adniej ile czasu przy m³otku i kowadle przypada³oby na ³ebka?
Rozumiem, ¿e ekwipunek BHP zapewniamy sobie sami? Interesuj± mnie ma³e formy u¿ytkowe, klingi no¿owe do 20 cm, tego typu graty smile.gif Mo¿e by³aby mo¿liwo¶æ popróbowania skuwania ma³ych pakietów damstu czy poodlewanie jaki¶ drobiazgów ze srebra b±d¼ mosi±dzu [oczywi¶cie w³asny surowiec]? smile.gif

Z braku skypa proszê o jakie¶ info tutaj lub na gg: 785654. Z góry dziêkujê i pozdrawiam smile.gif

Marcin S.
Thomas
Drodzy Adepci!

Kowal potwierdzi³ mi wczoraj, ¿e zjawi siê z ku¼ni± pod Grunwaldem w poniedzia³ek. Kiedy natomiast Wy? Proszê te¿ o propozycje co do przeprowadzenia warsztatów. Czy pasuje Wam w godzinach przedpo³udniowych, kiedy s³oñce jeszcze nie osi±ga zenitu? Ile godzin chcieliby¶cie dziennie po¶wiêciæ na te warsztaty? Czy w ogóle chcecie codziennie? Ja proponujê ¿eby tak, bo tak ka¿dy z Was mimo jednego tylko kowad³a mo¿e na koñcu cieszyæ siê w³asnorêcznie wykutym no¿em. Kowal powiedzia³, ¿e wykute bêd± ju¿ na ostre. Po warsztacie pozostaje Wam jedynie w zakresie w³asnym oprawiæ w rêkoje¶æ i wyszlifowaæ nó¿ kamieniem szlifierskim z piaskowca (krêci siê wolno i na mokro). Maszyna szlifierska odpada, przegrzewa bowiem materia³.
Aby kowal nie by³ stratny z powodu ró¿nych potrzebnych do warsztatów materia³ów policzy³, ¿e czesne powinno wynosiæ 160,-z³ od osoby. (Czy za tak± cenê mo¿ecie kupiæ w Polsce nó¿ kuty?) Czy mimo tej kwoty by³oby dalej tyle samo kursantów jak siê zg³osi³o w tym forum? Je¶li tak, to od razu sfinalizujemy sprawê, wype³niamy formularze zg³oszeniowe i wp³acamy czesne. Jak kto¶ obawia siê, ¿e ja przehulam kasiorê w knajpie a warsztatu nie bêdzie, ten mo¿e g³osowaæ za wp³aceniem sumy na konto organizatorów imprezy.

Publiczne uwagi proszê w tym temacie, wszelkie inne na e-mail lub skrzynkê FREHA.

CYTAT(brat Bule @ 12:30 22.05.2007) [snapback]189912[/snapback]
2.) I czy jest jeszcze miejsce :P ?
Muszê policzyæ Was i zapytaæ kowala.

Cze¶æ Marcinie!
CYTAT(Soballa @ 09:37 11.06.2007) [snapback]191921[/snapback]
...St±d pytanie: czy s± jeszcze miejsca,...
patrz wy¿ej
CYTAT
...czy stal zapewniamy sobie sami...
nie, zapewnia j± kowal
CYTAT
...a mo¿e bêdzie jaki¶ ma³y kramik?
nie, produkuje on na zamówienie
CYTAT
...Rozumiem, ¿e ekwipunek BHP zapewniamy sobie sami?...
To zale¿y co wchodzi w sk³ad ekwipunku. Ogólnie tak.
CYTAT
...Mo¿e by³aby mo¿liwo¶æ popróbowania skuwania ma³ych pakietów damstu czy poodlewanie jaki¶ drobiazgów ze srebra b±d¼ mosi±dzu [oczywi¶cie w³asny surowiec]? smile.gif
Nie – „workshop” na damast, to nie temat na krótkie Dni Grunwaldzkie. Kowal nie zajmuje siê odlewaniem. Tym zajmuje siê inny rzemie¶lnik.

A tak na marginesie, kowal oferuje swój serwis ka¿demu potrzebuj±cemu niezale¿nie od narodowo¶ci i jêzyka. Wiem bowiem, ¿e nie ka¿da grupa dysponuje w³asnym warsztatem polowym do fina³owych przeróbek, poprawek czy napraw. Mi³o by³oby, gdyby¶cie wiêc rozpowiadali w swoich grupach lub chor±gwiach wie¶ci o tym.
Kto z kolej chcia³by nabyæ drobiazgi wyprodukowane na poczekaniu tak¿e mo¿e udaæ siê do ku¼ni. Przygotowujemy wszystko tak, aby bariera jêzykowa by³aby jak najmniejsza.

Thomas
Czo³em!

Na dzieñ dzisiejszy jest 9 chêtnych. Powiadomiê o tym kowala - wstêpnie. Ciekaw, czy nast±pi jeszcze zmiana co do stanu liczebnego.

Poproszê na razie o prawdziwe imiona i nazwiska na „skrzynkê” od Kane (znalaz³em), Trollskiego (znalaz³em), znajomego Rity, Angusa i brata Bulego. Je¶li Angus i Soballa nale¿± do jakiej¶ grupy, to warto podaæ, do której, celem lepszego przyporz±dkowania Was.

Czy ju¿ wiadomo Wam, do których chor±gwi grunwaldzkich bêdziecie nale¿eæ?

Thomas
Czo³em!

Do "Dni Grunwaldzkich" jeszcze tylko 2 tygodnie. Kancelarjê zamykam jeszcze wcze¶niej. Poproszê dlatego i pozosta³ych o szybk± odpowied¼ odno¶nie ostatecznej decyzji na udzia³ w warsztacie.

Thomas
Czo³em!

Zamykam kancelarjê w pi±tek. Bêdê jak kowal w niedzielê.

z p. -Thomas
Thomas
Czolem!

Tegoroczne Dni Grunwaldzkie juz jakis czas za nami. Szykujemy sie teraz na rok 2008.

Kuznia byla i kowal gotowy byl na warsztaty, w przeciwienstwie do zapowiadanych kursantow.
Dobrze, ze trafilo sie na miejscu i prosto z marszu dwuch chetnych na zajecie wolnych miejsc. Na nastepny raz prosze wszystkich, ktorzy po uprzednim zameldowaniu sie nie moga brac udzial w danych warsztatach, aby zawiadomili mnie o tym - chocby dopiero pod samym Grunwaldem. Nietylko, ze kowal trepczyl w miejscu z noge na noge, to i ja, czekajac na potencjalnych kursantow, nie moglem oddalic sie za nadto z obozu a to przy 25-osobowej delegacji z ktora odpowiadam organizacyjnie.

Wiec jak? Czy ponownie uruchomic Wam w roku przyszlym warsztaty kowalstwa?

z p. - Thomas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.