Macie mo¿e jakie¶ szkice albo zdjêcia jak wygl±da³y narzêdzia rze¼biarskie we wczesnym ¶redniowieczu ?? Je¶li tak to bêdê wdziêczny za odpowied¼.
Witam
Co i w czym zamierzasz rze¼biæ? Jakie obszaru kulturowego Twoje pytanie dotyczy?
pozdrowienia Vislav
Narzêdzia rze¼biarskie zmieni³y siê w stosunkowo niewielkim stopniu od czasu ¶redniowiecza...
Je¶li masz zamiar odtwarzaæ rzemios³o-nikt nie mia³by wiêkszych zastrze¿eñ
je¶li u¿ywa³by¶ wspó³czesnych d³ut...no!chyba ¿e stosowa³by¶ np.plastikowe trzonki...
Poza tym wierz mi-od piêciuset lat u¿ywamy niemal identycznych d³ut,przecinaków,czy czego tam poszukujesz.
Przesy³am fotkê zak³adu stolarskiego,czy snycerskiego-narzêdzia s± te same;
mo¿e to w czym¶ pomo¿e...
Pozdrawiam!
Witam
Wywo³uj±cy temat niestety nie ujawni³ swoich poreferencji. 'Nasze' tereny to g³ównie praca rze¼biarska lub snycerska w drewnie. Poza d³utami bardzo przydatne do pracy w drewnie jest cios³o.
Najciekawszy jednolity zbiór narzêdzi z wczesnego ¶redniowiecza jaki jest mi znany to znalezisko z Mastermyr
http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/Jest dobrze skatalogowane
http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/ImageLib.html - obejmuje zarówno narzêdzia ciesielskie jak i kowalskie plus ró¿ne przydatne drobiazgi.
Warto jest równie¿ zapoznaæ siê z tematem
http://www.vikinganswerlady.com/wood.shtml - Woodworking in the Viking Age
pozdrowienia Vislav
Vislavie:cios³o?mo¿e chodzi Ci o ciesio³kê?-topór przypominaj±cy motykê,przydatny min. przy
wykonywaniu p³aszczyzn,ociosywaniu z grubsza itd.;nazwa zwi±zana jest równie¿ ze sztuk± pos³ugiwania siê tym narzêdziem-ciesio³k± ...
CYTAT(robert w. Wielki @ 21:38 07.03.2007)
Vislavie:cios³o?mo¿e chodzi Ci o ciesio³kê?-topór przypominaj±cy motykê,przydatny min. przy
wykonywaniu p³aszczyzn,ociosywaniu z grubsza itd.;nazwa zwi±zana jest równie¿ ze sztuk± pos³ugiwania siê tym narzêdziem-ciesio³k± ...
Witam - dok³adnie tak cios³o lub ciesio³ka. Narzêdzia te maj± ró¿ny kszta³t i wielko¶æ ostrza. Równie¿ krzywizna ostrza mo¿e byæ ró¿na w zale¿no¶ci od przeznaczenia. Mniejsze s³u¿± do wyrobu ró¿nego rodzaju misek, koryt itp. Wiêksze do wykonywania p³aszczyzn. Wnêtrza d³ubanek by³y wybierane równie¿ za pomoc± tych narzêdzi. Najwiêksze jakimi pracowa³em pozwala³y obrabiaæ powierzchnie bali le¿±ce na ziemi przy ciosaniu w pozycji wyprostowanej.
W katalogu znaleziska z Mastermyr
http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/ImageLib.html jest to pozycja 63 i 64.
Narzêdzie równie¿ przydatne przy wiêkszych pracach rze¼biarskich w drewnie. Bardzo szybko mo¿na 'wyprowadziæ' kszta³t g³owy z kawa³ka k³ody drewnianej.
Ja sam mam aktualnie jedno niezbyt du¿e
http://my.opera.com/Vislaff/albums/showpic...;picture=217388, jednak w najbli¿szym czasie powiêkszam kolekcjê.
pozdrowienia Vislav
Witam,
Dzieki wam za odpowiedzi, dok³adnie chodzi³o mi o d³uta nie d³u¿e, wiek IX-X w Polsce.
Witam ja tek¿e zaczynam zajmowaæ siê tym rzemios³e i mam pytanie czy macie mo¿e jakie¶ ryciny albo projekty jak wygl±da³y narzêdzia stolarskie typu: imad³o itp.. za inne tak¿e przydatne ryciny bede wdzieêczny.
Pozdrawiam
Witam i pozdrawiam . Wiecie gdzie mo¿na nabyæ niedrogo narzêdzie rze¼biarskie z okresy XIII wieku??
masz na mysli oryginały?
jak rekonstrukcje, to jak znajdziesz jakiś wzór to każdy rzemieslnik robiący w stali podejrzewam że nie będzie miał specjalnych problemów.
(pomijając wyraz:"niedrogo":) )
pozdr
CYTAT(Sier¶ciak @ 20:13 07.04.2007) [snapback]186017[/snapback]
masz na mysli orygina³y?
jak rekonstrukcje, to jak znajdziesz jaki¶ wzór to ka¿dy rzemieslnik robi±cy w stali podejrzewam ¿e nie bêdzie mia³ specjalnych problemów.
(pomijaj±c wyraz:"niedrogo":) )
pozdr
Witam
Dobrze opisanym wzorcem jest znalezisko z Mastermyr (linka podawa³em powy¿ej) - wcze¶niejsze, jednak w narzêdziach ¿adnych rewolucji nie by³o do ca³kiem niedawna.
Wiêkszo¶æ rzemie¶lników jest w stanie zrobiæ mniej lub bardziej udane kopie, niestety bez wiêkszej warto¶ci u¿ytkowej. Potrzebny jest rzeczywi¶cie dobry kowal znaj±cy ten fach.
'Niedrogo' jest pojêciem wzglêdnym - dobre narzêdzia kosztuj±. Najtañszym rozwi±zaniem, jednak wymagaj±cym inicjatywy - jest szukanie na starociach i na prowincji starych narzêdzi stolarskich i ciesielskich. Ciekawe rzeczy trafiaj± siê na Allegro - ostatnio naby³em dwa ma³e cios³a niez³ej jako¶ci.
pozdrowienia Vislav
Dorzucê tylko, ¿e trzeba po¶wiêciæ -tak jak w zwyk³ym antykwariacie- sporo czasu i przejrzeæ po kolei aukcje, bo opcja szukania zwykle nie daje efektów - wiêkszo¶æ sprzedawców staroci oferuj±cych tego typu stare narzêdzia rzemie¶lnicze nie ma pojêcia jak siê naprawdê nazywa to, co sprzedaj±, st±d tytu³ aukcji / nazwa przedmiotu ma siê czêstokroæ nijak do faktów.
Z drugiej strony, dla nas jest to okazja kupienia czego¶ za niewielkie pieni±dze, bo z regu³y niezidentyfikowane ¿elastwo wystawiane przez laika jest oferowane taniej ni¿ konkretne narzêdzie sprzedawane przez znawcê - wiêc tym bardziej warto.
CYTAT(Vislav @ 20:49 07.04.2007) [snapback]186019[/snapback]
Najtañszym rozwi±zaniem, jednak wymagaj±cym inicjatywy - jest szukanie na starociach i na prowincji starych narzêdzi stolarskich i ciesielskich.
Dok³adnie tak. Bior±c pod uwagê, ¿e owa narzêdzia praktycznie nie zmienia³y siê na przestrzeni stuleci, takie ¼ród³o wydaje siê sensownym. Niestety wielu ( o ile nie wiêkszo¶ci ) wspó³czesnych kowali - rekonstruktorów nie udaje siê jak dot±d nawet zbli¿yæ do jako¶ci wyrobu u¿ytkowego gwarantuj±cej jego przydatno¶æ w rekonstrukcji. Narzêdzia z lat dwudziestych-trzydziestych ub. wieku to, dla odmiany, czêsto pere³ki - dotyczy to i produkcji seryjnej, przemys³owej, jak i rêkodzie³a.
Zakupy na allegro to ryzyko. U reklamuj±cych siê tam¿e kopistów - marne masz szanse na dobry produkt. Jakkolwiek by swych wyrobów nie opisywali. Kupuj±c za¶ tam autentyczn± u¿ytkow± staroæ - kupujesz w ciemno.
Czyli - tylko targi staroci/jarmarki/lokalne targowiska.
Zw³aszcza na tych ostatnich jest szansa na nabycie narzêdzia dobrego, trwa³ego i niedrogiego .
K³aniam.
Dziêki wam . Mo¿e jeszcze wiecie gdzie w najbli¿szym okresie na ¶l±sku ( w tychach i okolic ) odbêdzie siê jakis jarmark
Je¿eli chcesz d³uta nadaj±ce siê do rze¼bienia -mo¿esz skontaktowaæ siê z jakim¶ go¶ciem który obecnie je kuje;¿aden pierwszy lepszy kowal,czy nawet ,,miecznik,, nie zrobi ci dobrego d³uta...
potrzeba do tego wiele wiedzy i do¶wiadczenia...to jest jak z kuciem miecza-nikt z marszu,
od tak sobie nie jest wstanie tego wykuæ, je¶li nie robi³ tego wielokrotnie..
Tak wiêc,je¶li potrzebujesz d³uta czy to historyczne, czy po prostu rze¼bi±ce , bez znaczenia
czy wygl±daj±ce na ¶redniowieczne-id¼ po prostu do specjalisty( nie ,, fachowca,,);
z kupowaniem staroci za¶ ostro¿ni;oprócz tego ¿e sprzedaj±cy móg³by ci chcieæ z za³o¿enia sprzedaæ tandetê móg³by, na przyk³ad nie znaæ stanu d³uta (chocia¿by tego,czy stal,nie jest czasem
rozhartowana ze wzglêdu na nieprawid³owe ostrzenie..).
A-ha!ka¿dy d³uciarz powinien ci wykuæ d³uto wedle twojego uznania,bo d³uta od ¶redniowiecza naprawdê niewiele siê zmieni³y..
W kwestii kupowania starych narzêdzi - to nie chodzi o jarmark taki jak Jarmark Dominikañski, jak±¶ specjalna doroczn± imprezê, tylko o miejskie bazary - sta³e, takie jak najbardziej znany, funkcjonuj±cy od czasów przedwojennych bazar Ró¿yckiego w Warszawie albo ma³omiasteczkowe i wiejskie jarmarki-targi, czasem cotygodniowe lub odbywaj±ce siê 2-3 razy w tygodniu, gdzie oprócz sadzonek, zieleniny i ciuchów masz te¿ kramy z petardami i tandetnymi zabawkami typu odpustowego, Ruskich z bateriami, kombinerkami, myd³em-szyd³em-i-powid³em, no i w³a¶nie wspania³ych >handlarzy z³omem<, u których niewykluczone jest kupienie zardzewia³ej, ale nadal kompletnej k³ódki z kluczem z pocz±tku XIX wieku, sprawnej g³owicy od wczesno-PRL-owskiego autosyfonu, czy koperty od zegarka DOXA z 1905 r...
CYTAT(Sir Silver @ 13:14 08.04.2007) [snapback]186047[/snapback]
Dziêki wam . Mo¿e jeszcze wiecie gdzie w najbli¿szym okresie na ¶l±sku ( w tychach i okolic ) odbêdzie siê jakis jarmark
Ka¿da pierwsza sobota miesi±ca, Bytom, wielgachny targ staroci.
Poszukuje kowala który potrafi³ by wykuæ porz±dne narzêdzia ciesielki (siekierê,cios³o,d³uta,o¶nik)
je¶li kto¶ takowego zna albo s³ysza³ o taki proszê o podanie jakich¶ namiarów bêdê bardzo wdziêczny.
A przy okazji je¶li znacie jakie¶ pozycje w których mo¿na znale¼æ ryciny b±d¼ zdjêcia narzêdzi z wczesnego ¶redniowiecza IX-XI (dla S³owian wschodnich najlepiej) to tak¿e bêdê wdziêczny. Zale¿a³o by mi na konkretnych egzemplarzach a nie ogólnikowych informacjach bo takowe posiadam. A chcia³bym dokonaæ rekonstrukcji konkretnych znalezisk.
B.Niezabitowska,M.Ju¶ciñski-"Jeziorany.Wczesno¶redniowieczna zagroda na Wilczych Do³ach"
wydawnictwo UMCS
W tej monografii zamieszczono sporo ciekawych informacji na temat znalezionych tam narzêdzi,bodaj¿e i ciesielskich.
CYTAT(Harton @ 00:42 28.05.2010)
Poszukuje kowala który potrafi³ by wykuæ porz±dne narzêdzia ciesielki (siekierê,cios³o,d³uta,o¶nik)
je¶li kto¶ takowego zna albo s³ysza³ o taki proszê o podanie jakich¶ namiarów bêdê bardzo wdziêczny.
A przy okazji je¶li znacie jakie¶ pozycje w których mo¿na znale¼æ ryciny b±d¼ zdjêcia narzêdzi z wczesnego ¶redniowiecza IX-XI (dla S³owian wschodnich najlepiej) to tak¿e bêdê wdziêczny. Zale¿a³o by mi na konkretnych egzemplarzach a nie ogólnikowych informacjach bo takowe posiadam. A chcia³bym dokonaæ rekonstrukcji konkretnych znalezisk.
Nie ma ju¿ za wielu takich fachowców, a je¶li nawet go znajdziesz to wykonanie takich narzêdzi bêdzie i kosztowne i b. trudne. Ja od lat zbieram narzêdzia do obróbki drewna i zwykle najciekawsze okazy trafiam na wyprzeda¿ach lub na Allegro, wiêc i tobie polecam. A je¶li co¶ konkretnego potrzebujesz to chêtnie doradzê.
Je¶li chcesz fachowca to akurat od d³ut mam, z siekierami trudniej.
To kilka moich "drobiazgów":
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKszta³ty narzêdzi tak naprawdê wiele siê nie zmieni³y od ¶redniowiecza.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam!
Dziêki za odpowiedzi.
Podanej pozycji zacznê szukaæ jak najszybciej i zobaczê co tam jest.
Co do narzêdzi to sam ju¿ od d³u¿szego czasu tak¿e skupuje takowe narzêdzia poniewa¿ interesuje siê nie tylko ciesielka wczesno¶redniowieczna.
Ale zale¿y mi na narzêdziach dok³adnie wzorowanych na znaleziskach z epoki.
Wiele rzeczy nie zmienia³o siê bardzo w przeci±gu kolejnych stuleci ale jednak staramy siê rekonstruowaæ konkretn± epokê i kr±g kulturowy.
Bêdê wdziêczny za dalsze informacje.
Je¶li znacie w ogolê jakie¶ ciekawe ksi±¿ki o ciesielstwie (nie tylko ¶redniowiecznym) to jak mo¿ecie to tez napiszcie.
CYTAT(Harton @ 00:42 28.05.2010)
Hej! Jest jeden mistrz nazywa sie ZDZISLAW SCHAB kowal - platnerz z Tarnowa. Zamowilem u niego dluta - olbrzymy, bo mielismy z synami faze na bebny - wiec wykonal znakomite! Wogole robi dluta dla rzezbiarzy. Namiaru nie pomiatam. Mialem kiedys jego katalog. Dluta wygladaja historycznie.Nie wiem jak teraz.Ja uzywam najlepszych PFEIL szfajcarskich. Namiar : www.dluta.pl . Sa tam ciosla, osniki, skrobaki, noze naramienne, cykliny,oselki i inne pierdulki, na czele z dlutami oczywiscie. Ceny sa europejskie ! Ale naprawde warto! Tam sa najlepsi producenci. Ale mozesz kupic dlutko od 30 zl. Wogole na poczatek wystarcza Ci 3 dluta o szer okolo 7 mm o numerach 3 ,7 , 1 albo 3,7,12. Pobijak , czyli mlotek rzezbiarski wyciosasz sobie sam siekierka. W naszej WIOSCE ARTYSTYCZNEJ w Lubiazu bedziemy prowadzic warsztaty snycerstwa. Oczywiscie jak wyposazymy nasz skansen w pracownie no i sprzecior- dluta, stoly itp itd. Obczajaj Frehe - damy znac ! Pozdrowki !
Dluta.pl znam i takze polecam. Sam mam zamiar wlsnie nabyc tam dluta kirshen :D
Ale nie chodzi mi o wspolczesne narzedzia czy tez z XIX wieku bo takowe mam. Chodzi mi o dokladne kopie narzedzi okolo wieku X.
Jak bys przypadkiem znalazl namiary na tego kowala bylbym wdzieczny.
Nieodmiennie polecam Einara - jego u¿ytkowe kopie narzêdzi z Mastermyr s± nie gorsze od jego w³óczni i grocików - pod warunkiem, ¿e nie musi byæ koniecznie tanio i szybko.
Chcia³bym pod³±czyæ siê do tematu i równie¿ prosiæ o pomoc. Otó¿ poszukujê opisanych znalezisk d³ut z wymiarami i najlepiej przekrojami. Jak dot±d uda³o mi siê znale¼æ tylko kilka takich:
link (niestety bez skali)
oraz wspominan± ju¿
stronkêOraz by³bym wdziêczny za zdjêcia gotowych ju¿ rekonstrukcji tych narzêdzi.
Pozdrawiam
Nie mam takich ¼róde³, ale na wspomnianej wy¿ej stronce sa ciekawe d³uta. Nazywaj± je "chiñskie".
Wbrew nazwie nei jest to tandeta, ale faje d³uta, cakowic eu¿ytkowe, forma przypominaj±ce ¶redniowieczne d³uta . Nie maj± trzpienia ( o ile mi wiadomo takie tez dawneij u¿ywano) tylko tulejkê w której mie¶ci siê trzonek. Moim zdaniem warte polecenia, wygl±daja jak kute, mo¿ enei idealne, ale tanie, dobrej jakosci, i dobrze wygladaj±ce. Oczywi¶cie lepiej zamówiæ kute u kowala, ale jest to jakas opcja...
Generalnie chodzi mi o same ¼ród³a poniewa¿ chcê spróbowaæ wykuæ w³asny zestaw d³ut do obróbki drewna
Z jakiego drewna najlepiej zrobiæ pa³kê rze¼biarsk± do d³ut? Mam do dyspozycji: ¶wierk, lipê, czere¶niê i wi¶niê
Chdzi Ci o pobijak? Ewentualnie te 2 ostatnie gartunki. Musi byc twarde, przede wszystkim ;)
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:05 19.10.2012)
Chdzi Ci o pobijak? Ewentualnie te 2 ostatnie gartunki. Musi byc twarde, przede wszystkim ;)
A wiec zrobiê z wi¶ni o ile nie pêknie przy suszeniu, dziêki ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.