Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak osczyscic z chromu/niklu mosiezna baterie?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
slebioda
Witam.
Chyba temat mojego postu nie bardzo pasuje do konwencji ale mysle ze znajde tu osoby mogace mi pomoc.
Zdobylem bardzo ladna baterie wannowa z mosiadzu. Kiedys pokryta byla bialym metalem chrom/nikiel- nie wiem co to jest dokladnie. Teraz bialy metal jest juz w mniejszosci.
Jako ze mosiadz podoba mi sie bardziej chcialbym ja oczyscic z tych pozostalosci.
Czy jest jakas prosta chemiczna metoda usuniecia jasnego metalu?

Bede wdzieczny za wszelkie propozycje
Pozdrawiam
Krzysztof
Horhe
Jak co¶, to chyba lepiej pój¶æ do zak³adu galwanizacyjnego i odtworzyæ stan pierwotny. Mechaniczne usuniêcie resztek chromowania,czy niklowania tylko zniszczy ten eksponat.
Fajny gad¿et smile.gif
waliza
Dok³adnie jak horhe pisze.Chrom zdjac najlepiej tam gdzie go na³ozono. Zrobia to szybko i taniutko.
Hasintus
Jak widaæ na zdjêciu, przedmiot w stanie jakim jest wygl±da super, ma ¶wietny "design" i nosi znamiona staro¶ci i o to w³asnie chodzi. Wszelkie próby "odnawiania" tylko go zniszcz±. Gor±co namawiam do pozostawienia go takim jaki jest.
Pozdrowienia
slebioda
CYTAT(Hasintus @ 22:38 30.03.2007) [snapback]185246[/snapback]
Jak widaæ na zdjêciu, przedmiot w stanie jakim jest wygl±da super, ma ¶wietny "design" i nosi znamiona staro¶ci i o to w³asnie chodzi. Wszelkie próby "odnawiania" tylko go zniszcz±. Gor±co namawiam do pozostawienia go takim jaki jest.
Pozdrowienia

Witam.
Swieta racja. Odnawiac ani mysle, stare lubie i tyle. Chrom chyba jednak zostawie. Problem polega na tym ze poprzedni uzytkownik traktowal ja ¿abkami tak niemilosiernie ze swiadczy to nie o starosci a o braku oglady. No i oczywiscie probowal odnowic ja papierem sciernym rant.gif Ponadto uzywajac sily miast mozgu ukrecil jedna z glowiczek-ale tym juz zajmuje sie moj spec od czarow z tokark±smile.gif
Zatem, to co chce zrobic to przepolerowac pasta slady po papierze sciernym zostawiajac patyne w zakamarkach. Jest stare niech na stare wyglada.
Dziekuje za rady i nie omieszkam pokazac efekt finalny.
Pozdrawiam pozytywnie zakreconych duchem historii
Krzysztof
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.