CYTAT
czy obraz znany z legend i sag jest wyidealizowany?
A w której to legendzie (a zw³aszcza sadze!) jest obraz wyidealizowany? Rozumiem, ¿e "wyidealizowany" oznacza tu mi³o¶æ niespe³nion±/nieskonsumowan±?
CYTAT
przyjació³ka-oznacza w dworskim jêzyku kobietê, z która mo¿na siê zabawiaæ, a kochanek udaje, ¿e traktuje j± jako swoj± "damê", podczas gdy nie jest ona jego ma³¿onk± i zgodnie z konwencj± dworskiej gry mi³osnej nie ma szans, by ni± zostaæ
Dziadek Duby plecie duby niestety.
Damy XII w. to zreszt± lekko "omskniêta" ksi±¿ka, z któr± spec od kwestii agrarno-spo³ecznych chcia³ wpasowaæ siê w klimat popularnego ujêcia typu (wspomniana gdzie¶ kiedy¶
) Pernoud. Powy¿szy cytat pokazuje, jak do jednego wora wk³ada siê trubadurów, truwerów, poezjê mieszczañsk±,
fabliaux, etc., po czym buduje siê bardzo ogólny wniosek, który mo¿na tylko pot³uc o kant. Przy tym wychodzi typowa dla Francuza niechêæ to lektury tekstów okcytañskich i typowa dla historyka
niechêæ do poezyj.
CYTAT
jakie ¼ród³a literackie podejmuj± szerzej temat dworskiej mi³o¶ci?
99% liryki okcytañskiej, 95% liryki starofrancuskiej, 90% liryki ¶rednio-wysoko-niemieckiej, 85% liryki toskañskiej (i z pozosta³ych rejonów Italii), 80% liryki galicyjsko-portugalskiej, kastylijskiej i
ladino [...] poza tym 99% romansów (tj. "powie¶ci", chodzi o epikê "poszansonde¿estow±"), mnóstwo nowel,
vidas,
razos, teksty teoretyczne (np. Leys d'Amors), niektóre
chansons de geste... Jest z czego wybieraæ. Powiedzia³bym, ¿e wiêkszo¶æ tekstów wernakularnych od XII do XIV w. dotyczy mi³o¶ci dworskiej. Je¶li interesuj± Ciê konkretne ¼ród³a, to daj znaæ, ale uprzedzam, ¿e jest tego naprawdê sporo.
CYTAT
gdyby przyjrzec sie wszelakim przykladom jak Powie¶æ Ró¿y czy wszelkim romansom okazuje sie ze niemal zawsze kobietê i zabiegaj±cego o ni± rycerza ³±cz± jak najbardziej cielesne wiêzy
Zdecydowanie zbyt kategoryczny os±d
.
CYTAT
Ta konwencja, mi³o¶æ dworna, by³a jakby odpowiedzi± na nieco szorstkie stosunki panuj±ce na dworach miedzy p³aciami
Pozytywistyczny frazes - równie nieprzyjemny, co nieprawdziwy. Takie "zdanie ze z³ego podrêcznika"
CYTAT
Wydaje mi sie ze taka kompletnie platoniczna milosc dworska by³± wymys³em XIX-wiecznym.
Nie. Pomijaj±c pewn± niejasno¶æ sformu³owania "kompletnie platoniczna", mitologizacja
amour courtois (czy
fin’amors) wraz z ró¿nymi deformacjami tych koncepcji pojawia siê ju¿ pod koniec XIII w., a rozkwita w XV (przyk³ady daje nawet Huizinga).
CYTAT
Jean Verdon Przyjemno¶ci ¶redniowiecza,
Wyj±tkowo durna i amatorska ksi±¿eczka.