Drodzy Adepci!
Kowal potwierdzi³ mi wczoraj, ¿e zjawi siê
z ku¼ni± pod Grunwaldem w poniedzia³ek. Kiedy natomiast Wy? Proszê te¿ o propozycje co do przeprowadzenia warsztatów. Czy pasuje Wam w godzinach przedpo³udniowych, kiedy s³oñce jeszcze nie osi±ga zenitu? Ile godzin chcieliby¶cie dziennie po¶wiêciæ na te warsztaty? Czy w ogóle chcecie codziennie? Ja proponujê ¿eby tak, bo tak ka¿dy z Was mimo jednego tylko kowad³a mo¿e na koñcu cieszyæ siê w³asnorêcznie wykutym no¿em. Kowal powiedzia³, ¿e wykute bêd± ju¿ na ostre. Po warsztacie pozostaje Wam jedynie w zakresie w³asnym oprawiæ w rêkoje¶æ i wyszlifowaæ nó¿ kamieniem szlifierskim z piaskowca (krêci siê wolno i na mokro). Maszyna szlifierska odpada, przegrzewa bowiem materia³.
Aby kowal nie by³
stratny z powodu ró¿nych potrzebnych do warsztatów materia³ów policzy³, ¿e
czesne powinno wynosiæ
160,-z³ od osoby. (Czy za tak± cenê mo¿ecie kupiæ w Polsce nó¿ kuty?) Czy mimo tej kwoty by³oby dalej tyle samo kursantów jak siê zg³osi³o w tym forum? Je¶li tak, to od razu sfinalizujemy sprawê, wype³niamy formularze zg³oszeniowe i wp³acamy czesne. Jak kto¶ obawia siê, ¿e ja przehulam kasiorê w knajpie a warsztatu nie bêdzie, ten mo¿e g³osowaæ za wp³aceniem sumy na konto organizatorów imprezy.
Publiczne uwagi proszê w tym temacie, wszelkie inne na e-mail lub skrzynkê FREHA.
CYTAT(brat Bule @ 12:30 22.05.2007) [snapback]189912[/snapback]
2.) I czy jest jeszcze miejsce :P ?
Muszê policzyæ Was i zapytaæ kowala.
Cze¶æ Marcinie!
CYTAT(Soballa @ 09:37 11.06.2007) [snapback]191921[/snapback]
...St±d pytanie: czy s± jeszcze miejsca,...
patrz wy¿ej
CYTAT
...czy stal zapewniamy sobie sami...
nie, zapewnia j± kowal
CYTAT
...a mo¿e bêdzie jaki¶ ma³y kramik?
nie, produkuje on na zamówienie
CYTAT
...Rozumiem, ¿e ekwipunek BHP zapewniamy sobie sami?...
To zale¿y co wchodzi w sk³ad ekwipunku. Ogólnie tak.
CYTAT
...Mo¿e by³aby mo¿liwo¶æ popróbowania skuwania ma³ych pakietów damstu czy poodlewanie jaki¶ drobiazgów ze srebra b±d¼ mosi±dzu [oczywi¶cie w³asny surowiec]?
Nie – „workshop” na damast, to nie temat na krótkie Dni Grunwaldzkie. Kowal nie zajmuje siê odlewaniem. Tym zajmuje siê inny rzemie¶lnik.
A tak na marginesie, kowal oferuje swój serwis ka¿demu potrzebuj±cemu niezale¿nie od narodowo¶ci i jêzyka. Wiem bowiem, ¿e nie ka¿da grupa dysponuje w³asnym warsztatem polowym do fina³owych przeróbek, poprawek czy napraw. Mi³o by³oby, gdyby¶cie wiêc rozpowiadali w swoich grupach lub chor±gwiach wie¶ci o tym.
Kto z kolej chcia³by nabyæ
drobiazgi wyprodukowane na poczekaniu tak¿e mo¿e udaæ siê do ku¼ni. Przygotowujemy wszystko tak, aby bariera jêzykowa by³aby jak najmniejsza.
z p. - Thomas, kierownik i t³umacz delegacji niemieckiej