Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zaci±g - knechci
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Marcin Surdel
Cze¶æ

Og³aszam, ¿e prowadzê zaci±g do inscenizacyjnego oddzia³u knechtów z drzewcówkami, roboczo nazwanego "¶wiêtymi jasiami". Nie bêdzie osobnego obozu.

Inscenizacyjnego, czyli agresja zero, bez szaleñstw, szar¿ i full-kontaktu. Taki sam oddzia³ bêdzie organizowany po stronie polskiej, i tylko z tym oddzia³em "siostrzanym" bêdziemy siê "potykaæ".

Knechtów, czyli piechurów i milicji miejskich, czyli nie rycerzy w pe³nych, bia³ych zbrojach.

Minimum "sprzêtowe":
- tylko patenty potwierdzalne w ¼ród³ach z lat 1350-1420
- otwarty he³m - ³ebka z czepcem, kapalin na kapturze, ewentualnie ³ebka z dopinanym "nosalem". Zamkniête he³my odpadaj±.
- rêkawice. "£y¿ki" odpadaj±.
- przeszywanica. Odpadaj± modele z niezabezpieczon± pach± (bez wszytego rêkawa).
- drzewcówka.

Mile widziane:
- broñ boczna - kordy, tasaki, topory etc, aczkolwiek jeszcze nie wiadomo, czy wolno bêdzie nam j± wnie¶æ jak ³ucznikom.
- puklerze
- pawê¿e, które da siê zawiesiæ na szyi tak, by obie d³onie by³y wolne do operowania drzewcówk±.
- dodatkowe, lekkie opancerzenie na korpus.

Ewentualnych chêtnych do zabawy proszê o wysy³anie zdjêæ w sprzêcie (nie zdjêæ samego sprzêtu) do Roberta Diab³a: parnas (at) go2.pl i/lub do mnie : marcin_surdel (at) o2.pl . W razie w±tpliwo¶ci co do datowania jakiego¶ szczegó³u, bêdziemy prosili o wskazanie ¼ród³a - do wszechwiedzy nam daleko.

Poniewa¿ musimy siê nauczyæ maszerowaæ i nie pozabijaæ siê tyczkami od razu, a mo¿liwe ¿e bêd± w tym oddziale obcokrajowcy, raczej nie przewidujê "zaci±gu z ³apanki" na 5 minut przed inscenizacj±.

W planach codzienne manewry.

Pozdrowienia
robert w. Wielki
Gor±co popieram!Wreszcie kto¶ wyszed³ z inicjatyw± lekkozbrojnych na inscenizacji.
Kto wie-mo¿e oka¿e siê to kamieniem milowym w zwiêkszeniu poziomu wierno¶ci realiom,
równie¿ na innych imprezach..Oby tak dalej!
Marcus Aurelius Carnifex
Nie walcz±cy full-contact cz³onkowie Roty ¶w Jakuba s± zainteresowani wyst±pieniem w tym projekcie. Marcinie daj znaæ co i jak.
icon_wink.gif
Marcin Surdel
Co chcesz wiedzieæ, Rze¼niczku?
Mamy ju¿ zg³oszonych 5 ludzi; przewidywana musztra to ta sama, której u¿ywamy od paru lat u Konrada Bia³ego; na polach bêdê najprawdopodobniej ju¿ od soboty, co najmniej tydzieñ przed inscenizacj±.

Pozdrowienia
rosamar
A kobiety pewnie nie mog± siê zapisaæ?
Bo je¶li tak to ja by³abym chêtna aniol.gif
Marcin Surdel
Mnie tam obojêtne, kto bêdzie maszerowa³, byle równo, z g³ow± i w dobrym ekwipunku. Konkretnie bêdê móg³ co¶ napisaæ po zebraniu dowódców.
Czarny
Hail
Wreszcie cos dla mnie , szkoda, ¿e w tym roku nie mogê byæ wczesniej...Ale za rok muszê !!!!!!!pozdro
Marcin Surdel
Rosamar, przykro mi, niestety w tym roku nie uda³o mi siê jeszcze uzgodniæ z organizatorami udzia³u kobiet w grupach z drzewcówkami.

Pozdrowienia
vroobell
Marcinie, jaki jest dead-line zg³oszeñ do knechtów? Jestem w trakcie kompletowania sprzêtu (nie wiedzia³em, ¿e w tym roku nareszcie bêdzie lekkozbrojnie na G).
Gonzo007
Witam!

Przy³±czam siê do pytania Vroobella - nowy sprzêt bêda mia³ ale prawdopodobnie tu¿ przed imprez± wiêc puki co zdjêæ nie jestem w stanie podes³aæ...
Marcin Surdel
ProPañstwa, im szybciej, tym lepiej. Do 15 czerwca chcia³bym ju¿ mieæ konkretn± listê, na której móg³bym sobie zaznaczaæ krzy¿ykami ró¿ne rzeczy.

Pozdrowienia
saiko
wyslalem zgloszenie a odpowiedzi niet
Marcin Surdel
Moja wina. Saiko, witamy w składzie.

Ponieważ parę osób pytało, uściślam kwestię kapalinów:
- kapalin na pikowanym kapturze - OK.
- kapalin z integralnym "koszyczkiem" na zwykłym kapturze lub na gołej głowie - OK.
- kapalin z czepcem/kapturem kolczym z materacowaniem - OK.

- kapalin z czepcem/kapturem kolczym bez materacowania - NIE OK. Chyba, że ktoś ma bezsprzeczne przedstawienie lub inne dowody na taką praktykę.

To do zobaczenia na polach.
Marcin Surdel
Cze¶æ

Bardzo dziêkujê wszystkim knechtom, a zw³aszcza tym, którzy maszerowali ju¿ na parê dni przed sobot±. Bez nich wysz³oby du¿o s³abiej.

Pozdrowienia
robert w. Wielki
Macie jakie¶ zdjêcia waszego oddzia³u ? Na ró¿nych galeriach mo¿na znale¼æ Was gdzie¶ w tle , ale nie
w rolach g³ównych...
Lukas
CYTAT(Marcin Surdel @ 20:01 22.07.2007) [snapback]195838[/snapback]
Bardzo dziêkujê wszystkim knechtom, a zw³aszcza tym, którzy maszerowali ju¿ na parê dni przed sobot±. Bez nich wysz³oby du¿o s³abiej.

Witam.

I ja dziêkujê dowódcy oraz wspó³towarzyszom marszu za mo¿liwo¶æ nauczenia siê czego¶ nowego i za wspania³± zabawê.

Wrzuci³em trochê zdjêæ na stronkê:
http://www.chmir.prv.pl (jakby co¶ tam nie dzia³a³o, to podajê bezpo¶redni link do galerii: http://www.gladius_et_rosa3.republika.pl/r...07/grunw07.html ).
Je¶li kto¶ z Chor±gwii Konrada Bia³ego ma ochotê na zdjêcia w wy¿szej rozdzielczo¶ci (+ te których nie ma na stronce), to mogê wys³aæ p³ytkê poczt±.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Tylko parê uda³o siê cykn±æ:
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_07jak.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.