Czy kto¶ z was robi³ juz ramkê, na której rozpina siê materia³ do wyszywania? Je¶li tak, to czy mogê prosiæ o porady? Chodzi mi o rodzaj drewna z jakiego by³y one wykonane, rozmiar, a przede wszystkim szczegó³y konstrukcyjne (laikiem jestem w tej kwestii)
Z tego co zobaczy³am na za³±czonym zdjêciu fresku, ramke mo¿na zwiêkszaæ i zmniejszaæ za pomoc± regulacji ko³eczkami.
A mo¿e znacie kogo¶ kto robi takie ramki?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Hmmm widzê ¿e nikt sie z odpowiedzi± nie kwapi, wiêc albo nikt takich ramek nie robi (jeszcze:)) albo jest za ma³o istotne aby o tym pisaæ... Tak czy tak, znalaz³am tymczasowy substytut, czyli ramkê drewnian± z nawierconymi otworkami do przeci±gania sznurka. No i kolega z bractwa obieca³ zrobiæ mi ramkê regulowan± i podstawki na maj
Witam
Faktycznie chya jeszcze taka ramka nie zaistnia³a jako rekonstrukcja, lub minê³o zbyt ma³o czasu aby zareagowaæ.
Konstrukcja jest rzeczywi¶cie ciekawa. Jak ju¿ bêdziesz szczê¶liw± posiadaczk± tego wynalazku, daj kilka fotek do tego tematu.
pozdrowienia Vislav
A gdzie znalaz³a¶ taki substytut, je¶li mo¿na wiedzieæ??
Witam
Mogê co¶ takiego wykonaæ
Broda
Morrigan- substytut znalaz³am na takiej mini-gie³dzie
Na drewnianej ramce rozpiêty by³ jakis kiczowaty obrazek. Wystarczy³o zdj±æ warstwê lakieru, rozpi±æ na tym len i gotowe
Ale my¶lê, ¿e najprostsza ramka drewniana bêdzie sie nadawaæ, niekoniecznie regulowana. Z reszt± widzê, ¿e Broda sie zaoferowa³, wiêc pogadaj z nim mo¿e? Ja na razie nie skorzystam z oferty, bo jak pisa³am wcze¶niej ramkê zrobi mi kolegê z bractwa, ale dziêkujê za odzew
Witam
CZy ktos wie w jaki sposob jest mocowany materja³
Broda
z tego co wiem, materia³ przymocowuje sie do ramki za pomoc± sznurecznów, ktorymi przeszyty jest materia³ (a dok³±dnie jego brzegi). Przez to materia³ jest dobrze naci±gniêty i mozna ³atwo regulowaæ jego naciagniêcie
W mojej prostej ramce s± nawiercone pionowo dziurki, przez które przeci±gniêty jest sznurek do naci±gania materia³u. Jest to zupe³nie inny sposób ale materia³ ³atwo by³o naci±gn±æ równomiernie. Znawc± jednak nie jestem
Zdjêcia ramki w za³±cznikach
Po obejzeniu obrazka z 1-go postu Cailin:
Ramka sklada sie z 4 listewek: 2 listewki (gorna i dolna wzgledem hafciarki) sa ciensze i zaopatrzone w otwory. 2 listewki boczne, pionowe sa na tyle grube aby listwy poziome weszly w otwory wydrazone na ich koncach. Calosc spinaja ze soba 4 kolki drewniane przechodzace przez listwy pionowe i skrzyzowane z nimi listwy poziome. Liczne otwory w listwach poziomych sluza do latwego regulowania szerokosci robotki. W odroznieniu od podobnych ramek hafciarskich z XIVw. te sa przystosowane do latwiejszej pracy na roznych szerokosciach tkaniny. Wczesniej mala tkaninke osadzalo sie w dosc duzej ramie stosujac dlugie naciagi sznurkowe. We wloskim modelu naciagi sa krotkie i mocne.
Caluski:)
A czy wiesz, od kiedy "hafciarki" przesz³y na obecnie u¿ywany model (tamborek), w którym ramka nie obejmuje ca³ej tkaniny, a tylko napina jej aktualnie ozdabiany fragment?
Momentu pojawienia sie tamborka nie odnotowalam. W przypadku ramki tkanina moze byc tez znacznie wieksza niz sama ramka-sklada sie len poprostu na mniejsze kwadraty nad ktorymi sie pracuje a pozniej odcina sznurki, mocuje nastepne pole i dalej jazda. Mozna tez jak w przypadku tkaniny z Bayeux pozszywac ze soba mniejsze juz gotowe hafty ale to tylko wtedy gdy do jednej roboty jest kilka hafciarek.
W "Kodeksie Baltazara Behema" z 1505 jest taki fragment przedstawiaj±cy dziewczynê haftuj±c±. Jest to krosno podobne do tego co piszecie.
http://www.diu-minnezit.de/indexfrm.php?tid=3 tu jest jeszcze jedna ramka do wyszywania. Klikamy w "Galerie" i "Kueche und Haushalt" a następnie w "Stickrahmen"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.