Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pasy cywilne XIII-wieczne
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Sulthalion
Witam.

Dysponuje kto¶ mo¿e zdjêciami b±d¼ szczegó³ow± ikonografi± zdobieñ i klamr pasów cywilnych z I po³ XIIIw ?
(najlepiej z terenów Polski)

pozdrawiam
Aiuto
najczesciej wystepujaca forma pasow na zezbach z I pol.XIII w w polsce sa pasy krajowe* i to w formie prawdopodobnie nawet bez klamerki ..polecam wszelkiego typu tympsanony fundacyjne z postaciami fundatorow .

* Edit: chyba Ci chodzi³o o krajkowe... smile.gif
A./V.
Magister
Jest tez znalezionych wiele pasow skorzanych. Byly robione z jednego kawalka, zszywane badz spojone nitami z dwoch/trzech kawalkow, zdobione nabijane blaszkami, a¿urowane, zdobione haftem czy zszywane ozdobnymi sciegami. Mnogo tego nasi przodkowie wymyslili bigsmile2.gif

Troche mozna o tym poczytac w "Polskie skornictwo" Ireny Turnau.

Sam bede wykonywal rekonstrukcje pewnego pasa z Wroclawia z okresu XIII w. bum.gif
Zwierzak z Bêdzina
witam.
ztego co widzi³em to w muzeach jest du¿o klamerek, od ciula i jeszcze troche. np opole.
pozatym jak ciê to interesuje to napisz mi priv wiadomo¶æ.
Lukasz XIII
No pierwszy temat, wiêc prze¿yje jego usuniêcie, ale poprostu bardzo ciekawi mnie jedno zagadnienie- noszenie pasa w stroju cywilnym XIII wiecznym. Ano t³umacze o co mi idzie dok³adnie o jego "koñcowy efekt" , chodzi mi poprostu , ¿e w ka¿dym ze ¿róde³ : Biblia Maciejowskiego, Psa³te¿ Potockich, i tam chyba nie przegapi³em rzadnego mê¿czyzny smile.gif, ka¿dy ma pas zak³adany do ty³u ( chyba poprostu w³o¿ony) . Przegl±da³em te¿ pó¿niejszy Codex Manesse i przyznaje ¿e znalaz³em tam tylko jednego mê¿czyzne z "wisz±cym swobodnie" paskiem.
A odnosz±c sie do wszelakich zdjêæ jakie przegl±dam z polskich imprez historycznych datowanych na XIII nie znalaz³em ¿adnego czlowiek w³a¶nie z tak w³o¿onym pasem dunno.gif . Niby to szczegó³ ale jak tak sie pasy nosi³o , to mo¿e warto zacz±æ pasy tak nosiæ > ma³a rzecz, a ile satysfakcji bigsmile2.gif .

Tak wiêc teraz czekam na wypowiedzi szanownych XIII-wiczow co s±dz± o tej ma³ej uwadze tongue.gif

P.S. Nawet na zdjêciach niemieckich tylko jednego Pana znalaz³em z za³o¿onym pasem do ty³u

A co do kobiet to nie ¶miem podwa¿aæ ¿e im zawsze wisia³ hehehe.gif pasek oczywi¶cie .

Pozdrawiam
Sextus Furius Pavo
a mi wlasnie sie wydaje ze wszyscy nosza pasy tak jak jest na rycinkach chyba ze nie myslimy o tym samym :P jesli mozesz wstaw jakies fotki zebym mial pewnosc ze Cie rozumiem ;)

pozdrawiam
Lukasz XIII
CYTAT(Pawcio @ 18:08 21.02.2007) *
a mi wlasnie sie wydaje ze wszyscy nosza pasy tak jak jest na rycinkach chyba ze nie myslimy o tym samym :P jesli mozesz wstaw jakies fotki zebym mial pewnosc ze Cie rozumiem ;)

pozdrawiam

Ech Pawcio rycinki nie wstawie bo mi nie chce kompuer ich na frehe wrzucaæ, ale prosze ja Ciebie Je¶li piisze ¿e chodzi o BM to napewno j± masz na kompie, wiêc j± przej¿yj, a je¶li pisze o Psa³te¿u Potockich to wystarczy wpisaæ w google ( nie reklamuje ich smile.gif ) I psa³te¿ jeste z dok³adnym i szczególowym opisem w zbiorach Biblioteki Narodowej je¶li sie nie myle.

Pozdrawiam
Sextus Furius Pavo
ok przejzalem tak na szybko BM i juz wiem o co chodzi ;) ale zauwazylem kilku Panow tkorzy maja spuszczony pas ale i kilku ktorzy nosza go wlozony na bok (jakos tak to wyglada ;)) niestety nie wiem od czego to zalezne :/ moze poprostu zakladali tak pasy bo wiszace im przeszkadzaly?!?!?! moze ktos kto bardziej znajacy sie na XIII-stce sie wypowie ;)
Lukasz XIII
No więc słuchaj faktycznie za szybko przejżałeś sobie BM , wiesz tam oprócz cywilnych , z których żaden nie wisi !!! są też ta do których "przypinano" miecz a te soą naturalnie luźniejsze !!!

Radze następnym razem dobrze przejrzeć BM ;)

Uzupełniam post , takie wkładanie pasa najlepiej widać chyba w scenie "wieszania królów"
Numer obrazka otm11va&b Ten w pomaranczowym cotte jest pokazany chyba z tylu i widać że pas jest poprostu przelożony smile.gif

Pozdrawiam
Sextus Furius Pavo
CYTAT(Lukasz XIII @ 18:57 21.02.2007) *
No więc słuchaj faktycznie za szybko przejżałeś sobie BM , wiesz tam oprócz cywilnych , z których żaden nie wisi !!! są też ta do których "przypinano" miecz a te soą naturalnie luźniejsze !!!

Radze następnym razem dobrze przejrzeć BM ;)

otoz dobrze sie przyjzalem ;) w zalaczniku jest zaznaczony jeden z wiszacych pasow

edit: jesli sie przyjzymy dokladnie to widac ze krol tez ma pas "spuszczony"
Lukasz XIII
Eh eh fakt na koniec niedopatrzy³em ale poza tym i dwoma innymi ca³kowita reszta pasów jest wsadzana. No i mo¿e kto¶ z starych wyjadaczy XIII sie wypowie, dlaczego nikt nie z mê¿czyzn nie wsadza hehehe.gif pasa smile.gif . Mam poprostu nadzieje, ¿e np. na Zimowym Gniewie smile.gif))) pojawi± sie osoby z pasami wsadzonymi z ty³u clap.gif , a nie tylko z wisz±cymi > to jest takie monotonne (¿art)

Ale w Psa³te¿u Potockich wszystkie wsadzone bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Viator
A ¿eby by³o ¶mieszniej, to ten go¶æ z za³±cznika z BM wcale nie ma zawi±zanego za klamr± typowego "naszego rycerskiego" wêz³a ze stercz±c± w dó³ koñcówk± pasa, tylko pas sobie zupe³nie nieelegancko i lu¼no zwisa od samej z klamerki...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.