Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 600-lecie ustanowienia Starostwa Drahimskiego, datowanie: 1407
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
it
W dniach 6-8 lipca 2007 r. na Zamku Drahim odbêd± siê uroczysto¶ci w 600-t± rocznicê zdobycia Zamku Drahim przez króla W³adys³awa Jagie³³o. Uroczysto¶ci± ustanowienia Starostwa Drahimskiego towarzyszczyæ bêd± pokazy bractw rycerskich.
Impreza jest organizowana przy wspó³pracy z Urzêdem Miasta i Gminy w Czaplinku oraz Starostwem Powiatowym w Drawsku Pomorskim.
Zg³oszenia udzia³u w imprezie prosimy przesy³ac na adres drahim@drahim.pl
it
Informujemy, ¿e nad uroczysto¶ciami obchodów 600-tnej rocznicy ustanowienia Starostwa Drahimskiego przez króla W³adys³awa Jagie³³ê na Zamku Drahim honorowy patronat obj±³ Marsza³ek Województwa Zachodniopomorskiego Norbert Obrycki. Wspó³pracê przy promocji imprezy zadeklarowa³a TVP II.

it
Informuję, że organizowana impreza jest uroczystymi obchodami 600-lecia powstania starostwa drahimskiego, czyli impreza jest datowana na 1407 rok. Serdecznie zapraszamy do udziału w imprezie datowanej na Grunwald, zgłoszenia należy przesyłać na drahim@drahim.pl.
CYTAT(Ania Żuk @ 13:00 15.05.2007) [snapback]189241[/snapback]
Jeśli nie pojawi się datowanie imprezy temat wyleci do ogloszeń.
Narion
Witam!

Wszystkich zainteresowanych informujê, ¿e organizacjê tej imprezy biorê na swoje barki ja i Bronek z Bogus³awa V ze S³upska. Potwierdzam, ¿e impreza jest datowana na prze³om XIV i XV wieku. Wszystkich chêtnych, chc±cych powalczyæ, pobiesiadowaæ i odpocz±æ na Drahimskim zamku, pop³ywaæ w jednymj z dwóch otaczaj±cych zamek jezior i skosztowaæ ¶wietnej rybki z pobliskiej knajpki smile.gif - serdecznie zapraszamy! Punktem kulminacyjnym imprezy bêdzie szturm wojsk polskich na broniony przez Joannitów zamek, wzorowany na wydarzeniach z 1407 roku i wieczorna biesiada.

Po szczegó³owe informacje proszê zwracaæ siê do mnie lub do Bronka.

Pozdrawiam
Selion
Jaki jest plan imprezy na zamku?
Selion
Hmm.. nie wiem czy jeszcze organizator zagl±da do tego tematu, to mo¿e ja trochê uzupe³niê:

Z okazji 600-letniej rocznicy zdobycia Zamku Drahim przez polskiego króla W³adys³awa Jagie³³o i ustanowienia Starostwa Drahimskiego, serdecznie zapraszamy na

OBCHODY 600-LECIA STAROSTWA DRAHIMSKIEGO.

6 lipca 2007 (pi±tek)

ZAMEK DRAHIM – STARE DRAWSKO
10:00-19:00 - Ekspozycja orê¿a dawnego,
16:00 - Wystêp zespo³u DRA
16:00 - Plener ceramiczny, tkacki i wikliniarski

AMFITEATR - CZAPLINEK
22:00 – projekcja filmu pt. „Królestwo Niebieskie”

7 lipca 2007 (sobota)

RYNEK W CZAPLINKU
10:00-14:00 - JARMARK ¦REDNIOWIECZNY
w wykonaniu Grupy Odtwórstwa Historycznego von Borcke.
Atrakcje:
  • Kuchnia ¶redniowieczna - podp³omyki z powid³ami lub miodem, pra¿uchy z omast±, tradycyjna pajda chleba z prawdziwym smalcem i ogórasem itp.
  • Zabawy plebejskie w tym turniej Kubba dla rycerstwa i publiczno¶ci
  • Zabawy rycerskie
  • Bieg dam (tak¿e dla publiczno¶ci)
  • Bieg rycerski (tak¿e dla publiczno¶ci)
  • Pokaz szarfiarzy
  • Inscenizacja legendy Czaplineckiej
  • K±cik kata i jego zabawek
  • Pokaz ¿ycia obozowego
(dla osób z ruchu rycerskiego w pe³nych strojach - ca³odniowe wy¿ywienie)

11:00 – Konferencja pn. „Miêdzy joannitami, krzy¿akami, Brandenburczykami i Pomorzem. Drahim - pó³nocna rubie¿ dawnej Rzeczpospolitej w 600 lecie Starostwa Drahimskiego"- ko¶ció³ pw. Trójcy ¦wiêtej
w Czaplinku
13:00 – Otwarcie wystawy archeologicznej w Izbie Muzealnej – „Wykopaliska archeologiczne Zamku Drahim”
15:00-17:00 – Sprawno¶ciowe zawody wêdkarskie Stanica PZW w Czaplinku

10:00-19:00 Ekspozycja orê¿a dawnego
10:00 – 18:00 - Pokaz walk rycerskich, zabawy plebejskie
15:00 - 18:00 - Jarmar ¦redniowieczny (Grupa Odtwórstwa Historycznego von Borcke) - pod murami zamku Drahim.
21:00 - Szturm na Zamek Drahim, pokaz sztucznych ogni, degustacja kuchni ¶redniowiecznej

AMFITERATR - CZAPLINEK
20:00 - Zabawa taneczna

8 lipca 2007 (niedziela)

10.00-19:00 - Ekspozycja orê¿a dawnego
10:00 – 18.00 - Jarmark ¶redniowieczny
10:00 – 18:00 - Pokaz walk rycerskich, zabawy plebejskie
18:00-20:00 – Sprawno¶ciowe zawody wêdkarskie – parking w Starym Drawsku

RYNEK W CZAPLINKU
10:00 – 13:00 – Pokaz rzemios³a z wczesnego ¶redniowiecza
16:00 – Koncert organowy - ko¶ció³ pw. Podwy¿szenia Krzy¿a ¦wiêtego

Niestety nie wiem jaki jest plan pe³nej imprezy na samym zamku.
chytrusek
Witam
Dziêkujemy za wspania³± zabawê i doborowe towarzystwo walka.gif pijacy.gif . Nastêpnym razem tak ³atwo siê nie poddam i postaram siê zmieniæ bieg historii szczerba.gif
Pozdrawiamy "Dosia" i Pawe³ z W-wy
chytrusek
Aaahhaaaaa! A mo¿e tak jeszcze kto¶ podrzuci³by stronê ze zdjêciami z tego spotkania?!!!!
Selion
Ja mam nawet filmik z wieczornej potyczki smile.gif
W tygodniu zajmê siê kompresowaniem filmów, zdjêæ, relacji tv i chêtnie pode¶lê pod wskazany adres. Chêtni na materia³y proszê pisaæ pod e-mail: wolion@tlen.pl
smile.gif
Pozdrawiam i dziêkujê za mi³±, wspóln± zabawê.
Selion
Trochê fotek na stronie www Czaplinka:

http://wrota.czaplinek.pl/content/view/1670/1/

I w albumie fotek:

http://picasaweb.google.pl/zbienias/WZamkuDrahim

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.