Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krucjata na gród Choina-Horodyszcze
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Robert Szatecki
WA¿NE!!!! ZMIANA TERMINU IMPREZY NA 6-8 LIPCA 2007 !!!!!!

Witam!

Chcia³bym wraz z Dorot± Woliñsk± ( "Gniewos±dka") zaprosiæ wszystkich chêtnych wczesnych i XIII-tkowiczów do udzia³u w drugiej Krucjacie na gród Choina-Horodyszcze. Choæ odbêdzie siê ona po raz drugi, to w ca³kiem zmienionej formie o czym mo¿ecie przeczytaæ poni¿ej:)

Za³o¿enia:
Impreza ta jest w³±czona w XIII-wieczny projekt Polski Dzielnicowej, na który siê sk³ada cykl imprez powi±zanych ze sob± d±¿eniem do rekonstrukcji historycznej w jak naj¶ci¶lejszym tego s³owa znaczeniu. Poza strojami, uzbrojeniem, sprzêtem obozowym staramy siê zrekonstruowaæ obyczaje oraz sposób ¿ycia spo³eczeñstwa ¶redniowiecznego. Polega to na odgrywaniu, poprzez s³ownictwo, zachowanie i powi±zania feudalne ludzi w konkretnym kontek¶cie fabularnym. Fabu³ê z najwa¿niejszymi w±tkami i postaciami ustala siê w krêgu osób objêtych g³ówn± intryg± a reszta ludzi stara siê odegraæ normalnych ludzi tamtego okresu maj±cych swoje cele i ambicje. Wszystko jest trochê zbli¿one do tak zwanych Larpów, tylko rozgrywamy to w konkretnym datowaniu i na wysokim poziomie dba³o¶ci o szczegó³y historyczne. Jest to bardzo ciekawe rozwi±zanie i stanowi znakomit± odskoczniê od typowych imprez „rycerskich”. Do Krucjaty zapraszamy tak¿e grupy wczesne, które tak¿e by³by proszone o powa¿ne potraktowanie aspektu fabularno/aktorskiego.
Ka¿da osoba w obozie zarówno chrze¶cijañskim jak i pogañskim(choæ tu to jest z racji obrony w³asnych ziem uproszczone) jest proszono o wymy¶lenie sobie choæby jakiej¶ prostej i zwiêz³ej historyjki uzasadniaj±cej powód swojej bytno¶ci na tym terenie w ci±gu krucjaty. Dotyczy to tak¿e kobiet. Dziêki temu ³atwiej bêdzie wej¶æ w odpowiedni nastrój:)
Warto zauwa¿yæ, ¿e impreza odbywa siê bez widzów, którzy zagl±daj± w ka¿de miejsce i ogólnie wytr±caj± z nastroju. Nieliczni którzy mog± przybyæ, bêd± oprowadzeni przez w³a¶cicieli - tak aby nie przeszkadzali.

Fabu³a:
Poniewa¿ fabu³a ma siê rozwijaæ w ci±gu imprezy to tutaj przedstawiam jedynie zarys maj±cy u¶wiadomiæ wszystkim o co chodzi. Zreszt± ten zarys jest wprost ³udz±co podobny do zesz³orocznej fabu³y wspó³tworzonej przez Brata Wróbla.

Dwa plemiona pogañskie postanawiaj± siê poprzez maria¿ zjednoczyæ.

Nie chc± do tego dopu¶ciæ Chrze¶cijanie, którzy wysy³aj± do rozradowanego ceremoniami grodu misj± chrystianizacyjn± z kontrpropozycj±.

Zostaje ona odrzucona a pobo¿ni chrze¶cijanie niszcz±c ¶wiêty pos±¿ek pogan doprowadzaj± do walki. Zachodni rycerze ponosz± klêskê ale obiecuj± powróciæ z wiêkszymi si³ami.

Po pewnym czasie przybywa krucjata chrze¶cijañska, która przystêpuje do oblê¿enia grodu.

Oczywi¶cie drugi wódz, ojciec pana m³odego nie zamierza porzuciæ swoich nowych sojuszników i staje na czele armii maj±cej pomóc oblê¿onym. Co wiêcej chrze¶cijañscy zwiadowcy donosz±, ¿e ponoæ trzecie plemiê tak¿e wyprowadzi³o swoje wojska i zmierza ku grodowi, po co nikt tego nie wie?

Tyle tytu³em wstêpu, co z tego wynika:

Po pierwsze czê¶æ obozu chrze¶cijañskiego ¿eby sprawiæ wra¿enie oblê¿enia grodu stanie dopiero w sobotê po pierwszej potyczce, kiedy zostan± wyparci obroñcy z podmurza do grodu. Czê¶æ chrze¶cijan pierwsz± noc z Pt. na sob. Spêdzi albo w domu w³a¶cicielki grodu albo w namiotach przyjació³. Wszystko to zostanie ustalone potem.

Po drugie poganie bêd± podzieleni na trzy grupy(je¿eli zg³osi siê ma³o ludzi to zostaniemy przy dwóch), które rozlokuj± siê w trzech ró¿nych miejscach i do³±cz± do zabawy w ró¿nych momentach.

Przyk³adowy plan imprezy:

Poniewa¿ impreza ma charakter fabularni, nie da siê dok³adnie przewidzieæ co w jakich godzinach siê bêdzie dzia³o, pewne bêd± tylko te punkty poni¿ej, choæ mog± siê one przesun±æ w czasie. Nie ma ustalonego z góry zakoñczenia, gród nie musi pa¶æ jak i nie musi siê obroniæ, wszystko zale¿y od wali walcz±cych. Pamiêtaæ trzeba tak¿e, ¿e w gruncie rzeczy ka¿dy mo¿e zmieniæ trochê bieg wydarzeñ robi±c co¶ czego organizator nie za³o¿y³smile.gif Od razu powiem tylko, ¿e zostan± wyznaczeni obserwatorzy, którym bêdzie trzeba zg³aszaæ swoje w³asne pomys³y, ma to na celu uniemo¿liwienie ca³kowitej dezorganizacji imprezy i zanegowaniu fabu³y przez za bujn± wyobra¼niê uczestników:D

Pi±tek:

Przyjazdy ludzi, rozbijanie siê i od:
21.00 – uczta integracyjna (przez kolejne dwa dni integracja wcze¶ni-pó¼ni ze wzglêdu na fabu³ê nie bêdzie mo¿liwa)

Sobota:
Od rana ¿ycie w obozach i grodzie.
10.00 zarêczyny pogañskie i misja chrystianizacyjna
11.00 Pierwsze starcie zbrojne okrojonymi si³ami
11.30 rozpoczêcie oblê¿enia, rozstawienie obozu chrze¶cijañskiego „pod” murami
14.00 Turniej ³uczniczy i bojowy, obroñcy zostan± na niego zaproszeni czy skorzystaj± ich sprawa
15.00 Bitwa

W nocy jak i w ci±gu dnia ca³y czas s± mo¿liwe ataki tak naje¼d¼ców jak i wypady obroñców, dziêki temu konieczne jest trzymanie stra¿y(mam ju¿ opracowany system, który da czas przygotowaæ siê oponentom do walki(przygotowaæ znaczy uzbroiæsmile.gif))

Niedziela:
12.00 ostatnia bitwa(w zale¿no¶ci od gotowo¶ci ludzi, poza tym gród mo¿e tak¿e pa¶æ noc± )

Jak z powy¿szego przyk³adowego planu wynika, jest to w pewnym sensie impreza nastawiona na du¿±/bardzo du¿± ilo¶æ walki.

Zasady Walki:
Nie jest to konfrontacja wcze¶ni/pó¼ni, musimy pamiêtaæ, ¿e chodzi o dobr± zabawê a nie o wysy³anie znajomych na OIOM. Bêdziemy mieli na wszelki wypadek pielêgniarkê i samochód do dyspozycji w razie konieczno¶ci pojechania do szpitala, co nie znaczy, ¿e musimy z tej pomocy korzystaæ.
Walczymy do utraty si³ lub poddania siê(chcia³bym wprowadziæ branie jeñców i wykupywanie ich), staramy nie biæ siê w ods³oniête czê¶ci cia³a, z za³o¿enia uderzamy od ud w górê, zakaz bicia rantem tarczy, lutowania le¿±cych i sztychów.
Co do zasad turniejowych to zostan± one potem opublikowane:P.
Zarówno zasadom walki turniejowym i bitewnym przy¶wieca zasada „no pussyfight”

Wymagania ogólne:
Namioty historyczne(dopuszczamy bawe³nê), ¿adnych karimat i ¶piworów, miast tego nale¿y mieæ koce we³niane i sienniki czy skóry. W namiocie nie mo¿e byæ ¿adnych urz±dzeñ i rzeczy wspó³czesnych(wyj±tek mo¿emy zrobiæ dla przyrz±dów higieny osobistej, ale proszê to pochowaæ pod siennikiem czy gdzie¶ indziej ale tak by nie by³o tego widaæsmile.gif), wszystko prosi³bym o pochowanie w samochodach, a jak kto¶ przyjedzie innym ¶rodkiem transportu to urz±dzimy sk³adzik u Pana Jaros³awa, nic z niego nie zginie, bo rzeczy ka¿dej osoby bêd± chowane do osobnego worka plastikowego, pieczêtowane a ostatecznie zamykane do pokoju pod klucz..

Tak samo nie mo¿na mieæ aparatów fotograficznych i kamer wideo, bêdzie specjalnie wynajêty fotograf i operator wideo, który uwieczni nasze potyczki tak te zbrojne jak i s³owne. Dziêki temu nie bêdzie zepsutych ujêæ lud¼mi w strojach z aparatami fotograficznymi w rêkach.

Odtwarzamy osoby bior±c pod uwagê swój strój i uzbrojenie, ¿eby nie by³o, ze kto¶ w brudnej koszuli chce zgrywaæ wodza:). Zreszt± kwestiê „najznamienitszych” postaci(objêtych fabu³±) poruszê jak tylko obgadam to z lud¼mi. Jeszcze jedno, ka¿da osoba w obozie chrze¶cijañskim musi mieæ jak±¶ funkcjê czy zadanie, bêd± potrzebni poza walcz±cymi oczywi¶cie:), s³u¿±cy, stra¿nicy, kucharze, ³ucznicy, osoby nosz±ce w czasie bitwy rozkazy do poszczególnych dowódców hufców, zwiadowcy sprawdzaj±cy przygotowanie wrogich armii do wymarszu itp.

Nie palimy papierosów w obozie, dla palaczy bêdzie wydzielony specjalny obszar przed domem.

Poniewa¿ impreza nie jest komercyjna i nie mamy sponsorów a wydatków jest sporo to niestety musimy poprosiæ uczestników o sk³adkê, mam nadziejê, ze nie przekroczy ona 30 z³ na osobê. Z tego kupimy drewno opa³owe i to potrzebne do zbicia sto³ów i swawojek, s³omê do namiotów i pod pupy dla nie maj±cych krzese³:P, op³acimy pielêgniarkê, która bêdzie w ci±gu ca³ej imprezy na miejscu i w razie czego udziela³a pomocy medycznej, z tego te¿ pieni±dze pójd± na jakie¶ ma³e nagrody do turnieju, który siê rozegra oraz ewentualnie na fotografa i operatora kamery jak darmowych nie znajdziemy:P. Spis wszystkich wydatków i wp³ywów zmieszczê po imprezie na forum, ¿eby potem nie by³o jaki¶ nieprzyjemnych komentarzy.

Co do jedzenia to ka¿da grupa wojów u pogan i hufiec u chrze¶cijan bêdzie sam sobie gotowaæ, wynika to z dwóch powodów, po pierwsze chcia³bym, ¿eby by³o parê ognisk a po drugie jest szansa, ze jedzenie dostaniem z organizacji promuj±cej ekologiczn± ¿ywno¶æ a jej by zale¿a³o, ¿eby by³y ró¿ne historyczne potrawy przygotowane z tych surowców(pole do popisu dla kucharzy obozowych, koniec z kie³bas± na patyku:P). Nakrêcimy im przygotowywanie, mo¿e jak kto¶ od nich przyjedzie to odst±pimy jedn± porcj± na degustacjê. To na razie plany i bêdê na bie¿±co informowa³ jak± to formê przyjmie, jedno jest pewne ca³kiem za darmo nam jedzenia nie dadz±, ale i tak uwa¿am, ¿e dobrze by by³o postaraæ siê odtworzyæ elementy kuchni ¶redniowiecznej

Ostateczny termin zg³aszania, wp³acania pieniêdzy za imprezê i dosy³ania informacji rozszerzonych(sposób dojazdu, czy potrzebujecie odbiór z stacji PKP lub Pks,) mija 25 maja, proszê o tym pamiêtaæ, ¿eby nie by³o potem nieporozumieñ jak rok temu, jest to wa¿ne dla celów organizacyjnych. Wa¿na rzecz, liczba miejsc ograniczona do 150, a pierwszeñstwo bêd± mia³y grupy dobrze zrobione pod wzglêdem historycznym a tak¿e z du¿± ilo¶ci± walcz±cych stosunku do niewalcz±cych.

Grupy XIII wieczne
Zg³oszenia proszê s³aæ na mój adres szatecki@wp.pl , wraz z zdjêciami bojowymi i cywilnymi oraz z notk± ile osób zamierza przyjechaæ i w jakich rolach. Dobrze by by³o, jakby grupy we w³asnym gronie stworzy³y hierarchiê, dziêki temu ³atwiej bêdzie zapanowaæ w obozie nad tym kto z jakich sfer siê wywodzi:).

Grupy wczesne:
Zg³oszenia proszê s³aæ na adres: dorka_zolwik@op.pl

My¶lê, ¿e na teraz tyle wystarczy, proszê o komentarze, pomys³y fabularne proszê mi przysy³aæ na priv.(je¿eli dosz³oby do ich wykorzystania, to wkazane by by³o nie rozpowiadanie wszystkim uczestnikom o nich za wcze¶nie).

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Bjorn z Dregowii
Bardzo fajny pomys³. Cieszê siê, ¿e kto¶ wreszcie doceni³ larpy historyczne, zamiast pakowaæ je do jednego wora z fantasy. Wszystko w za³o¿eniach wygl±da ¶wietnie. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia - poziom historyczno¶ci grup, które wezm± udzia³.
Mam nadziejê, ¿e bedzie przyzwoity.
Robert Szatecki
O historyczno¶æ siê nie martw, wraz z wspó³organizatork± zadbam o to, choæby dla mojego w³asnego „komfortu historycznego”:), ¿eby sta³ on na wysokim poziomie.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Micha³ Templarem zwany
Salve!!!

Mam nadzieje, ¿e bracia nadciagna aby nie¶æ S³owo!!!

Robecie moge przyjechac proooooszê :D clap.gif szczerba.gif bigsmile2.gif aniol.gif

Pozdrawiam
Z³y Gruby Mi¶ Krupnikorobca
Indar
Jak znam Francuza to poziom bêdzie z cal± pewno¶ci± bardzo wysoki, tak wiêc ¿adnego dyskomfortu historycznego czuæ siê nie bêdzie. A ja mu jeszcze w tym dokrêcaniu ¶ruby ew. pomogê smile.gif
Szyde³kuj±cy Krzy¶ko z £om¿yñca
Robert Szatecki
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 13:33 13.03.2007) *
Salve!!!

Mam nadzieje, ¿e bracia nadciagna aby nie¶æ S³owo!!!

Te¿ mam nadziejê, ¿e stawi± siê licznie:)
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 13:33 13.03.2007) *
Robecie moge przyjechac proooooszê :D clap.gif szczerba.gif bigsmile2.gif aniol.gif

Pozdrawiam
Z³y Gruby Mi¶ Krupnikorobca

Micha³ od kiedy Ty XIII tkê robisz:>? Najpewniej wpadnê do Routiersów w przysz³y poniedzia³ek poæwiczyæ wiêc bêdziemy mieli mo¿liwo¶æ o tym pogadaæ:P

CYTAT(Indar @ 16:41 13.03.2007) *
Jak znam Francuza to poziom bêdzie z cal± pewno¶ci± bardzo wysoki, tak wiêc ¿adnego dyskomfortu historycznego czuæ siê nie bêdzie. A ja mu jeszcze w tym dokrêcaniu ¶ruby ew. pomogê smile.gif
Szyde³kuj±cy Krzy¶ko z £om¿yñca

EJ, Indar witaj w¶ród ¿ywych:D, no i zostaw ju¿ to szyde³kowanie, nie dla Ciebie to zajêcie:P

Pozdrawiam,
Robert De Trville
Micha³ Templarem zwany
O kiedy Arek mnie do Ordo wciagn±l :p

A na trening zapraszamy, zawsze mi³o ponownie siê spotkaæ smile.gif

Pozdrawiam
Joanna
Mi siê podoba smile.gif
Tylko czy egzaminy pozwol± przyjechaæ huh.gif
Fiodor Bie³yj
coffee.gif bardzo fajny plan, piechota ZB prosi o wstêp (3-5os.) usmieszek_09.gif
Robert Szatecki
CYTAT(Joanna @ 23:03 13.03.2007) *
Mi siê podoba smile.gif
Tylko czy egzaminy pozwol± przyjechaæ huh.gif

MAm nadziejê, ¿e i mi ¿adne nie wypadn± w tym czasie:P

CYTAT(Fiodor Bie³yj @ 01:23 14.03.2007) *
coffee.gif bardzo fajny plan, piechota ZB prosi o wstêp (3-5os.) usmieszek_09.gif

No i piechota ZB napewno "wej¶ciowki" dostanie:D
Tak przy okazji to ja mam pro¶bê do wszystkich, aby postarali siê jak najszybciej precyzowaæ dok³adn± liczbê ludzi chc±cych przyjechaæ, impreza ma ograniczon± ilo¶æ miejsc a chcia³bym, ¿eby ostatecznie wszystkie miejsca by³y zajête:D

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Micha³ Templarem zwany
Robercie

4 ubogich rycerzy Chrystusa pokornie siê zapisuje.

Pozdrawiam
Robert Szatecki
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 19:34 15.03.2007) *
Robercie

4 ubogich rycerzy Chrystusa pokornie siê zapisuje.

Pozdrawiam

Rycerze ¶wi±tyni Salomona zawsze s± mile widziani a w szczególno¶ci na krucjatach;).

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Brat Gilbert
Salve!
Czy znajdzie siê miejsce dla kilku pobo¿nych braciszków z zakonu ¶w. Jana?
Je¶li tak Komandoria £añcucka Zakonu Rycerzy Szpitala Jerozolimskiego z mil± chêci± siê stawi....
Kapitan
Jesli wciaż nie ma chętnego na operatora kamery to mam ja chętnego smile.gif znajomy po wszelakich kursach który chce isc do szkoły filmowej na operatora własnie kamery smile.gif brak tylko mu profesionalnego sprzetu jest tylko zwykla reczna choc naprawde wysokiej jakości.
Robert Szatecki
CYTAT(Brat Gilbert @ 20:42 15.03.2007) *
Salve!
Czy znajdzie siê miejsce dla kilku pobo¿nych braciszków z zakonu ¶w. Jana? smile.gif
Je¶li tak Komandoria £añcucka Zakonu Rycerzy Szpitala Jerozolimskiego z mil± chêci± siê stawi smile.gif

Znajdzie siê i to na pewno, tylko czy móg³bym prosiæ jednak wszystkich o zdjêcia w strojach cywilnych i ubiorach bojowych, nie chcia³bym ¿eby potem by³y jakie¶ niespodzianki na imprezie:) Notabene ilu was ma zamiar przyjechaæ i jaki stosunek walcz±cych/niewalcz±cych?

CYTAT(Kapitan @ 08:21 16.03.2007) *
Jesli wcia¿ nie ma chêtnego na operatora kamery to mam ja chêtnego smile.gif znajomy po wszelakich kursach który chce isc do szko³y filmowej na operatora w³asnie kamery smile.gif brak tylko mu profesionalnego sprzetu jest tylko zwykla reczna choc naprawde wysokiej jako¶ci.

Super! Bêdê to musial tylko obgadaæ z w³a¶cicielk± grodu, bowiem miala ona kogo¶ ju¿ na oku. Ale nie wiem co z tego wysz³o. Mam nadziejê, ¿e Twój kolega moze poczekaæ na odpowied¼.

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Robert Szatecki
Jeszcze jedna wa¿na sprawa wzglêdem rycerzy zakonnych, poniewa¿ jest to impreza fabularyzowana to chcia³bym, ¿eby osoby odtwarzaj±ce zakonników postara³y siê zachowywaæ godnie habitu, który nosz±.

pozdrawiam,
Robert De Traville
Brat Gilbert
CYTAT(Robert De Traville @ 12:58 16.03.2007) *
Znajdzie siê i to na pewno, tylko czy móg³bym prosiæ jednak wszystkich o zdjêcia w strojach cywilnych i ubiorach bojowych, nie chcia³bym ¿eby potem by³y jakie¶ niespodzianki na imprezie:) Notabene ilu was ma zamiar przyjechaæ i jaki stosunek walcz±cych/niewalcz±cych?

Dok³adne informacje co do liczby walcz±cych, fotki itd... Oczywi¶cie po¶lemy... smile.gif
Pozdrawiam!
Robert Szatecki
CYTAT(Brat Gilbert @ 14:17 16.03.2007) *
CYTAT(Robert De Traville @ 12:58 16.03.2007) *

Dok³adne informacje co do liczby walcz±cych, fotki itd... Oczywi¶cie po¶lemy... smile.gif
Pozdrawiam!

No i wszystko wyja¶nione, czekam na zdjêcie:)
pozdrawiam
Indar
Witam
Zamieszam deczko w tym temacie - za pozwoleniem Roberta.
Ide± projektu Polski Dzielnicowej 1235-1260, do którego zalicza sie "Krucjata" jest to, by jak najwierniej oddaæ realia XIII wieku. Nasze imprezy nie s± turniejami - znanymi nam obecnie, nie robimy tego ku uciesze widzów a jedynie dla nas samych. Podczas trwania imprezy niedopuszczalne jest jawne korzystanie ze zdobyczy techniki, czy te¿ jawne palenie papierosów. Je¶li któs potrzebuje zadzwoniæ - prosimy by czyni³ to z namiotu, itd. Niedopuszczalny jest te¿ widok wspó³czesnych naczyñ w obozowisku.
Od uczestników wymagamy pewnego zachowania, odpowiedniego dla osoby któr± siê rekonstruuje. G³upio bêdzie brzmieæ tekst w rodzaju "Jo³ ziomal, chod¿ siê z nami napiæ" - nieee, to nie na naszych imprezach smile.gif
Szczególnie uwaga do "zakonnych" - to co powiedzia³ Robert:
CYTAT
Jeszcze jedna wa¿na sprawa wzglêdem rycerzy zakonnych, poniewa¿ jest to impreza fabularyzowana to chcia³bym, ¿eby osoby odtwarzaj±ce zakonników postara³y siê zachowywaæ godnie habitu, który nosz±.

To co¶ wiêcej ni¿ tylko "bicie i picie"
Prosimy by¶cie wzieli to do siebie.
Chcemy by ta impreza wygl±da³a jak wydarzenia ¿ywcem wyjête z XIII wieku, na tyle na ile to mo¿liwe oczywi¶cie. Ale to wszystko zale¿y od Was, uczestników, od waszego zaanga¿owania.
k³aniam
Krzy¶ko z £om¿yñca
Triss
Witam!
mam nadziejê,¿e wybaczycie osobie która wyskoczy³a wprost z XVwieku takie naiwne pytanie,ale:
Gdzie siê odbêdzie ta impreza?
Mo¿e dla Was to oczywiste, ale mnie nazwa gród Choina-Horodyszcze nic nie mówi. Czy mog³abym prosiæ o jakie¶ umiejscowienie w przestrzeni? Dosz³y mnie s³uchy, ¿e to gdzie¶ w okolicach Lublina, ale to nie potwierdzone informacje...
z góry dziêkujê za tê jak¿e cenn± informacjê thanx.gif

pozdrawiam serdecznie:-)
Triss

p.s. oczywi¶cie mog³am zapytaæ o to mojego "ma³¿onka" w prywatnej rozmowie, ale byæ mo¿e jeszcze kto¶ by³by zainteresowany t± informacj±, a wstydzi siê zapytaæ...
Indar
Tu jest ma³a mapka:
http://www.horodyszcze.lbn.pl/index.php?go=6
I
Triss
dziêkujê smile.gif

bardzo przydatna mapka, mam nadziejê, ¿e nie tylko mnie siê przyda

chyba ¿e jestem jedyna osoba, która jeszcze tam nie by³a?
Robert Szatecki
Swoj± drog± mo¿e jacyæ wcze¶ni by co¶ napisali, czy koncepcja przypada im do gusu:>? I co o tym my¶l±.
Pozdrawiam
Kapitan
Nie ma problemu z operatorem kamery bo to czlonek bractwa i wszyscy maja a w szczegolnosci nasz operator ze uda nam sie za³apac smile.gif ale najpier wyslemy zdj±tka
Robert Szatecki
CYTAT(Kapitan @ 09:36 19.03.2007) *
wszyscy maja a w szczegolnosci nasz operator ze uda nam sie za³apac smile.gif ale najpier wyslemy zdj±tka

No w³a¶nie tak byæ powinno, s³uszna droga:)
pozdrawiam,
Robert De Traville
Robert Szatecki
UWAGA!!! UWAGA!!! JESTE¶MY ZMUSZENI PRZESUN±æ TERMIN IMPREZY Z 29.06-01.07 NA 6-8.07. Mam nadziejê, ¿e nikomu to nie psuje planów i ¿e wszyscy wcze¶niej zg³oszeni bêd± mogli tak¿e w tym terminie przyjechaæ.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Micha³ Templarem zwany
Hmmm nawet lepiej. W niedziele powrót pranie XIII a potem wziêcie XV i na Grunwald :D

Robercie czemu na trening nie wpad³es??

Pozdrawiam
Robert Szatecki
Witam!
Jeszcze raz zwracam uwagê, ¿e jest to impreza fabularyzowana a poniewa¿ czê¶æ z nas ma pewne opory w takim aktorskim podej¶ciu do sprawy i potrzebuje „dobrej atmosfery” do prze³amania siê, to chcia³bym, ¿eby ka¿da osoba zg³aszaj±ca siê by³a chêtna tak siê bawiæ. Chcê unikn±æ sytuacji, gdzie osoby staraj±ce siê wej¶æ w „klimat” s± zbywane pob³a¿liwym u¶mieszkiem lub wrêcz otwarcie wy¶miewane. Ka¿dy w stopniu mniejszym lub wiêkszym musi otworzyæ siê dla tego typu zabawê.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Robert Szatecki
Witam!
Trochê osób tutaj i du¿o prywatnie siê deklarowa³o, ¿e chce przyjechaæ a ma³o przys³a³o zg³oszenia. Nied³ugo mija termin nadsy³ania zg³oszeñ, tak wiêc wszystkich zainteresowanych proszê o maila z imienn± list± osób chêtnych. Naprawdê jest to wa¿ne, ¿eby potem nie by³o takiego problemu jak rok temu, ¿e ludzie zg³aszali siê tu¿ przed terminem i z powodów natury technicznej zostali odrzuceni.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Dentysta
To siê zg³aszam (z pocztem).
Je¶li omin±³em formalny formularz zg³oszeniowy (chyba takiego nie by³o), to przepraszam.
Pozdrawiam
Dentysta

CYTAT(Robert De Traville @ 12:07 21.05.2007) [snapback]189753[/snapback]
Witam!
Trochê osób tutaj i du¿o prywatnie siê deklarowa³o, ¿e chce przyjechaæ a ma³o przys³a³o zg³oszenia. Nied³ugo mija termin nadsy³ania zg³oszeñ, tak wiêc wszystkich zainteresowanych proszê o maila z imienn± list± osób chêtnych. Naprawdê jest to wa¿ne, ¿eby potem nie by³o takiego problemu jak rok temu, ¿e ludzie zg³aszali siê tu¿ przed terminem i z powodów natury technicznej zostali odrzuceni.
Pozdrawiam,
Robert De Traville

Indar
Witam
Pos³uchajcie Roberta, nie czekajcie do ostatniej chwili ze zg³oszeniem. Po pierwsze mo¿e byæ za pó¿no, a po drugie wiedza na temat liczby uczestników jest niezbêdna aby dograæ fabu³ê, itd.
Jeszcze jedna uwaga:
Mimo i¿ impreza stanowi czê¶æ projektu "Polska Dzielnicowa 1235-1260" nie oznacza to jednak, ¿e ¿eby przyjechaæ trzeba doñ nale¿eæ. Jednak¿e wymagania s± te same.
Informacje na temat PD znajdziecie tutaj:
http://dzielnicowa.fora.pl/
k³aniam
Krzy¶ko z £om¿yñca
Psalm
Powitaæ wszystkich! Robercie, tym razem nie jako Dobrzyniak lecz jako Joannita. Nada czy nie nada? Muszê sobie jakiegos avatara wsadziæ bo mnie ludzie nie poznaj±...
~Pytel~
zg³oszony przez Dentyste (mam nadzieje - w koncu jestem w jego poczcie), potwierdzam swoja obecnosc...
Indar szykuj kase icon_mrgreen.gif
Robert Szatecki
Chocia¿ ju¿ jest dawno po terminie zg³oszeñ to poniewa¿ wykruszy³a nam siê jedna du¿a wczesna grupa, zapraszamy wszystkich chêtnych walcz±cych wczesnych do zg³aszania siêsmile.gif Wiem, ¿e ju¿ niewiele czasu do imprezy ale moze kto¶ jest chêtny. My¶lê,¿e do 15 osób wczesnych jeste¶my w stanie jeszcze przyj±æ.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Indar
Witam
Z upowa¿nienia Roberta pozwolê sobie jeszcze na ma³e uwagi.
Kierujê to do grup "naszych" - "krucjatowych".
Ca³y projekt stawia sobie za cel stworzenie imprez na wysokim poziomie, w domy¶le "rekonstruktorskich" - cokolwiek by to mia³o znaczyæ. Uczestnicy winni byæ wiêc ¶wiadomi kilku podstawowych spraw.
Nikt nie bêdzie nikomu zagl±da³ pod nogi, ale era butów z gumow± podeszw± przeminê³a kilka lat temu. Tak samo w kwestii "galanterii" skórzanej - paski wojskowe, milicyjne czy te¿ inne "wynalazki" proszê pozostawiæ w domu. W sumie jest to ju¿ standard, wiêc mam nadziejê i¿ nie bêdzie niespodzianek.
Wszelkie plastiki, puszki maj± prawo "wej¶æ" do namiotu, ale wyj¶æ ju¿ nie - wszystkie napoje nalewamy, przelewamy w ukryciu namiotu. Papierosy tylko w wyznaczonym miejscu.
Sugerujê te¿ przeczytaæ raz jeszcze to co napisa³ Robert w pierwszym po¶cie. Wszyscy mamy dbaæ o klimat, wiêc pilnujmy siê nawzajem.
Pytel, kasa w studolarowych banknotach u³o¿ona w walizce czeka na Ciebie.
pozdrawiam
Krzy¶ko z £om¿yñca
Dentysta
Indar,
W ramach postulowanego przez Ciebie utrzymywania wysokich standardów rekonstrukcyjnych zrobi³em piwo dawnego typu.
Obecnie jestem w fazie testów (czysta archeologia eksperymentalna) i dochodzê do wniosku (po drugim litrze), ¿e moje piwo jak najbardziej zawiera alkohol.
Postaram siê przywie¼æ (o ile nie zu¿yjê ca³ego w ramach testów).
Pozdrawiam
Dentysta
Robert Szatecki
Witam!
Chcia³bym prosiæ wszystkie zg³oszone grupy, o uaktualnienia swojego sk³adu liczbowego do wtorku wieczór (o ile co¶ siê zmieni³o) mailem na adres szatecki@wp.pl lub tutaj w temacie. Sk³adka wynosiæ bêdzie 25 z³ od osoby(jak co¶ zostanie to pod koniec siê rozliczymy:)) i bêdzie p³atna na pocz±tku imprezy. Dowódca grupy jest zobowi±zany, aby dopilnowaæ, by za ka¿dego zg³oszonego uczestnika by³y pieni±dze(dlatego wa¿ne jest ewentualne uaktualnienie listy). Niestety wbrew wcze¶niejszym przewidywaniom jedzenie, poza jedn± "uczt±", ka¿da grupa musi sobie sama zapewniæangsad.gif(st±d obni¿enie sk³adki).
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Robert Szatecki
Witam!
Impreza minê³a i dobrze siê na niej bawi³em, choæ niestety z powodu bardzo du¿ej absencji grup zg³oszonych, wszystkie pierwotne za³o¿enia przy¶wiecaj±ce imprezie uleg³y zapomnieniu.

Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim uczestnikom krucjaty, którzy mimo zapowiadanej ulewnej pogody przybyli, a byli to:

Kompania Czarnego Gryfa z Gdañska,
Dragonia z Warszawy
Omac z Warszawy
Liga Baronów z Warszawy
Oraz Indar, który ju¿ sam nie wiem gdzie nale¿y, ale pewne, ¿e z £om¿y przyjecha³smile.gif
Niestety nie znam nazw wczesnych grup obecnych na krucjacie poza „Dru¿yn± Wojów Kniazia W³odzimierza ¦wiatos³awicza”.

Tak¿e s³owa uznania nale¿± siê w³a¶cicielowi grodu Jaros³awowi Woliñskiemu i Jego córce Dorocie za przygotowanie imprezy.
A na kolejne imprezy mam nauczkê, ¿e wszelkie sk³adki musz± byæ zbierane przy zapisywaniu siê dru¿yn na listê uczestników, by potem nie by³o jak w tym roku, ¿e organizator dostaje po ty³ku z powodu pogody. A zapewne ci, co sk³adkê wp³acili by zawczasu nie rezygnowali by tak ³atwo z przyjazdu z powodu niepewnej pogody.

W najbli¿szym czasie przymuszê Indara by zamie¶ci³ trochê zdjêæ.

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Indar
Po ponad roku zdjêcia z imprezy trafi³y na stronê:
http://grod.org/galeria/podgaleria.php?nad...ina&idkat=1
end¿oj
I.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.