Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mocowanie nóg p³ytowych do pasa.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
KubaT
Spotka³em siê z dwoma sposobami mocowania nóg p³ytowych do pasa: z przodu i po bokach czyli na biodrach. Czy ten drugi by³ aby na pewno stosowany w przesz³o¶ci? Co prawda obydwa sposoby przetestowalem i na biodrach jest wygodniej (przynajmniej mi) ale nie spotka³em siê z takim mocowaniem nigdzie indziej ni¿ w moim bractwie wiêc mam w±tpliwo¶ci smile.gif .

I jeszcze jedno pytanie. Widzia³em tak¿e szelki skórzane przymocowane do pasa trzymaj±cego nogi p³ytowe. Czy to tak¿e jest rozwi±zanie historyczne?

Z góry dziêkujê za pomoc.
Pawe³ de Be¿
Witam.

Co prawda nie wiem jak jest z historyczno¶ci± (aczkolwiek wszystko co wtedy robili by³o podyktowane wzglêdami praktycznymi, wiêc u¿ywali najwygodniejszych rozwi±zañ), za to mogê Ci powiedzieæ, ¿e w Bielsku w Bractwach do nóg p³ytowych stosujemy podwi±zki - pas z przyszytymi paskami i z przodu, i na biodrach - w ten sposób jest najwygodniej.

Pozdrawiam

ps Pozdrów Martê Mêclewsk± (o ile j± znasz)
Marcin Surdel
Czo³em!

Po u¿eraniu siê z podwi±zkami, pasami i szelkami poleca³bym jednak przypinanie do przeszywki, od wewn±trz, z przodu, na wysoko¶ci talii (tak, jak nogawice wi±zane tylko z przodu).
By³em bardzo zaskoczony skuteczno¶ci± i wygod± tak prostego rozwi±zania, poza tym jest ono poprawniejsze na moje oko - blachy mocowano raczej do przeszywki/arming dubletu, ni¿ do osobnych pasów, o ile wiem.

Pozdrowienia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Równie¿ zdecydowanie polecam tê metodê. Praktycznie nie odczuwa siê obecno¶ci p³yt na nogach (w sensie obci±¿enia pasa czy ucisku szelek na ramionach). Jedynym szczegó³em na który warto zwróciæ uwagê to pewna sztywno¶æ w dolnej czê¶ci przeszywki, bez której nie bêdzie ten patent zbyt sprawnie funkcjonowa³. Pozdrawiam
Gwyn
Pawe³ de Be¿
Witam.

Tak przegl±daj±c Ospreje natrafi³em w "The wars of the Roses" jak go¶æ przewleka sznurki przez otwory w nabiodrkach. Pytanie sk±d te sznurki wychodz±.. Mo¿e rzeczywi¶cie z przeszywnicy..
W ka¿dym b±d¼ razie mi najwygodniej jest z podwi±zkami - to takie mêskie...
pjarrocinski - wypisany
I macie racjê
od 99 roku mocujê nogi do przyszywki i nie mam problemów
warto znale¶æ punkt w przyszywanicy, dziêki któremu nie obci±¿a rêki przy podnoszeniu do góry
mocowanie z boku jest dobrym pomys³em /98 r./ lecz sprawdza siê na "kamizelce" któr± zak³ada³em na przyszywkê /inny krój/
szyszkin
KubaT
"od 99 roku mocujê nogi do przyszywki i nie mam problemów"

Je¿eli masz jakowe¶ foty tegoz mocowania to bylbym wdzieczny gdyby¶ mi je jako¶ podes³a³.

PS.

[quote] ps Pozdrów Martê Mêclewsk± (o ile j± znasz) [/quote]
Znam i pozdrowie smile.gif[/quote]
pjarrocinski - wypisany
Za pomoc± rzemieni, z przodu przyszywki na wysoko¶ci pasa zrobi³em po dwa otwory + podk³adka z skóry/od spodu/.Przewlekasz rzemienie i gotowe.
Identycznie z mocowaniem za pomoc± pasków z klamr±.
Zdiêæ nie posiadam
brat Bule
Ja polecam jeszcze dwie metody które zosta³y przetestowane, montowanie na sta³e czê¶ci metalowych do przeszywanych nogawic oraz zak³adniae je nietylko na sam pas ale i na szelki które niepozwalaj± zje¿d¿aæ pasowi crazy.gif .

Pozdrawim brat Bule.
Piotrek Masalski
cze¶æ

Na górnej grawêdzi blach na nogi czêsto widaæ rz±dek kilku nitów przytwierdzaj±cych kawa³ek skóry z dwiema dziurkami przez które przewlekano rzemieñ i przywi±zywano.

Dla rozja¶nienia umys³ów smile.gif zamieszczam rysunek z Ospreya "English Medieval Knight 1400-1500".

pozdrawiam
Dacron
Dla odswiezenia tematu. Jak to jest z tymi podwiazkami; rozumiem, ze pierwsza jest przymocowana z przodu nabiodrka, a druga gdzie?, do folgi zakrywajacej tylnia czesc nogi, czy tez jeszcze do najwiekszej czesci nabiodrka tyle ze z boku ??

Pozdrawiam.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jakie znowu podwi±zki? Troczki. Z przodu. Tak jak wi±zanie nogawic. Jeden troczek-dwie dziurki. To tyle, ¿eby nie zje¿d¿a³y w dó³. Sprz±czki pilnuj± tego, ¿eby siê nie bangla³o na boki. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Nawrot
Czo³em.
U¿ywam ciê¿kich "nóg" od Mardinusa (blacha 2mm). Pocz±tkowo przypina³em je do zwyk³ego pasa wojskowego (zak³adanego pod przeszywanicê ) ale po kilku godzinach noszenia by³a to tortura. Wykona³em nastêpnie szeroki (18cm) pas z grubej skóry podszyty filcem i zapinany na dwie sprz±czki (noszony pod przeszywanic±), do którego przypinam "nogi" paskami.
Dzieki temu "nogi" trzymaj± sie zawsze tam gdzie powinny a pas dodatkowo "trzyma" krêgos³up (ci co æwiczyli podnoszenie ciê¿arów wiedz± o co chodzi).
Nie wiem czy ten sposób jest historyczny ale siê sprawdza a polecam go szczególnie tym którzy dla ochrony bioder maja tylko kolczugê (ten pas to 4 mm twardej skóry plus 5 mm filcu).
Pozdrawiam
Ten_Który_Mroczy
Go¶ciu mi kiedy¶ opowiada³ ¿e takowym grubym pasem ponoæ nogawice kolcze siê przywi±zywa³o to mo¿e i p³ytówki te¿ moze by³y. Gdzie¶ w jednej ksi±¿ce angielskiej ze zdjêciami widzia³em te¿ wspomniane wcze¶niej rozwi±zanie mocowanie rzemieniami do przeszywanicy + spódniczki kolczej równie¿ do przeszywanicy. Zastanawia mnie tylko czy kiedy cz³owiek siê schyla to pod ciê¿arem ta przeszywka trochê nie zje¿d¿a w dó³, a przy ponownym wyprostowaniu...a³a, nie trzeba ,,podci±gaæ,, blaszek do góry?
Laukon
CYTAT
Zastanawia mnie tylko czy kiedy cz³owiek siê schyla to pod ciê¿arem ta przeszywka trochê nie zje¿d¿a w dó³, a przy ponownym wyprostowaniu...a³a, nie trzeba ,,podci±gaæ,, blaszek do góry?

Trochê zje¿d¿aj±. Problem te¿ jest gdy blachy s± dobrze dopasowane i w czasie podnoszenia r±k podje¿d¿aj± do góry szczerba.gif
Generalnie ciê¿ko o z³oty ¶rodek. Ja mocuje na razie rzemieniami do przeszywki (i w czasie stania czy marszu sprawdza siê to ¶wietnie) ale szukam ci±gle lepszego rozwi±zania.
Malwina z Wejherowa
Czy kto¶ ma mo¿e zdjêcia mocowania nóg p³ytowych rzemieniami do arming-dubletu ?
Zapewne musi byæ wzmocnienie skóra, nie wiem tez na jakiej wysoko¶ci maj± byæ.
Zale¿y mi na zdjêciach.

Dziêki i pozdrawiam.
Mateusz z Grójca
sk±d w ogóle pomys³ ¿eby nogi dowi±zywaæ do przeszywki/arming doubletu?
zupe³nie nie praktyczny i
...bez sensu.

Lepiej sporz±dziæ jaki¶ pas na wzór gacnika - tylko grubszy i mocniejszy i na nim to cholerstwo zawieszaæ
ew. je¶li kto¶ u¿ywa pikowanych nogawic, to nogi dowi±zaæ do nogawic a nogawice do tego¿ pasa.

Samo mocowanie nale¿a³oby zrobiæ na zasadzie skórzanej przelotki - bierze siê kawa³ek skóry - taki oko³o 4x5cm po ¶rodku robi siê dwie dziurki przez które przepu¶cisz potem rzemieñ, ca³e urz±dzenie przyszywasz szczelnie do nogawicy czy je¶li tak bardzo chcesz to swojego dubletu. W ten sposób otrzymujemy skórzan± ³atkê z wystaj±cymi wymiennymi rzemykami do podwi±zania elementu.

a na jakiej wysoko¶ci?
obawiam siê ¿e nawet gdybys Malwinko chcia³a dowi±zaæ nogi do przeszywki to nie istnieje ¿aden wzór na dopasowanie wysoko¶ci. Trzeba wzi±æ nogi i za³o¿yæ, zaznaczyæ dok±d dosiêgaj± i mocowanie przyszyæ tak, ¿eby wszystko le¿a³o wygodnie na swoim miejscu.
Innego sposobu chyba nie ma.
Malwina z Wejherowa
Wydaje mi siê, ¿e gdzie¶ widzia³am osobne rzemienia przymocowywane na spodniach tu¿ nad nabiodrkami, dublet trzyma spodnie, nabiodrki trzymaj± siê na spodniach. Czy spotkali¶cie siê z czym¶ takim ? co o tym s±dzicie.
Z tego wszystkiego chyba i tak najskuteczniejszy jest gruby pas.

A pomys³ z przywi±zywaniem blach do dubletu radzi³o kilka osób, znalaz³am te¿ fotkê. http://www.historicenterprises.biz/misc/ar...emiassiette.jpg
MagicWojtek
to raczej nie wygodne by by³o.
Najlepiej jednak pas gacny,do¶æ szeroki ,wymoszczony we³n± dla wygodne.ewentualnie wi±zaæ do kamizelki (ale to pó¼na XV ju¿)
A.Fran
Komfort w walce jest bardzo wa¿ny. Jak siê ma mocowanie do przeszywy albo czego¶ tego typu to dzieje siê wiocha, bo podnosz±c rêce do góry podnosimy czê¶ciowo uzbrojenie nóg lub naprê¿amy materia³, a je¶li rêkawy s± dobrze zrobione to ciê¿ar opiera siê na barkach, które mimo wszystko przydaj± siê do nap... uderzania. co wymaga si³y. Jak kto¶ chce siê lansowaæ i ma na to mocowanie ¼ród³o to spoko... ale w walce trzeba mieæ determinacje ¿eby dobrze ogarniaæ w takim czym¶. Ja próbowa³em takiego motywu i tragedia, do niczego. Kto du¿o walczy ten sam dojdzie do dobrych rozwi±zañ w swoim sprzêcie, chyba ze jest masochist±.

Szeroki, do¶æ sztywny gacnik i po problemie.

Zagwozdka... mocowania blach na nogi dla pieszego i konnego... hmm... to musia³o siê ró¿nic. Any ideas?
Mateusz z Grójca
CYTAT(MagicWojtek @ 22:11 09.09.2011) *
.ewentualnie wi±zaæ do kamizelki (ale to pó¼na XV ju¿)

no jest to te¿ jakie¶ rozwi±zanie, mo¿e nawet pasowaæ.
Dawid DeCha
Ja równie¿ urzywam pasa (gruby,pikowany z wieloma dziurkami:). Bigwanty przywi±zuje w kilku miejscach dla lepszej stabilizacji i odci±¿enia jednego miejsca w pasie tak aby siê nic nie wygina³o pod ciê¿arem, lekko z ty³u przy biodrach i z przodu takie rozwi±zanie jest wed³ug mnie najlepsze nie wiem na ile historyczne ale cu¿...Pozdrawiam
Laser
CYTAT(A.Fran @ 01:04 10.09.2011) *
Zagwozdka... mocowania blach na nogi dla pieszego i konnego... hmm... to musia³o siê ró¿nic. Any ideas?

Niby czemu?
A.Fran
Ze wzglêdu na sposób u¿ytkowania. Taki je¼dziec siedz±cy w siodle móg³ sobie mieæ te nogi wi±zane do przeszywy, bo to mu nie przeszkadza³o, ale biegaæ po trupach bez pasa to sobie nie wyobra¿am. Zastanawia mnie tak¿e mocowanie bigwantow z przodu, a nie z boku, co jest mniej wygodne pieszo, za to po wgramoleniu sie na wierzchowca wszystko siê zmienia (wiem bo przetestowa³em).
Mizi
Z regu³y piechota rezygnowa³a z os³on nóg... Mo¿liwe ¿e przeszkadza³y w dzia³aniu
Laser
CYTAT(A.Fran @ 23:15 21.09.2011) *
Ze wzglêdu na sposób u¿ytkowania. Taki je¼dziec siedz±cy w siodle móg³ sobie mieæ te nogi wi±zane do przeszywy, bo to mu nie przeszkadza³o, ale biegaæ po trupach bez pasa to sobie nie wyobra¿am. Zastanawia mnie tak¿e mocowanie bigwantow z przodu, a nie z boku, co jest mniej wygodne pieszo, za to po wgramoleniu sie na wierzchowca wszystko siê zmienia (wiem bo przetestowa³em).

Nie je¼dzisz konno, prawda?
Ja nadal nie widzê powodu, by je¼dziec mia³ inny sposób mocowania bigwantów. Konie ginê³y, je¼d¼cy spadali. A potem co? Mieli umieraæ, bo im siê przys³owiowe nogi nie zgina³y w kolanach?

Nie no, bzdura jaka¶. Chyba zapomnia³e¶, ¿e rycerz to w³a¶nie g³ównie je¼dziec. W drugiej kolejno¶ci piechota. Je¶li patent sprawdzi siê w siodle, to tym bardziej sprawdzi siê pieszo. My u¿ywamy troczeñ do pasa i nikt nie narzeka. Takich samych, jakich u¿ywamy do walk pieszych.

Co do wi±zania do przeszywki to zastanawiam siê nad tym od jakiego¶ czasu i pewnie eksperymentalnie sobie zrobiê. Nie widzê ¿adnych teoretycznych przeciwwskazañ, czemu ten typ wi±zania mia³by byæ gorszy. Mo¿e w praktyce co¶ wyjdzie.

Zastanawia mnie te¿, co masz na my¶li pod mocowaniem bigwantów z boku? Pierwsze s³yszê.
Dawid DeCha
Normalnie wi±zane bigwanty z przodu i z boku do pasa za pomoc± rzemieni czy czym tylko sobie chcecie odci±¿a przód pasa i zapobiega przesuwaniu siê bigwantów na boki czy do ¶rodka wydaje mi siê, ¿e dla pieszego jest to najlepsze rozwi±zanie na ile by sie sprawdzi³o u konnego nie wiem ale napewno by nie przeszkadza³o
A.Fran
je¿d¿ê
Laser
CYTAT(A.Fran @ 12:00 26.09.2011) *
je¿d¿ê

W zbroi? I przeszkadzaj± Ci mocowania? Wrzuæ jakie¶ fotki to rozwi±¿emy problem.
A.Fran
nie mam ju¿ tych blach i nie mam problemu usmieszek_09.gif

Jak dla mnie mocowania centralnie z przodu to kiepska sprawa i tyle smile.gif
Malwina z Wejherowa
A co panowie s±dzicie o czym¶ takim ?

http://wojsko.com.pl/pas-skorzany-rosyjski...cera-p-957.html

Czy by³o by wygodniejsze ?
A.Fran
Taki pas zwija siê i uciska krawêdziami, trochê lepiej jest jak ma dziurki do których wi±¿e siê rzemienie, ale s³abo to pomaga, mam na sta³e ¶lad po takim "patencie" smile.gif . Pas w miejscu kontaktu z cia³em powinien byæ miêkki a ten jest na bank sztywny. W w poniedzia³ek wrzucê zdjêcie swojego pasa, który jest wg mnie git produkcj±. I za 40 zeta mo¿na wyczarowaæ sobie co¶ lepszeeego.
Jakub z Ortelsburga
Witam

ja polecam gacniki, bardzo wygodne i nie robi± ¿adnych przetaræ i odcisków (jak jest dobrze zrobiony), albo te¿ "jako¶" wszyæ do pikowanych nóg (np dziurki ma³e zrobiæ w nogach udach p³ytowych) i potem nogawice zrobiæ takie które bêd± bia³y dziurki przez które przeplata siê pasek. To jest te¿ bardzo dobry (przynajmniej moim zdaniem) sposób wi±zania nóg:)

pozdrawiam

Jakub
MagicWojtek
zobacz na pasy gacne od Hako
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13...t=0&start=0

nawet mo¿e byæ szerszy,bez klamry (zawi±zywany rzemieniem lub sznureczkiem)
Idealnie rozwi±zanie
A.Fran
Gacniki od Jakuba to git sprawa, polecam, nic wiêcej nie trzeba.
Monika ksf
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 10:02 10.09.2011) *
CYTAT(MagicWojtek @ 22:11 09.09.2011) *
.ewentualnie wi±zaæ do kamizelki (ale to pó¼na XV ju¿)

no jest to te¿ jakie¶ rozwi±zanie, mo¿e nawet pasowaæ.
Mo¿e ja napiszê, co stosujê. Mam, jak na mnie, ciê¿akwe nogawice zbrojnikowe z przywi±zanymi kolankami, jak pierwszy raz toto za³o¿y³am, krêgos³up w odcinku lêd¿wiowym zawo³a³ o zmi³owanie. A sam pasek wbija³ mi siê w biodra i zje¿d¿a³.

Dwa w jednym, czyli kamizelkê i gacnik. Na dole kamizelki jest wszyty gruby pas z filcu, a do niego przyszyte przelotki z rzemieniami. To powoduje roz³o¿enie ciê¿aru na:
1) ramiona- kamizelka
2) troczki którymi wi±¿e kamizelk± idace do pasa, sp³aszcz mi to biust, ale to nie konkurs piêkno¶ci ;) (¿aden sznurek na ca³ej d³ugo¶ci, bo bym nóg nie za³o¿y³a).
3) wszyty pas, jak zawi±zujê dolny trok na pasie od razu czujê jak trzyma ciê¿ar,
4) rzemienie w przelotkach, które trzymaj± nogawice s± zawi±zane ca³y czas, sprawdzam tylko czy siê wi±zanie nie poluzowa³o.
Zak³adam to ustrojstwo w ca³o¶ci, tylko zawi±zaæ kilka toczków z przodu kamizelki, plus ten najwa¿niejszy na pasie i nogi z³o¿one (plus zapiêcie pasków przy kolankach), trzeba tylko uwa¿aæ, by dobrze za³o¿yæ, bo kamizelka wykrêca siê w dziwne strony, jak trafiam nogami w nogawice : ).

Zmieniam te nogawice nied³ugo na l¿ejsze p³ytowe bigwanty i znowu pojawi siê problem "jak mocowaæ", podobno wystarczy szeroki pasek i jedno wi±zanie z przodu, ale to siê " wpraniu" oka¿e.
Pokrzywa.
Datowanie: oko³o grunwaldzki

Opcja: dublet pod przeszywanie w³a¶ciw±.

1.Na ten okres z tego co wiem kilka wi±zañ na dublecie to trochê za wcze¶nie. W grê wchodz± guziki (raczej materia³owe) lub niewygodne wi±zanie jednym sznurkiem.
2.Skówki przy wi±zaniach nie bardzo - koñce albo obszyte albo zalepione woskiem albo jedno i drugie. Chyba, ¿e nasza postaæ jest mega nadziana;D
3. Jedynym pewnym punktem zawieszenia jest przerzucony materia³ przez barki czyli dublet lub kamizelka. Pas gacny jaki by nie by³ nie wydaje mi siê byæ a¿ tak stabilny.MOcno sci¶niêty pas przez d³u¿szy okres czasu zacz±³by uwieraæ powodowaæ niedokrwienia i odparzenia.
4. My¶lê, ¿e pó¼no piêtnastkowa kamizelka prawdopodobnie wyewoluowa³a z p³óciennego dubletu pod przeszywk± poprzez pozbawienie go rêkawów.

Franek pisa³, ¿e dowi±zanie wszystkiego do dubletu/przeszywki ograniczy pole manewru dla ramion – bêdzie ci±gnê³o ku do³owi Wi±zanie do przeszywki zatem wykluczmy – tu rzeczywi¶ci mo¿e siê okazaæ to krêpuj±ce ruchy. Efekt „ci±gniêcia” ju¿ powinien byæ odczuwalny z racji tego ¿e mamy na sobie nogawice, które bêd± ci±gnê³y przez strzemi±czko/stopê. Dobrze skrojony dublet lub niezszyte pod pach± rêkawy (widzia³em to gdzie¶ u ¦w. Jerzych) powinny to eliminowaæ. Ca³a teoria pada jak rozwa¿ymy pas gacny. Trochê k³opotliwe jednak bêdzie dowi±zanie nogawic i blach kiedy obie rzeczy bêd± inaczej pracowa³y - nogawice bêd± wy³aziæ, zawijaæ siê itp. Wiêc nogawice bezpo¶rednio do gaci? Te¿ pewnie siê bêdzie zawijaæ a i nie wiem czy to u co zamo¿niejszego przejdzie na ten okres mocno ch³opskie wtedy wi±zanie. Kolejne rozwi±zanie to dowi±zaæ wszystko do nogawic we³nianych lub d³ugich pikowanych a te do pasa gacnego . Dopóki nie bêd± to pikowane nogawice ¾ to wszystko dzia³a, bo to tych ¾ te¿ trzeba w³o¿yæ normalne we³niane.
Ochrony kolan powinny byæ do³±czone do ochrony ud (czy to zbrojniki czy pe³na p³yta); ochrony goleni podwi±zane te¿ bywaj± troczkiem do nogawic pod nimi, albo podpinane paskiem na ³ydce do ochrony nóg. Je¶li wszystko jest po³±czone to wystarczy jedno wi±zanie os³on ud u góry i nic siê nie zsuwa. Mo¿na te¿ wszystko osobno/razem doszyæ/przytroczyæ do nogawic. Pikowane na bank wytrzymaj±. We³niane mog± mieæ problem, choæ powinny daæ rade.
Militia Templi
Hmm osobi¶cie zastanawiam siê gdzie widzicie problem. Spieracie siê o wy¿szo¶æ ¶wi±t Wielkiej Nocy nad ¶wiêtami Bo¿ego Narodzenia... Ka¿dy i tak bêdzie nosi³ tak, jak mu wygodnie, a ¿e ró¿ne patenty s±, to z ró¿nych bêd± ludzie korzystaæ.

Osobi¶cie sprawdzi³em wszystkie patenty poza chyba mocowaniem do przeszywanicy i zauwa¿y³em parê rzeczy.
1. Szeroki pas zdaje egzamin, nie musi byæ nawet zapiêty mocno, byleby zosta³ zamocowany na odpowiedniej wysoko¶ci. Czyli nie w pasie, a na ty³ku, tu¿ nad po¶ladkami. Wtedy ko¶ci miednicy i same po¶ladki blokuj± pas i wszystko sie trzyma. Brak odparzeñ, niedokrwienia itp. Co¶ jak ziomki z osiedla w sumie, takie skojarzenie mi sie nasunê³o.
2. Je¶li kto¶ ma same bigwanty to po prostu... przyczepiæ do nogawicy pikowanej, nogawica do pasa i mobilno¶æ zachowana.
3. Najlepszym rozwi±zaniem, jakie jak dot±d odkry³em, jest pe³ny zestaw nogi+³ydki+sabatony. Ca³o¶æ wtedy opiera siê na bucie p³ytowym i praktycznie nie wymaga to jakiegokolwiek wi±zania. A mobilno¶æ... có¿, bieganie sprintem, walka, ¿aden problem. Inna sprawa ¿e odci±¿am swój schorowany krêgos³up jak siê da.

Jak dla mnie to oczywiste oczywisto¶ci i nie dam siê przekonaæ, ¿e wygodniejsze jest mocowanie do przeszywki, bo ka¿dy ruch, pochylenie siê, z tego co przeczyta³em, sprawia ¿e nogi sie przesuwaj±, nie le¿± stabilnie. A ostatni± rzecz±, jak± siê chcê martwiæ w trakcie walki to przesuwaj±ca siê, niewygodnie zamocowana os³ona nóg.

tyle je¶li chodzi o mnie.
Dawid DeCha
CYTAT(Militia Templi @ 06:26 27.12.2011) *
Osobi¶cie sprawdzi³em wszystkie patenty poza chyba mocowaniem do przeszywanicy

To mo¿e spróbuj mocowania do przeszywki a pó¼niej neguj ten sposób mocowania:) oczywi¶cie nie mówiê, ¿e inny sposób wi±zañ jest gorszy ale ¿eby krytykowaæ jaki¶ musia³bym najpierw wszystkie sprawdziæsmile.gif Pozdrawiam
Monika ksf
1. Szeroki pas zdaje egzamin, nie musi byæ nawet zapiêty mocno, byleby zosta³ zamocowany na odpowiedniej wysoko¶ci. Czyli nie w pasie, a na ty³ku, tu¿ nad po¶ladkami. Wtedy ko¶ci miednicy i same po¶ladki blokuj± pas i wszystko sie trzyma. Brak odparzeñ, niedokrwienia itp. Co¶ jak ziomki z osiedla w sumie, takie skojarzenie mi sie nasunê³o.
2. Je¶li kto¶ ma same bigwanty to po prostu... przyczepiæ do nogawicy pikowanej, nogawica do pasa i mobilno¶æ zachowana.
Fajnie, fajnie, ale na jakiej wysoko¶ci taki pasek ma siê opieraæ na babskim ty³ku?

Po odci±¿eniu o 300 gram nabiodrków (sztuka, teraz jeden wa¿y 1550gram plus ³ydki) rezygnujê z kamizelki plus doszyty pasek-ci±gnê³o mi to ramiona do pasa-stres dla krêgos³upa.
Ale mam inny problem, mocowanie nabiodrków na centralnym sznureczku z przodu (przedtem wi±za³am zbrojniki na przednim i bocznym), przy du¿ej "babskiej" odleg³o¶ci: talia-noga, nadal "skraca" krêgos³up w odcinku lêd¼wiowym (ten kto ma dyskopatiê dobrze wie o co chodzi) i dodatkowo w miejscu wi±zania pasek wbija siê w cia³o, ci±gn±c w dó³.
Czy boczne sznureczki (albo 2 na jeden nabiodrek) by³yby lepszym rozwi±zaniem? Musia³abym nitowaæ dodatkowo skórê do nabiodrków, dlatego na chwilê obecn± emiprycznie nie mogê tego sprawdziæ.
Mateusz z Grójca

ja mam tak:
d³ugie nogawice pikowane ze szlufkami przez które jest prze³o¿ony skórzany pas i pas w³a¶nie spiêty mocno na biodrach - nie na brzuchu!!!
³ydki pe³ne stalowe i dobrze zrobione na wymiar. do tego lekkie.
bigwanty dowi±zane na 2 pary rzemieni doszytych do nogawic pikowanych

gdy wszystko spasujesz na odpowiednie wysoko¶ci, pozapinasz paski to nie ma sposobu ¿eby cokolwiek wadzi³o.
Igor z Bêdzina
Szybka odpowied¼ co do tematu
By³a trzecia opcja historyczna. Pourpoint pikowany jako kamizelka,do którego mocowano nogi, zak³adany pod przeszywkê. By³ u¿ywany od oko³o 1330, czyli wtedy kiedy zaczêto u¿ywaæ nogi p³ytowe, do co najmniej koñca XIV wieku. Pisze o tym Nowakowski w Uzbrojeniu wojska krzy¿ackich w XIV wieku i na pocz±tku XV.
Militia Templi
CYTAT(Monika ksf @ 15:43 27.12.2011) *
Fajnie, fajnie, ale na jakiej wysoko¶ci taki pasek ma siê opieraæ na babskim ty³ku?

Nad po¶ladkami. Na po¶ladkach. Nie znam Twojej anatomii, musisz popróbowaæ. Babskie ty³ki maj± to do siebie, ¿e s± przewa¿nie jedn± z najszerszych czê¶ci kobiecego cia³a (i chwa³a im za to), a na pewno szersze s± ni¿ talia. Mocujesz sobie pas tak gdzie¶ na wysoko¶ci k. ogonowej lub w innym miejscu, które znajduje siê NAD najszersz± czê¶ci± ty³ka. ¦ciskasz go tak, ¿eby sie nie zsun±³ i gwarantujê- nie zsunie siê.

Osobi¶cie wdra¿am teraz rozwi±zanie Mateusza z Grójca, z t± ró¿nic±, ¿e bigwanty s± na sta³e zamocowane na dodatkowej nogawicy 3/4 i nie posiadaj± folg poni¿ej g³êbokiego kolanka, a ³ydki opieraj± siê na sabatonach. Jest lekko, mobilnie i weso³o.

Poszed³em po rozum do g³owy, przetestowa³em mocowanie na przeszywce i... hmm. Nigdy wiêcej :P

Igorze, opcja fajna nawet, ale dla osób o zdrowym krêgos³upie raczej.
My¶lê jednak, ¿e zachowa siê to podobnie jak mocowanie do przeszywki, ale mogê siê myliæ.
Mateusz z Grójca
ja sabotów nie mam i chyba sobie nie bêdê robi³ mia³em dawniej i znacznie utrudnia³y marsz i bieganie. Fakt nie by³y idealne, ale koledzy którzy u¿ywaj± porz±dniejszych, te¿ nie s± zachwyceni.

£ydki gdy s± zrobione na wymiar i w³a¶ciwie spiête to nie powinny siê zsuwaæ i przeszkadzaæ, ewentualnie mo¿na spróbowaæ podbiæ dolny rant grubym filcem, albo opracowaæ jaki¶ filcowy odbój do zak³adania na stopê.

zbroja p³ytowa mo¿e byæ na prawdê wygodna, tylko musi na u¿ytkownika pasowaæ.
Mi w blachach wygodniej ni¿ w garniturze szczerze mówi±c smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.