Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Prymicja na Grunwaldzie?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo > Liturgia w dawnych wiekach
Maciek vel Paszczak
Witam
Wszystko wskazuje na to, ¿e 27 maja przyjmê z r±k ks. arcybiskupa Nycza ¶wiêcenia prezbiteratu. Czyli ¿e "zostanê ksiêdzem". Chodzi mi po g³owie my¶l o odprawieniu mszy na Grunwaldzie, nie tyle jako rekonstrukcji ale ze wzglêdu na swoje zwi±zki ze "¶rodowiskiem" i chêæ s³u¿enia w nim jak bêdzie to mo¿liwe Bogu i ludziom.
Wszystko to ju¿ raczej w odnowionym rycie, choæny ze wzglêdu na braki sprzêtowe. choæ prace nad stu³±, alb±, kielichem i o³tarzem i jakim¶ sto³em trwaj± lub siê rozpoczn± niebawem.
My¶lê choæby o czê¶ciach sta³ych ¶piewanych po ³acinie i tu uk³on w wasz± stronê. Nie wiem jak to wysz³o w zesz³ym roku co prawda.
Co o tym s±dzicie? Otwarty jestem na sugestie i pomys³y.
Wszytko to jednak ci±gle, je¶li Pan Bóg pozwoli bo po zwyczajnie ewentualny przysz³y proboszcz mo¿e mieæ dla mnie inne pomys³y icon_wink.gif
Gor±co polecam siê waszym modlitwom i pamiêci.
Z Bogiem
x. Maciek
Piotr Koc
To wspania³a wiadomo¶æ!!! Rzeczywi¶cie odprawienie mszy w starym rycie wymaga³oby od celebransa d³u¿szych przygotowañ. Mo¿e Ksi±dz odprawiæ jednak nowa mszê ale po ³acinie i z Kanonem Rzymskim i celebrowan± "ad orientem" czyli tak jak zaleca ostatnio Ojciec ¦wiêty. Chêtnie te¿ za¶piewamy czê¶ci sta³e np. Kyriale VIII albo lepiej IV (to ma lepsze datowanie).

W ubieg³ym roku ksi±dz Wojciech Grygiel z Bractwa ¶w. Piotra celebrowa³ wieczorem przed Bitw± mszê trydenck±. Zbili¶my nawet do¶æ kszta³tny o³tarz. Wszystko wypad³o bardzo dobrze. W tym roku planujemy powtórzyæ to przedsiêwziêcie. W³a¶nie zwróci³em siê do organizatorów Dni Grunwaldu o wpisanie warsztatów gregoriañskich i Mszy trydenckiej do programu Grunwaldu. Tym razem przygotowania chcemy przeprowadziæ bardziej profesjonalnie. Przywieziemy ze sob± wszystkie paramenta itp. Chcemy przeznaczyæ specjalny namiot na prezbiterium. Bêdzie wiêc i miejsce na Ksiêdza Prymicje.

Gdyby chcia³ Ksi±dz jednak odprawiaæ w klasycznym rycie rzymskim to te¿ pewnie bêdzie to mo¿liwe. Kr±¿± pog³oski o motu proprio w którym papie¿ pozwoli ka¿demu kap³anowi na celebrê w starym rycie.
Maciek vel Paszczak
Znakomicie.
Mam nadzieje ¿e co¶ z tego wyjdzie i dane mi bêdzie wróciæ na Grunwald i w ogóle do rekreacji historycznej w nowej roli. Bêdê dawa³ znaæ jak rozwija siê sytuacja.
jedam von blabo
Ka¿da msza na imprezie rekonstrukcyjnej to gigantyczne dobro. Wiele ³ask jak mam nadziejê sp³ynie na uczestników, zw³aszcza w wyniku b³ogoslawieñstwa prymicyjnego. Przecie¿ epoka nas interesuj±ca by³a w pe³ni nastawiona na do¶wiadczenie Boga, w tym tak¿e du¿± wagê przypisywa³a liturgii.

Bardzo siê cieszê ¿e msza zostanie odprawiona przez kap³ana, który sam dzia³a³ i dzia³a w rekonstrukcji. Wró¿y to na przysz³o¶æ rozwoj tej p³aszczyzny ¿ycia Ko¶cio³a w³a¶nie posród rekonstruktorów.

Powstaj± powoli paramenty mszalne, kielichowe i o³tarzowe oraz szaty liturgiczne. Je¶li bêdzie potrzeba to chêtnie u¿yczymy. Tylko wówczas msze musz± siê odbyæ w dwoch ró¿nych terminach czasowcyh.

Pozdrawiam serdecznie
Pawe³ z Krosna
ja równie¿ bardzo siê cieszê z zapowiedzi tej mszy prymicyjnej i z powo³ania które dojrza³o w ruchu rycerskim smile.gif
Uzupe³niê wypowied¼ Piotra - mo¿na odprawiæ po ³acinie i z Kanonem Rzymskim (obecnie w NOMie Pierwsza Modlitwa Eucharystyczna) i celebrowan± "ad orientem", z manipularzem i w tradycyjnym ornacie.
My¶lê ¿e bêdzie to wielkie prze¿ycie i dla celebransa i dla uczestników takiej mszy.

w tym miesjcu by³a ciekawa dyskusja na ten temat : http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?p=...81b59cf99c8a0ea

Zachêcam wszystkich do wsparcia projektu rekonstrukcji namiotu - kaplicy na Grunwaldzie!!! http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12439
Maciek vel Paszczak
Dziêki za krzepi±ce s³owa.
My¶lê w³a¶nie o takim mniej wiêcej kszta³cie.
Chcia³bym w ruinach kaplicy krzy¿ackiej - to ci±gle miejsce ¶wiête, co wiêcej ci±gle chyba jeszcze odpustowe w sensie ¶cis³ym.
W rycie nowym po polsku ze wstawkami ³aciñskimi z waszym rzecz jasna wsparciem w postaci Hymnu na wej¶cie (mo¿e dawnym wzorem Ps21, tak?)Pozdrowienia, Kyrie, Sanctus, Agnus Dei i b³ogos³awieñstwa, mo¿e co¶ by siê da³o za¶piewaæ na przygotowanie darów i dziêkczynienie.
Jeszcze bedê konsultowa³ z kolegami liturgistami.
Stu³ê kielich, mo¿e stolik i o³tarzyk polowy (nowy) powinienem mieæ. My¶lê o jakim¶ prostym ornacie wzorowanym na XV wiecznych niemieckich, tak wiêc co tam macie czy bêdziecie mieli (¶wiecznik, krzy¿ procesyjny?) itd (namiot?) z wdziêczno¶ci± bym wykorzysta³. My¶lê ¿e bez manipularza.
Ta taki szkic, czekam na uwagi.
My¶lê te¿ nad stosownymi obrazkami prymicyjnymi smile.gif
Urosz
CYTAT
Wiele ³ask jak mam nadziejê sp³ynie na uczestników, zw³aszcza w wyniku b³ogoslawieñstwa prymicyjnego.
Chyba, ¿e wcze¶niej odprawi Ksi±dz Mszê pogrzebow±.

CYTAT
Powstaj± powoli paramenty mszalne, kielichowe i o³tarzowe oraz szaty liturgiczne.

Oby by³y zgodne z przepisami i wcze¶niej po¶wiêcone smile.gif

CYTAT
z manipularzem i w tradycyjnym ornacie

Manipularza w NOM siê nie u¿ywa, a je¶li chodzi o realia to lepszy by³by gotycki ornat.

Antiquus_ordo
CYTAT(Maciek vel Paszczak @ 17:53 19.04.2007) [snapback]187117[/snapback]
Stu³ê kielich, mo¿e stolik i o³tarzyk polowy (nowy) powinienem mieæ. My¶lê o jakim¶ prostym ornacie wzorowanym na XV wiecznych niemieckich, tak wiêc co tam macie czy bêdziecie mieli (¶wiecznik, krzy¿ procesyjny?)

krzy¿ procesyjny by³ w tamtym czasie - jelsi chodzi o realia- zasadniczo u¿ywany w trakcie liturgii pontyfiklanej badz uroczytej sollemnej kap³añskiej:)
Antiquus_ordo
CYTAT(Maciek vel Paszczak @ 17:53 19.04.2007) [snapback]187117[/snapback]
W rycie nowym po polsku ze wstawkami ³aciñskimi z waszym rzecz jasna wsparciem w postaci Hymnu na wej¶cie (mo¿e dawnym wzorem Ps21, tak?)

chodzi ksiêdzu zapewne o psalm 42:)
Piotr Koc
Witamy na Forum Przewielebnego Kanonika. Proszê pozdrowiæ od nas ca³± kanoniê wroc³awsk±. Sk±d ten nick "Antiquus_ordo" powinno byæ "Canonicus". Temat warszatatów gregoriañskich i starej mszy jest te¿ w Kalendarium przy tegorocznym Grunwaldzie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13844
Wneku
Witam!
A "zwykli" wspó³cze¶ni te¿ bêd± wpuszczani? smile.gif bo jakby siê jaki¶ cud zdarzy³ i namówi³bym naszego ksiêdza tobym przyjecha³smile.gif nie codzieñ taka msza jest:) ewentualnie jakby mi siê ud³±o pryzjechaæ to nie potrzebowaliby¶cie s³u¿by liturgicznej? co prawda w takiej mszy nigdy nie s³u¿y³em, ale we wrze¶niu minie 7 rok jak s³u¿ê, z czego 3 rok jako lektor:) a teraz sie jeszcze na kurs ceremoniarza wybieram, ale na razie to tylko wybieranie:) No tylko szaty, bo moja alba jest jakby to powiedzieæ... plastikowa:D na wspó³czesne msze idealna bo siê nie mnie i ³adna ale razcej na takie co¶...
No i kiedy by to by³o?
Pozdrawiam
Wnêku
Antiquus_ordo
[quote name='Wneku' date='19:13 09.06.2007' post='191829']
czesc:)
wpuszczani bêd± wszyscy a nawet wiêcej:)

obawiam siê ¿e z tym s³u¿eniem to niestety bêdzie k³opot bo zasadniczo w 90% ro¿ni siê od tego co mamy dzi¶ i obawiam siê, ¿e bycie nawet ceremoniarzem nie jest wystarczajace- wiem bo moi kumple z kursu bywali no widzia³em co siê dzia³o- niemniej zapraszam do wziêcia alby i "porwania" ksiêdza pod Grunwald- bêdzie du¿o czasu bêd± warsztaty- pewnie przynajmniej jedno¶æ postaw i ¶wiadomo¶æ momentów istotnych w mszy uda siê wam uchwyciæ.

pozdrawiam
Piotr Koc
Stara Msza bêdzie celebrowana w namiocie kaplicy w obozie Wielkiego Mistrza. Z zasady maj± tam wstêp (jak do ka¿dej chor±gwi grunwaldzkiej) tylko osoby w strojach historycznych. Pomys³ mszy w klasycznym rycie rzymskim w kontek¶cie Grunwaldu ma ³±czyæ odtwórstwo historyczne i zami³owanie do piêkna dawnej liturgii. Po prostu chcemy spe³niæ oba te warunki równocze¶nie. Plastikowa alba nie przechodzi wiêc z conajmniej dwu powodów.
Wneku
No z ta alb± to wiem dlatego w³asnie musi±³by sk±d¶ skombinowaæ co¶ historyczniejszego. angsad.gif Jeszcze wogóle pomêczê ksiêdza czy przyjedziemy bo to troche ciemno widze, mo¿e mi siê uda go przekonaæsmile.gif Jak co¶ bêdê wiedzia³ to dam znaæ smile.gif no i kiedy by to bylo, bo od etgo du¿o zale¿y:)
Pozdrawiam
Wnk
Pawe³ z Krosna
co do mszy prymicyjnej ks. Paszczaka - narazie sam celebrans nie okre¶li³ dok³adnie terminu i miejsca celebry.
Namiot - kaplica stanie na bank w obozie wlk. mistrza, ks. Paszczak bêdzie móg³ tam codziennie odprawiaæ swoj± msze ¶w. Myslê ¿e sprawê dogramy w najbli¿szym czasie.

Odno¶nie starej mszy na Grunwaldzie odsy³am do tematu: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13...view=getnewpost

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.