Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Naszyjniki z k³ów dzika i innej zwierzyny...
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
garion
Witam!

Mam pytanie: na co najlepiej nawlec k³y dzika? I czy w ogóle naszyjniki z takowych kie³ków by³y u¿ywane przez S³owian w wiekach od IX do XI?
Borg
nie wiem czy byly jakies naszyjniki a'la wielki jarl wikingow jak wszyscy nosza (takie polksiezyce tworzone z szabli) ale w Radomiu znaleziono naszyjnik z paciorkow szklanych i chyba ceramicznych z nawleczonym klem jakiegos zwierza. Kielek posiada w polowie dlugosci dziorke na wylot

jak chcesz cos takiego to rzemien bedzie dobry
Thyrvald
W za³±czniku amulet z napisem runicznym z Birsay. Do s³owian ma sie to mo¿e ¶rednio, ale jakis trop to zawsze jest. Wykonany z k³a foki, na górze widac dziurkê na rzemien lub dratwê
Czcibor
Mylisz siê Borgu - odkryto mnóstwo k³ów i pazurów s³u¿±cych wybitnie jako ró¿nego rodzaju zawieszki. Zarówno nied¼wiedzie, lisie, dzicze i inne.
Naprawdê sporo tego smile.gif
garion
Ja my¶la³em, ¿eby zrobiæ naszyjnik dok³adnie z trzema k³ami dzika miêdzy którymi dam jakie¶ drewniane korale, na których to chcia³em pó¼niej wypaliæ jakie¶ runy i tu moje drugie pytanie jakie przyk³adowe runy wypalali wtedy S³owianie i czy w ogóle wypalali?
Czcibor
Wypaliæ to se wypal fajkê albo joya smile.gif K³y najlepiej zostaw w spokoju.
garion
CYTAT(Czcibor @ 20:02 16.03.2007) *

Chcia³em co¶ wypaliæ na koralikach a nie k³ach:)
Thyrvald
CYTAT(garion @ 20:04 16.03.2007) *
CYTAT(Czcibor @ 20:02 16.03.2007) *

Chcia³em co¶ wypaliæ na koralikach a nie k³ach:)

S³owianskie runy te¿ zostaw w spokoju
Borg
To ja juz tłumacze
O tym ze noszono pojedyncze kielki w charakterze "paciorka" sam nawet napisalem, ale chce zobaczyc takie: cosie w materiale nie twierdze ze nie bylo tylko ze nie widzialem

A co do slawianskich runow... byly kiedys sobie (XIX?w) odkrycia jak np Kamienie Mikorzynskie pokryte slowianskimi runami.... ale okazaly sie falsyfikatem
to tak jak z slynnnymi Recami Boga noszonym przez dziwlnych slowian... pochodza one zwazy z Bialej przypisywanej k. przeworskiej (czasy rzymskie) majacej tyle wspolnego z slowianami co Biskupin
Czcibor
Takiego czego¶ podobnie nie kojarzê. Choæ oczywi¶cie podobnie nie twierdzê, ¿e nie by³o.
pozdrawiam
garion
A powiedzcie mi jeszcze czy dam rade taki kie³ek grubo¶ci oko³o 1 cm przewierciæ wiertark±, cieniutkim wiert³em?
Borg
musisz sprobowac... pewnie dasz jak bedziesz uwazac
osobiscie wiercilem paciorki bursztynowe wieelka wiertarka z udarem i dalo rade
Miechos³aw
Witam!

Mam pytanie czy kto¶ mo¿e spotka³ siê kiedy¶ z jakim¶ znaleziskiem oprawy dziczego k³a? Dopiero rozpoczynam poszukiwania na ten temat na razie znalaz³em tylko takie dzicze k³y w wykopalisku z Giecza (http://www.giecz.pl/index.php?go=indycka_2000b) Posiadam kie³ przypominaj±cy z grubsza nr 13 (http://www.giecz.pl/indycka/2000b_04.gif), pusty w ¶rodku d³ugo¶ci jaki¶ 6cm.

Najbardziej bym siê cieszy³ gdyby znalaz³y siê jakie¶ materia³y z terenów Rusi,ale wdziêczny bêdê za ka¿dy trop.Gdyby kto¶ mia³ te¿ jakie¶ do¶wiadczenie w oprawianiu tego typu rzeczy prosi³ bym o jak±¶ praktyczn± wskazówkê.

Z góry dziêkujê,

Miechos³aw z Raroga
Lotgar
Witam.
Z tego co pamietam to znalezisko z Yorku datowane X-XI w . Nie daje sobie rêki uci±æ , mam te fotki nie podpisane , ale jest tam to co Ciebie powinno interesowaæ.
Miechos³aw
OOO... dok³adnie takiego czego¶ szukam tylko na rusi:) S³ysza³em ¿e dobrym pomys³em jest wype³niæ taki kie³ woskiem i na tym osadzaæ ewentualn± koñcówkê lub po prostu przewierciæ i na rzemyku powiesiæ. Jednak bardziej mi siê podoba pomys³ z zakoñczeniem metalowym. Dlatego szukam jaki¶ ¼róde³ co by mrokiem nie tr±ci³o na kilometr szczerba.gif
Dorothea
Witam, a ja mam pytanie odno¶nie wyczyszczenia takiego k³a. Mam obecnie surowy kie³ i jest on bardzo zabrudzony i chropowaty. Widzia³am u innych wypolerowane i o g³adkiej powie¿chni. Jakich ¶rodków powinnam do tego u¿yæ? Kwasów?

Co do wype³niania woskiem, to jak najbardziej. To jest sposób wykorzystywany równie¿ dzi¶ przez my¶liwych, kiedy konserwuj± swoje trofea smile.gif Tak przynajmniej mówi³ mi mój znajomy, od którego ów kie³ otrzyma³am.

Ziemowit
slava
czy kto¶ przypomina sobie jeszcze jakie¶ inne (poza przytoczonymi przez kolegê Miechos³awa), konkretne znaleziska k³ów z terenów Polski, u¿ywanych jako zawieszki?
Wszyscy mówi±, ¿e jest tego sporo, ale jako¶ te drobnostki s± trudno dostêpne, bo eksponuje siê zwykle bardziej poka¼ne znaleziska ni¿ jaki¶ tam z±bek z dziurk±....
Olof
Hm, na prawie ka¿dej wystawie, na której by³am w przeci±gu zesz³ego roku by³y jakie¶ "amulety z k³a/pazura/zêba/ko¶ci", wiêc chyba nie jest tak ¼le ;)

W za³±cznikach to co znalaz³am na szybko w¶ród zdjêæ z owych wystaw: Opole, Wroc³aw - Ostrów Tumski, Giecz, wystawa "Skarby z Grodów Czerwieñskich".

Dodatkowo zdjêcie M¶cidruga z wystawy w Opolu:

M¶cidróg
Zêby z dziurk± nie zawsze mocowano bezpo¶rednio na rzemieniu.¦wiadczy o tym opis jednego z woreczków kultowych z Gdañska.

CYTAT
W jednym za¶ wypadku (9 poz. os.) znaleziono na d³ugim (ok. 80 cm) sznurze dwa ró¿ne woreczki (ryc. 67): wiêkszy z nich, o wymiarach 9,5X10,5 cm, z we³ny pasiastej nie spil¶nionej, lichego gatunku, zawiera³ kie³ bobra z otworem do zawieszania, ³amek krzy¿yka bursztynowego i trochê nici we³nianych zwiniêtych w pasemko;

http://bukowlas.blogspot.com/2013/02/worec...teriarekon.html

pozdrawiam
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.