Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nie¶miertelni -pytania
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Inne uzbrojenie staro¿ytne
Kozacki Matt
Witam

Mam kilka pytan odno¶nie Nie¶miertelnych , otó¿ poszukuje informacji o ich uzbrojeniu ochronnym i na angielskiej wiki znalaz³em taki oto cytacik "(...)embroidered long-sleeved tunic, trousers, and a coat of metal". W±tpliwo¶ci mam odno¶nie wyra¿enia "coat of plates" czy ma to byæ zbroja p³atowa (ale p³aty wtedy? chocia¿ ko³acz± mi sie po g³owie starozytne p³aty ale nie dam nic sobie uci±æ) czy herb(?- znalaz³em takie znaczenie tych s³ów).
A druga sprawa to ewolucja tej formacji - gdzie¶ czyta³em ze bodajze za sasanidów zmienili siê w ciê¿k± jazde (!?). I ostatnia rzecz to sk³ad etniczny , czy Immortals sk³adali siê tylko z rdzennych Persów i Medów ,czy byli w¶ród nich równie¿ Elamici?.
Z góry dziêkuje za wszelk± pomoc i cierpliwo¶æ w czytaniu tego postu. Wiem ¿e wikipedia nie jest zbyt wiarygodna , ale to nag³a i pal±ca sytuacja ja nie mam dostêpu do opracowañ, a przygotowuje prace z ³aciny o wszelich jednostkach specjalnych antyku.

Pozdro:)
asdf
Witaj; dziêki Tobie zmusi³em siê do przypomnienia ciekawej ksi±¿ki -Herodot "Dzieje" pozwól ¿e zacytujê:

W ten sposób Kserkses wyruszy³ z Sardes; ilekroæ mu siê spodoba³o,
przesiada³ siê z tego rydwanu do krytego wozu podró¿nego. Za nim
postêpowali kopijnicy, najdzielniejsi i najszlachetniejsi z Persów w liczbie
tysi±ca ludzi, którzy nosili swe w³ócznie w zwyczajny sposób, nastêpnie
znowu tysi±c je¼d¼ców, dobranych z Persów, a po tych je¼d¼cach
dziesiêæ tysiêcy mê¿ów*, wybranych spo¶ród reszty Persów. Ci byli
piesi; tysi±c z nich mia³o w³ócznie zakoñczone u do³u drzewca owocem
granatu ze z³ota, i ci wko³o zamykali wszystkich innych, a dziewiêæ
tysiêcy tych, którzy byli przez nich otoczeni, mia³o srebrne granaty.
Z³ote granaty mieli tak¿e ci, którzy swe w³ócznie zwracali ku ziemi,
a z³ote jab³ka najbli¿ej id±cy za Kserksesem.
Za dziesiêciu tysi±cami
stanê³a w szeregu dziesiêciotysiêczna jazda perska; po je¼dzie pozosta³
odstêp pe³nych dwóch stadiów, a potem reszta t³umu sz³a bez³adnie.

"wybranych spo¶ród reszty Persów" ciekawy jest opis reszty wojsk Kserksesa
asdf
my¶lê ¿e nale¿y siê przyj¿eæ równie¿ zwyk³ym wosjkom perskim
i znów Herodot

"Naprzód Persowie, którzy mieli taki rynsztunek. Na g³owie nosili niesztywne filcowe kapelusze,
zwane tiarami, na ciele pstre kaftany z rêkawami (i pancerze) ze stalowych ³usek, które wygl±da³y jak rybie ³uski; na nogi wdziewali spodnie. Zamiast wielkich tarcz mieli ma³e plecione, pod którymi wisia³y
ko³czany; dalej krótkie lance, wielkie ³uki, strza³y z trzciny, do tego sztylety, które przy prawym udzie przyczepione by³y do pasa."

"kaftany z rêkawami ze stalowych ³usek, które wygl±da³y jak rybie ³uski"
- mo¿e to s± te angielskie coat of plates nie¶miertelnych

Nie¶miertelni jako elitarna formacja na pewno byli lepiej doposa¿eni ale my¶lê, ¿e zachowali narodowe uzbrojenie ................

pozdrawiam
Maximus Aemilianus
nie¶miertelni z fryzu wykonanego z kafli glazurowanych ze ¶ciany pa³acu dariusza I

Konsul
Nie by³o ¿adnej ewolucji. Za Achemenidów by³a to piechota jak na powy¿szej ilustracji, rekrutowana spo¶ród Persów, Medów i Elamitów(ci nosili spodnie). Formacja ta przesta³a istnieæ wraz z podbojem Persji przez Aleksandra Wielkiego. Z powrotem"Niesmiertelni" powrócili dopiero za Sasanidów, jako charakterystyczna dla ich wojskowo¶ci ciê¿kozbrojna jazda, bêd±ca gwardi± przyboczn± królów. Z gwardzistami z czasów Achemenidów ³aczy³a ich(by³ to zabieg celowy) wy³±cznie nazwa. To tak jak by prezydent polski zmieni³ nazwê BOR na Dru¿yna.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
Pojecha³em do Berlina do Ägyptisches Museum und Papyrussammlung i cykna³êm fotkê "tym Panom" w muzeum smile.gif

W za³±czniku zatem w kolorze ... i w lepszej rozdzielczo¶ci.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.