Witam,
Osoby poslugujace sie ta bronia, prosze o informacje o niej: fotki, zastosowanie (kto
kogo) itp. Czy sa jakies obszerne informacje w sieci?
Dzieki i pozdrawiam,
Có¿ - w sieci póki co informacji konkretniejszych nie znalaz³em, ale mam buzdygan - ostatnio widzieli go uczestnicy Boguchwa³y - wersja hard by³a widoczna juz 2 lata temu w Rzeszowie (teraz te¿ - 3 kg - rzecz jasna nia nie walczê - bardziej maczuge przypomina) Wersja light wa¿y oko³o 1,5 kg - 8 piór osadzonych na drewnianej rekoje¶ci. Rycerze ogólnie nie lubi± takiej broni, bo zbyt masakryczna jest - raczej do pokazów - na tarczê - wiekszo¶æ ciê¿aru to g³owica - s³u¿y³y do niszczenia he³mów i blach.
Saszko zrobi³ kila egzemplarzy metalowych -pó¼nych buzdyganów jako nagrody w Boguchwale - mo¿e zwyciêzcy niech siê o nich wypowiedz±.
Ja lubie broñ obuchow± - a inni có¿ - degustibus est non disputandum
Heh, domyslam sie, ze do walk sie on raczej nie nadaje
ale dzieki za info i czekam dalej na odzew
Pozdr,
mnie te¿ ten temat interesuje. Moze ju¿ kto¶ zdoby³ przydatne informacje na ten temat? Nasi zachodni s±siedzi chyba za nimi nie przepadaj±, nie widzia³em u nich ani wzmianki o czyms takim-poza czysto katalogowymi informacjami. Interesuje mnie zastosowanie buzdyganu w XII-XIIIw. Znaczy czy uzywano jej jako broni dodatkowej lub gównej przez rycerstwo, czy by³a broni± piechoty raczej.
Hej!
A ja mam z kolei pro¶bê dla kogo¶ posiadaj±cego t± broñ o zmierzenie jej , i zrobienie kilku fotek , najbardziej interesuj± mnie wymiary piór i d³ugo¶æ ca³ego buzdyganu.
Z góry dziêkuje.
co do wymiarów. Trafi³em na strone jak±¶ tak± "katalogow±". Pióra maj± oko³o 10cm d³ugo¶ci, a od drzewca odstaj± na oko³o 3-4cm. Ca³y buzdygan by³ pokazany na nagrobku. By³ tam rycerz w pozycji siedz±cej (na pod³odze, bez krzes³a zadnego). Buzdyban mia³ ko³o nogi i ca³y by³ d³u¿szy od jego goleni i to ca³kiem sporo -szacowa³bym na jakie¶ 15cm. Czyli ca³y buzdygan móg³ mieæ oko³o 70cm, tak na oko. By³ to rycerz z mniej wiecej XII-XIII wieku s±dz±c po ubiorze.
Vielen danke!
W sumie interesuje mnie co¶ skromniejszego.Kto¶ wie co¶ wiêcej o wadze?
I do kiedy u¿ywano tych z drewnian± rêkoje¶ci±?
Juz nie pamietam skad mam te ten rysunek, ale jest to z jakies polskiej strony, o ile dobrze pamietam nie bylo tam datowania owych buzdyganow. Ze specjalista w tej dziedzinie nie jestem to nie bede sie silil na jakie kolwiek datowanie. Mam nadzieje, ze pomoglem.
[/img]
Witam i o zdrowie pytam:)
Jak s±dzicie czy buzdygan bêdzie historyczny maj±c 8 piór, s³ysza³em ¿e buzdyganów z t± ilo¶ci± piór nie by³o, prosze powiedzcie czy istniej± orgina³y z t± ilo¶ci± piór ,pozdrawiam.
Czy w XIII wieku istnia³y buzdygany ze stalow± g³owni± prosze o odpowiedz za któr± zgóry dziêkuje
Ja tam raczej innych za bardzo nie widzia³em, ale plotka te¿ nie jest mi obca. W koñcu naby³em ksi±¿eczkê w której by³o kilka fotek zabytków i ka¿dy mia³ równo 8, nie mniej ani wiêcej i osiem by³a liczb± piór w buzdyganach, które ogl±da³em.
Zreszt± zerknij na rysynek który rzuci³ Krachu i policz
Pozdrawiam
Jacunio
Witam!
W publikacjach bronioznawczych spotka³em siê tak¿e z podawaniem przez autorów przyk³adów buzdyganów o 7 i 6 piórach.
Pozdrawiam!
Buzdygany o 6-ciu piórach, ot choæby z muzeum wojska Polskiego.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.