S³awa. Chcê odtwarzaæ s³owianina (z terenów dzisiejszej Polski) z prze³omu X- XIw. G³ównym powodem dla którego chcê odtwrzaæ Pomorzan, jest to ¿e o nich posiadamy najwiecej informacji. Przegl±da³em forum, i by³o tam kilka wzmianek o Pomorzanach, ale to nie by³o (moim zdaniem) nic konkretnego. Wiem, ¿e tematy o strojach s³owiañskich ju¿ sie przewija³y na tym forum, ale uwa¿am ¿e zbyt czêsto wszystko by³o porownywane do tego co nosili ruscy s³owianie (a ci mnie zupe³nie nie instresuj± :]) Z tego co wiem, znalziono na pomorzu kilka znalezisk pochodzenia skandynawskiego, wiêc czy uwa¿acie, ¿e je¶li bêdê odtwarza³ Pomorzanina to mogê tak¿e nosiæ niektóre stroje skandynawskie? je¶li tak to jakie? i jakie stroje powinienem nosiæ jako s³owianin z terenów Pomorza (a nie Rusi)?? ]) By³bym bardzo wdziêczny, gdyby¶cie mi podali tak¿e nazwy ksi±¿ek i autorów w których móg³bym znale¼æ co¶ odno¶nie kultury materialnej pomorzan z X- XIw.
Wiem, ¿e s³owianie nosili gunie, tunike, spodnie, na nogach owijacze, przepasali sie skórzanym pasem lub krajk±. Ale mo¿e bêdziecie potrafili wskazaæ tak¿e inne typy ubrañ? (tylko nie np. "rubaszka" która jest chyba ruskieg typu...) Bêdê bardzo wdziêczny za jakiekolwiek informacje.. i czekam na zmieszanie mnie z b³otem :] Jak widaæ pytañ du¿o, mo¿e czê¶æ zbêdnych, ale niestety nie mog³em znale¼æ nic konkretnego, a nie wiem od jakich pozycji ksi±¿kowych mam zacz±æ i co mam czytaæ. Pozdrawiam.