Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Taki cu¶..moze kto¶ wie co to.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Krzysztof z Ostrów
Jaki¶ czas temu wygrzeba³em na Pustyni B³edowskiej takie cu¶ smile.gif.Moim zdaniem jest to lufa,ale za chiñskiego boga nie moge zidentyfikowaæ do czego.Oglada³o to paru ludzi z tematu i tez nie mogli doj¶c pochodzenia.Pad³y rózne hipotezy,ze to lufa do jakie¶ tankietki,ze moze z fortów krakowskich tzw fosówka etc etc.Jakos mnie jednak nie satysfakcjonuja te odpowiedzi.Moze kto¶ ma pomys³,albo moze widzia³ gdzies co¶ podobnego.Moze co¶ blizej o samym znalezisku(nie mam jest teraz pod reka wiec dane beda w przyblizeniu)D³ugo¶c oko³o 80cm,kaliber ok 34mm,lufa niegwintowana(chyba ze gwinty zjad³a korozja)waga ponad 50-60kg(mysla³em ze mi plecy z³amie po kilku kilometrach) Lufa wyglada jakby by³a uszkodzona wybuchem pocisku w komorze-widaæ wewnatrz wyrwany zamek i czesciowo stopiona ³uske-lub przynajmniej co¶ z metalu kolorowego.Na lufie sa zachowane dwa piersicienie,nak³adki mocujace(?) Ca³o¶c wyglada jakby by³a odcieta od jakiej¶ wiekszej ca³osci palnikiem.To na razie tyle..Jesli kto¶ mam jakie¶ pomys³y to chetnei pos³ucham smile.gif
Hrabia Chuszinow
Niech zgadnê... dzia³ko Puteaux?
Rabiega
Dok³adnie tak.

Wiêcej informacji

K³aniam.
Hrabia Chuszinow
je jej je, zgad³em!Ale mocny jestem buhaha...
Krzysztof z Ostrów
Dzieki wielkie za pomoc smile.gif nie mog³em tego cudaka rozgry¿æ.Hmm swoja droga ciekawe skad sie znalaz³o na Pustyni B³edowskiej..S³ysza³em od ludnosci ze niemcy podczas 2 wojny mieli tam poligon doswiadczalny.Podobniez sciagali do testów na strzelanie z ppanc rózne modele czo³gów.Testowano tam tez bombardowanie precyzyjne..Czyby co¶ polskiego tez tam zawlekli.No nic dzieki jeszcze raz zapomoc.
Krzysztof z Ostrów
Jeszcze jedno pytanko.Staram sie odgrzebac gdzie¶ wiecej informacji na temat tego dzia³ka.Ale niestety wszedzie ogólniki i prawie te same zdjecia.Nie ma kto¶ moze namiaru na plany konstrukcyjne,zdjecia rozebranego sprzetu itp.Mozliwe ze w tamtym miejscu bedzie siê poniewiera³o jeszcze troche czesci do tego klamota i fajnie by³oby skompletowac reszte.A bez chociaz czesciowej rozryski moze byc ciêzko..
Hrabia Chuszinow
Hmmm... stare encyklopedie o broni i balistyce czy te¿ techniki wijskowej by³yby jak najbardziej na miejscu.
Krzysztof z Ostrów
No w³asnie nie za duzo tego,wszedzie te same zdjecia lub rysunki.Moze ktos ma dostep do planów technicznych?Albo jakie¶ zdjecia z konserwacji?Za wszelkie info bede wdzieczny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.