Witam,
szukam informacji kiedy dok³adnie pojawi³y siê rêkawy doczepiane na szpilkê. S± one bardzo czêsto pokazywane na obrazach z drugiej po³owy XV w., jednak s³ysza³am, ¿e pojawi³y siê one ju¿ w wieku XIV. Czy kto¶ móg³by mnie "poczêstowaæ" jakim¶ obrazkiem z pocz±tku XV w lub koñca XIV z takimi rêkawami? Ja osobi¶cie znalaz³am je dopiero u Waydena, a to minimum 1430r (bo ró¿ne koncepcje o datowaniu tego obrazka s±...)
Dziêkujê z góry i pozdrawiam,
Zosia Mosi± zwana.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
szukaj w "Historii Ubiorów"( niepamiętam dokładnie czyje, chyba Marii Gutkowskiej - jakiejstam:) strony od 291 do końca rozdziału:]
jak wróce do domu to ci przesle skany jakieś jak nie masz dostępu do tej książki:]
Mam gutkowską
tam o doczepianych rękawach jest napisane tylko: "w sukni flamandzkiej do skróconych rękawów przyczepiane były szpilką na wysokości ramienia osobne adamaszkowe rekawy" + ilustracja. No, chyba, że jest coś więcej a ja ślepa jestem
Ja o samym fakcie występowania doczepianych rękawów dobrze wiem, moim pytaniem jest:
od kiedy?Ja znalazłam jeszcze jedno przedstawianie z doczepianymi rękawkami z lat '30 XVw.
Rohan Hours
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam,
pod tym adresem:
http://www.artnet.com/library/05/0556/T055646.aspa tak¿e tutaj:
http://www.artresearch.se/art2.asporaz w
Masterpieces of Illumination Ingo F.Walthera i Norberta Wolfa datowanie
Grandes Heures de Rohan ustalone jest na lata 30-te XV wieku.
Czy w ¶wietle tego, mog³abym prosiæ o podanie ¼ród³a, na podstawie którego datujesz tê miniaturê na lata dwudzieste?
Pozdrawiam serdecznie
Marta.Br
CYTAT(marta.br @ 20:42 21.05.2007) [snapback]189826[/snapback]
Czy w świetle tego, mogłabym prosić o podanie źródła, na podstawie którego datujesz tę miniaturę na lata dwudzieste?
Ech, mówiąc szczerze nie mam pojęcia
Zawsze jak ściągam sobie jakieś ilustracje podpisuje je sobie podanym datowaniem. Widać na stronie, z której brałam ten obraz był jakiś błąd (znalazłam to już jakiś czas temu i nie pamiętam)... Zaraz poprawię w tamtym poście....
Pozdrawiam,
Zosia Mosią zwana.
edit:
a już wiem, skąd mi się to datowanie wzięło... na tej stronie:
http://www.stanford.edu/dept/relstud/facul...ohanHours1.htmljak klikniesz na jakąkolwiek ilustrację, pojawia się w jej podpisie dokładnie podane przeze mnie wcześniej datowanie, czyli 1419-1427.
Jakie jest poprawne datowanie się nie spieram, bo się nie znam
A ja mam pytanie na temat haftowania doczepianych rêkawów. Wiem, ¿e wzorzyste rêkawy by³y wykonywane z jedwabnych adamaszków albo malowanego, grubego p³ótna lnianego. Czy wiecie mo¿e jak to wyglada³o z haftem i czy macie mo¿e jekie¶ wzory?
Ja te¿ mam pytanie
Jakie kroje mog³y mieæ doczepiane rêkawy bo wiêkszo¶æ jest w±ska siêgaj±ca d³oni
A mo¿e co¶ co siê rozszerza do nadgarstków?
CYTAT(leandra @ 13:57 18.04.2008)
Ja te¿ mam pytanie
Jakie kroje mog³y mieæ doczepiane rêkawy bo wiêkszo¶æ jest w±ska siêgaj±ca d³oni
A mo¿e co¶ co siê rozszerza do nadgarstków?
ja siê nie spotka³am...
Witam!
Troszkê odgrzejê temat
Moje pytanie odnosi siê do samego miejsca szpilenia rêkawka do rêkawka
Czy nale¿y zrobiæ dziurki dla szpilki i obszyæ je tak jak dziurki do doubletu czy nic takiego nie wchodzi w grê? Z tego co siê orientujê to ta szpila jest dosyæ gruba (znaczy nie tak cienka jak wspó³czesne szpilki), wiêc istnieje mo¿liwo¶æ popsucia w±tku tudzie¿ osnowy
Pozdro
Chaos
¯adnych dziurek. Szpilka musi byæ ostra, wtedy nie uszkadza trwale w±tku i osnowy tkanin.
CYTAT(Chaos666 @ 09:27 17.03.2009)
Witam!
Troszkê odgrzejê temat
Moje pytanie odnosi siê do samego miejsca szpilenia rêkawka do rêkawka
Czy nale¿y zrobiæ dziurki dla szpilki i obszyæ je tak jak dziurki do doubletu czy nic takiego nie wchodzi w grê? Z tego co siê orientujê to ta szpila jest dosyæ gruba (znaczy nie tak cienka jak wspó³czesne szpilki), wiêc istnieje mo¿liwo¶æ popsucia w±tku tudzie¿ osnowy
Pozdro
Chaos
Witam!
Nie wiem, jak szpilki, ale ig³a z 13 wieku, któr± widzia³em (pochodz±ca z wykopalisk na Rynku w Krakowie), by³a takiej samej grubo¶ci, jak wspó³czesne - trochê poni¿ej milimetra.
Pozdrawiam, Rafa³.
Witam!
A czy która¶ z nosicielek takiej szpili, mo¿e mi podaæ dobre ¼ród³o zakupu? Znaczy rzemie¶lnika "of kors"
Pozdro
Chaos
CYTAT(Chaos666 @ 14:40 07.04.2009)
Witam!
A czy która¶ z nosicielek takiej szpili, mo¿e mi podaæ dobre ¼ród³o zakupu? Znaczy rzemie¶lnika "of kors"
Pozdro
Chaos
Jest tego pe³no. £adne szpileczki ma np. Gregor (institorium)
pracownia jubilerska "Artefakt" ma bardzo ³adne srebrne, mo¿esz tez zamówiæ je z kamykiem na g³ówce.
Kolega ju¿ dawno kupi³ szpileczki...
Witam,
szukam naj¶wie¿szych danych dotycz±cych rêkawków przypinanych szpilk± do sukienek. Znalaz³am artyku³ (pewnie gdzie¶ na freha), w którym autorka pisze, ¿e pierwsza rycina pokazuj±ca wyra¼nie takie co¶ pochodzi z 1435 roku. Moje pytanie brzmi, czy na Grunwald mamy jakie¶ potwierdzenia na dopinane rêkawki? A je¶li nie, to czy logika podpowiada, ¿e skoro zachowa³y siê kiecki z krótkimi rêkawami, to musia³y do nich byæ dopinane osobne rêkawki, tylko z powodu braku szczegó³owo¶ci na rycinach nie znajdziemy na to ³adnego potwierdzenia?
http://www.mathildegirlgenius.com/Document...CentSleeves.pdfola
ps. Proszê admina o przeniesienie do osobnego tematu o doczepianych rêkawkach mojego posta:)
Ale¿ proszê.
I.
Witam,
ponawiam pytanie, czy ma kto¶ potwierdzenie na dopinane rêkawki na okres oko³o grunwaldzki?
ola
W ksi±¿ce Regine Pernoud 'Kobieta w czasach katedr' znajduje siê analiza (dokonana niestety w 1974 roku, wiêc nieco dawno...) strojów dworu andegaweñskiego (na podstawie inwentarza) z prze³omu XIV i XV wieku. Jest tam napisane o 'parze rêkawów szkar³atnych przetykanych poz³acanym srebrem'. Sama ksi±¿ka te¿ by³a wydana ju¿ jaki¶ czas temu i zawarte tam informacje o strojach s± nieco w±tpliwe (noszenie w ¶redniowieczu przez kobiety pikowanych gorsetów, surcot za¶ jest niezszyty po bokach, sznurowania z ty³u, odzie¿ spodnia bez rekawów, spódnice...). Jednak¿e ksi±¿ka stanowi cenne ¼ród³o o kulturze ¶redniowiecza i miejscu w nim kobiet. Obficie czerpie z tekstów ¼ród³owych.
Mo¿e wiêc uda³oby siê znale¼æ ow± anlizê (czy te¿ sam inwentarz) w jakim¶ innym miejscu? Ksi±¿ka, internet? To pomog³oby pewnie te¿ bradziej dok³adnie datowaæ owe rêkawki (i sprawdziæ, czy to sa takie rêkawki, o jakie nam chodzi)...
Pozdrawiam ;)
O, widzê, ¿e kto¶ poza mn± czyta³ powy¿sze dzie³o
Mam konflikt wewnêtrzny czytaj±c, gdy¿ z jednej strony - pani jest historykiem, praca wygl±da porz±dnie, ma pi¶miennictwo itp., pogl±d na miejsce kobiety w naszych ulubionych czasach buduj±cy - ale....
no i tu w³a¶nie jest "ale" - opis odzie¿y wszelkiej jak na mój stan wiedzy jest od czapy zupe³nie
jakie¶ buty damskie do kolan ze skórki, jakie¶ w³a¶nie gorsety pikowane? Chyba, ¿e to t³umacz w tych 70tych latach jeszcze kompletnie nie mia³ polskich nazw na to wszystko i tak sobie ponazywal jak mu sie podoba³o...?
Mo¿e ów gorset to "corset fendu"? a wtedy mo¿e i pikowany, czemu nie? Mo¿e te buty to zwyk³e nogawiczki z podeszw± skórkow±? Pe³no tam takich dziwol±gów,
faktycznie trzebaby orygina³ sprawdziæ.
W³a¶nie o tym mówiê ;) O ile do tre¶ci dotycz±cych np. gospodarstwa domowego nie mam zastrzerzeñ, o tyle do ubioru ju¿ owszem... Sama pani Pernoud jest znana i ceniona, ale jako ekspert od kultury ¶redniowiecza, a nie od mody...
No i ta mnogo¶æ tekstów ¼ród³owych.
Sam opis wdzinka jaki podarowa³ Ludwik I swej ¿onie oko³o roku 1374 - aksamit ok, haftowany - ok, z pere³kami - ok. Ale ju¿ cze¶ci stroju - narzuta, surcot (niezszyty po bokach), p³aszcz i tunika (chodzi³o o sukniê spodni±)... Wiêc jest bardzo mo¿liwe, ¿e zosta³o to ¿le przet³umaczone.
P³aszcz - wiadomo, o co chodzi. Surcot - mo¿e diableskie okna sk³ononi³y autorkê to uznania, ¿e by³ niezszyty po bokach? Tunika - jak mówi³am - suknia spodnia. A narzuta? Mo¿e chodzi³o o futrzan± czê¶æ corset fendu? Zgadza³oby siê wtedy to, ¿e surcot okaza³ siê sw± bogatsz± form±, bardziej odpowiedni± dla pozycji królowej.
No, ale nie nie robi±c off-topu i wracaj±c do rêkawków. Mia³y one byæ doczepiane do 'kaftaniku krótkiego z aksamitu'. I dalej 's³owo kaftan (corset) oznacza³o w tych czasach zarówno spodni± tunikê, jak i ubranie wierzchnie'. Mi to na my¶l przywodzi jopulê. Mêsk±. Z tego co wiem, kobiety zacze³y nosic co¶ na kszta³t dubletu w latach 70. XVI wieku. Mo¿e wiêc autorka mia³a na my¶li proste suknie, które mia³y identyczny krój zarówno bêd±c spodni±, jak i wierzchni±? Tylko 'krótki' kaftan?
Czy istnieje co¶ z czym mo¿na pomyliæ rêkawki, o które nam chodzi?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.