Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: CHWARSZCZANY 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
£azarz
Salve Fratres!
Po udanym powrocie w 2006 roku, zapad³a decyzja ¿e i w tym roku odbêdzie siê "Obóz Rycerski". W imieniu Przemka Ko³osowskiego (kieruje pracami archeologicznymi wokó³ kaplicy) oraz Macieja Sa³añskiego ( ta strona najlepiej powie kim jest Maciej http://www.templariusze.org ) serdeczine zapraszam na "OBÓZ RYCERSKI - CHWARSZCZANY 2007"

Impreza jest datowana - XII-XIII wiek.
Czas trwania - 17-19 sierpieñ 2006

Pozdrawiam Grzegorz
Kapitan
A coz trzeba zrobic by zostac zaproszonym ? smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Kapitan @ 14:13 26.03.2007) *
A coz trzeba zrobic by zostac zaproszonym ? smile.gif

Najpro¶ciej napisaæ do mnie szlom@go2.pl . Wiem, ¿e informacja o obozie jest na t± chwile wiêcej niz lakoniczna, ale wszelkie szczegó³y zostan± podane ju¿ wkrótce. Wszyscy zainteresowani niech rezerwuj± termin.

Pozdrawiam Grzegorz
Brat Konrad
Ca³e Ordo Milites Calatrava deklaruje ju¿ ¿e jedzie w ca³o¶ci, gotowi, zwarci i bojowi :]
Brat Gilbert
Salve Fratres!
No to my te¿ pewno siê zjawimy, oczywi¶cie jak dostaniemy zaproszenia...
Halfgar
My niebawem siê okre¶limy ... oczywi¶cie je¶li bêdziecie grzeczni bum.gif
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Halfgar @ 15:12 27.03.2007) *
My niebawem siê okre¶limy ... oczywi¶cie je¶li bêdziecie grzeczni bum.gif

My bêdziemy grzeczni jak pod Akk± w 1191 a wy jak pod Akk± w 1291 czyli po równo.

Odno¶nie zaproszeñ i szczegu³ów Obozu - wszystko bêdzie po spotkaniu z Przemkiem Ko³osowskim i Maciejem Sa³añskim.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz z Chwarszczan
Salve!

Tegoroczne Chwarszczany, odbeda sie w weekend 17-19 sierpnia. Oficjalnie zapraszam wszystkich na wsparcie zakonnych braciszkow i o stawienie sie na chwarszczanskich polach!

W tym roku oboz zakonny bêdzie organizowany przez komandorie Chwarszczanska Templariuszy wraz z pomoca, jak co roku zreszta zakonu ¶w. £azarza ze Szczecina.

Tegoroczne Chwarszczany datowane sa na XIII-XV wiek. Ostatni raz. Od przysz³ego roku Chwarszczany bêd± absolutnie impreza XIIIkowa. I mam nadzieje, ze uda nam siê siciaganc na chwarszczanskie pola w kolejnych latach wszystkie dobre ekipy odtwarzaj±ce XIII wiek z Polski.
W tym roku troche spó¼nili¶my siê z zaproszeniami na impreze. Niemniej jednak oprocz ww zakonow stawia siê przedstawiciele kilku innych ekip zakonnych (Joannici: Bra Wrobel, Satrgard, Piotr bêdzie nas w tym roku wspieral duchowo, mo¿e ekipa ze szczecina, Templarzy mam nadzieje Olivier, Dymitr nas równie¿ bêdzie wspieral duchowo) oby stawily siê tez licznie swieckie ekipy. Niewatpliwym atutem Chwarszczan bêdzie w tym roku turniej konny grupy z Niemiec oraz Lecha z Pezina (noi pierwsza odslona nowego w tym zawodzie Slazaka;). Poza tym stawia siê równie¿ ekipy zza naszej zachodniej granicy, oko³o 40 osob. Jak równie¿ saraceni z Polski. Ponadto odbêd± siê warsztaty bursztynnictwa i garncarstwa dla zainteresowanych (proces obrobki i wyrobu). Grupa Dra bêdzie organizowala pomniejsze warsztaty muzyki dawnej. Wieczorem podczas uczty zagra dla nas White Garden. Czas powinien umilic nam równie¿ pokaz Fireshow.

Co do konkurencji to na pewno odbêd± siê (oprocz turnieju konnego), turniej ³uczniczy, rzutu wlocznia i najprawdopodobniej pieszy. Oczywi¶cie bêdzie odbedzie sie inscenizacja z udzialem konnicy (zapewnimy niezapomniane wrazenia najazdow i innych takich;). Kwestia ewentualnych walk grupowych zalezac bêdzie tylko od ekip jakie siê stawia na naszych polach. Wiec je¶li jest jeszcze jakas zainteresowana ekipa to proszê kontaktowac siê na maila templariusze@gmail.com. Je¶li ktos siê kontaktowal z Grzegorzem £azarzem to te info napewno trafia tez do nas.

Dok³adniejsze info odno¶nie poszczegolnych konkurencji i przebiegu calej imprezy przesle w najbli¿szym czasie. Komandoria Chwarszczanska bêdzie na miejsu kilka dni przed impreza. Grup chc±cych wzi±æ udzial w imprezie czekamy najpó¼niej do piatku wiczorem. Wszystkie chetne ekipy i niezrzeszonych proszê o miala na podany adres z wstepna informacja nazwy grupy i przybli¿onej ilo¶ci osob do dyscyplin(rzut wlocznia-wlocznie zapewnione, luk, turniej pieszy). Najprawdopodobniej odbêd± siê tez zawody sprawno¶ciowe (jak rzut balem etc.).

Kolejna ciekawostka bêd± najprawdopodobniej dla wszystkich manewry. Je¶li wszystko dobrze pojdzie, to przez kolege Marka z Army bêd± prowadzone warsztaty wladania bronia drzewcowa, i najprawdopodobniej kontynuowana bêdzie walka mieczem poltorarecznym prowadzona jak w zesz³ym roku tez przez Arme. Znaki na niebie i ziemi mowia ze bezdie ciezko ich ¶ci±gn±c, ale mysle ze sami cos jeszcze napisza. Tak wiec manewry poprzedzone warsztatami z drzwcowki mysle ze bêd± milym akcentem. (z Niemiec przyjedzie ekipa walczac tylko drzewcowa, wiec jak siê nas nie przestrasza (niektórzy wiedza o co chodzi) to mo¿e pouczymy siê w³±czyæ przeciwko szykowi tarczownikow i drzewcowce). Je¶li chodzi o zgrywanie ekip w walce w szyku i tworzenie zgranych ekip na bojowki..jak np. przewidywany grunt 2010 i inne to bêdzie dobra okazja do pocwiczenia.

Na miejscu powinno pojawic siê kilku kowali, co nam pokaza to siê jeszcze okaze.

Tak wiec mysle ze bêdzie warto przyjechac na tegoroczne Chwarszczany, i oby kolejne by³y tylko lepsze!

Proszê zatem wszystkich zainteresowanych o wypowiedz odno¶nie naszej imprezy, dla ludzi którzy tu jeszcze nie byli oraz o zadawanie pytan. Mo¿e je¶li nie w tym roku, to w przysz³ym uda nam siê spotkac na polach chwarszczanskich na dobrej XIIIkowej imprezie. Tych którzy bêd± chcili do³±czyæ do naszego tegorocznego obozu serdecznie zapraszam i mobilizuje!

Pozdrawiam serdecznie

Vale!
£azarz
Salve Fratres!

Tomku oczywi¶cie ¿e przybêdziemy i mam nadzieje, ¿e wszyscy ci którzy deklarowali swoja gotowo¶c przyjazdu tez przybêd±. Ju¿ w przysz³ym tygodniu program Obozu.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz z Chwarszczan
Salve!
Dzieki Grzesiu za zacytowanie mnie choc nie wiem czy otwieranie 2gi raz tego samego tematu bylo konieczne, skoro juz go otworzylem?
Jak juz wspomnialem zaproszenia bezposrednio do nas templariusze@gamil.com, jesli ktos napisze do Lazarze tez dostaniemy. Halfgar Ty juz sobie zapewniles miejsce nie wiem czy pamietasz;)
Dla pozostalych oczywiscie etz sa miejsca.
Pozdrawiam
Vale
Brat Wróbel
Salve !

Po dzi¶ dzieñ nie zapomnia³em Chwarszczan 2004, w roku 2006 nie uda³o mi siê dotrzec na Chwarszczany, ale teraz bêdê na pewno, chocbym mia³ przyj¶c z Lublina na piechotê ze sprzêtem. Polecam wszystkim, miejsce wspania³e i super atmosfera.
Tomasz z Chwarszczan
Dzieki Braciszku za dobre slowa, mam nadzieje ze w tym roku rowniez atmosfera bedzie jak poprzednio wspaniala i nizapomniana! bezdiemy sie o to starac!
Indar
Witam
Jak jest w koñcu z datowaniem, w tre¶ci padaj± dwa odmienne - ale rozumiem ¿e ostateczny to XIII-XV?
k³aniam
Indar
Tomasz z Chwarszczan
Salve!
W tym roku na Chwarszczany wstep maja grupy z tego szerszego okresu historycznego czyli (XII) XIII-XV, chociazby przez wzglad na n adopuszczenie DNO do naszej zabawy;). Niemniej jednak impreza docelowo, jak juz wspomnialem od przyszlego roku bedzie impreza wczesna, XIIIkowa.
Grzesiu wybacz,ale nie zauwazylem ,ze wkleiles moj post do starego tematu o Chwarszczanach,ktroy wygasl.
Chyba niepotrzebnie. Stad te rozbierznosci z poprzednimi wiadomosciami, wprowadzajaace zamieszanie. Wybacz Indar.
Tgoroczna impreza zatem XIII-XV,niezmiennie 17-19.08.
Zapraszamy
brat Adam
Salve!
Oczywi¶cie bêdê. Chwarszczany to dla mnie co¶ wiêcej ni¿ tylko turniej. Mo¿e mnie wszêdzie zabrakn±æ (i có¿, zwykle braknie) ale nie tutaj. Spróbujê zrobiæ co siê da by ¶ci±gn±æ jak najwiêcej braci z dawnych lat, ale ju¿ widzê ¿e bêdzie ciê¿ko.
Nie mogê siê doczekaæ spotkania pod kaplic±.
Pozdrawiam
Adam
Halfgar
Ja mam hmm .. problem, chêtnie bym pojecha³, ale niestety sprzêt bojowy mam wci±¿ w produkcji, wiêc z mojej strony na walkê nie ma co liczyæ angsad.gif
brat Adam
As-Salāmu `Alaykum! Nie przejmuj siê, mam podobny problem. W najgorszym przypadku usi±dziemy gdzie¶ i powspominamy jak to w 1187... icon_wink.gif
Wiedziemka
jak ja u Was dawno nie by³am...ech, niestety dla mnie w dwóch osobach jest wybitnie za daleko, ale szczerze polecam ewentualnym zastanawiaj±cym siê, nie ma nad czym sie zastanawiaæ, trzeba jechaæ i to prze¿yæ warrior.gif
£azarz
Salve Fratres!

No to po kolei:
Kochana nasza Wied¼mo szkoda, ale bêdziesz z Tr±dzikiem na Byczynie prawda?
Wróbelku ty ju¿ wiesz co :***
Ada¶ zabierz sztabe znad TV. cyt."W najgorszym przypadku usi±dziemy gdzie¶ i powspominamy jak to w 1187..." Ada¶ daj ju¿ spokój z tym ¼róde³kiem tam i tak nie by³o wody tylko £azarskie PIWOOOOOOOO
Halgarf to chocia¿ twoja kawusia, przy okazji dokoñczymy opowie¶c o Akkce z I³zy. Odno¶nie twojej zbroi - na Byczyne zd±¿ysz na buhurt jako Turkopol?

Wracaj±c do sedna tematu tak jak to ju¿ Tomek wspomnia³ ostatnie Chwarszczany mieszane czyli od XIII do XV. Je¿eli rozmowy pójd± dobrze to pomyslimy jeszcze w tym roku nad ¶ci¶le datowan± imprez± w 2008 roku. Natomiast pierwsz± imprez± ... w³a¶ciwie to ciê¿ko nazwaæ to imprez± w taki dzieñ bêdzie msza i nie tylko 13.10.2007 roku na Chwarszczanach z okazji 700 rocznicy ale to ju¿ inny temat http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13304&hl=

Pozdrawiam Grzegorz
Halfgar
£azarzu drogi ... niestety nie wiem czy zd±¿ê bo robiê totaln± zmianê opancerzenia. Je¶li Allah bêdzie ³askawy to bardzo mo¿liwe, ale ... ja jako turkopol?? ... wybacz ale ... ;)
£azarz
Salve Fratres!

Halgarfie - OK skoro nie Turkopol to wzmocnisz ekipe P³azika na Byczynie. Natomiast na Chwarszczanach dokoñczymy nasz± rozmowê pt. "Co by? Gdyby? Czuli dalsze gdybanie o Ziemii ¦wiêtej"

Pozdrawiam grzegorz
ua
Grzesiu braciszku
wielka pro¶ba co do mej skromnej osoby czy móg³bym przyjechaæ w sk³adzie samojeden w pomieszaniu ciucszki XIII blaszki XV , strje moje znasz choæby z i³¿y a proszê o wej¶cie bo ni mam ¿adnych fotek siebie mo¿e to i lepiej icon_mrgreen.gif
dziadu i tak dalej m nadziak w garnku za "kategorycznie odamwiam wstêpu"
A chcia³bym byc na chwaszczanach bardzo bo czujê ¿e moja XIII pow³oka swêdzi nie wiem czy to ju¿ trond czy tylko "wstydliwa choroba" !!!!!!!!
Dam radê?
£azarz
Salve Fratres!

Kochany Ada¶ko WIDZE... kibica £KS tongue.gif ze zdjêæ to mo¿esz podes³ac mi tylko nasze wspólne z Byczyny kiedy tak s³odko budzi³e¶ siê. Czekam na ciebie.

Pozdrawiam Grzegorz
Halfgar
wyzywam was na kawowy buhurt :D ... coffee.gif coffee.gif coffee.gif coffee.gif coffee.gif
£azarz
Salve Fratres!

OK Halgarf wyzwanie przyjête, tylko pamiêtaj w razie przegranej której¶ ze stron rewan¿ przy stole weselnym Miszki i Marty na Byczynie zaufaj zrobie wszystko by¶ pozna³ wszystkie smaki s³ynnego £±zarskiego Piwooooooooooo

Pozdrawiam Grzegorz
Halfgar
£azarzu drogi ... w moich ¿y³ach p³ynie czysta kofeina coffee.gif coffee.gif ale specjalnie dla ciebie zrobiê tak± mocna jakiej jeszcze nigdy nie pi³e¶ woohoo.gif
Daria Malinowska
Efi mi pozwolil bigsmile2.gif blinkie.gif hehehe.gif wiec warrior.gif szykujcie sie diabel.gif
Do zobaczenia na miejscu bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Pozdrawiam Daria
Tomasz z Chwarszczan
Salve!

Cos tak mi mowil ze sie z 'Ewa pojawicie (lub ktos;) cieszy mnie to ze dacie rade dotrzec na chwarszczanskie pola.

A oto plan festynu:

Festyn Historyczny- Obóz Rycerski Chwarszczany 2007

(17 - 19 sierpnia)

Przyjazdy od pi±tku rano Program Obozu:

Pi±tek, 17 sierpnia:

9.00 - ¶niadanie
10.00 - przygotowanie miejsca na przyjazd bractw i zakonów - budowa obozu
14.00 - 15.00 - obiad
15.30 - przygotowanie miejsca na przyjazd bractw i zakonów - budowa obozu
20.00 - biesiada rycerska

Sobota, 18 sierpnia:

9.00 - odprawa dowódców
9.30 - ¶niadanie
10.00 - oficjalne rozpoczêcie Obozu - pod kaplic±
10.30 - prezentacja jezdzcow z Niemiec i Polski i historii odtwarzanych przez nich postaci
11.00 - 12.00 - trening najazdów konnych
12.00 - 13.30 - warsztaty dawnej pie¶ni (Grupa DRA z Czaplinka)
12.30 - 13.30 – Trenig rycerzy pieszych/manewry
14.00 - 15.00 - obiad
15.00 - turniej ³uczniczy i turniej rzutu w³óczni± (eliminacje)
16.00 – 17.30 – I turniej konny
17.45 - 19.00 - manewry/ trening rycerski
19.30 - Inscenizacja Fire show (Teatr Ognia)
20.30 - koncert dawnych pie¶ni (Grupa DRA z Czaplinka)
21.30 - koncert na wolnym powietrzu White Garden
23.00 - ognisko, pieczyste oraz wspólne biesiadowanie przy muzyce

Niedziela, 19 sierpnia:

9.00 - msza w kaplicy
10.00 - ¶niadanie
11.00 - turniej ³uczniczy i turniej rzutu w³óczni± (fina³y)
12.00 - 13.00 - warsztaty dawnej pie¶ni (Grupa DRA z Czaplinka)
12.00 - 14.00 - pokazy dawnego rzemios³a - garncarstwo, bursztynnik
12.00 - 14.00 – manewry
14.00 - 15.00 - obiad
15.30 - II turniej konny
17.30 - zakoñczenie Obozu

Uwaga!

1. Przez ca³y czas na terenie Obozu obowi±zuje ca³kowity zakaz palenia papierosów oraz spo¿ywania alkoholu.
2. Ka¿dy z dowódców odpowiada za swoich podw³adnych.
3. Wszyscy przyjezdni odpowiadaj± za porz±dek w obozie oraz wokó³ kaplicy

JEsli sa jeszcze jacys cetni do wziecia udzialu w obozie zapraszamy! Zgloszenia standardowo na templariusze@gmail.com

caly czas staram sie sciagnac Marka z Army na jak to Brat Wrobel okresli seminarke z drzewcowki, jesli tylko bede wiedzial cos wiecej napisze.

pozdrawiam
Vale
Maciej de Gutistorp
Witam wszystkich serdecznie,

W tym roku Chwarszczany byæ mo¿e nie bêd± jeszcze tym - czym w naszych marzeniach od lat siê pojawiaj±. Mimo to, choæ tak pó¼no, serdecznie zapraszam na wszystkie wydarzenia, których najwa¿niejsz± czê¶ci± jest Obóz Rycerski.
Chwarszczany s± szczególnym miejscem dla mi³o¶ników historii zakonu templariuszy oraz dwóch pozosta³ych najwiêkszych zakonów rycerskich - szpitalników i krzy¿aków. To tutaj znajduje siê jedna z dwóch w Polsce autentycznych budowli templariuszy - gotycka kaplica zakonna (druga pó¼noromañska jest w Rurce ko³o Chojny). W Chwarszczanach przebywali i templariusze (budowniczy kaplicy) i szpitalnicy (fundatorzy jednego z najcenniejszych w ¶rodkowej Europie zespo³u ¶redniowiecznych polichromii), ale tak¿e przez kilka lat w XV wieku krzy¿acy. Jest to jedyne w Polsce i regionie miejsce zwi±zane z tymi wszystkimi zakonami.
Lubiê dotykaæ gotyckich cegie³. Kaplica, jej zawarto¶æ i historia to prawdziwy skarb tego miejsca. I w odró¿nieniu od mno¿±cych siê ostatnio miejsc zwi±zanych z histori± templariuszy - autentyczny :-)
Trzeba równie¿ zdaæ sobie sprawê, ¿e Chwarszczany to nie tylko kaplica (choæ najwa¿niejsza). To miejsce po upadku Akki nabra³o znaczenia ponadregionalnego o¶rodka zakonnego, którego wyrazem jest w³a¶nie bez ma³a monumentalna jak na tak± miejscowo¶æ kaplica, a tak¿e ¶lady w postaci wielu podpisywanych w tutejszej kancelarii dokumentów czy te¿ obecno¶æ w tutejszym konwencie przysz³ych brandenburskich margrabiów Ottonów V i VI. Legendarna postaæ ¶rodkowoeuropejskich templariuszy i mistrz w Chwarszczanach - Bernard von Eberstein - zosta³ w latach 80-tych XIII wieku preceptorem zakonu na Polskê, Now± Marchiê i Pomorze.
W tym czasie dzia³a³a tu z pewno¶ci± du¿a komandoria, w której obok braci-rycerzy przebywali równie¿ bracia s³u¿ebni i rzemie¶lnicy. W tym roku rozpoczynamy nasz± rekonstrukcjê chwarszczañskiej komandorii. Nie uda³o siê niestety jeszcze odtworzyæ zabudowañ. Jednak swoje umiejêtno¶ci zaprezentuj± rzemie¶lnicy a Obóz Rycerski i tor turnieju konnego pomo¿e nam przenie¶æ siê w epokê krucjat i nieco pó¼niejszego ¶redniowiecza.
Od kilku dni na terenie Parku Kulturowego Chwarszczany (czyli w otoczeniu kaplicy) trwaj± badania archeologiczne w ramach IV zezonu badañ. Ciekawostk± jest to, ¿e jeden z wykopów jest po³o¿ony na pobliskim Wzgórzu Wisielców - miejscu straceñ od ¶redniowiecza - oraz nad sam± rzek± My¶l±, naprzeciw zachodniej fasady, miejscu przystani lub przeprawy. Eksponaty z wszystkich sezonów znajd± swe miejsce w Muzeum Templariuszy w Chwarszczanach, którego budowa dobiega koñca.
Ten rok jest szczególny w historii templariuszy - 700 lat temu aresztowniem zakonników we Francji rozpocz±³ siê proces upadku zakonu.
Tan szczególny czas, w tym szczególnym miejscu - to dodatkowa zachêta do przybycia do Chwarszczan:-).

Pozdrawiam
Maciej
Tomasz z Chwarszczan
Salve!!!
Templarzy chwarszczanscy dzialaja juz na polach chwarszczanskich wraz z pomoca niemieckich rycerzy.
Czekamy zatem i zapraszamy!!!
Vale!
Halfgar
Chwarszczañskie reminiscencje ...

Jedyny Saracen otoczony przez nieokrzesanych Franków (niech ich Allach przeklnie) godnie znosi³ te wszystkie obelgi rzucane mu w twarz (£azarz ... to twoja stara nie ma jaj crazy.gif).

A teraz na powa¿nie ....

Pojecha³em i ... trafi³em w ciekawe miejsce, które wymaga du¿o pracy, ¿eby doprowadziæ je do stanu pe³nej u¿ywalno¶ci. Przepiêkna kaplica Templariuszy oraz jej otoczenie robi± niesamowite wra¿enie. Sama impreza ... obóz zamkniêty dla turystów, stra¿ przy wej¶ciu, nocne warty, pokazy konne ...

Oczywi¶cie impreza jak ka¿da ma swoje minusy, ale organizatorzy sami wiedz± co trzeba poprawiæ smile.gif

Buziaczki smile.gif
Tomasz z Chwarszczan
Salve!!!
Chwarszczany juz zakonczone, choc wrazenia pozostaja caly czas niesamowite.
Musze przyznac, ze napewno jest wiele do zmienienia mameluku jeden, bo jak sie jest nabijanym na pal to by sie chetnie cos zmienilo w przyszlym roku. A i kopie CI tez przygotujemy solidniejsza, zeby sie tak szybko nie polamala no Tobie szczerba.gif cool.gif nie martw si eo to niemcy o to zadbaja
Mysle ze rowneiz w przyszlym roku bedzie znacznie wiecej chetnych do ostrej wlaki i ze joannici i lazarz wezma swoj sprzet bum.gif prawda robaczki;)? i sie postaramy o jakichs solidnych przeciwnikow swieckich coby miec godnych przeciwnikow.
i mam nadzieje ze w przyszlym roku wyjade do turnieju i moj kon sie juz nie bedzie bal dzikich tlumow;)
Jak tylko zbiore fotki to podam link zeby mozna bylo obejrzec to co sie u nas dzialo (mam nadzieje ze konie w galopie si enie rozmazaly)
Jesli ktos ma fotk iwogole z imprezy (a przede wszystkim z wieczornego pokazu konnego z ogniem) to prosze sie ze mna skontaktowac, komplatujemy fajne zdjecia bum.gif
Tak wiec chwilowo skaldamy zabawki i przygotowujemy si ena kolejna impreze
niektorzy mieli mi zazle ze ich uwaga o prohibicji zmylila...ale sie chyba milo zdziwili icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam serdecznie wszystkich ktorzy odpowiedzieli na wezwanie komandori chwarszczanskiej i si estawili
a ci, ktorzy nei byli niech zaluja;)
VALE!!!
Maciej de Gutistorp
W imieniu Kapituły Organizatorów serdecznie dziękuję wszystkim, którzy przybyli i którzy przyczynili się do wszystkiego dobrego w tym roku w Chwarszczanach :-)
Dziękuję również wszystkim, którzy wsparli nas duchowo kilka tygodni temu - szczególnie Lechowi de Pansin (vel von Kremzow). To było wtedy naprawdę potrzebne.
Dziękuję wszystkim, którzy swoimi namiotem przyczynili się do zaistnienia tak imponującego Obozu Rycerskiego w Chwarszczanach. Dziękuję grupie konnej z Burg Stargard, Dziękuję wszystkim Braciom Zakonnym i Braciom Rycerzom z Polski i z Niemiec. Dziękuję Jedynemu Saracenowi za odwagę przeciwstawienia się kopii Franka. Dziękuję Damom. Dziękuję Rzemieślnikom. Dziękuję zespoławi White Garden za wieczorny koncert oraz Grupie DRA za koncerty i warsztaty. Obiecuję w przyszłym roku pomnożyć wszystkie plusy i wyeliminować minusy, których być może doznaliście w tym roku.

Od siebie zaś dziękuję za współpracę pozostałym członkom Kapituły i Osobom Konstruktywnie Pomagającym.
A Kapituła w tym roku to dla przypomnienia: Premislao de Chvartsane, Wieslaus de Quarchan, Maciej de Gutistorp oraz Tomas z Chwarszczan.
Na tym forum konstruktywnie pomagał Łazarz.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku staniemy się Jednością W Działaniu :-)
Mam również nadzieję jako garncarz, że już za dwa tygodnie stanie piec garncarski, którego nie zdążyłem zbudować na Festyn. Przepraszam:-)
Zdjęcia będą również dostępne w galeriach Szlaku Templariuszy

A jest jeszcze 13 października...

Pozdrawiam
Maciej
£azarz
Salve Fratres!

Serdeczne podziêkowania dla Macieja i Przemka, chylimy przed wami czo³a, ¿e mimo tylu przeszkód (szczególnie w ostatnim czasie) zorganizowali¶cie kolejny Obóz. Wielu na waszym miejscu zniechêci³oby siê do wszystkiego, dlatego jeszcze raz wam dziêkuje, ¿e kontynuujecie misje rozpoczêt± w 2002 roku. Za rok kolejne Chwarszczany, ale tak jak rozmawiali¶my w niedzielê - zupe³nie inne. Jakie? To oka¿e siê na prze³omie 3 miesiêcy. Masz Macieju racje - jest jeszcze 13 pa¼dziernika, która to data nie tylko przypomni tragedie Braci Zakonu ¦wi±tyni.

Jeszcze raz serdecznie dziêkuje w imieniu wszystkich braci ¶w. £azarza

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz z Chwarszczan
Witam ponownie!
Chwarszczanska Komandoria Templarow jako jeden z ww. 4organizatorow dziekuje jezszce raz wszystkim za wysmienita wspoln azabawe i za przybycie.
W przyszlym roku mam nadzieje ze turniej konny poszerzy sie o Socza Kompanie i wielu pieszych.
Zdjecia z "szaszlyka po templarsku" ( wroli glownej Halfgar na wykalaczce;)))))))))) i inne niebawem bum.gif
Jesli ktos znalazl w swoich rzeczach cudze i chcialby je zwrocic wlascicielowi to moze sie kontaktoac na mnie.
I sprawa w ktorej pisze: mam nadzieje, ze wszyscy uczestnicy szczesliwie i spokojnie dojechali do domow. 100krotne dzieki sw. Krzysiowi ze czuwal nad naszym zakonnym braciszkiem Adasiem z Warszawy i Kuba i ze wrocili cali do domow.
Mam nadzieje, ze wszyscy zapamietaja dobrze Chwarszczany i ze sie spotkamy w pazdzierniku lub w wiekszym gronie za rok na Chwarszczanach.
Pozdrawiam wszystkich
ps.ci co wyjechali wczesniej poznaja na byczynie co to jest wyscig na snopkach siana hehehe.gif icon_mrgreen.gif
Vale!!!
Kalatrawens
Ca³a Calatrava dziêkuje za wspania³± zabawê . Dla mnie by³y to pierwsze chwaraszczany i mam nadziejê ¿e nie ostatnie . Do zobaczenia na byczynie .

PS. Brat Mateusz zgubi³ srebny sygnet z krzy¿em kalatrawenskim . Je¶li kto¶ znalaz³ prosi³bym o oddanie np. na byczynie . Z góry dziêkuje .
Lech von Kremzow
Dziêkujê Maæku za mi³e s³owa pod moim adresem. Czasami ka¿dy organizator ma trudne chwile i wtedy przydaje siê przyjaciel, który wys³ucha.
Na Chwarszczanach by³em trzeci raz. Tym razem nie je¼dzi³em konno. Mój nowy koñ dopiero poznawa³ atmosferê turnieju z daleka. Ale za rok nas nie zabraknie.
Tegoroczny turniej jest mi tym bardziej mi³y, ¿e po raz pierwszy jecha³ w nim TOMEK ze SZCZECINA (Raubritter). Jechal bardzo skuteczniem czym zyska³ sobie uznanie nie tylko moje (przecie¿ u mnie trenuje) ale i innych uczestników turnieju konnego. Tym wiêcej nale¿y mu siê pochwa³, ¿e i koñ Bohun by³ nowicjuszem w tej formie wspó³zawodnictwa. Tomek zadba³ o to, aby on i koñ prezentowali siê okazale. By³o na co popatrzeæ. A ¶cinanie g³ów w pe³nym galopie w jego wykonaniu by³o wrêcz mistrzowskie.
Przemek, Maciek i Tomek zadbali o nas. W takim towarzystwie warto bywaæ.
Bardzo Wam dziêkujê równie¿ za umieszczenie na tegorocznym plakcie zdjêcia mojego tragicznie zmar³ego konia. By³ to piêkny gest. Dziêkujê!
Tomasz z Chwarszczan
Juz zapomnialem niemal od zeszlego roku jak sie Bohun zachowuje sie pod siodlem (szczegolnie ciekawym doznaniem byla dla mnie inscenizacja zeszloroczna) ciesz esie ze sie utrzymalem wtedy szczerba.gif juz mi uciekly nawet takie rzeczy ze ktos moze jechac pierwszy raz w turnieju,Tomku gratulacje;) bo sam wiem doskonale, ze Kuba to wymagajacy partner.
w przyszlym roku staniemy raezm w szranki wiec bezid erazniej;)
Lech von Kremzow
Inscenizacja z tamtego roku mia³a ten dramatyczny przebieg, ¿e koñ w pe³nym galopie zrobi³ w ty³ zwrot. Fakt, ¿e wysiedzia³e¶ wtedy w siodle du¿o mówi o Twoich umiejêtno¶ciach.
Bardzo ¿a³ujê, ¿e reprezentant Komandorii Chwarszczany w tym roku nie dosiad³ konia. Trzymam za s³owo i czekam w Pêzinie we wrze¶niu. Stanowisko dla konia ju¿ rezerwujê.
Piêknie wygl±da koñ w czarno-bia³ym kropierzu z czerwonym krzy¿em. Oczywi¶cie z Templariuszem w siodle. Mobilizuj siê tym bardziej, ¿e na naszych ziemiach ju¿ pojawi³o siê trzech rycerzy ¶wieckich (Tomek, S³awek i Pawe³ - Raubritterzy ze Szczecina), którzy wyjad± na plac turniejowy w Pêzinie. Jeste¶my w mniejszo¶ci!

Halfgar
Tomas ... spoko, może być mocniejsza kopia, ale ja wtedy biorę ostrą szablę samurai.gif

Zdjęcia są dostępne na stronie: http://chomikuj.pl/Halfgar/Chwarszczany2007
brat Adam
Witajcie!
Serdeczne podziêkowania dla wszystkich organizatorów i uczestników za ¶wietn± atmosferê. Wspaniale by³o znowu spotkaæ tych z Was, których ju¿ zna³em, i poznaæ tych z Was, których widzia³em po raz pierwszy. Mam nadziejê ¿e wkrótce zobaczymy siê ponownie.
Pozdrawiam
Adam

PS jak wspomnia³ brat Tomas, ja i Kuba mamy za co dziêkowaæ ¶w. Krzysztofowi. Dziêki niemu wyszli¶my bez szwanku ze zderzenia z TIRem w drodze powrotnej. Nie bêdê siê wdawa³ w szczegó³y, ale to by³ po prostu cud.
Wuju
Ja dziêkujê wszystkim za mi³y weekend

Lechowi za mo¿liwo¶æ jazdy w ogóle, Bohunowi za to, ¿e jednak wiêkszo¶æ konkurencji poszed³, moim serwisantkom i fotografkom za wszelk± pomoc. Wielkie dziêki dla Niemców za wsparcie w wskazówki.
Szczególne podziêkowania Heidi i Helfiego za pasztet z kozy, ceramikê i nocne pogadanki oraz gry planszowe jester.gif

Pozdrowienia dla wszystkich nowo poznanych osób i dla tych z którymi ju¿ siê znali¶my a by³a okazja siê spotkaæ.

Gar¶æ zdjêæ:
W drodze.

Kaplica

Konni

Piesi

Saracen

Wuju
Nocny pokaz konny

Helfi i ceramika

Na koniec moje prywatne lansowanie siê

Pozdrawiam, Wuju.
Radziu
Ogromnie cieszy mnie ¶wiadomo¶æ tego ¿e w tym roku pokazali¶my zarówno widzom jak i bractwom które by³y na Chwarszczanach 2006, co¶ zupe³nie nowego, tym bardziej jestem zadowolony ¿e spotkali¶my siê z tak entuzjastycznym podej¶ciem i pozytywnymi opiniami ju¿ po ca³ym festynie. Osobi¶cie Chwarszczany 2007 widzê w wielu kolorowych barwach, zarówno Komandoria Chwarszcañska jak i wiele innych wspania³ych osób w³o¿y³o w tegoroczne przygotowania du¿o czasu, pracy i pieniêdzy(ale o nich pisaæ nie wypada:P) i nie by³o to tylko zbudowanie palisad, zorganizowanie obozu czy te¿ nowego mostu dla koni (po którym ¿aden nie przeszed³...) co by³o widaæ na kilka dni przed rozpoczêciem festynu. Przygotowania trwa³y ju¿ od zesz³ego roku. By³y plany, dyskusje, dziesi±tki pism i pró¶b o sponsoring, wiele osób bardzo mocno by³o zaanga¿owanych w ten projekt i to w³a¶nie dziêki temu mogli¶my wspólnie z przyby³ymi bractwami pokazaæ i zobaczyæ tak wiele, dziêki czemu osoby które by³y wzesz³ym roku widzia³y co¶ zupe³nie innego a te co przyjecha³y pierwszy raz zabra³y ze sob± gar¶æ pewnych wra¿eñ i nowych do¶wiadczeñ które byæ mo¿e w przysz³ym nak³oni± do powrotu w te strony.
Jeszce raz dziêkujê wszystkim za przybycie, a zw³aszcza czwórce nieugiêtych i walecznych którzy stanêli w niedzielnych szrankach po drugiej stronie barykady.
Nihilus
Salve!
To by³o wspania³e prze¿ycie - byæ, uczestniczyæ i dostaæ ³omot w niedzielnej, co by nie mówiæ krótkiej batalii smile.gif. Pouczaj±ce manewry, uczta dla ducha i wieczorne ogrzewanie przy ognisku z delikatn± domieszk± chmielu na d³ugo pozostan± w mej pamiêci. Ju¿ drugi raz utwierdzam siê w przekonaniu, ¿e Chwarszczany to obowi±zkowa pozycja w kalendarzu imprez, dziêkuj±c przy tym organizatorom za ogrom pracy, który w³o¿yli, by ca³e przedsiêwziêcie siê uda³o.
Od siebie dodam, ze jeszcze nigdy nie walczy³em w grupówce (jedynie 1na1) lecz siê przyznaæ nie chcia³em. Z tych kilku staræ wynios³em wiele nauki, któr±, mam nadzieje, bêdê móg³ w przysz³o¶ci wykorzystaæ.
Dziêkujê wszystkim raz jeszcze - obozowaæ w Waszym towarzystwie to czysta przyjemno¶æ smile.gif
Jolantina
Mam nadziejê, i¿ Chwarszczany 2008 bêd± przez nasz± komandoriê bardziej precyzyjnie zorganizowane, dziêki czemu nie bêdziemy siê bali ¿adnych niedoci±gniêæ.
Na chwilê obecn± dziêkujê wszystkim uczestnikom turnieju za mile spêdzony z wami czas. Mam nadziejê, ¿e moje plany osobiste nie pokrzy¿uj± przyjemno¶ci spotykania siê z wami na turniejach rycerskich i w przysz³ym sezonie spotkamy siê na Chwarszczanach.

Je¿eli kto¶ ma zdjêcia z Chwarszczan bardzo proszê o umieszczanie je na forum freha w tym temacie. Z góry dziêkujê. :-)
Maciej de Gutistorp
Witam,

Dla dope³nienia wydarzenia - pokazujê oficjalny plakat (mój grzech, bo poszed³ do druku dwa tygodnie przed wydarzeniami, a mia³ byæ gotowy na miesi±c przed). Mam jeszcze kilka egzemplarzy i poniewa¿ bêdziemy na Byczynie mogê je ze sob± zabraæ i smile.gif podzieliæ siê.

Tam równie¿, a tak¿e tydzieñ pó¼niej w Pêzinie bêdzie okazja pogadania o tegorocznym wydarzeniu i na robocze rozmowy o przysz³ym roku smile.gif

Pozdrawiam
Maciej
Maciej de Gutistorp
Zapraszamy na przysz³oroczn± edycjê Obozu Rycerskiego i oczywi¶cie ca³ego Festynu Historycznego w Chwarszczanach.
Termin zosta³ ustalony na 15-17 sierpnia 2008 roku

Pozdrawiam
Maciej

P.S. Na zakoñczenie link do galerii fotografii na Szlaku Templariuszy (wci±¿ uzupe³nianej). M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.