Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Turniej Rycerski w Barcinie 22-24 czerwca
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Iulianus
Witam!
W dniach 22-24 czerwca 2007 roku organizowany bêdzie, przez Grupê Historyczn± Milites Optimi z Warszawy, I Turniej Rycerski w Barcinie, niedaleko Bydgoszczy. Datowanie to 1150 - 1350.
W programie turniej bojowy, ³uczniczy oraz wiele innych konkurencji (m.in. bieg dam, zapasy, rzut osczepem).
Zapewniamy wy¿ywienie, pole namiotowe i zaplecze sanitarne. Chêtnych prosimy o o przyjazd z namiotami historycznymi. W przypdaku ich braku prosimy o namioty turystyczne, które rozstawione zostan± oddzielnie od obozowiska historycznego.
Wszystkie pytania i zg³oszenia prosimy kierowaæ do Micha³a Teodorowicza i Tomasza Paku³y pod adres mailowy:

adiutrix@interia.pl

Liczba miejsc ograniczona (ok 120)
Iulianus
Grupa Milites Optimi zosta³a odsuniêta od organizacji tej¿e impreze. W zwi±zku z tym nie bierzemy za ni± odpowiwedzialno¶ci. Wszystkie grupy nastawiaj±ce siê na uczestnistwo przepraszamy.
AdamsZnin
Czy impreza wogule siê odbêdzie??
Grzyp
Tak, odbêdzie siê.
AdamsZnin
A ma ktos plan tej imprezy??
Darius
Otóz to, ma ktos jakies info o tej imprezie? Interesuje nas szczególnie ³uczniczy.
Grzyp
Z tego co siê orientujê, to jest planowana bojówka i ³uczniczy, lecz nie wiem w jakiej formie, na wieczór jaka¶ bitewka. W planach tak¿e konkurencje w bronii miotanej.

W pi±tek przyjazd, rozlokowanie siê i kolacja, sobota to konkurencje turniejowe (ma znale¼æ siê cos dla dam podobno), do tego ca³odniowe wy¿ywienie, w niedziele zaplanowana jest wycieczka do Biskupina z jakowym¶ poczêstunkiem.

Nagrodami w bojówce i ³uczniczym maj± byæ miecz oraz ³uk, jakie - niestety nie wiem. Ponoæ s± te¿ nagrody za turniej broni miotanej.
AdamsZnin
A jak to dla turystów bêdzie wygl±daæ? Kiedy mo¿na przyjechaæ i popatrzeæ? bo do Barcina mam dos³ownie rzut kamieniem
Grzyp
No zapewne jak siê przyjedzie od 11 do oko³o 20 to zapewne siê trafi na co¶, a jak nie to wystarczy chwilê poczekaæ (wiadomo - posi³ki, przerwy programowe i inne takie).
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Mam zaproszenie na ten turniej, ale nie wiem nic konkretnego na jego temat. Kto to wogole organizuje, wiem, ¿e burmistrz ale on to raczej z RR nie jest.
Jak z noclegami? bo s³ysza³em, ¿e mo¿liwe jest zakwaterowanie w ala-¶redniowiecznych chatach?
Wiem te¿, ¿e w tym czasie odbêd± sie Dni Barcina i wi±¿e sie z tym masa turystów i miejscowych cywilów. Gdzie¶ znalaz³em plan ca³ych obchodów i wyczyta³em, ¿e wszystko bedzie sie dzialo na jakiej¶ skarpie. Nie wyobra¿am sobie strzelania z ³uku i walki, kiedy obok rozgrywane s± zawody rzutu snopkiem czy wyciskania sztangi.

Byæ moze sie myle, bo nie znam tamtejszych terenów, ale te wiadomo¶ci znalaz³em na oficjalnej stronie GMINY BARCIN.

Pozdrawiam!
Grzyp
Z tego co wiem to jednym z organizatorów jest Morgan z Kompanii Łuczniczej św. Sebastiana. Tyle że od dzisiaj jest on w Barcinie i przygotowuje wszystko na przybycie gości, więc kontakt jest z nim... utrudniony delikatnie mówiąc.

Jest możliwość zakwaterowania w domu kultury, ale liczba miejsc ograniczona, mile widziane namioty historyczne (obozowisko ma być ogrodzone, a słomy do namiotów dużo)
Rozmawiałem z Morganem, mówił że miejsca dla nas jest... 8 hektarów (słownie - osiem), więc sądzę, że nie bedzie nikt wchodził nam w drogę.

Co do Dni Barcina - Turniej jest ich częścią, ale większość atrakcji związanych z nimi będzie zapewne albo na rynku albo na jakimś małym stadionie. Miejsce turniejowe jest poza miastem z tego co pamietam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.