Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Budowle z II po³. XIII w. (Polska, Czechy, Wêgry)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Woyewoda
Potrzebuję jakichś zdjęć budynków z tego okresu w tych krajach (budynków nie sakralnych), jakichś rekonstrukcji, rycin przedstawiających miasta z tego okresu, zamki itd . Jeżeli ktoś czytał jakąś książkę o tym to bardzo proszę o podanie mi nazwy. smile.gif

P.S. Sorry, ale niestety nie udało mi się wiele wygoglować ;(
Lecheor
Nie zachowa³y siê ¿adne zdjêcia z tego okresu icon_wink.gif
Najprostsze wyj¶cie: i¶æ do biblioteki i sprawdziæ co maj± pod has³em "Zygmunt ¦wiechowski".
Viator
Z ostatnio wydanych książek (nadal do nabycia wysyłkowo we Wrocławiu):

1). Jerzy Piekalski, Wczesne domy mieszczan w Europie Środkowej. Geneza - funkcja - forma. Wyd. Uniw. Wrocławskiego, 2004. ISBN 83-229-2489-5.

Mieszkaniówka średniowieczna: plany działek, rzuty budynków, rekonstrukcje elewacji, konstrukcje w aksonometrii, fazy rozbudowy od pierwotnego kształtu romańskiego - najwięcej o XII-XIII wieku. Bogato ilustrowana. Doskonała.

2). Rafał Czerner, Średniowieczne bloki śródrynkowe wybranych dużych miast Śląska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2002. ISBN 83-7085-671-3.

Uzupełnienie - miejska zabudowa użyteczności publicznej: ratusz, sukiennice, waga, cło, pręgierz itd. Najwięcej, niestety, o XIV i XV wieku, ale zahacza i o XIII. Pozwala się zorientować, jaki (i od kiedy taki) był "program zabudowy" centrum. Ilustracji, też niestety, wyraźnie mniej.

Co do zamków to masz tego na kopy. Jak mawiał Tuwim, dostać wszędzie.
Woyewoda
CYTAT(Lecheor @ 01:29 03.04.2007) [snapback]185572[/snapback]
Nie zachowa³y siê ¿adne zdjêcia z tego okresu icon_wink.gif
Najprostsze wyj¶cie: i¶æ do biblioteki i sprawdziæ co maj± pod has³em "Zygmunt ¦wiechowski".

Dziêki za pomoc i daruj sobie kolego ten cynizm, chodzi³o mi o zdjêcia zrobione tym budynkom wspó³cze¶nie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.