Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: uzbrojenie wojownika lêdzian
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Dobrobor
witam wszystkich serdecznie. chcia³bym zaproponowaæ rozmowê na temat uzbrojenia legendarnego wojownika plemienia lêdzian. co o tym my¶licie, jaki orê¿ takowy by nosi³, jak± zbrojê?
Wotawa
Uzbrojenie legendarnego wojownika jak ³atwo zgadn±æ by³o legendarne. S±dzê, ¿e Smocza w³ócznia (+ 10 do si³y, + 2 do morale) icon_wink.gif Innymi s³owy - nie mówmy tu o legendzie, dziêkujê :-)
Dobrobor
mo¿e ¼le siê wyrazi³em, chodzi³o mi o ewentualne wp³ywy s±siadów i takie tam, mo¿e jednak pytanie za trudne i lepiej pogierzyæ
Czcibor
Ale wp³ywy te¿ maj± byæ legendarne szczerba.gif
Boran
mo¿e i ma³o legendarnie, za to bardzo konkretnie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=98...mp;#entry170680

zapraszam do lektury.
Dobrobor
wielkie dziêki, zaczyna³em siê zastanawiaæ czy lêdzianie istnieli. bo humor na tym forum nie jest nawet legendarny tylko wprost mityczny.
Rabiega
"Lêdzianie" to, na swój sposób, mityczna "nacja".
¯ród³a ruskie, bizantyjskie i inne zinterpretowano "¿yczeniowo", tworz±c pojêcie i lokalizuj±c owych S³owian. Ju¿ ustalanie etymologii nazwy jako maj±cej pono ¼ród³os³ów w ówczesnym okre¶leniu gospodarki wypaleniskowej wydaje mi siê ciekaw±, acz kontrowersyjn± koncepcj±, zwa¿ywszy, ¿e ten rodzaj kultury agrarnej by³ typowym nie tylko dla lokalizacji przypisywanej "Lêdzianom". Nie bardzo wiêc przemawia do mnie wywodzenie ¼ród³os³owu od tej¿e.
B.t.w., znane ¼ród³a, poza Bawarczykiem, pochodz± z X i XI wieku. To ju¿ pocz±tek i rozkwit struktury/organizacji pañstwowej na naszych ziemiach. Terminologia plemienna wiêc wydaje siê byæ nieadekwatn± jakby.
Okre¶lenia Lêdzian/Lendizi/Lendzaninoi/Lechoi/Lachy...itd. sk³onny by³bym uznaæ raczej za u¿ywane dla okre¶lenia ówczesnych mieszkañców ziem od Sanu/Bugu (?) po Odrê i Wartê.
B.t.w. - ju¿ kiedy¶ teoretyzowano, ¿e owo miano to raczej od L±du trza by wywie¶æ ( jako¶ nie przypominam sobie, by kto¶ tê koncepcjê obali³ ). A L±d to Wielkopolska raczej tongue.gif .

To tak offtopowo by³o. Ja jednak zwykle sk³onny jestem polemizowaæ z kategorycznymi stwierdzeniami i teoriami dotycz±cymi kwestii wczesnego ¶redniowiecza.
S±dzê jednakowo¿, ¿e bêdzie to kolejny wcze¶niacki temat, w którym rzeczowej i konkretnej dyskusjii nie ujrzymy...

K³aniam.
Dobrobor
CYTAT(Rabiega @ 20:40 22.02.2007) *
"Lêdzianie" to, na swój sposób, mityczna nacja. ¯ród³a ruskie, bizantyjskie i inne zinterpretowano "¿yczeniowo", tworz±c pojêcie i lokalizuj±c owych S³owian. Ju¿ ustalanie etymologii nazwy jako maj±cej ¼ród³os³ów w ówczesnym okre¶leniu gospodarki wypaleniskowej wydaje mi siê ciekaw± koncepcj±, zwa¿ywszy, ¿e ten rodzaj kultury agrarnej by³ typowym nie tylko dla lokalizacji przypisywanej "Lêdzianom". Nie bardzo wiêc przemawia do mnie wywodzenie ¼ród³os³owu od tej¿e.
B.t.w., znane ¼ród³a, poza Bawarczykiem, pochodz± z X i XI wieku. To ju¿ pocz±tek i rozkwit struktury pañstwowej na naszych ziemiach.
Okre¶lenia Lêdzian/Lendizi/Lendzaninoi/Lechoi/Lachy...itd. sk³onny by³bym uznaæ za u¿ywane dla okre¶lenia ówczesnych mieszkañców ziem od Sanu/Bugu (?) po Odrê i Wartê.

To tak offtopowo by³o. Ja jednak zwykle sk³onny jestem polemizowaæ z kategorycznymi stwierdzeniami i teoriami dotycz±cymi kwestii wczesnego ¶redniowiecza.

K³aniam.

je¶li to nie byli lêzianie, w takim razie kto zamieszkiwa³ te ziemie?, a trochê tej ziemi by³o
Piotr Niemir Kotowicz
Hmm bardzo odwa¿ne teorie Rabiego. Od Bugu po Warte i Odrê (a gdzie Wi¶lanie i szereg plemion ¶l±skich?) ;] A ja my¶la³em ¿e polska mediewistyka w koñcu sprecyzowa³a problematykê Lêdzian? Nie bêdê tutaj wy³uszcza³ kolejnych koncepcji, kto zainteresowany ten znajdzie (patrz Labuda, Parczewski, Makarski, a ostatnio Fokt), ale s±dzê, ¿e mamy ju¿ stanowisko do¶æ jednoznaczne co do istnienia "mitycznych" Lêdzian. No chyba ¿e siê twierdzi ¿e historycy ¿yczeniowo umieszczaja plemiona tam gdzie im sie podoba (problem ten dotyczy jednak raczej siedzisk Chorwatów a nie Lêdzian). Wnioskujê aby zamkn±æ temat ¿eby nie mieszaæ m³odym u¿ytkownikom FREHy w g³owach
Pozdrawiam

Niemir
Dobrobor
mo¿na i zamkn±æ, ale co z tym uzbrojeniem, bo w smocze w³ócznie chyba nie wierzymy?
Wotawa
Po zastanowieniu nie zamykam tematu, mo¿e co¶ siê "urodzi".
Dobrobor
hisrorycznie lêdzian umiejscawia siê na do¶æ sporej przestrzeni wschodniej polski. pewnie z braku ¼róde³ o innych plemionach tam zamieszkuj±cych, chcia³em poznaæ wasze pogl±dy szanowni frehowicze co my¶licie o znaleziskach broni typu szabla wczesno¶redniowieczna przypisywana ludom koczowniczym czy podobno znaleziony ³uk refleksyjny przypisywany wojownikowi wêgierskiemu, czy tego typu broni mogli u¿ywaæ s³owianie czy tylko koczownicy buszuj±cy po s³owiañskim terytorium.znacie pewnie inne ciekawsze znaleziska chcia³bym je poznaæ jak i wasze opinie.
Piotr Niemir Kotowicz
[Zapoznaj siê z ksi±¿k± Piotra Strzy¿a o uzbrojeniu w Ma³opolsce wczesno¶redniowiecznej - jest tam sporo materia³ów, tak¿e z ziem przypisywanych Lêdzianom.
Dobrobor
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz @ 17:34 04.03.2007) *
[Zapoznaj siê z ksi±¿k± Piotra Strzy¿a o uzbrojeniu w Ma³opolsce wczesno¶redniowiecznej - jest tam sporo materia³ów, tak¿e z ziem przypisywanych Lêdzianom.

wielkie dziêki za ¿yczliwo¶æ i oby tak dalej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.