Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Suknia. Szpic z przodu i z tylu. Jaki to wiek? Pomocy!!
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Flowing
Mam pytanie. Zamierzam wst±piæ do rycerstwa, za sowim ch³opakiem. Zamówilam suknie lniana, a teraz, kiedy jest coraz blizej sezonu, zacyznam sie obawiaæ, ¿e prawdopodobnie suknia ze spzicem z przodu i z tylu nie mozna wciagnac na XIV i XV wiek... Suknia dluga, czarna, szpice i dwa tzw. wciecia z przodu i z tylu. z tylu do tylka, a z przodu do pepka.... oczywiscie wciecia zwiazywane na ciemny kolor. Wieæ? prosze o jaknajszybsza pomoc!! zalezy mi na czasie...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Fotki by¶my poprosili jakie¶, ale brzmi toto jak pe³ne fantasy. Pozdrawiam
Gwyn
Flowing
wiec wstawiam zdjecia.

moja sukienka ma z przodu dluzsze wyciecie i szpic, a z tylu takie wyciecie jak tam widac, tylko ze tez znajduje sie tam szpic. niestety nie posiadam aparatu cyfrowego aby zrobic zdjecia mojej sukienki. pozdrawiam i prosze o informacje.

http://www.upimg.eu/upload/photo/upimg.eu5000.jpg

http://www.upimg.eu/upload/photo/upimg.eu5003.jpg
Mo¶ka
Nie wiem co masz na my¶li mówi±c szpic (w butach ok, ale w kiecce? mo¿e masz na my¶li klin?). Nie by³o kiecek, które maj± wi±zania zarówno z przodu, jak i z ty³u. Zdecyduj siê na które¶ z nich i drugie zszyj.
Hako
witam......
Ot....choæby co¶ takowego....
Hako
Flowing
http://img220.imageshack.us/img220/5550/sukienkaav5.jpg

z jednej strony troche szkoda mi tej sukienki, a wiazanie tylko z z prozud na jaki wiek przypada? a zamiast zaszywac ty³, moglabym kupic welniana narzute na plecy? PRzy****aliby sie?
Flowing
szpic w sensie... dekold z ostrym wcieciem ;]
marta.br
Witam,
chyba naj³atwiej bêdzie post±piæ tak, jak proponowa³a Ci Mo¶ka - zaszyj tylne rozciêcie smile.gif

Narzuta w sensie p³aszcz?
I latem w upale te¿ twardo bêdziesz w nim chodzi³a?
Chyba nie jest to ani najlepsze rozwi±zanie ani najlepsze podej¶cie do zabawy.

Pozdrawiam
Marta
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Hako, to co wrzuci³e¶ to druga po³owa piêtnastego, prawda? Kole¿ance chodzi o sukienkê na prze³om XIV/XV, je¶li dobrze j± rozumiem. Takie rzeczy trzeba opisywaæ, bo mo¿na namieszaæ komu¶ w g³owie ;)

Zaszycie tylnego rozporka sprawy nie za³atwi, ale trochê toto poprawi. Pytanie czy 'siê bêd± przy...dalaæ' ca³kowicie mija siê z celem zabawy, wskazuje bowiem, ¿e nie robisz tego dla siebie, tylko dlatego, ¿e straszni organizatorzy Ci kazali. Gdzie tu zabawa? To jaki¶ terror i rz±d, który trzeba najmniejszym kosztem zadowoliæ. Pozdrawiam
Gwyn
Rita
Flowing, zszyj rozciêcie z ty³u, a to z przodu rozetnij do pêpka, albo zaszyj oba ciêcia i tez bêdzie dobrze. Na okres oko³o Grunwaldu. Na wyjazdach pogadasz i poogladasz sobie u innych, co i jak.

Pozdrawiam smile.gif
Mo¶ka
Obraz zamieszczony przez Hako to 1470r.

Dekolt w szpic, wszystko jasne smile.gif w pierwszej po³owie XVw nie by³o chyba, dopiero w drugiej. Ale na 100% musisz zszyæ ty³.

Na grunwald, je¿eli ci nie zale¿y jako¶ bardzo, to ujdzie, gorsze rzeczy siê spotyka,ale ostrzegam,¿e nie bêdzie to zbyt ambitne tongue.gif Polecam uszyæ sobie po prostu now± kiecê....

Ew. je¿eli nie chcesz,¿eby siê zmarnowa³o,mo¿esz kiecê poci±æ na kapturki i nogawiczki smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.