Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nomad (2005)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Shaer
Kazachstan, XVIII wiek(?), trochê patetycznie, ale fajnie siê zapowiada :-).

http://www.apple.com/trailers/weinstein/nomad/trailer1/
Ciechan
Film widzia³em. Podoba³ mi siêsmile.gif co do historyczno¶ci to wypowiadaæ siê nie bêdê bo nie znam siê ani na tym terenie ani okresie. Mimo to film gor±co polecam bo ogl±da siê go ¶wietnie.
Viator
Chyba nie za bardzo historyczne.

Cytat z ramowej historii Kazachstanu, z polskojêzycznej strony kazachskiego portalu:
CYTAT
Opieraj±c siê na pisemnych ¼ród³ach mo¿na konstatowaæ, ¿e pañstwowo¶æ Kazachów tworzy³a siê w 1470 roku na terytorium Kazachstanu. Na terenach po³udniowo-wschodnich - Siedmiorzecza i w dolinie rzeki Czu - kazaskim su³tanom D¿anibekowi (ang.: Zhanibek) i Gerejowi uda³o siê stan±æ na czele licznych plemion i zjednoczyæ je w plemie "kazach", "kazachi".

Na pocz±tku XVI wieku pod w³adz± Kasymchana (ang.: Kasymkhan) chanat Kazachski umocni³ siê, rozszerzy³y siê jego granice i w jego sk³ad wesz³y nastêpuj±ce miasta znad Syr-darii: Turkiestan, Otrar, Sajram, Sauran, Sygnak, Suzak i Czimkent (niem.: Tschimkent). Kazachstan sta³ siê dobrze znanym pañstwem w Azji i Europie.

Chanat Kazachski istnia³ a¿ do 1716 roku, kiedy to zmar³ ostatni chan wszystkich Kazachów - Taukechan (ang.: Taukekhan) i w³adza przesz³a w rêce wielu stepowych chanów, z których ka¿dy sta³ na czele jedynie oddzielnych grup Kazachów i terytoriów. Rozpocz±³ siê proces dezintegracji i upadku zakoñczony wcieleniem pañstwa w rosyjskie imperium. Skolonizowany uprzednio przez rosyjskich carów zosta³ wcielony do Rosji w 1868 r.

Nie wygl±da na to, ¿eby komu¶ siê uda³o rzeczyw¶cie zjednoczyæ zwa¶nione plemiona Kazachów, chyba ¿e efemerycznie.
Rabiega
Przyznajê, filmu nie widzia³em. T³o historyczne wydarzeñ lokalizowanych i wi±zanych z XVIII-wiecznym Kazachstanem równiez wydaje mi siê jednakowo¿ niezbyt wiarygodne (vide powy¿szy post Viatora).
Zw³aszcza ¿e Borat te¿ uwa¿a siê za Kazacha.

Pok³ony.
Shaer
Zazwyczaj dramatyczne historie zaginionych bohaterów, któ¿y nagle dokonuj± wielkich czynów s±... Mniejsza o to - ja chêtnie obejrza³abym ten film, bo lubiê jak siê w strojach niewspó³czesnych patatajaj± na koniach warrior.gif . Taki mój odchy³ od normy tongue.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.