Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Znaleziska z Gotlandii
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Toke
Witam!
Czy s± jakie¶ udokumentowane znaleziska z elementami ubioru z X wieku? Na jakich znaleziskach wzorowaæ siê odtwarzaj±c Gotlandzkiego Wikinga?. Czy wzorowaæ siê na obszarach Szwedzkich czy mo¿e Duñskich?. ¯eby nie zak³adaæ drugiego tematu. mam pytanie odno¶nie rêcznie tkanego lnu i we³ny, czy kto¶ takowe oferuje? Je¿eli tak proszê o linki, informacje itp.
pozdrawiam
Ladoga
Wybacz ale pomyliles forum z fastfoodem. Pozdrawiam i zycze sukcesow
Thyrvald
CYTAT(Toke @ 11:57 22.02.2007) *
Witam!
Czy s± jakie¶ udokumentowane znaleziska z elementami ubioru z X wieku? Na jakich znaleziskach wzorowaæ siê odtwarzaj±c Gotlandzkiego Wikinga?. Czy wzorowaæ siê na obszarach Szwedzkich czy mo¿e Duñskich?. ¯eby nie zak³adaæ drugiego tematu. mam pytanie odno¶nie rêcznie tkanego lnu i we³ny, czy kto¶ takowe oferuje? Je¿eli tak proszê o linki, informacje itp.
pozdrawiam

Gotlandia by³a nico odmienna kulturowo od resztu Skandynawii tak pod wzglêdem ubioru jak i zdobnictwa itd. Oczywi¶cie bli¿ej jej do Szwecji ale i tak róznice sa widoczne. Zreszta, znalezisk z Gotlandii jest sporo. Przedstawieñ strojów (na kamieniach runicznych) jest te¿ du¿o wiec na tym sie trzeba wzorowac.

Recznie tkane rzeczy oferuj± Helfi i Heidi - znajdziesz ich na tagrowisku Frehy
Yngvild Lupus
http://mis.historiska.se/mis/sok/sok.asp?s...amp;landskap=Go

Znaleziska z Gotlandii w Historiska Museet w Szwecji. Wystarczy wcisnąc "sök" i powodzenia!
Toke
>Yngvild Lupus, dziêki za link, stronkê znam bardzo dobrze:) tyle ¿e nie chodzi mi o bi¿uterie, broñ, okucie itp tylko o odzie¿.

>Thyrvald. My¶lalem o kamieniach runicznych i przejrzalem t± stronkê: http://home.no.net/ahruner/gotland.htm i nie znalaz³em niczego co pozwolilo mi uszyæ np tunikê któr± mo¿na nazwaæ Gotlandzk± ani te¿ jaki krój taka by posiada³a. S± jakie¶ inne kamienie z wyra¿niejszymi przedstawieniami?
dzieki
Thyrvald
CYTAT(Toke @ 10:51 06.03.2007) *
>Thyrvald. My¶lalem o kamieniach runicznych i przejrzalem t± stronkê: http://home.no.net/ahruner/gotland.htm i nie znalaz³em niczego co pozwolilo mi uszyæ np tunikê któr± mo¿na nazwaæ Gotlandzk± ani te¿ jaki krój taka by posiada³a. S± jakie¶ inne kamienie z wyra¿niejszymi przedstawieniami?
dzieki

Proszê bardzo. Kamien z Ire (podobnie wyglada przedstawienie na kamieniu z Tjangvide)
Tunika do po³owy uda, rozszerzona na dole (ale nie za bardzo), waskie rekawy (pewnie z klinami pod pach±). Do tego jak widzisz proste spodnie w paski, nie zwiazane pod kolanami (ciekawe czemu takich nikt nie zrobi, tylko od razu szarawary)
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Hej. Od 2-3 dni szukam zdjęć znalezionych pancerzy z bitwy pod Visby, ale kiepsko mi idzie, tym bardziej, że nie mam zdolności językowych ;)

Oczywiście pojedyncze sztuki bez problemu znajduje, ale szukam jakiegoś kompleksowego katalogu, zbioru w którym występowały by wszystkie typy.

Szczególnie zależy mi na rękawicach (pojedynczo znalazłem tylko 3 typy, ale gdzieś wyczytałem, że ponad 20 par znaleziono)

Poratował by ktoś jakimś fajnym linkiem, tytułem opracowania, albo chociaż hasłem po którym google znalazło by coś konkretnego?

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.