Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ki¶cieñ
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Zawisza
Mam pytanko czy na¿êdzie mordu zwane tu кистень (na dole po prawej stronie szczerba.gif )

http://vestep.narod.ru/base/krus/p9.html (uwaga obrazek 1.5 M)

jest rekonstrukcj± czy raczej jest ono typu Xena Wojowniczka devil.gif crazy.gif

pozdr
KhaToo
identyczny bijak mam na ilustracji w jednej z ksi±zek. Jest 100%historyczny i by³ wykonany z br±zu. Ten "mój" ma nieco mniejsze guzy, reszta identyczna. Co do reszty czyli drzewca z tym kolcem to nie wiem, bo nie mam ju¿ tego w ksi±¿ce. Ale zaczepiony jest na skórzanych paskach -to dobrze wró¿y:) Owocnego szukania.
I przy okazji pytanie. Chce sie zabraæ (jak za mase innych rzeczy) za wykonanie prostych bijaków kutych. Ile by musia³ taki stalowy warzyæ, zeby nie robi³ kuku koledze na pokazach? Mo¿e kto¶ dobra³ ju¿ wage drog± eksperymentu, to niech siê podzieli. Chce je robiæ ze stalowego sze¶cianu o zkuwanych "szpicach". Wyjdzie fajna, kuta rêcznie kuleczka do bici przyjació³. Przez ¶rodek prêt zawiniêty ¿eby wlaz³ rzemyk i zakuty -jak nity- na drugim koñcu.
Borg
To ja jesli pañstwo pozwol± zadam inne pytanie dotycz±ce tego rysunku
Otó¿ facio na pierwszym planie na koniu z mieczem w fioletowym pikowañcu ma na sobie kolczugê a spod niej (przykródkie rekawy szczerba.gif ) wystaje p³ytowy karwasz, swoj± droga ma naramienniki jak z pod Visby
Ale nie tyko on nosi takie os³ony jeden nawet ma prymitywne rêkawice p³ytowe
I teraz pytanie Czy takie co¶ juz wtedy (1216 wed³ug napisu) noszono

I pytanie drugie albo mi siê wydaje albo do niektórych kolczug jako zakonczenie stosowano tam plytki jak z ³uskowych (wspominany juz facio)

pozdrawiam
KhaToo
no racja. Ten karwasz jest ol¶niewajacy smile.gif Mo¿naby siê zastanawiaæ, czy nie przywêdrowa³ z persji czy co¶, ale to chyba pytanie do wotawy, on sie troszku zna na wschodzie. Oni ró¿ne rzeczy mieli przed nami.
Piotr Niemir Kotowicz
ki¶cieñ jest jak najbardziej poprawny - datowanie XII-XIII wiek. Natomiast jesli chodzi o karwasz to sprawa jest bardziej skomplikowana. W literaturze bronioznawczej do której mam dostêp mówi siê ¿e karwasze takie przynie¶li ze sob± dopiero Mongo³owie - czyli najwcze¶niej ok 1223 roku. Ale nie jest oczywi¶cie wykluczone ¿e móg³ on ju¿ funkcjonowaæ z 10 lat wczesniej. Dowodów jednak na to jak dot±d nie ma. po wiecej informacji radzê zagl±dn±æ na adres mojego bractwa poni¿ej i poszukaæ w dziale artyku³y - pracy o karwaszach.
Kacper
Witam.
Poszukujê ikonografii z przedstawieniem ki¶cieni. Przebrn±³em ju¿ przez ca³e tomy ikonografii tak z Polski jak i krajów o¶ciennych i natrafi³em tylko na miniaturê z Latopisu Radziwi³³owskiego ze scen± Убийство киевлянами Игоря Ольговича в 1147. Jest oczywi¶ci poka¼na grupa przedstawieñ pó¼no¶redniowiecznych (Mêki Pañskiej, husyckich itd.), jednak w ich wypadku problematyczne bywa okre¶lenie czy mamy do czynienia z ki¶cieniami czy cepami bojowymi.
Pozdrawiam
Kacper
Kacper
Skoro nikt siê nie odzywa, kolejna miniatura z Latopisu Radziwi³³owskiego. Tym razem jednak nie ma pewno¶ci, ¿e chodzi o ki¶cieñ. Narzêdzie dzier¿one przez zbrojnego ewidentnie nie s³u¿y do zabijania skoro pêdzi przed sob± dwójkê pó³nagich jeñców, których cia³a poznaczone s± krwawymi plamami. Byæ mo¿e mamy tu do czynienia z klasycznym batem zakoñczonym wêz³em, tudzie¿ jego bardziej bojow± wersj±- zakoñczon± niedu¿ym ciê¿arkiem.

Pozdrawiam
Kacper
Kacper
Wiêc jeszcze jedna ilustracja na szybko. Tym razem z Europy zachodniej i szczerze mówi±c, kompletnie mnie rozwali³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.