Kto wie gdzie w pobli¿u Bia³egostoku (woj. podlaskie) mo¿na zdobyæ jesion lub wi±z? £azi³em po sklepach i nic nie znalaz³em.
Albo jaki¶ las gdzie mo¿e rosn±æ.
CYTAT(KubaK. @ 23:28 23.03.2007)
Kto wie gdzie w pobli¿u Bia³egostoku (woj. podlaskie) mo¿na zdobyæ jesion lub wi±z? £azi³em po sklepach i nic nie znalaz³em.
Albo jaki¶ las gdzie mo¿e rosn±æ.
Wiesz co pytanie gdzie mo¿e rosn±æ las jest tak g³upie jakby¶ pyta³ czy w domu jest toaleta.
A las jest na pewno tylko wyjd¼ mo¿e z miasta ( bo chyba jeszcze nie wychodzi³e¶ ) i rozejrzyj siê na pewno gdzie¶ bêdzie las. A je¶li oczy zawiod± i nie zauwa¿ysz lasu to poszukaj na allegro bo listwy na ³uk tam s± na 100 % ( dzisiaj sprawdza³em ).
P.S. Sorry ¿e ci to tak chamsko tutaj piszê ale zada³e¶ do¶æ g³upie pytanie.
No tak pytanie jest bezsensu, ale moze ty McDragon podzielisz sie z reszt± informacj± gdzie na allegro mozna zdobyc listwy na luk?
Mi chodzi o las w którym ro¶nie jesion lub wi±z, a las mam prawie pod samym oknem wiêc nie raz chodzi³em po lesie i wiem jak wygl±da.
A jaki ³uk potrzebujesz ? jaki¶ historyczny, profesjonalny czy tylko taki do siebie ¿eby sobie postrzelaæ do zabawy??? Bo je¶li potrzebujesz tylko taki do zabawy to wystarczy Jarz±b pospolity (jarzêbina) albo nawet Jod³a (szczególnie na ³uk piramidalny) czy Modrzew (ale z Modrzewiem musisz uwa¿aæ bo niekiedy jest tak twardy ¿e nie idzie go zgi±æ a niekiedy tak kruchy ¿e pêka przy najdrobniejszym zgiêciu. Modrzew polecam raczej tylko eksportom w tej dziedzinie ).
Ja mam zamiar zrobiæ ³uk historyczny, a dok³adnie ³uk p³aski. Przeczyta³em w ksi±¿ce Jaros³awa Jankowskiego, ¿e na taki ³uk dobry jest jesion i takiego drewna poszukujê.
No to jarzêbina modrzew i jod³a odpadaj±. Wiêc odwied¼ sk³ad drzewny mo¿e tam bêd± mieli belki/deski z drewna Jesionowego lud Wi±zu. Je¶li nie bêdzie to jest jeszcze jedna rada, ale chyba najg³upsza z wszystkich. Po prostu zasad¼ Jesion. One do¶æ szybko rosn± i po oko³o piêciu latach drzewo te bêdzie zdatne do u¿ytku. Ale piêæ to i tak du¿o wiêc w ci±gu tych piêciu lat mo¿e siê odechcieæ nam zrobienia ³uku. Ale to najgorszy pomys³ jak ju¿ wspomina³em, tylko dla cierpliwych (mój kolega tak zrobi³). Ale znam jeszcze jedn± radê poszukaj Robinii Akacjowej (niektórzy mówi± na to Akacja) drewno akacji jest bardzo podobne do Jesionowego i ma te same w³a¶ciwo¶ci i drewno z akacji jest ³atwiejsze do zdobycia ni¿ jesionowe (przynajmniej u mnie nie wiem jak u ciebie). Drzewa te ró¿ni± siê tylko wygl±dem i akacja jest trochê twardsza, ale ogólnie to prawie to samo.
robinia akacjowa nie nadaje siê na ³uk historyczny gdy¿ w ¶redniowieczu jej u nas jeszcze nie by³o. szkoda bo w³a¶ciwo¶ci ma lepsze ni¿ jesion.
W tym rzecz, ¿e u siebie nie znalaz³em ¿adnego sk³adu drzewnego. Mo¿e trochê lepiej poszukam.
Mo¿esz te¿ u¿yæ Klonu na ten ³uk poniewa¿ ma dobre w³a¶ciwo¶ci ³ucznicze ( jest porównywalny do Wi±zu i Jesionu niektórzy mówi± ¿e nawet jest lepszy). Co prawda z histori± ³uku europejskiego niewiele ma wspólnego, ale by³ u¿ywany przez turków i innych Arabów jako jedna z warstw ³uku kompozytowego ( listwa klonowa by³a chyba naklejana na grzbiet z powodu du¿ej wytrzyma³o¶ci i sprê¿ysto¶ci tego drewna ).
Co za problem znale¿æ jesion. U mnie s± nimi obsadzone wszystkie drogi. Mo¿e nie we wszystkich cze¶ciach polski. Pare lat temu wycinali u mnie pod lasem jesiony przy drodze. Jest tam teraz bardzo mnogo ³adnych odrostów na ³uki. Sam zrobi³em ³uk z jesionu. Troche sztywny mi wyszed³ ale da siê strzelaæ. Pozdrawiam.
A jak my¶licie, czy drewno trzymane pod wiat± mo¿e siê nadawaæ na ³uk?
Oczywi¶cie ¿e tak! Drzewo pod wiat± nie jest nara¿one na deszcz czy ¶nieg przez co nie bêdzie mokre i pod wiatê swobodnie dostaje sie wiatr przez co drewno lepiej schnie. Wiata to najlepsze miejsce do sezonowania drewna, ale je¶li jest metalowy dach i mocno ¶wieci s³oñce i jest ciep³o to drewno mo¿e trochê za bardzo wyschn±æ. Ale drewno spod wiaty powinno siê jak najbardziej nadawaæ.
W okolicach Bia³ego jest supra¶l-super du¿y las. Znajdziesz na ³uk i strza³y: leszczyna,d±b,brzoza,grab,klon. Wiêcej grzechów nie pamiêtam. Mam nadziejê ¿e komu¶ pomo¿e. Pozdro!
W³a¶nie kilka dni temu kupi³em deskê jesionow± w tego typu sk³adzie drzewa. Zazwyczaj maj± tam du¿y wybór. Takie firmy s± wszêdzie (chodzi mi o polskê) prowadzone przez pojedyñczych w³a¶cicieli.
http://www.sekowski.com.pl/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.