Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obóz wojskowy w Klarowie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
MariuszSzewczyk
Witam

W dniach 27-29 lipca 2007 roku w Klarowie (k.Lublina) organizujemy zamkniêt± (bez udzia³u jakiejkolwiek publiki), sk³adkow± imprezê. Zapraszamy wszystkich chêtnych do zg³oszenia siê, gdy¿ chcieliby¶my wiedzieæ na ile mniej wiêcej osób mia³aby byæ ta impreza.
Co nieco o samym wydarzeniu:
-impreza o charakterze obozowym, wymagane namioty historyczne,
-miejscem imprezy jest teren prywatny w dzikim,gêstym lesie,
-sprzêt i stroje datowane 1380-1420- sprawdzenie osób odbêdzie siê standardowo poprzez przes³anie zdjêæ,
-fundusze na imprezê pochodziæ bed± ze sk³adki na która sk³adaæ siê bêda wszyscy uczestnicy (wysoko¶æ sk³adki zostanie ustalona),
-co do samych atrakcji imprezy zostanie to ustalone pó¼niej, gdy ju¿ poznamy liczbê osób chetnych do tego przedsiêwziêcia (manewry,walki,potyczki itp.),
-oczywi¶cie na teren mo¿na bêdzie przybyæ wczesniej-podejrzewamy, ze my jako organizatorzy bêdziemy tam juz od 24 lipca i od tego czasu bêdzi mo¿na przybywaæ,
-przy odpowiedniej ilo¶ci osób, mo¿liwy bêdzie podzia³ na dwa rywalizuj±ce ze sob± obozy (co¶ na wzór Wojny Stuletniej).

Zainteresowanych proszê o pytania, natomiast zg³oszenia proszê kierowaæ do mnie na priv.

Z czasem bêdê tu dodawa³ nowe informacje.

Pozdrawiam
MariuszSzewczyk
Witam

W zwi±zku z pytaniami zamieszczam wymagania je¶li chodzi o strój oraz sprzet obozowy.

1.Namioty-wzory tylko historyczne pasuj±ce do datowania turnieju. Dopuszczalne materia³y: len oraz bawe³na.
2.Naczynia- Ka¿dy uczestnik powinien posiadaæ miske/talerzyk, ³y¿ke oraz kubek/dzbanek. Wzory oczywi¶cie mieszcz±ce siê w datowaniu imprezy.
3.Stroje-dopuszczane materia³y:we³na,len,ewentualne elementy bawe³niane (nie ca³e stroje). Wzory zgodne z datowaniem 1380-1420 oraz z realiami obozu wojskowego.

Zachêcamy do korzystania z sienników, kocy itp. W przypadku u¿ywania wspó³czesnych wynalazków takich jak ¶piwory czy karimaty (ostateczno¶æ)-maja one pozostaæ w namiocie (niewidoczne z zewn±trz).
Najwiêkszym przestêpstwem na imprezie bêdzie ¶piewanie idiotycznych wspó³czesnych piosenek- za taki wybryk grozi natychmiastowe usuniêcie z terenu obozu. devil.gif
Wymogi w stosunku do opancerzenia i sprzêtu dla walcz±cych zostan± zamieszczone kiedy u³o¿ony bêdzie regulamin walk.
Zdjêcia mo¿na przesy³aæ na mail: mariuszszewczyk13@wp.pl

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Pozdrawiam
Wojciech Radzki
Ale jak to tak? Nawet sokolow....?
Pozdr
WR
gelo6
¦wietny pomys³ z tymi 2 obozami, ale dlaczego wyrzucaæ z obozu za ¶piewanie?? Nie mo¿na zbudowac dyb?? icon_mrgreen.gif  
Ps.
Mam nadzieje ¿e zjawi siê du¿o osób.
marta_ges
Zgadzam siê z przedmówc±, dyby to dobry pomys³: oczywi¶cie je¶li mnie w nich nie zamkniecie tongue.gif A co przewidujesz Mariuszu dla ,dziewczyn? ;)
Ja chyba jednak zdecydujê siê jak to powiedzia³e¶ spaæ z komarami, je¶li nie bêdê mia³a gdzie, bo my¶lê, ¿e zapowiada siê fajna impreza.

Pozdrawiam
Tomek Dubis
Podej¿ewam, ¿e dyby odpadaj±, bo nawet osoba w nie zakuta mo¿e jeszcze ¶piewaæ.
Ale przecie¿ "Soko³y" to nie idiotyczna wspó³czesna piosenka, no i wszyscy j± lubi± i znaj±, wiêc chyba bêdzie mo¿na po¶piewaæ...
Czy przewidzieli¶cie podzia³ na lekko- i ciê¿kozborjnych, tak jak to by³o w³a¶nie na wojnie 100letniej? ¯e tak powiem, mi³oby by³o, gdyby w ewentualnej "bitewlce"/potyczce nie bra³y udzia³u same puszki smile.gif
Pozdro
MariuszSzewczyk
Witam

Niestety musze Was zmartwiæ ale i Soko³y s± wpisane w indeks piosenek zakazanych bigsmile2.gif Mo¿e rzeczywiscie dyby s± dobrym pomys³em- wymagaj± tylko dodatkowego kleblowania przestêpcy,aby dalej nie "umila³" nam imprezy swoim ¶piewem.
Je¶li chodzi o zajêcia dla dziewczyn to nie ma sie co martwiæ- je¶li tylko bêdziecie chcia³y braæ czynnie udzia³ to na pewno nie bedziecie siê nudziæ,a zajêæ bêdzie sporo.
Oczywi¶cie przewidziany jest udzia³ w walkach tak¿e i lekko zbrojnych (na specjalnych zasadach) je¿eli tylko takowe osoby bêd±, tak wiêc dla ka¿dego co¶ mi³ego. Dodam te¿ ze w takich potyczkach udzia³ braæ bed± tak¿e ³ucznicy oraz broñ drzewcowa.
Wkrótce przedstawimy rys historyczny i realia w jakich bêdzie osadzona nasza impreza.

Pozdrawiam
Szymon herbu Cholewa
witam. czy nie bedzie problemem jesli na turnieju pojawie sie jako wschodni bojar z tamtego okresu? stroj mam epokowy, tylko ze wschodni :]-zbroja natomiast zachodnio-europejska
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.