Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: W³osy
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Derfel
Witam!
Mam pytanie: co mo¿na zrobiæ z puklem w³osów, je¶li chce siê go przy sobie nosiæ i aby by³ stylizowany na okres wczesnego ¶redniowiecza albo ogólnie ¶redniowiecza? Medalik odpada, wiêc co?
Viator
Raczej medalion. Dlaczego odpada? Z czasów karoliñskich pochodzi np. relikwiarz maj±cy zawieraæ w³osy Matki Boskiej (i dodatkowo drzazgê z drzewa Krzy¿a), oprawne w z³oto i zakryte kryszta³owym "oczkiem"; oko³o 800 r. n.e. (w za³±czniku).
My¶lê ¿e w³os ukochanej móg³by byæ przez bogatego m³odzieñca w taki sposób noszony. No, pukiel czy warkocz to ju¿ by siê nie zmie¶ci³.

Poszukaj pod "reliquary". Okre¶lenie to pojawia siê czasem nie w znaczeniu li tylko relikwiarza sensu stricte, z relikwiami ¶wiêtych, ale i czasem jako ¶wieckie "zasobniki" na tego typu szcz±tki i pami±tki, najczê¶ciej jednak po zmar³ych.

Sprecyzuj czy chodzi Ci o ¶redniowiecze w ogóle czy o wczesne - i jak bardzo wczesne (mo¿e chodzi Ci o przedchrze¶cijañskie)?
Derfel
Dziêki za pomoc. Chodzi mi o czasy przedchrze¶cijañskie, a dok³adnie o brytyjskich Celtów. Wola³bym od medalionów jak±¶ rogow± oprawê zawieszon± na rzemieniu, ale nie wiem jak to mog³oby wygl±daæ.
D±brówka
Tristan nosił włos Izoldy zaszyty w płaszczu. Wprawdzie opowieść mocno a nawet w 100% trąci romantycznym neogotykiem, ale sama metoda na bank jest historyczna. Gdybym była damą, zdecydowanie wolałabym ten sposób niż umieszczanie moich pukli w rogowej solniczce.
Derfel
Dziêki, ale poszukuje czego¶ co móg³bym nosiæ na codzieñ, a je¶li przyszyje sobie w³osy do p³aszcza to nie bêdê z nim paradowaæ po mie¶cie;-). zdecydowanie wola³bym co¶ na szyjê. Na pewno jednak do p³aszcza te¿ sobie przyszyje pare w³osów:-)
Clarie
jak na szyji to wracamy do medialionu ;)
Jewa
Witam loki08.gif
Je¶li Nie staæ Ciê na medalion, to mo¿e by po prostu uszyæ jak±¶ ma³± sakieweczkê na szyjê, i do niej w³o¿yæ w³osy ukochanej?.. Tylko wtedy to raczej musia³by¶ j± schowaæ pod ubranie, tak mi siê wydaje... tongue.gif
Pozdrawiam
Rabiega
Skoro na forum rekonstrukcyjnym taki temat jest nadal omawiany shocked.gif ... to trichofilia jest w¶ród nas.
Id±c dalej tym tropem - sakieweczka jest bardzo - bardzo.
Jako materia³ - polecam worek mosznowy.
Niebanalne to i stylowe.
Noszone na szyi i pod ubraniem rzecz jasna.

Pozdrawiam -
Rabiega
Viator
CYTAT
Jako materia³ - polecam worek mosznowy...
Tylko proszê P.T. Kolegów, zanim kto¶ siê zastosuje do powy¿szej rady, trzy razy siê zastanowiæ!!!
£atwiej ko³ek obcienkowaæ ni¿ go potem pogrubasiæ!!!

Poza tym, powy¿sze rozwi±zanie nie jest potwierdzone ¼ród³owo, wiêc dla ultrasów siê nie nadaje.
Skuciok
Kilka miesi temu zacz±³em siê zajmowaæ rekonstrukcj±, zbieram sobie powoli sprzêt i w ogóle i te¿ mi przeszed³ na my¶l medalion z w³osami ukochanej :D. Tyle, ¿e zajmuje siê XIV-XV wiekiem, przyszed³ mi na my¶l, medalion który prezentowa³ by siê nastêpuj±co: dwie p³ytki szklane, miêdzy nimi w³osy ukochanej, to wszystko w miedzianej/z³otej oprawie, i to zawieszone na ³añcuszku. Co o tym my¶licie? I mo¿e zna kto¶ jakie¶ znaleziska lub ikonografiê przedstawiaj±ce takowe medaliony?
Anulka
CYTAT(Skuciok @ 20:24 06.04.2008) *
przyszed³ mi na my¶l, medalion który prezentowa³ by siê nastêpuj±co (...)

Drogi Skucioku! Najpierw poogl±daj te znaleziska i ikonografie i nimi siê inspiruj, a nie odwrotnie. Podci±ganie zabytków do w³asnych pomys³ów czasem daje efekty, ale nie nazywamy tego rekonstrukcj± smile.gif (Na przyk³ad kiedy¶ strasznie chcia³am piæ z kubeczka, jaki ma Maria Magdalena na obrazach, a potem zosta³am u¶wiadomiona, ¿e to na ma¶ci...)

Wszystkie materia³y, które wymieni³e¶, by³y u¿ywane w ¶redniowieczu, ale to jeszcze nie znaczy, ¿e mo¿na z nich zrobiæ cokolwiek, w dowolnym celu. Niech siê lepiej wypowiedz± spece od bi¿uterii, ale czemu tego biednego pukla w³osów nie zwi±zaæ po prostu nici± i nie nosiæ przy sobie w sakwie? Pro¶ciej, mniej kosztownie, i przynajmniej wiadomo, ¿e sakwa s³u¿y do noszenia drobiazgów.

Viator
Niez³y pomys³. Gdyby taki pukiel w³osów przerobiæ na chwo¶cik vel kutasik vel frêdzelek czy jak go tam zwa³ (taki, jak na koñcu typowego paternostera), mo¿naby go wykorzystaæ do ozdobienia stroju albo nawlec na naszyjnik i nosiæ na piersi. O ile wiem, historia tych ozdóbek jest dostatecznie stara, ¿eby to by³o historyczne. A i wiemy, ¿e Iroszkoci, w którym¶ tam momencie staj±c siê Szkotami zaczêli siê lubowaæ w pomponikach i takich tam (ale tu uczciwie przyznam, ¿e nie wiem, jak dawno to ostatnie nast±pi³o - byæ mo¿e to by³o zapo¿yczenie z mody francuskiej b±d¼ burgundzkiej, dokonane w okresie wspó³pracy z Francj± na kontynencie w walce przeciw Anglikom w XV wieku) ?
Anulka
CYTAT(Viator @ 18:01 07.04.2008) *
Gdyby taki pukiel w³osów przerobiæ na chwo¶cik vel kutasik vel frêdzelek czy jak go tam zwa³ (taki, jak na koñcu typowego paternostera), mo¿naby go wykorzystaæ do ozdobienia stroju albo nawlec na naszyjnik i nosiæ na piersi. O ile wiem, historia tych ozdóbek jest dostatecznie stara, ¿eby to by³o historyczne.

Moja babcia ma po swojej babci pami±tkê w postaci bransoletki uplecionej z w³osów. Misterna robota, fachowa, tylko ja jako¶ zawsze... siê tego brzydzi³am dotykaæ ;)
Ale dzieci, nie powtarzajcie tego w domu, a przynajmniej nie na 15. wiek smile.gif
Viator
CYTAT(Anulka @ 22:58 07.04.2008) *
(...) pami±tkê w postaci bransoletki uplecionej z w³osów... tylko ja jako¶ zawsze... siê tego brzydzi³am dotykaæ (...)

Ci±¿y nad nami zreszt± historia najnowsza: w³osy - to, co pozosta³o po ofiarach obozów zag³ady... icon_sad.gif
U progu cywilizacji w³osy tak siê ¼le nie kojarzy³y, jak nam.

A to by³by ciekawy patent: uple¶æ sobie w³osienicê z obciêtych warkoczy narzeczonej smile.gif
Dla ascetów wdzianko spodnie jak najbardziej historyczne. Nawet by³oby mi³e w dotyku... tongue.gif
Rabiega
CYTAT(Viator @ 06:21 08.04.2008) *
Dla ascetów wdzianko spodnie jak najbardziej historyczne. Nawet by³oby mi³e w dotyku...tongue.gif

Ascetom polecam plecionkê z koñskiego w³osia, a nie czupryny dziewczêcej/niewie¶ciej, ¿eby go drêcz±co haczy³a, a nie milusio smyra³a icon_rolleyes.gif

Dla ascetów - skalp u pasa, je¶li nie nawajskiej, to scytyjskiej ( modo - Herodot ) proweniencji ...

Rabbi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.