Witam
W imieniu organizatorów, Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wojów Synowie Gromu, chcia³bym zaprosiæ dru¿yny i rzemie¶lników na IV edycjê Festiwalu Wczesno¶redniowiecznego "W krainie Starej Ba¶ni", która odbêdzie siê 8-10 czerwca 2007 roku w Chudowie.
W tym roku po raz pierwszy og³aszamy nabór dla dru¿yn i rzemie¶lników.
Dok³adny plan imprezy zostanie zamieszczony zaraz po jego ukoñczeniu. Ale ze strony organizatorów mo¿emy zapewniæ czê¶ciowe wy¿ywienie uczestników, czê¶ciowy zwrot kosztów przyjazdu, ¶wietn± atmosferê i zabawê. Impreza trwa trzy dni, ale pi±tek jest dniem tylko dla dru¿yn. G³ówne atrakcje przewidziane s± na sobotê i niedzielê, przy udziale widowni.
Wszystkich zainteresowanych proszê przes³aæ zg³oszenie na adres: corax_ater@op.pl. Zg³oszenia bêd± rozpatrywane przez w³adze Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wojów Synowie Gromu.
Zg³oszenie Dru¿yny powinno zawieraæ:
- ilo¶æ osób (podzia³ na wojów i niewalcz±cych)
- ilo¶æ namiotów
- przewidywany koszt przyjazdu
- rzemie¶lnicy wchodz±cy w sk³ad dru¿yny
- strona internetowa dru¿yny, lub zdjêcia w przypadku jej braku
- krótki opis co dru¿yna mo¿e zaprezentowaæ na festiwalu
Zg³oszenie dla rzemie¶lników indywidualnych powinno zawieraæ:
- rodzaj wykonywanego rzemios³a
- rodzaj pokazów dla widowni
- koszt przyjazdu
- ilo¶æ osób
- opis w³asnego kramu (lub zaznaczyæ brak w³asnego kramu)
Dodatkowe informacje mo¿na uzyskaæ u M¶ciwoja pod numerem telefonu: 502156713 lub przez gg:3803127
Czas najwy¿szy zdradziæ kilka szczegó³ów dotycz±cych festiwalu. W tym roku planujemy udzia³ 150 osób ( w zesz³ym roku nieca³e 100) wiêc z roku na rok impreza staje siê wiêksza.
Jak co roku obóz bêdzie otoczony drewnianym p³otkiem, co pozwala kontrolowaæ ilo¶æ zwiedzaj±cych wewn±trz obozu. Odbêd± siê dwa turnieje: Indywidualny o nagrodê Wojewody Chudowa, która jest miecz, oraz dru¿ynowy lub dwójkowy w zale¿no¶ci od ilo¶ci osób na festiwalu. W drugim turnieju równie¿ przewidziane s± atrakcyjne nagrody.
Pi±tek jest dniem, w którym rozbijamy obozowisko, poznajemy siê, czêsto prowadzimy manewry. Czas dla nas bez napiêtego planu i widowni.
W wy¿ywieniu przewidziane s± i sucha strawa i ciep³e posi³ki (np. bigos), dostarczamy drewno na opa³ i siano dla wiêkszej wygody w namiotach.
W programie przewidujemy i bitwy i obrz±dki (postrzy¿yny, tryzna czy za¶lubiny), jest przygotowany teren dla strzelaj±cych z ³uku. W zesz³ym roku wyst±pi³ zespó³ Stary Olsa.Wiêc dla ka¿dego co¶ mi³ego.
Kto zapisa³ siê na t± impreze??
Ja Wiking z Truso.I co chcesz? S³awa!!!
Listê uczestników podam zaraz po spotkaniu w Fundacji Zamku Chudów, jak dru¿yny zostan± zaakceptowane. Poza dru¿ynami zesz³orocznymi mamy ju¿ kilka zg³oszeñ od nowych, dla tego festiwalu dru¿yn i rzemie¶lników. Ilo¶æ miejsc jest ograniczona do 150 ale zosta³o jeszcze sporo miejsca.
Bielska Dru¿yna Najemna dziêkuje za zaproszenie i z przyjemno¶ci± stawi siê na imprezê!
Szczegó³y prze¶lê w mailu
S³awa!
Proszê wszystkie dru¿yny, które wys³a³y swoje zg³oszenia o jeszcze trochê cierpliwo¶ci. Z uwagi na ograniczon± ilo¶æ miejsc nie mo¿emy przyj±æ wszystkich. Czekamy jeszcze na kilka zg³oszeñ ale ju¿ w ci±gu 1-2 tygodnie powinni¶my to skoñczyæ. (postaramy siê jak najszybciej daæ odpowiedzi tym co ju¿ wys³ali)
Rzemie¶lników proszê o nie wysy³anie ju¿ zg³oszeñ - mamy ju¿ komplet
Na dniach powinien pojawiæ siê Regulamin (udzia³u w imprezie oraz walk), oraz wstêpny plan imprezy (wszystko to opracowujemy a nie chcia³bym zmieniaæ tych kwestii co chwilê).
W najbli¿szym czasie bêdê 28-29 kwietnia na Wroc³awiu, tam mo¿emy porozmawiaæ o Chudowie w "cztery oczy"
IV Festiwal Wczesno¶redniowieczny "W Krainie Starej Ba¶ni"
Wstêpny plan festiwalu (wersja pierwsza)
8 czerwca (bez udzia³u widzów)
Przyjazd dru¿yn
Rozstawienie obozowiska historycznego
Próby przedstawieñ i walk, organizacja
Ustalenia organizacyjne
9 czerwca Sobota
11.00- Rozpoczêcie imprezy "W Krainie Starej Ba¶ni" na zamku w Chudowie
11.00 Prezentacje dru¿yn wojów przyby³ych na festiwal
11.30-13.30 Prezentacje rzemie¶lników, kramów i obozowiska przez Prowadz±cego.
12.00-13.30 Turniej indywidualny o nagrodê W³odarza Chudowa (nagrod± bêdzie jak co roku miecz)
13.30-14.10 Koncert zespo³u Persieval
14.10-14.30 Przyjêcie poselstwa czeskiego przez ¶l±skich wodzów
15.00-16.00 Walna bitwa (scenka historyczna najazdu wojsk ksiêcia czeskiego Brzetys³awa na ¦l±sk.)
16.30-17.10 Koncert zespo³u Persieval
17.30-lub 18.00 Przyjêcie woja, który wyró¿ni³ siê mêstwem i odwag± w czasie bitwy, do dru¿yny wojów.
20.30 Prezentacja filmu "W krainie Starej Ba¶ni"
21.00-Ma³a biesiada dla go¶ci (w obozowisku)
Przez ca³y dzieñ
11.30-18.00 Pokazy rzemios³a, jazda konna (w tym pokazy walk konnych i sprawno¶ci je¼d¼ców), strzelanie z ³uku (na przygotowanym polu), rzut oszczepem, zwiedzanie obozowiska (obóz zamkniêty), prezentacje sprzêtu oblê¿niczego.
10 czerwca Niedziela
11.00 Rozpoczêcie imprezy
12.00-13.30 Turniej Par o nagrody W³odarza Chudowa(walki parami- nagrodami bêd± tak jak w zesz³ym roku bêd± bony)
13.30-14.10 Koncert zespo³u Persieval
13.30 Mini turniej ³uczniczy (pokazy sprawno¶ci ³uczników – nieokre¶lony czas zakoñczenia-mo¿e odbywaæ siê w trakcie innych wydarzeñ)
15.00-16.00 Walna bitwa (Drugi atak wojsk czeskich na os³abione si³y ¶l±skie. )
16.30-17.10 Koncert zespo³u Persieval
17.20-lub 18.00 Tryzna obrzêd ca³opalenia wodza wojowników ¶l±skich poleg³ego w bitwie z Czechami
19.00 Zamkniêcie Festiwalu "W Krainie Starej Ba¶ni"
Przez ca³y dzieñ
11.30-18.00 Pokazy rzemios³a, jazda konna (w tym pokazy walk konnych i sprawno¶ci je¼d¼ców), strzelanie z ³uku (na przygotowanym polu), rzut oszczepem, zwiedzanie obozowiska (obóz zamkniêty), prezentacje machiny oblê¿niczej
Oto pierwsza wersja planu imprezy. Mo¿e siê minimalnie zmieniæ.
Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim za zg³oszenia na nasz festiwal. Otrzymali¶my bardzo du¿o zg³oszeñ, dlatego nie byli¶my w stanie zaprosiæ wszystkich. Przekroczyli¶my nawet limit 150 osób. Mam nadziejê, ¿e za rok uda nam siê zaprosiæ wszystkich zg³aszaj±cych siê.
Pozdrawiam
M¶ciwoj z Chropacza
Ja bym prosi³ o opublikowanie listy zaproszonych ekip, bo niektóre druzyny nie doczeka³y siê odpowiedzi (nawet odmownej) na nades³ane zg³oszenie.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Lista zaproszonych dru¿yn:
Dru¿yna Wczesno¶redniowieczna Grom -wspó³organizator
Bielska Dru¿yna Najemna
Bojowa Czereda Raróg
Hersir Viking Hird
Olkuskie Opole Wi¶lan
Dru¿yna Lêdziañskich Wiciêdzy Watra
Konni Woje Kraka
Dru¿yna Woje Peruna
Dru¿yna Stein
Golêszycka Dru¿yna D±b
Dru¿yna Bia³y Kruk
Dru¿yna Wojów Wi¶lañskich Krak
Bractwo Grodów Czerwieñskich
Dru¿yna S³owian i Wikingów Lech
Felag Eiforr
Huginns Hird
Dru¿yna Wojów Arkona
Panser Galter Drott
Kasia pozdrawia Marysie, a Marysia Zosie.
I ju¿ po "Starej Ba¶ni" 4.
Moja pierwsza wczesna impreza jako organizator/uczestnik. I wiedzia³em, ¿e dobrze wybieram.
Wszystko odby³o siê bez wiêkszych ci¶nieñ, a to bardzo wa¿ne. Nikomu te¿ wiêksze ziaziu sie nie sta³o (mimo szcz±tkowego, moim zdaniem, uzbrojenia) - szacuneczek.
¦wietna wspó³praca w ekipie Gromu, da³a rezultaty - dobry timing, ciekawe punky programu, fajnie dobrane towarzystwo. Szczególne podziêkowania i uznanie dla M¶ciwoja. (dziêki te¿ za przygarniêcie i wy¿ywienie).
Mam nadziejê, ¿e bêdzie siê Wam chcia³o robiæ przysz³oroczn± "Star± Ba¶ñ". Impreza rozwija siê w dobrym kierunku i ma szanse staæ siê znacz±c± w Polsce i Europie.
Jedno mnie tylko zastanawia: jak na tak stosunkowo ma³y obóz, do bitew wychodzi³o ca³kiem sporo ch³opa. Ilu Was w tych namiotach mieszka?
Cukiereczki i ciasteczka.
Witajcie
Tak, tak.... IV edycja Festiwalu "W Krainie Starej Ba¶ni" w Chudowie to ju¿ historia...ale jak wspania³a historia
W imieniu organizatorów Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wczesno¶redniowiecznej Grom ze ¦wiêtoch³owic serdecznie dziêkujê wszystkim uczestnikom za przyjazd i zabawê na naszej imprezie. Stawili¶cie siê licznie i pomimo ¿aru lej±cego siê z nieba z zapa³em brali¶cie udzia³ we wszystkich punktach programu. Za to nale¿± siê wam wielkie dziêki i uznanie. Mamy nadziejê, ¿e i wam wszystko sie podoba³o i wybaczycie nam nasze drobne potkniêcia i b³êdy. Postaramy siê aby w przysz³ym roku impreza by³a jeszcze lepiej zorganizowana i by¶my spotkali siê jeszcze w liczniejszym gronie.
Jeszcze raz wielkie dziêki...S³awa Wam!!!
W imieniu organizatorów
M¶ciwoj z Chropacza
Dru¿yna Wczesno¶redniowieczna Grom
Zgadam sie bardz przyzwoita impreza! szacunek i s³awa za to...
jak by by³y jakie¶ fotki..
to ja sie.. upominam:)
Pozdrowienia od Donara Z Panser Galter Drott
Podziekowania w imieniu Dru¿yny "STAIN" dla Fundacji Zamku Chudów. Potwierdza siê moje i nasze zdanie ¿e to najlepsza impreza w sezonie
Podziêkowanie od cz³owieka z pó³nocy.Oj by³a to gor±ca po³udniowa impreza.Pozna³em wielu ciekawych ludzi.
S£AWA!!! Zbigniew z Elbl±skiego Truso
Woje Peruna + zaprzyjaźnieni Drużyna Czarnego Dębu w postaci Nalepy + najlepsi łucznicy (Jaro i Dobry) bawili się świetnie za co SŁAWA!!!! organizatorom. I oczywiście niezmordowanej BDN!!!
Witam.
Byłam w Chudowie w Sobotę niestety nie przez cały dzień i nie do końca chociaż bardzo mi się podobało.
Udało mi się zrobić kilka zdjęć jednak nie wiem komu. Poniżej linki:
http://sin.elsat.net.pl/chudow/Pozdrawiam
Kolejna partia zdjêæ tym razem od Kasi z Olkusza dziêki za udostêpnienie fotek.
http://kasicale.fotosik.pl/albumy/208434.html#e
Dlaczego to trwało tak krótko... Impreza przednia, szkoda tylko, że oglądana ze strony widza
Pozazdrościć takiej zabawy. Trza się wbić do jakiejś drużyny
Ale dlaczego spaliliście zasłużonego woja...? Miał być wódz :P
Sława!
P.S.
Sława Magnolii
(i Jaskrowi, za jego ucieczkę :D)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.