Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Późny XV wiek w Wojciechowie - impreza obozowa pod Lublinem
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Micha³ ¯elazo
Witam.

Wreszcie pó¼ny XV wiek zawita na lubelszczyznê !

Od 7 do 10 czerwca 2007 w Wojciechowie ko³o Lublina, pod tamtejsz± gotycko-renesansow± Wie¿± Ariañsk± odbêdzie siê impreza obozowa, o datowaniu zapisanym w temacie, która bêdzie jednocze¶nie popisem Roty Pana Kacpra (http://www.rpk.freha.pl). Impreza jest niekomercyjna, bez publiczno¶ci (poza mieszkañcami Wojciechowa, którzy zapewne bêd± chcieli poogl±daæ).

Podobnie jak Bitwa pod ¦wiecinem, o której temat jest ju¿ w Kalendarium jest to impreza w której we¼mie udzia³ RPK, ale nie oznacza to, ¿e ¿eby przyjechaæ trzeba do niej nale¿eæ.

Zapraszamy zarówno entuzjastów Polski Kazimierza Jagielloñczyka jak i Burgundii, Szwajcarów, Krzy¿aków, ¯ydów... Wystarczy spe³niæ proste wymagania dotycz±ce stroju oraz sprzêtu, które znale¼æ mo¿na na stronie RPK, wys³aæ do mnie zg³oszenie (na mail lub PW) zawieraj±ce parê s³ów oraz jakie¶ zdjêcie w stroju w nie za ma³ej rozdzielczo¶ci.

Na miejscu zapewniamy: miejsce pod namiot, dostêp do wody oraz WC, wy¿ywienie w postaci pó³produktów, z których bêdziemy wspólnie starali siê zrobiæ co¶ smacznego, a tak¿e: marsze i musztry, warty i nocne pobudki, tañce, hulanki i swawole oraz sok z chmielu ze znanego lubelskiego browaru, czêsto rzucany przed wieprze icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam.
Micha³
Viator
Mi³o¶nikom warto podpowiedzieæ, ¿e w Wie¿y Ariañskiej jest do zwiedzenia Muzeum Kowalstwa, z piêkn± ekspozycj± zarówno kowalstwa artysytycznego jak i dawnego u¿ytkowego, posiadaj±ce tak¿e trochê zbiorów etnograficznych. W górnej sali wystawowej, do której wchodzi siê po historycznych schodach i pod historycznym portalem nieomal na czworakach, mo¿na sobie obejrzeæ ciekaw± wiê¼bê dachow± o sporej rozpiêto¶ci. Wie¿a jest w tej czê¶ci niemal nieprzebudowywana od XVI wieku.

A tak na kiedy indziej, to Muzeum i jedna z okolicznych ku¼ni organizuje te¿ pokazy, warsztaty i ró¿nego rodzaju programy edukacyjne. A gdyby by³a okazja pos³uchaæ miejscowej orkiestry (co ju¿ wykracza poza ramy historii), to te¿ jest warte po¶wiêcenia czasu.

Pozdrawiam!
Micha³ ¯elazo
Muzeum oczywiście będzie w trakcie imprezy czynne i dla uczestników otwarte free of charge.

Samym miejscem obozowania będzie zaś niewielkie grodzisko, starsze od wieży o jeśli mnie pamięć nie myli około 300 lat. Otoczone jest ono niskimi od wewnątrz wałami, które od zewnątrz połączone są z suchą fosą nieco porośniętą samosiewami.

Ponieważ impreza planowana jest na cztery dni, a jak wiadomo gościom należy zapewnić moc atrakcji, jeżeli znajdzie się grupka chętnych zaplanujemy wycieczkę pieszą do oddalonych o 7 km. Bełżyc, gdzie celem odnalezienia późnośredniowiecznych murów zamkowych udamy się do mleczarni (serio !).

Pozdr.
M.
Kazimierz
No i fajnie! Siê powtórzê z innego miejsca - mam mieæ urlop i mam chêæ byæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.