Czo³em Towarzystwu!
Ju¿ po raz VII, Kieleckie Bractwo Artyleryjskie oraz Ksiê¿a Pallotyni z Karczówki organizuj± widowisko historyczne.
Termin: 4-6 maja 2007,
Miejsce: XVII-ny klasztor Pallotynów na kieleckim wzgórzu KARCZÓWKA.
Tematem przewodnim imprezy bêdzie prezentacja ¶wietno¶ci orê¿a polskiego, oraz karno¶ci wojsk szwedzkich. Realizowane bêdzie to poprzez prezentacje artystyczne zaproszonych grup. Przewidziane sa dwie bitwy, pierwsza to fabularyzowana inscenizacja historycznego zajêcia klasztoru z 20 wrze¶nia 1655 r. przez wojska Karola Gustawa (bitwa nocna), a druga to oczywi¶cie odbicie klasztoru z r±k szwedzkich. Miejscem pokazów bêd± przyklasztorne ogrody, gdzie równie¿ bêdzie miejsce noclegowe. Grupy przyje¿d¿aj± ze swoimi namiotami, my zapewniamy pe³ne wy¿ywienie, proch, s³omê do namiotów. Na t± chwile trwaj± rozmowy z kilkoma zaprzyja¼nionymi grupami z polski i zagranicy.
Tyle w pierwszym po¶cie na ten temat. Ci którzy chc± zawitaæ do nas, prosimy o kontakt mail: kbaprezes@tlen.pl
UWAGA! Organizatorzy zastrzegaj± sobie mo¿liwo¶æ weryfikacji i zaproszenia grup.
Witam.
Szyd³owieckie GRYFY szykuj± siê do batalii o klasztor.
Jeszcze nie wiem w jak licznym sk³adzie.
Piotr Czy¿
Czo³em Gryfy! Nasze wspólne pijatyki
Tykocina, mam nadziej powtórzymy w Kielcach.
Oczywi¶cie czekamy na Was.
Poniewa¿ tu, i na maila dostaje zg³oszenia, ustalmy ¿e mo¿na sie zg³aszaæ w tym forum.
A z grup zagranicznych, bêdziemy go¶ciæ Magna Moravia z Czech.
Pozdrowienia
Witajcie! Pospolite Ruszenie chêtnie by siê stawi³o. Co prawda nie wiem jeszcze jak licznie. Ale o tym pó¼niej. Pozdrowienia.
Czołem Karolu, bardzo sie ciesze że nas odwiedzicie! Impreza sie rozrasta, co mnie cieszy, a oto grupy które potwierdziły swój udział:
1) jak już pisałem Czesi, Magna Moravia
2) Zółty Regiment Gustawa II Adolfa z Gniewu
3) "Gryfy" z Szydłowca
4) Korpus Artylerii Najemnej z Gliwic
5) Choragiew Rycerska Królewskiego Zamku w Checinach
6) Pospolite Ruszenie Ziemi Tykocinieckiej
7) Ochotniczy Szwadron Kawalerii z Kielc
Choragiew Rycerska Ziemi Sandomierskiej
9) "Liga Baronów " z Warszawy
Jeszcze rozmawiamy z "Leliwą" Z Baranowa Sandomierskiego, i kilkoma grupami z Polski
A do ataku przygrywać nan będa dudziarze i bębniarze z grupy : " Częstochowa Pipes & Drumes"
Pozdrawiam
Witam serdecznie wszystkich. Chêtnie do bitwy siê przy³±czmy i z ca³± kompani± po odniesieniu viktorii zdrowie waszmo¶ciów po wielokroæ piæ bêdziemy. Przeto zg³aszamy sw± chêæ przybycia. Kompania nasza w czworo szlachty przybyæ mo¿e bo okrutnie daleko mamy. Przybêdziem reprezentuj±c Szko³ê Fechtunku Historycznego "MAXIMUS" z Bydgoszczy
Pozdrawiam Waszmo¶ciów Krzysztof Koz³owski
Zamo¶æ chêtnie by przyjecha³, ju¿ szykujemy ludzi do zdobywania, ewentualnie bronienia klasztoru:)
Liczymy na zaproszenie Waszmo¶ciow i przyjêcie do bitwy.
Pozdrawiam
Witam Zamo¶æ i Bydgoszcz!
Potwierdzam udzia³ "MAXIMUS'A" w naszych zmaganiach.
Co do Zamo¶cia, to jak najbardziej! Prowadze korespondencje z Grzesiem, ale nie odpowiedzia³ mi na ostatni± wiadomo¶æ, wiêc nie wiem jaka jest u Was sytuacja. Proszê Ciê Hallatil o interwencje w tej sprawie. Z góry dziêkuje.
Co Waszej roli, ustalimy to pó¿niej, ale wstêpnie wygl±da to nastêpuj±co:
1) strona polska , to wszystkie grupy pospolitego ruszenia, wzmocnine kawaleri±
2) szwedzi, to formacje regimentowe
Obie strony bêd± mia³y przydzielon± artyleriiê. I je¶li dobrze pójdzie, bêdzie to najwiêksza XVII-wieczna bateria armat, jak± wystawiono na inscenizacji bitewnej w Polsce. Chyba ze gdzie¶ by³o wiêcej, wtedy przepraszam i proszê o podanie namiaru. Na ta chwilê mogê potwierdziæ ok. 12 armat ró¿nego typu, do bitwy, oraz 2-3 do wystawy uzbrojenia. Wiec na huk i zapach (dodac nalezy kilkadziesi±t sztuk broni palnej ró¿nego rodzaju) prochu narzekaæ nie bêdzie mo¿na! Tym bardziej ¿e dwie bitwy (jedna pó¿nym wieczorem, wspomagana pirotechnik±), maj± byc z za³o¿enia bitwami oblê¿niczymi.
Pozdrawiam Wszystkich
CYTAT
Prowadze korespondencje z Grzesiem, ale nie odpowiedzia³ mi na ostatni± wiadomo¶æ, wiêc nie wiem jaka jest u Was sytuacja. Proszê Ciê Hallatil o interwencje w tej sprawie.
Hallatil ju¿ interweniowa³ :D. Ustalili¶my wstepnie kto jedzie, a kto nie jedzie. Wstêpnie. Szczegó³y ogadamy na zebraniu we wtorek. Wtedy kto¶ sie odezwie
.
Oki! Czekam na wiadomość od Was Waszmościowie z Zamościa.
A tutaj link z filmem z Karczówki 2005, to tak by zapoznać Was z miejscem widowiska:
http://youtube.com/watch?v=PbiBS0DcXPY
Z tego co widzia³em, na listê wpisa³o siê oko³o 11 osób (je¶li siê mylê,
Hallatil poprawi)
.
Uszanowanie Wszystkim
Stowarzyszenie "Chor±giew Wejhera" zg³asza swój udzia³ w bitwie. Jeszcze nie wiemy ilu nas bêdzie ale damy znaæ.
Serdeczne pozdrowienia
LELIWA siê te¿ wybiera - ilu nas bêdzie to nie wiem, ale dogadamy to jeszcze przed wyjazdem.
Czo³em!
Jest ju¿ mo¿e znany dok³adny harmonogram imprezy. Rozchodzi mi siê g³ównie o to w jakich dniach s± bitwy? Skoro poczêtek ju¿ 4V mniemam i¿ w pi±tek i sobotê dane nam bêdzie nieco szwedów usiec?
Witam Waszmosciów!
Potwierdzam udział Zamościa, i bardzo sie ciesze, że i Chorągiew Wejhera jak i LELWA będą u nas gościć! Dołączy do nas również dzielne Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn!
Szanowny ISLAM'IE GEREJ'U III, czy mam rozumieć, ze zgłaszasz Chorągiew Krakowską do udział w naszej zabawie? Bo żadnej informacji o tym od Was nie dostałem. (chyba ze sobie pomyliłem coś)
Co do terminów bitew to pierwsza (ta historyczna, choć bitwą naprawdę nie była, po prostu Szwed wszedł do klasztoru i go złupił) będzie w piątek 04.05.07, a druga bitwa kiedy to wojska polskie (choc tez w historii tak nie było, po prostu chłop z kunicą przyszedł Szweda obił , a dobra zrabowane oddał) odbijają klasztor z rąk Szwedzkich będzie w sobotę 05.05.07
Dziś wysyłam formularze zgłoszeniowe do grup, więc bardzo proszę się z nim zapoznać i odpisać
Wszystkim spokojnych Świąt życzę w imieniu STARSZYZNY KBA
Witam!
Czy zg³aszam chor±giew tego powiedzieæ nie mogê, gdy¿ zawsze mo¿e co¶ wypa¶æ na ostatni± chwile a i ja w³adzy takowej nie mam. Osobi¶cie bêdê siê stara³ przybyæ lecz g³upio mi w pojedynkê reprezentowaæ jakiekolwiek bractwo, a rêki nie dam sobie uci±æ, ¿e pozostali przybêd±
Czy impreza ma jaki¶ ostateczny termin zg³aszania grup?
Pozdrawiam i równie¿ ¿yczê wszystkim waszmo¶ciom Weso³ych ¦wi±t
No mam nadziej, że Wy Panowie Szlachta jak naród katolicki już Świętujecie (tzn. jaja święcicie, baby "wielkanocne" konsumujecie, itd). U nasz Szwedów, to nic jeno w polu stoimy, bo nie wiadomo kiedy to Karolus, nasz król rozkazy wyda.
Tak nie bardzo wiem jak mam traktować to co pisze ISLAM GEREJ III, niby zgłasza grupę niby nie (bo zawsze coś może w ostatniej chwili wypaść), a to i sam sie zgłasza do przyjazdu, albo i nie. Więc Szanowny Panie jak to jest???
Co do ostatecznego terminu zgłaszania grup, nastąpi to dnia 12 kwietnia tegoż roku. W tymże mniej więcej czasie podam program i ostateczne (prawie, bo zawsze coś może wypaść na ostatnią chwilę) ustalenia typy kto z kim, za ile , kto gnie , a kogo w niewole itd
Oczywiście nie zaleznie od tego SAWIAMY MY !!!
CYTAT
Tak nie bardzo wiem jak mam traktowaæ to co pisze ISLAM GEREJ III, niby zg³asza grupê niby nie (bo zawsze co¶ mo¿e w ostatniej chwili wypa¶æ), a to i sam sie zg³asza do przyjazdu, albo i nie. Wiêc Szanowny Panie jak to jest???
Jak na muzulmanina przystalo :-]
Aj przyciêli¶cie mi jak Muszalski ptactwo z ³uku!
Toæ ja mówiê, ¿e grupy nie zg³aszam bom ja jeno skromny hajduk i za pozosta³ych nie odpowiadam. Wici rozes³a³em czekam na respons, od siebie tylko mogê dodaæ i¿ na pewno do wskazanego termina, to jest 12 IV odpowied¼ podam!
Pozdrawiam
Allach Akbar Panowie Lachy
Marcino- Pospolite Tykockie
Aj przyciêli¶cie mi jak Muszalski ptactwo z ³uku!
Toæ ja mówiê, ¿e grupy nie zg³aszam bom ja jeno skromny hajduk i za pozosta³ych nie odpowiadam. Wici rozes³a³em czekam na respons, od siebie tylko mogê dodaæ i¿ na pewno do wskazanego termina, to jest 12 IV odpowied¼ podam!
Pozdrawiam
Allach Akbar Panowie Lachy
Oj Oj Panie Islamie liczymy na Twoje zdecydowanie, bo nie d³ugo czas I PORA ABY¦ SWOJ¡ DRU¯YNÊ WYCI¡GN¡£ Z WORA ZG£OSI£ J¡ NA KARCZÓWKÊ I ZG£OSI£ SIÊ NA BOJÓWKÊ
Pozdrawiam Marcino
Spokojnie mo¶ci panowie, zd±¿ê ja zd±¿ê. Wszelako mi najbardziej zale¿y coby siê "rozerwaæ" (nie daj Bo¿e szwedzkim granatem) na owej bitwie.
Nasza chor±giew jednak siê nie stawi, a wszystko przez durne namioty:P
Mimo to ¿yczê dobrej zabawy dla obu stron konfliktu!
Pozdrawiam
Witam, oto program naszego przedsięwzięcia:
Stałymi elementami programu w dniach 04.- 05.05.07. (piątek-sobota, teren klasztoru na Karczówce godziny 12.00 – 16.00) będą:
- prezentacje historyczny systemów gier strategicznych dla dzieci i młodzieży,
- wystawa uzbrojenia Kieleckiego Bractwa Artyleryjskiego,
- przegląd XVII-wiecznej artylerii polowej,
- prezentacje druku XVII drukarni polowej, rozwój pieczęci i drzeworytu,
- otwarte warsztaty tańca dawnego,
- wojskowy apel polowy, podniesienie sztandaru bractwa,
- salwa największej w Polsce baterii artylerii dawnej, jako sygnał do rozpoczecia przedsięwzięcia
04.05.07 Piątek
Ogrody klasztorne (godziny 16.30 – 20.00)
- przemarsz i prezentacja wykonawców widowiska,
- budowanie obozu warownego, wznoszenie szańcy i umocnień,
- programy artystyczne w wykonaniu grup odtwórstwa historycznego:
(pokazy sprawności bojowej różnych XVII-wiecznych formacji wojskowych)
- program artystyczny członków Kieleckiego Bractwa Artyleryjskiego
- "WRÓG U BRAM" - fabularyzowana inscenizacja bitwy i zajęcia klasztoru, na Karczówce przez wojska szwedzkie z 20 września 1655r. (bitwa wieczorna)
05.05.07. Sobota
Centrum miasta (godziny 13.30 – 14.30)
- parada wojsk historycznych na trasie: Kieleckie Centrum Kultury, ul. Sienkiewicza,
Ogrody klasztorne (godziny 16.30 – 20.00)
- przemarsz i prezentacja wykonawców widowiska,
- budowanie obozu warownego, wznoszenie szańcy i umocnień,
- programy artystyczne w wykonaniu grup odtwórstwa historycznego:
(pokazy sprawności bojowej różnych XVII-wiecznych formacji wojskowych)
- program artystyczny członków Kieleckiego Bractwa Artyleryjskiego
- "JESZCZE POLSKA NIE ZGINĘŁA" - bitewny pokaz świetności XVII-wiecznych wojsk narodowych, (odbicie zajętego przez Szwedów Klasztoru)
06.05.07. Niedziela
Teren klasztoru na Karczówce (godziny 10.00 – 14.00)
- polowa Msza Święta Rycerska, celebrowaną przez księży z klasztoru Pallotynów z Karczówki,
- wystawa uzbrojenia Kieleckiego Bractwa Artyleryjskiego,
- przegląd XVII-wiecznej artylerii,
- apel wojsk autoramentu narodowego i cudzoziemskiego w obozie warownym opuszczenie sztandaru bractwa,
- salwa największej w Polsce baterii artylerii dawnej, jako sygnał do zakończenia przedsięwzięcia
Widowisko realizowane przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Kielce,
oraz Urzedu Marszałkowskiemu w Kielcach
Podziekowania dla Browaru "BELGIA"
Lista grup już została zamknięta, a jej publikacja bedzie w przyszłym tygodniu.
Witam Panowie !
Jest jeszcze pewna zasada, do której wszyscy muszą się dostosować - jej nieprzestrzeganie jest zabronione i...
CHODZI TU O MIEJSCA DO OGÓLNIE RZECZ UJMUJĄC
DO TEGO SŁUŻY OGRÓD
natomiast na terenie klasztoru i w jego obrębie w/w spraw nie kultywujemy. Klasztor i kościół nadal funkcjonują i zbierają się tam wierni, więc bardzo proszę o zrozumienie sytuacji i dostosowanie się. Sprawa Pospolitego Ruszenia Ziemi Krakowskiej, jest mi bardzo przykro, ale w następnym roku to juz macie miejsce
Czo³em!
Gdzie ¶pimy? Jak z wy¿ywieniem/ trunkami?
Pozdrawiam!
Dzień dobry, na w/w pytania już odpowiadam.
Noclegi : ogólnie jest tak, że część grup spać będzie w swoich namiotach ( równierz i Chorągiew Wejhera) - bedzie słoma, częśc spać będzie w klasztorze. Jest tam tez dostęp do toalet i natrysków.
Wyżywienie: w piątek - obiad i kolacja, sobota - śniadanie, obiad i kolacja, niedziela - śniadanio/obiad
(na obiady i klacje będą ciepłe posiłki, a śniadania to ... jak śniadania)
NALEŻY MIEĆ WŁASNE NACZYNIA
Trunki : pić (to trzeba umieć) można tylko w obozie warownym (planujemy ogniska - drewno już jest)
po finale przewidujemy wspólne picie (my stawiamy) i zabawe.
W niedziele będzie msza polowa o godz. 10.00 więc jako tako należało by stac na nogach, a po tym wymieniony wcześniej śniadanio/kobiad.
A tu zapowiedzi na kieleckiej stronie WICI.INFO (+ zdjęcia z różnych edycji naszego przedsiewzięcia)
http://www.wici.info/modules.php?name=Kale...ew&eid=8082http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasowe/a...sci/art223.html
A oto lista grup odtwórstwa historycznego, które zaszczycą nas swoją obecnością na Karczówce:
•MAGNA MORAVIA z Republiki Czech,
•ŻÃ“ŁTY REGIMENT PIECHOTY J.K.M. GUSTAWA II ADOLPHA z Gniewu,
•PODOLSKI KORPUS ARTYLERII z Gliwic,
•BRACTWO RYCERSKIE ZAMKU OLSZTYN z Olsztyna,
•SZKOŁA FECHTUNKU HISTORYCZNEGO „MAXIMUS” z Bydgoszczy,
•POSPOLITE RUSZENIE ZIEMI TYKOCKIEJ z Tykocina,
•PIERWSZE POLSKIE STOWARZYSZENIE TURNIEJOWE „LIGA BARONÓW” z Warszawy,
•RYCERSKA DRUŻYNA MIASTA ŻARKI,
•CHORĄGIEW RYCERSKA ZIEMI SANDOMIERSKIEJ z Sandomierza,
•KLUB MIŁOŚNIKÓW BRONI DAWNEJ I FECHTUNKU „GRYF” z Szydłowca,
•ZAMOJSKIE BRACTWO RYCERSKIE z Zamościa,
•STOWARZYSZENIE CHORĄGIEW JAKUBA WEJHERA,
•HUFIEC RYCERSTWA MAŁOPOLSKIEGO „LELIWA” z Baranowa Sandomierskiego,
•DRUŻYNA RYCERSKA ZAMKU KRÓLEWSKIEGO W CHĘCINACH z Kielc,
•KIELECKI OCHOTNICZY SZWADRON KAWALERII IM. 13.PUŁKU UŁANÓW WILEŃSKICH z Kielc.
Oraz zespół dawnej muzyki szkockiej:
•”CZĘSTOCHOWA PIPES & DRUMS” z Częstochowy
ORGANIZATORZY:
Kieleckie Bractwo Artyleryjskie (kontakt: tel. 501 439 335, mail: kbaprezes@tlen.pl )
Księża Pallotyni z Karczówki
Widowisko realizowane przy wsparciu Urzędu Miasta Kielc
Podziękowania dla BROWARU „ BELGIA „
Został też uwszczególniony godzinowo (w/w) program
Witam po tak długim milczeniu, widowisko realizujemy, choc tyle problemów i chyba sie nasi wrogowie zmówili, i zapeszają jak najmocniej nasze przedsięwzięcie. Mnie już zeszła opuchlizna po ukąszeniach jakiś "muszek", jak przygotowywałem ogrod.
Wczoraj wynikła wielka awaria wody (stary klasztor, wiec o takie coś łatwo) i mamy niewiele czasu na jej zlikwidowanie.
Zgłoszono ok. 180 osób i już mamy z problem z noclegami, (więc nie przyjmiemy więcej osób niż zostało to zgłoszone - przepraszamy) bedzie ciasno, ale za to sucho i czysto (jak posprzątamy :-)).
Dzis wysłałem zaproszenia , oraz scenopisy do grup, jak ktoś nie dostał, proszę o kontakt: kbaprezes@tlen.pl
Pozdrawiam i za wszelkie opóżnienia przepraszam, ale nie wiedziałem ze jestem tak uczulony na te paskudztwa.
Ha, jestem pierwszy!
Musielismy wrócić do domu po bitwie, Norbert nawet nie zdążyliśmy się pożegnać i podziękować, ale nadrobimy.
Co tu dużo gadać, Karczówka jak to Karczówka, jednak w tym roku zostaliśmy totalnie zaskoczeni w jak najbardziej miły sposób.
1. Obozowisko z namiotami historycznymi - ani śladu turysty czy innego natarczywego autochtona prez bite dwa dni. Spokój, cisza, spokój, przemiłe towarzystwo Czechów, z którym wespół stworzyliśmy "dolinę Ropzpusty". Wyspaliśmy sie za wszystkie czasy i takie tam :P Miodzio
2. Nikt do niczego nie gonił i wszystko było o czasie, punktualność kolejnych punktów turniejowych godna pozazdroszczenia
Wskutek czego nie było siedzenia w różnych częściach Karczówki i życzenia organizatorom śmierci wskutek przyśpiewek Dody albo czego gorszego.
3. Osobny punkt - orkiestra szkocka - powalajaca grupa tworząca genialny klimat. Scenka (całkowicie spontaniczna), podczas której w bitewnym gwarze jeden z dudziarzy stanał nad martwym Szkotem od nas i zaczął grać utwór żałobny powaliła mnie na kolana.- Jeden minus Pipes and drums - dziewczyny noszą majtki
4. Wyżywienie - w normie :P
5. No i na koniec największy plus - bitwy - obydwie były niesamowite, inne i pozwalały nam się wyszaleć - tylko (do Norberta) nas nie powstrzymuj nastepnym razem jak wpadamy w bitewny szał. I ataki kolbami w Lige Baronów były całkowicie przypadkowe i niezamierzone, wynikały z naturalnych odruchów obronnych. Co złego to nie my
(nastepnym razem po paluchach nikt się nie odważy Leliwy bić :P)
Bardzo pozytywnie, oby tak dalej i do zobaczonka
Pozdrawiam
Rotmistrz Misiek Leliwa-Samozwaniec, Czerwony Regiment und HRM "Leliwa".
jestem drugi!!!
ale nie wypada³o przed rotmistrzem-choæby samozwañcem- pisaæ.
narodzi³ sie nasz nowy hymn ; sto lat, ato lat.......
najpierw minusy- by³y dwa drobne zgrzyty, kiedy kto¶ zabardzo rozpu¶ci³ jêzyk, a czego osobi¶cie nie lubie!!!!
to tyle.
Poza tym same pozytywy- bitwy super, ¿eycie obozowe na kaskaderskim poziomie - super, na jedzenie nie chodzi³em bo mia³em swoje - te¿ super.
wielki szacunek - czyli szacun.
Dziêki wszystkim za super zabawê i mam nadziejê, ¿e .... do zobaczenia za rok na Karczówce
Witam
Przepraszam Norbert ¿e siê nie po¿egna³em ale czas dla nas akurat tego roku by³ nieub³agany i musieli¶my szybko pakowaæ obozowisko wiêc czyniê to teraz Dziêkujê za zaproszenie i GRATULUJÊ WSPANIA£EJ IMPREZY
RDMZ dziêkuje za mo¿liwo¶æ zaprezentowania siê i mam nadziejê ¿e w przysz³ym roku stawimy siê jeszcze liczniej i na ca³y czas trwania widowiska. Tym co nie byli mówiê tylko niech ¿a³uj± ;) i do zobaczenia za rok
Czo³em!
Mój dowódca wtr±ci³ swoje s³owo, wiêc ja tylko króciutko s³ówko. Tobie Norbercie za wspania³y turniej wielki szacunek!!!
Nasze konie i my starali¶my siê bardzo i dali¶my z siebie wszystko!
Dziêkujê szwadronowi za to ¿e tak nas "przytuli³" ale w w przysz³ym roku mam tak± nadziejê wyst±piæ na Karczówceju¿ zupe³nie samodzielnie, w sk³adzie naszej pe³nej 4 konnej roty husarskiej!!!
Jeszcze raz wszystkim za wspania³± zabawê dziêkujê!!!
Witam serdecznie.
Wszyscy stworzyli¶cie wy¶mienite widowisko, które by³o zarazem wspania³± lekcj± historii. ¯a³ujê tylko, ¿e nie mog³em w tym uczestniczyæ jako obserwator od pocz±tku do koñca.
Parê zdjêæ z soboty
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,719,617893...25,0,2.html?v=2 i jeszcze tutaj z ulicy Sienkiewicza
http://www.sienkiewicza.pl/wiadomosci.php?...1611&ucat=3 Czo³em.
Tak siê pytam, bo po cichu moderujê XVIIw. w kalendarium- ta impreza by³a datowana? Na XVII wiek?
http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,630979.html
Super impreza !!
Gratuluje bitwy
porostu by³a najlepsza w jakiej bra³em udzia³ , mia³a niesamowity klimat
wszyscy których nie by³o niech ¿a³uj± i p³acz± po nocach , bo taka druga raczej siê w tym sezonie nie powtórzy
Witam po raz pierwszy!!
Impreza pierwsza klasa!!!!
Pok³ony
dla Norberta bo olbrzymia w tym jego zas³uga!!!
Mi³o by³o poznaæ nowych ludzi a co poniektórych spotkaæ po raz kolejny.
Niektórym dziêki za wyrozumia³o¶æ przy wydawaniu posi³ków a innym ¿yczê wiêcej cierpliwo¶ci, Nas by³o tylko kilka...
Mam nadzieje,¿e zobaczymy siê za rok na Karczówce
Uszanowanie Wszystkim
Dziêkujemy serdecznie za towarzystwo i wspania³± zabawê tak znamienitych uczestników, z którymi mieli¶my przyjemno¶æ
i
. Szczególnie dziêkujê Tobie Norbercie i Twoim ludziom za okazan± nam pomoc. Pierwszy raz byli¶my na tej imprezie i wspaniale siê bawili¶my. Bardzo chêtnie przyjedziemy w przysz³ym roku. Jeszcze raz serdeczne dziêki. Pozdrowienia.
Ufffffff, lito¶ci co mnie podkusi³o by organizowaæ t± imprezê!
A w ogóle to dzieñ dobry.
Bardzo du¿o pracy, bardzo du¿o energii kosztowa³o mnie ( i tych aktywnych z KBA ) przygotowanie tego widowisko, ale warto by³o dla takich ludzi, takich grup z ca³ej polski, i jednej z zagranicy. Cieszê sie, ¿e przyjechali¶cie i jak czytam z w/w postów (i nie tylko z nich), dobrze sie bawili¶cie.
T± formê widowisko przyjêli¶my po raz pierwszy, choæ przymiarki czynili¶my ju¿ od 2006. I choæ my sami widzieli¶my kilka niedoci±gniêæ organizacyjnych, to jako¶ uda³o sie ca³o¶æ zamkn±æ na powiem nieskromnie: "na dobrym poziomie", to tez Wasza zas³uga.
Co prawda by³y osoby które nie potrafi³y uszanowaæ tego miejsca (klasztor i ko¶ció³) i mimo naszych pró¶b, spo¿ywa³y w nim alkohol, a niektórzy zaraz po przyje¼dzie to robili, i trzeba by³o wysy³aæ goñców by trafili na naradê, to pó¼niej ju¿ wszystko sz³o g³adko.
Jak wiecie nie trzymali¶my sie sztywno historii, by w ³atwy sposób pokazaæ widowni dawne wydarzenia , zatem nie by³o odbicia klasztory przez Polaków z r±k szwedzkich. Jedyny fakt to to, ¿e Szwedzi z³upili klasztor 20 wrze¶nia 1655roku,i na podstawie tego stworzyli¶my ca³o¶æ bitew i o¶ widowiska.
Do zacnego Hufca "LELIWA", musia³em Was powstrzymaæ w walce bo jak s±dzê dosz³o by do prawdziwej jatki, a przecie¿ lepiej spotkaæ sie na kolejnych historycznych zmaganiach, a nie w szpitalu
Tyle w pierwszym komentarzu z Karczówki.
Pozdrawiam Waszmo¶ciów, regimentarzy,¿o³nierzy, a przede wszystkim piêkne Bia³og³owy, które bra³y udzia³ w naszych skromnych warsztatach tañca, co¶ na przysz³y rok wymy¶limy wiêkszego dla Pañ z grup, by nie nudzi³y sie.
Witam!
Zamojskie Bractwo Rycerskie dziekuje bardzo za ¶wietn±, wspólna zabawê i super towarzystwo. Inscenizacja by³a naprawdê dobra. Gratulacje dla Organizatorów!
Szczególne pozdrowienia dla KBA i Gryfów
Do zobaczenia na Zamo¶ciu
Maciek
Witam po d³ugim milczeniu, podczas porz±dków pobitewnych zosta³ odnaleziony meski pier¶cieñ, prosze o kontakt w tej sprawie, zaginiony sztylet nie zost±³ odnaleziony, i nikt nie zg³osi³ sie z innych grup ze go odnalaz³, wiec przykro mi.
I dobra informacja nasz ksi±dz dobrodziej zobowi±za³ sie do wyrównania terenu na którym sie odby³a inscenizacja, wieæ istnieje potêcjalna szansa napowtórkê w przysz³ym roku.
Pozdrowienia dla Leliwy, Gryfów, Zamo¶cia, Ligi Baronów z którymi juz po Karczówce mieli¶my sie okazje spotkaæ i w spokoju wznie¶æ toast, za NAS
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.