Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uk³adanie siê za ciêciw±
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
GHERIK_01
Ostatnio wykona³em piêknego(wed³ug mnie icon_mrgreen.gif ) longbowa z jesionu. Niestety podczas treningu, okropnie u³o¿y³ siê za ciêciw±. Co prawda bardzo przyjemnie sie z niego strzela, ale jego naci±g zmniejszy³ siê do marnych 14 kg.
Jest mo¿e jaki¶ sposób na to by zmniejszyæ to trwa³e wygiêcie? Prosze tylko nie pisaæ o naklejeniu paska innego gatunku (chcia³bym aby ³uk pozosta³ z jednego kawa³ka i gatuku drewna).
My¶la³em ju¿ o wyginaniu nad par±, ale czy po tej kuracji ³uk ponownie powróci do swojej pierwotnej postaci? I czy nie zniszczy to materia³u? Robi³em ju¿ refleksy przy u¿yciu pary wodnej, ale wtedy by³ to ³uk p³aski.
bodkin
generalnie jesion nie za bardzo nadaje sie do lukow o wysokim przekroju .
jezeli siadl ci naprawde drastycznie , to sprawdz czy nie ma za duzo wilgoci w drewnie .
jezeli tak to zmocz go jeszcze mocniej i naprostuj trzymajac w prawidlach az do wyschniecia .
nie susz za mocno , bo moze z kolei peknac .

pozdrawiam
McDragon
Ja to nie znam na to ¿adnego sposobu na to, ale chcê ci napisaæ ¿e z drzew takich jak Jesion czy Robinia akacjowa nie robi siê Longbowów poniewa¿ strasznie uk³adaj± siê za ciêciw± nawet przy ³ukach prostych. Na Longbow to tylko Cis, Klon no i Wi±z te¿ mo¿e siê nadaæ.
Cream
Z jesionu mo¿na zrobiæ ³uk o przekroju D, który nie u³o¿y siê znacznie za ciêciw±. Ale drewno musi byæ dobrze wysezonowane (w dobrych warunkach minimum 8 miesiêcy). Ponadto ³uk trzeba dobrze wyprofilowaæ. ¬le wyprofilowany ³uk uk³ada siê g³ównie w miejscach s³abych, a gdy s³abe miejsce jest blisko majdanu, to wiadomo ¿e krzywizna bêdzie wiêksza.

Pozdrawiam
Cossack
Witam wszystkich(jestem nowy wiêc prosze aby nie je¼dziæ po mnie zbytnio) mam ten sam problem posiadam 2 letniego Jesionowego Longbowa przekrój D ,si³a na ci±gu ok. 20 kg,przynajmniej taka by³a.Straci³ ³uk na mocy,u³o¿y³ siê 4,5 cm za ciêciw± po tym czasie u¿ytkowania, i tu pytanie do owego sposobu który poda³ @Bodking jak go zwilrzyæ kompletnie(ciep³± czy zimn± wod± i na ile go zostawiæ w niej),ile powinien schn±æ,i czy gdy bym go montowa³ do prostowania czy móg³bym go nieco w przeciwn± strone wygi±æ oraz jak bardzo muszê go potraktowaæ papierem wodnym,czy to jest ma³o istotne.£uk sezonowany prawid³owo, co 2 tygodnie olej lniany,przed i po deszczu tak¿e,co 2 tydzieñ tak¿e woskowanie ciêciwy.£uk nie jest podparty o nic ca³y czas jest w jak najlepszej pozycji wisz±cej,le¿±cej wiec to nie mia³o wp³ywu na u³o¿enie.

Prosze o pomoc i pozdrawiam
robin_
4,5 cm po 2 latach uzytkowania to jest bardzo ok jak na jesion , raczej ci sie juz nie powiêkszy, ja bym nic nie robi³
Cossack
Ale zawsze to jest pare kilo w naci±gu przywróconych smile.gif tak my¶le.
robin_
samemu domowym sposobem nie uzyskasz trwa³ego efektu , mo¿esz uszkodzic ³uk jedynie. Mo¿esz mi przys³aæ do profesjonalnego tuningu ale nie wiem na ile ci sie to op³aca bo koszty przesy³ki i operacji to bêdzie po³owa nowego ³uku
Chaos666
Witam!

CYTAT(Cossack @ 18:31 24.04.2012) *
Straci³ ³uk na mocy

Ile straci³ na tej mocy? Bo jakby nie rozumiem, do czego Ci on jest potrzebny. Je¿eli straci³ 1-2kg to chyba nie ma co rozpaczaæ, co? Jak zale¿y Ci na mocy a nie na ³uku to spraw sobie jaki¶ "mebel" i po sprawie ;)

Pozdro
Chaos
smoku
a propos uk³adania siê za ciêciw±, mam ma³e uwagi - bo w ci±gu 2ch tygodni jako cywil by³em na 2ch imprezach i mia³em "przyjemnosæ" rozmawiaæ z posiadaczem i wytwórc± ³uków

w obu przypadkach ³uk mocno poszed³ za ciêciw± - by³o to ok 8 i 15cm
oba to typowe LB o naci±gach 19 [8cm u³o¿enia] i 30 [15cm]

jakie by³o ich t³umaczenie:

1: mega absyrdalne: " to jest kszta³towanie nad par±, na gor±co"
2: po prostu absurdalne: "taki by³ kszta³t belki z jakiej ³uk zrobi³em" - dodam ze na 10 ³uków na stojaku w podobnych naci±gach ka¿dy!!! nawet hikora nie do zdarcia mia³y takie u³o¿enie

nie ¿ebym poczu³ siê jak nic niewiedz±cy turysta - ale jak to ¶wiadczy o wiedzy posiadacza LB19 i ¶ciemniania producenta LB30 ? - to ju¿ lekkie przegiêcie moim zdaniem.

piszê to by przestrzec przed pope³nianiem b³êdów przy zakupie / urzytkowaniu.
pozdrawiam smoku
juror40
Z ca³ym szacunkiem smoku... jest bardzo mo¿liwe, ¿e ³uki mia³y u³o¿enie za ciêciw± z tej w³a¶nie przyczyny, i¿ by³y wykonane z podgiêtych nieco belek. Jesli nie by³y wcze¶niej giête nad par± w przeciwnym kierunku to u³o¿enie wychodzi w naturalny sposób. Co do u³o¿enia w przypadku hikory... poprostu drewno nie by³o dostatecznie dosuszone w chwili produkcji ³uku. Nie czepiajmy siê jednak - to tylko drewno. A tak z ciekawo¶ci ..gdzie widzia³e¶ hikorowy LB?
smoku
jorgu¶, gdybym widzia³ Twoje ³uki poraz pierwszy, gdybym sam nie robi³ i nie kupowa³ ³uków, gdybym strzela³ od wczoraj to mo¿e, ale to mo¿e da³ siê wrobiæ w ¶ciemê tego typu - ale rzecz jasna skonsultowa³em tê sprawê w 3ma innymi ³uczarzami na byczynie i nie pozostawia ona cienia w±tpliwo¶ci co do u³o¿enia a nie kszta³tu belki smile.gif [poza tym z kazdej belki 1 ³uk bo w piêc stron to ona wykrêcona nie by³a smile.gif]

to raz a dwa - ju¿ poza tematem - nie ty jeden masz dostêp do hikory w polsce smile.gif
i trzy: je¶³i materia³ by³ niedosuszony a przez to za³apa³ u³o¿enie to czosnek o kulistych kszta³tach nie ³uczarz go robi skoro wszystkie jego ³uki tak wygl±daj±.
robin_
nie panikujmy z tym uk³adaniem, to jeden z elementów wp³ywaj±cych na dynamikê ale np testowa³em kiedys na chrono u³o¿ony jesionowy longbow ok 7 cm i mia³ on prêdko¶æ niez³± , wcale nie mniejsz± ni¿ bisoki czy wêgry grozera. Je¶li jest dobry profil ³uku to mo¿e dobrze strzelaæ. Zrobienie ³uku longbow o mocnym naciagu zupe³nie bez u³o¿enia to extremalne zadanie, trzeba wychodziæ ze sporego refleksu a przy wysokim przekroju ³uk siê niesamowicie skrêca na boki, korygowanie tego to mnóstwo pracy, wiele dni. Poka¿cie mi ³uczarza który gwarantuje brak u³o¿enia w drewniakach, ja znam jednego zza oceanu ale ceny jego ³uków ze zwyk³ego drewna nie schodza poni¿ej 1 tys z³ a cisowych poni¿ej 3 tys. Trzeba próbowaæ ¿eby ³uki by³y u³ozone jak najmniej ale ja te¿ nieraz robiê ³uki z u³o¿eniem wiêc nie wyzywajmy siê od czosnków bo siê zaraz oka¿e ¿e wszyscy krajowi producenci to jeden warzywniak smile.gif
juror40
Dziêki ,,smoku,, za recenzjê. Nie zostawi³e¶ na mnie suchej nitki. Sêk w tym, ¿e na moim kramie nikt nie mierzy³ linijk± u³o¿enia moich ³uków, wiêc zastanawia mnie Twoja dok³adno¶æ 8 i 15 cm u³o¿enia. To poprostu potwarz, gdy¿ ¿aden z tych ³uków nie mia³ a¿ takiego u³o¿enia oprócz cisowego, który mia³ byæ zabawk± dla dzieciaka. Swoj± gadk± obra¿asz wiele osób i przypomina mi to gadanie pewnego znajomego, który oczernia³ nazwisko i wyroby polskiego producenta, który obecnie jest znany za granicami naszego kraju. Niemniej jednak dziêki za pouczenia. Postaram siê robiæ ³uki ,,zero u³o¿enia,, gdy¿ mniemam, i¿ tylko takie powinny powstawaæ w warsztatach ³uczarzy. Pozdrawiam ...
smoku
robin, nie piszê o zerowym, a o zbyt du¿ym [w 2gim przypadku] u³o¿eniu i ¶ciemie producenta.

jorgu¶: nie pojecha³em, a szczerze opisa³em ot wszystko w temacie;

kazdy ma u³o¿enie - robina, popka, wybrana - im lepsze ³uki, lepiej sezonowane czy lepiej konserwowane, lepszy materia³ ¿adsze urzytkowanie etc - tym mniejsze - robina mam 2 ³uki oba maj± w granicach 4-5cm; popka 12cm, wybrana 3 - 4 i 2gi 2 i 11cm na jednym ramieniu. ot ura¿ona duma - nie mia³em nic z³ego na my¶li.
juror40
Jednak pojecha³e¶, a u³o¿enie wynosi nie 8- 15 cm, a 4,02cm dla hikorowej 35 -tki i 3,5 do 4,5cm dla cisowych. Je¶li mowa o jesionowych to ¶rednio 3,5 max 5cm. Do 15 cm wiele brakuje. To forum czytaja setki osób wiêc je¶li jeste¶ producentem ³uków, to pisz±c wczesniej o mojej nieudolno¶ci osi±gn±³e¶ zamierzony cel - dziêki. Hikora, z której wystruga³em ³uczek jest faktycznie niedosuszona, ale to tylko ¶wiadczy o tym, ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci dêdzie mocniejszy i trzeba go przerobiæ bo ciê¿ko bêdzie z niego postrzelaæ.
stephan z yam
panowie juror i smoku:

1: dyskusja jak± prowadzicie to inny dzia³ winien byæ [producenci i dystrybucja jak siê nie mylê]
2: ja osobi¶cie nie widzê tutaj ¿adnego celu - by ciê jurorze zdeprecjonowaæ i z rynku ³uczarzy wywaliæ - ot liczby - na ile rzetelne to z miark± trzeba by siê pofatygowaæ - a ¿e byczyna minê³a - to ju¿ dane tych ³uków mog± byæ nieaktualne
3: i ja widzia³em ³uki jurora na byczynie - nawet chwilkê pogada³em - owszem mocno u³o¿one - ale mówiê to "na oko" wiêc miarodajnych cm nie powiem - a dyskusja nad powodami takiego stanu rzeczy to nie ten dzia³ i nasza prywatna sprawa. [choæ osobi¶cie ³uki mi siê podoba³y a cena troszkê odstrasza³a]

a juror - co do tej linijki i kramu...to wiesz ze jak strzela³e¶ to nie mog³e¶ widzieæ wszystkiego? i ja sam osobi¶cie mam kilkana¶cie zdjêæ twoich ³uków i to bardzo dok³adnych i w skali porównawczej - a ca³y czas siedzia³em na torze z kartk± punktacyjn± w rêku ;) wiêc nie daj sobie za to g³owy obcinaæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.