Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój mêski - POMORZANIE
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Mscibor
S³awa. Chcê odtwarzaæ s³owianina (z terenów dzisiejszej Polski) z prze³omu X- XIw. G³ównym powodem dla którego chcê odtwrzaæ Pomorzan, jest to ¿e o nich posiadamy najwiecej informacji. Przegl±da³em forum, i by³o tam kilka wzmianek o Pomorzanach, ale to nie by³o (moim zdaniem) nic konkretnego. Wiem, ¿e tematy o strojach s³owiañskich ju¿ sie przewija³y na tym forum, ale uwa¿am ¿e zbyt czêsto wszystko by³o porownywane do tego co nosili ruscy s³owianie (a ci mnie zupe³nie nie instresuj± :]) Z tego co wiem, znalziono na pomorzu kilka znalezisk pochodzenia skandynawskiego, wiêc czy uwa¿acie, ¿e je¶li bêdê odtwarza³ Pomorzanina to mogê tak¿e nosiæ niektóre stroje skandynawskie? je¶li tak to jakie? i jakie stroje powinienem nosiæ jako s³owianin z terenów Pomorza (a nie Rusi)?? ]) By³bym bardzo wdziêczny, gdyby¶cie mi podali tak¿e nazwy ksi±¿ek i autorów w których móg³bym znale¼æ co¶ odno¶nie kultury materialnej pomorzan z X- XIw.
Wiem, ¿e s³owianie nosili gunie, tunike, spodnie, na nogach owijacze, przepasali sie skórzanym pasem lub krajk±. Ale mo¿e bêdziecie potrafili wskazaæ tak¿e inne typy ubrañ? (tylko nie np. "rubaszka" która jest chyba ruskieg typu...) Bêdê bardzo wdziêczny za jakiekolwiek informacje.. i czekam na zmieszanie mnie z b³otem :] Jak widaæ pytañ du¿o, mo¿e czê¶æ zbêdnych, ale niestety nie mog³em znale¼æ nic konkretnego, a nie wiem od jakich pozycji ksi±¿kowych mam zacz±æ i co mam czytaæ. Pozdrawiam.
Viator
S³awa. Witaj na Freha.

Rzeczywi¶cie, w±tku o Pomorzanach jeszcze nie ma, wiêc warto go "poci±gn±æ" dalej.

Natomiast proszê Ciê w imieniu nas wszystkich o respektowanie Regulaminu tak¿e w innych punktach, np. ilo¶ci b³êdów literowych. Naliczy³em ich w Twoim po¶cie równe 60 literówek. Byæ mo¿e masz dysgrafiê, to nie grzech, ale co najmniej po³owa to b³êdy typu zamiana kolejno¶ci liter lub ich "zjadanie" oraz pisanie nazw w³asnych narodów i krajów (S³owianie, Ru¶, Pomorzanie itd.) ma³± liter±. Niektóre z nich wyra¼nie wynikaj± ze zbyt pospiesznego pisania.

Na dole pod swoim postem masz klawisz Edycja. Przeleæ siê po swoim po¶cie i popraw przynajmniej czê¶æ tych b³êdów, zanim moderacja zablokuje Twój temat. Na pewno przynajmniej czê¶æ dasz radê skorygowaæ.

Pozdrawiam!
Nilg z Pomorza
CYTAT(Mscibor @ 14:38 24.03.2007) *
G³ównym powodem dla którego chcê odtwrzaæ Pomorzan, jest to ¿e o nich posiadamy najwiecej informacji.

Jako odtwarzaj±cy Pomorze bym siê k³óci³

Wiem, ¿e tematy o strojach s³owiañskich ju¿ sie przewija³y na tym forum, ale uwa¿am ¿e zbyt czêsto wszystko by³o porownywane do tego co nosili ruscy s³owianie

A my¶lisz, ¿e dlaczego? Bo nie ma ¿adnych znalezisk potwierdzaj±cych UBIORY S³owian zachodnich w ogóle! A wiêc z Pomorzem jest podobnie. ¬ród³a pisane i ikonografia s± dla tego okresu niezwykle ubogie i zazwyczaj nastrêczaj± wiêcej pytañ, ni¿ daj± odpowiedzi. Pozostaje analogia z krajów s±siednich - reszta to domys³y i domniemania, mniejsze lub wiêksze

Strój proponujê taki, jaki jest 'ogólnie przyjêty' dla S³owiañszczyzny Zachodniej i nie tylko. Wykroje itd znajdziesz w innych tematach, bo co i rusz o to kto¶ pyta. Koszula prosta d³uga szyta z dwóch prostok±tów z dziur± na ³eb, do tego rêkawy te¿ z prostok±tów. Co do klinów pod pachami i po bokach s± dwie szko³y, ja raczej nie jestem ich zwolennikiem na naszych ziemiach. Oczywi¶cie lniana. Tunika podobna, mo¿e mieæ krótkie rêkawy takie za ³okieæ, najlepiej we³niana.
Spodnie te¿ lniane, zwyk³e proste portki(we³niany wariant proponujê tylko na zmianê na zimne dni/wieczory). Za onuce(nie s± konieczne) wystarcz± zwyk³e lniane kawa³ki materia³u, poza tym owijasz nogi krajk±, chocia¿ to te¿ wed³ug uznania. Krajki na pas bym nie proponowa³, lepiej pasek skórzany - paski nosi³ raczej ka¿dy, chyba tylko niewolnicy nie smile.gif
Naj³atwiej masz z butami, znaleziono ich w Gdañsku bodaj 200-300 par kompletnych i parê tysiêcy kawa³ków.
P³aszcz - na niego zwyk³a we³na nawet nie obrobiona, kszta³t najlepiej z pó³kola lub prostok±tu, niektórzy maj± trapez.

zaznaczam jeszcze raz, to wszystko jest wypadkow± po³±czenia ilu¶ przes³anek zweryfikowanych domys³ami. Nie ma ¿adnych pewniaków (prócz butów). To jest taki ogólny kanon przyjêtych ciuchów, je¶li jak piszesz chcesz 'inne typy ubrañ' to musisz sam poszperaæ i weryfikowaæ znajdywane przes³anki.

By³bym bardzo wdziêczny, gdyby¶cie mi podali tak¿e nazwy ksi±¿ek i autorów w których móg³bym znale¼æ co¶ odno¶nie kultury materialnej pomorzan z X- XIw.
Jak widaæ pytañ du¿o, mo¿e czê¶æ zbêdnych, ale niestety nie mog³em znale¼æ nic konkretnego, a nie wiem od jakich pozycji ksi±¿kowych mam zacz±æ i co mam czytaæ.

Zacz±æ to bym Ci proponowa³ od 'Zycie codzienne na Pomorzu wczesno¶redniowiecznym' autorstwa Teresy i Ryszarda Kieresnowskich. Ksi±¿ka jest ogólnie dostêpna i powinna odpowiedzieæ na wiêkszo¶æ pytañ które ju¿ masz i mieæ mo¿esz w najbli¿szym czasie. Jest dobra by daæ t± pierwsz±, ogóln± wiedzê, ten 'fundament' :P pozdrawiam
Vlasta
Z tego, co pamiêtam to Herbord pisa³ o wyszywanych tunikach Pomorzan. A o tkaninach ze znalezisk mo¿esz poczytaæ w:
KAMIÑSKA J., NAHLIK A. - 1958 - "W³ókiennictwo gdañskie X-XIII", £ód¼.
KAUBE A. W³ókiennictwo wczesno¶redniowiecznego Wolina (stanowisko wykopaliskowe nr 4) [w: ]MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE t. XIII
MAIK J. - 1986 - "Wczesno¶redniowieczne wyroby w³ókiennicze w Wolinie", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 32, s.s.155-180.
MAIK J. - 1988 - "Wyroby w³ókiennicze na Pomorzu z okresu rzymskiego i ze ¶redniowiecza", Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
NAHLIK A. - 1959 - "Tkaniny wykopaliskowe z wczesno¶redniowiecznego Wolina", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 5.
Jeszcze co nieco o tkaninach z Pomorza jest w pracy "Archeologia ¶redniowiecznego Ko³obrzegu" pod red. Mariana Rêbkowskiego.
Powodzenia!
Szymek z K-g
Prosi³ bym o pomoc i¿ nie jestem pewny co do pasów tj.:
1. Jakich nosili na codzieñ?
2. Jakich u¿ywano w walce?
Chodzi g³ównie o kszta³t sprz±czek, zakoñczenia (je¿eli by³o bo totalnie przyznaje siê do ciemnoty w tym temacie) i o rodzaj wyt³oczeñ jak i nabijek.
Rabiega
CYTAT(Szymek z K-g @ 22:01 12.06.2008) *
Prosi³ bym o pomoc i¿ nie jestem pewny co do pasów tj.:
1. Jakich nosili na codzieñ?
2. Jakich u¿ywano w walce?
Chodzi g³ównie o kszta³t sprz±czek, zakoñczenia (je¿eli by³o bo totalnie przyznaje siê do ciemnoty w tym temacie) i o rodzaj wyt³oczeñ jak i nabijek.

O pasy, sprz±czki i nabijki pytasz w z³ym dziale i temacie.

Rabiega
Szymek z K-g
Um... faktycznie mój b³±d.
Przepraszam za ¶miecenie w takim razie, lecz totalnie przeoczy³em ten dzia³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.