Witam. Mam pytanie co do d³ugo¶ci rêkawów kolczych na prze³omie ca³ego XIII wieku. Interesuje mnie czy zda¿a³o sie ¿e rekaw nie by³ ³±czony z mitynk±, nie posiada³ zwê¿enia, d³ugo¶ci± siêga³ trochê dalej ni¿ do po³owy przedramienia (mowa tu oczywi¶cie o kolczy dla konnego). Kolejne moje pytanie tyczy siê przewê¿eñ w rêkawie kolczym. Czy dopuszczalne bêdzie zwê¿enie za ³okciem na ca³ym obwodzie rêkawa polegaj±ce na odjêciu, dajmy na to, co trzeciego ogniwa? Czy sa jakie¶ ikonografie zwi±zane z moim pierwszym pytaniem? Chcia³bym ewentualnie podj±æ siê wyrobu tego typu kolczy je¶li to nie bedzie ¿aden "mrok"
Pozdrawiam
Dziêki Ci Ugni. A czy przy takiej kolczy dopuszczalne bêd± mitynki ( z tego co wiem to w trzynastym wieku pojawiaj± siê juz rêkawice oddzielne)? Oraz Gar? W sensie, czy w XIII w. rycerz móg³ i czy korzysta³ z takiej "kombinacji" pancerza?
Dziêki i pozdrawiam
Rękawice oddzielne pojawiają się z 1280 roku.
Nie wiem wszystkih polskich określeń bronioznawczych.
Co to jest Gar i mitynka)?
Czy jest jaki termin do tego na jezyku originalnym?
Gar = he³m garnczkowy
mitynka= rêkawica wk³adana do kolczugi a dok³adniej w czê¶ci gdzie znajduj± sie d³onie ;)
:D "Gar" to potoczne okre¶lenie he³mu garnczkowego, a mitynki to rêkawice kolcze z tylko oddzielnym kciukiem, reszta palcy jest schowana w "kieszeni" i tak jak pisa³e¶ do koñca XIII wieku stanowi³y jedn± ca³o¶æ z kolczug± bêd±c po³±czone z rêkawem na sta³e. Od wew. strony na nadgarstku mia³y rozciêcie co by mo¿na by³o wysun±æ d³oñ bez zdejmowania ca³ej kolczy. Tak wiêc czy w przypadku rêkawów do po³owy przedramienia mog± wystêpowaæ mitynki oddzielnie? i czy ca³o¶æ jest dopuszczalna przy u¿yciu he³mu garnczkowego dla konnego?
Pozdro
"Tak wiêc czy w przypadku rêkawów do po³owy przedramienia mog± wystêpowaæ mitynki oddzielnie? i czy ca³o¶æ jest dopuszczalna przy u¿yciu he³mu garnczkowego dla konnego?"
Mysle ze jest dopuszczalne, ale na osobny region, Italia naprzyklad konca 13 wieku czy Hiszpania. Dlya ostatnej czastki Europy taki typ uzywa sie juz z 1320 roku.
Dziêki Ugni. Czy kto¶ ma mo¿e jeszcze jakies inne informacje na ten temat?
CYTAT(Krzy¿owiec @ 12:07 22.03.2007)
Dziêki Ugni. Czy kto¶ ma mo¿e jeszcze jakies inne informacje na ten temat?
Witam
Do³±czê sie do tematu,chcia³bym sie dowiedzieæ jak zwê¿yæ rêkawy przy kolczudze .
pozdrawiam
To proste;)
Skoro ¿eby zrobiæ kaptur kolczy a dok³adniej ko³nierz dodajesz kó³eczka zeby rozszerzyc go
to skoro chcesz zwezic rekawy to aby to zrobic to
a)Albo nie ³apiesz jednego kó³eczka (odradzam-szkoda ko³ek;))
b)albo wyci±gasz po kó³ku NP wyci±gasz w jednym rz±dku co 10 kó³eczko
w kolejnym co 9, w kolejnym co 8... i Tak dalej i tak dalej:)
Rozumiesz?
Mam nadzieje ¿e tak:)
je¶li nie to poszukaj tematu o kapturach kolczych:) Tam opisywa³em jak sie rozszerza kaptur:) Tylko zamiast dodawaæ odejmuj kó³ko:)
A je¶li te¿ nadal nic to pisz:) Postaram siê ja¶niej wyt³umaczyæ;)
Pozdrawiam:)
Nie wiem jak to w praktyce sie sprawdzi ale sam bede robil niedlugo rekawy do mojej XIIIstkowej kolczugi. A wyczytalem gdzies w internecie ze nalezy robic to w ten sposob:
00000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000
00000000000000000000000000
0000000000000000000000000
legenda:) 0 - jeden splot 4w1Tak jak widac po prawej robi sie taka piramidka tak samo po lewej stronie(przy pisaniu posta wszystko sie wyrownuje do lewej strony i nie moglem takiego zejscia zrobic
Mo¿e ktos bardziej doswiadczony w tych sprawach sie wypowie? Dla mnie to najbardziej ³opatologiczny sposob na wykonanie zwezenia
Pozdrawiam
CYTAT(Luszko @ 19:45 04.10.2007)
To proste;)
Skoro ¿eby zrobiæ kaptur kolczy a dok³adniej ko³nierz dodajesz kó³eczka zeby rozszerzyc go
to skoro chcesz zwezic rekawy to aby to zrobic to
a)Albo nie ³apiesz jednego kó³eczka (odradzam-szkoda ko³ek;))
b)albo wyci±gasz po kó³ku NP wyci±gasz w jednym rz±dku co 10 kó³eczko
w kolejnym co 9, w kolejnym co 8... i Tak dalej i tak dalej:)
Rozumiesz?
Mam nadzieje ¿e tak:)
je¶li nie to poszukaj tematu o kapturach kolczych:) Tam opisywa³em jak sie rozszerza kaptur:) Tylko zamiast dodawaæ odejmuj kó³ko:)
A je¶li te¿ nadal nic to pisz:) Postaram siê ja¶niej wyt³umaczyæ;)
Pozdrawiam:)
Witam
Wielkie dziêki zakuma³em
Witam.
Je¶li komu¶ nie wychodzi zwê¿anie r±kawa, niech zrobi ma³y fragment o obwodzie :po zwê¿eniu" i niech go poszerzy(co wed³ug mnei jest ³atwiejsze) do szeroko¶ci ju¿ posiadanego[rêkawa]
Czy kto¶ móg³by wrzuciæ jakie¶ zdjêcie swojej kolczugi ze zwê¿anymi rêkawami?? Swoje rêkawy zwê¿a³em 2 razy( pruj±c po pierwszyem) ale za ka¿dym razem nie mog³em podnie¶æ rêki ponad poziom ramienia. Mo¿liwe ¿e zwê¿a³em nie w tym miejscu co trzeba. Mam nadziejê ¿e (w mieare wyra¼ne) zdjêcie pomoze zrobiæ to jak nale¿y.
Skoro jest ju¿ za³orzony temat skorzystam i zapytam siê jak zrobiæ kaptur kolczy a w³a¶ciwie chodzi o dó³ sam kaptur mam juz zrobiony szuka³em na forum ale to co zna³az³em by³o ciê¿kie do zakapowania wyt³umaczycie mi plz
Sam dó³? Nic prostszego. Trzeba co jaki¶ czas rozszerzaæ--dok³adaæ w upatrzonych przez Ciebie miejscach po jednym kó³ku dodatkowym.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.