"Lêdzianie" to, na swój sposób, mityczna "nacja".
¯ród³a ruskie, bizantyjskie i inne zinterpretowano "¿yczeniowo", tworz±c pojêcie i lokalizuj±c owych S³owian. Ju¿ ustalanie etymologii nazwy jako maj±cej pono ¼ród³os³ów w ówczesnym okre¶leniu gospodarki wypaleniskowej wydaje mi siê ciekaw±, acz kontrowersyjn± koncepcj±, zwa¿ywszy, ¿e ten rodzaj kultury agrarnej by³ typowym nie tylko dla lokalizacji przypisywanej "Lêdzianom". Nie bardzo wiêc przemawia do mnie wywodzenie ¼ród³os³owu od tej¿e.
B.t.w., znane ¼ród³a, poza Bawarczykiem, pochodz± z X i XI wieku. To ju¿ pocz±tek i rozkwit struktury/organizacji pañstwowej na naszych ziemiach. Terminologia plemienna wiêc wydaje siê byæ nieadekwatn± jakby.
Okre¶lenia Lêdzian/Lendizi/Lendzaninoi/Lechoi/Lachy...itd. sk³onny by³bym uznaæ raczej za u¿ywane dla okre¶lenia ówczesnych mieszkañców ziem od Sanu/Bugu (?) po Odrê i Wartê.
B.t.w. - ju¿ kiedy¶ teoretyzowano, ¿e owo miano to raczej od L±du trza by wywie¶æ ( jako¶ nie przypominam sobie, by kto¶ tê koncepcjê obali³ ). A L±d to Wielkopolska raczej
.
To tak offtopowo by³o. Ja jednak zwykle sk³onny jestem polemizowaæ z kategorycznymi stwierdzeniami i teoriami dotycz±cymi kwestii wczesnego ¶redniowiecza.
S±dzê jednakowo¿, ¿e bêdzie to kolejny wcze¶niacki temat, w którym rzeczowej i konkretnej dyskusjii nie ujrzymy...
K³aniam.