Ju¿ po raz drugi mamy zaszczyt organizowaæ Gostyñski Jarmark ¦redniowieczny. Przyjazd uczestników planujemy na 14.09.2007. Rozpoczêcie imprezy - 15.09.07 o godzinie 10.00, a zakoñczenie oko³o 20.00
Wyjazd 16.09.07 w niedzielê.
Zaproszenia dla bractw, tak jak w roku ubieg³ym, roze¶lemy poczt± mailow±.
Zg³oszenia od rzemie¶lników prosimy nadsy³aæ na adres qnegunda@gmail.com; temat:"rzemieslnik". Rzemie¶lników, których nie mieli¶my jeszcze przyjemno¶ci poznaæ prosimy o podanie asortymentu, ilo¶ci osób (mile widziane zdjêcia kramu) oraz informacji o posiadaniu w³asnego stoiska stylizowanego na ¶redniowieczne.
W tym roku planujemy zorganizowanie pokazu mody. Osoby najlepiej ubrane (na miarê postaci jak± odtwarzaj±) oraz pracownie szyj±ce stroje historyczne otrzymaj± Gostyñski Certyfikat Jako¶ci z upominkiem.
Prosimy o propozycje kandydatur do jury.
Dodatkiem do Jarmarku bêdzie, jak w roku ubieg³ym: turniej pieszy i ³uczniczy, ponadto prowadzimy rozmowy na temat mo¿liwo¶ci odprawienia Mszy ¶w. w pobliskiej Farze czê¶ciowo w j. ³aciñskim, w porz±dku przedsoborowym (niedawno Papie¿ zezwoli³ na takie praktyki).
Dok³adny harmonogram Jarmarku prze¶lemy wraz z zaproszeniem.
Blizsze informacje nied³ugo.
Witam serdecznie:-)
w zesz³ym roku mia³am ogromne trudno¶ci z dotarciem do Gostynia, nawet tory mi ukradli sprzed nosa...
ale dotar³am i bardzo dobrze siê bawi³am w towarzystwie ciekawych ludzi.
je¶li bêdê mog³a-zjawiê siê po raz kolejny.
mam nadziejê, ¿e nie ¶wiadczy to o jakim¶ moim snobizmie, ale
zg³aszam swoj± kandydaturê do jury :-) czy sie zakwalifikujê, zale¿y od organizatorów.
pozdrawiam serdecznie
Triss
Oj jak fajnie!! Zesz³oroczny Gostyñ Rz±dzi³! Mam najszczersz± nadziejê na zjawienie siê ze Strzeliñsk±. Ale wiadomo. Zale¿y
od dowódcy
a kilku XIII wiecznych saracenów przyjmiecie?? ;) ... mogê nawet wystartowaæ w konkursie mody
Saraceni gora!!
Abdul Abdullah Wesola Lutnia tez pewnie bedzie chcial pokazac swoja mode
A ma co pokazac...
a czy XIIIwieczni Saraceni nie obawiaj± siê wystarowaæ w konkursie mody, je¶li Triss by³aby cz³onkiem komisji?
kto mnie zna-ten wie...
ale z drgiej strony-nie wiasomo, czy Familia Knapkiewiczów zaakceptuje moj± kandydaturê ...
Triss ... zapewniam ciê, ¿e zarówno mój strój jak i model ... czyli moja skromna osoba bêd± bardzo bliskie wizerunkowi prawdziwego saracena
Kompania von Czirne zapewne te¿ siê pojawi!
Nie uda³o mi siê pojawiæ rok temu, ale teraz nie odpuszcze i przyjadê je¶li tylko bêdê móg³!
pozdrawiam
Radek ze Strzelina
PS. Ofka, dotar³o do was zaproszenie?
CYTAT(Halfgar @ 09:54 07.03.2007)
Triss ... zapewniam ciê, ¿e zarówno mój strój jak i model ... czyli moja skromna osoba bêd± bardzo bliskie wizerunkowi prawdziwego saracena
na dzieñ dzisiejszy mam blade pojêcie o wygladzie prawdziwego saracena (Triss przyznaje siê do niewiedzy
)
ale mam jeszcze pó³ roku, ¿eby siê przygotowaæ porz±dnie z tej tematyki. je¶li Twój strój (na który masz wp³yw) i sylwetka (na któr± wp³yw masz mniejszy) bêdzie odpowiada³ mojemu wyobra¿eniu o postaci - z pewno¶ci± zrobisz karierê w ¶redniowiecznym ¶wiecie mody :-)
choæ przede wszystkim spróbuj przekonaæ organizatorów, ¿eby zaprosili XIIIwiecznego saracena na datowan± na XIV/XVwiek imprezê
Triss .. to bardzo proste
... mój strój cywilny oraz czê¶æ stroju bojowego pasuje na do¶æ szeroki okres i spokojnie mieszczê siê w XIV wieku ;). Bliski Wschód pod tym wzglêdem jest o tyle milszy, ¿e nie by³o a¿ tak znacz±cych zmian w strojach cywilnych
.
Cieszê siê wiêc na nowe wyzwanie. zaczynam poszukiwania wizerunków saracenów, ¿eby siê orientowaæ o czym w ogóle rozmawiamy.
zaskoczy³e¶ mnie. my¶la³am,¿e Wschód jest trudniejszy do odtwarzania niz Europa, a tu taki psikus
Triss ... zalezy kiedy, ale robi siê z tego offtop
szczegó³y kiedy indziej
Witam, i ja z przyjemno¶ci± na turnieju siê pojawie o ile nie zapomnicie o mnie przy rozdzielaniu zaproszeñ
No, drogie Knapki w tym roku wreszcie pu¶cimy Wam z dymem to senne miasteczko i wykastrujemy Wasze zarodowe s³onie
Witam!
Wiêc Strzeliñska ble ble ble...
i w tym roku zawita. Jak dobrze pójdzie to w wiêkszym gronie przybêdziemy i znowu ha³asowaæ bêdziemy
.
Pozdrawiam
Witam nie wiem czy jeszcze bêde w tej chor±gwi ale postram siê godnie reprezentowaæ strzeliñsk± chor±giew na ziemiaach gostyñskich
POZDRAWIAM
Ewo czy i ja moge liczyæ na zaproszenie?
Wysy³a³am do Ciebie prywatna wiadomo¶c ale chyba nie dotar³a;)Nie wiem jak by³o to w zesz³ym roku, ale czy jest zapewnione jakis spanie dla beznamiotowych ludzi?
Pozdrawiam
Anuszka
Ja chêtnie po¶piê pod szko³±;) a pó¿niej z Grzeskiem bêdziemy dmuchaæ;) no o ile WIELKOPOLANIE dostan± jakie¶ zaproszenia;)
A co Wy tam dmuchaæ chcecie? Beze mnie? TO SIÊ NIE GODZI! :P
w zesz³ym roku nam siê nie uda³o dotrzeæ ale w tym roku nic ju¿ nas nie odwiedzie od dotarcia i dobrej zabawy
Taka cisza w temacie a termin imprezy sie zbliza, czyby mia³a sie nie odbyc??
No bo my ju¿ gotowi do spalenia Gostynia:)
Jesli trzeba wam jakiej¶ pomocy dajcie znaæ
Pozdrawiam
Radek
Chairete!
Czy s± jakie¶ informacje o imprezie, plan?
Kakofonix
Dowiedzia³am sie dzis z nieoficjalnego ¼ród³a, ze jarmarku nie bedzie.Dobrze jednak gdyby organizatorzy sie wypowiedziali ;> Ewo, Macieju dajcie g³os;P
Wiadomo¶æ z Gostynia jak± otrzyma³em brzmi nastêpuj±co:
CYTAT
WSZEM I WOBEC MÓWIÊ ¯E IMPREZA TA JEST NIEAKTUALNA
co prawda mia³em w zamiarze z Gostyñskim Towarzystwem Historycznym zrobiæ
II Jarmark Gostyñski ale z powodów finansowych [ miasto nie pokwapi³o siê wywi±zaæ z wcze¶niejszych zapewnieñ o dofinansowaniu] impreza siê nie odbêdzie bo nie chce mieæ powtórki z zesz³ego roku zatem przykro mi ale nici z imprezy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.