Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strza³y z ró¿y?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
bestia1978
Witam. Zastanawia mnie bardzo czy dzika ró¿a nadaje siê na strza³y do ³uku. Jest lekka i giêtka, ale pusta w ¶rodku. To ze jest pusta w ¶rodku bardzo mnie zastanawia czy siê nadaje. Jest w miare prosta. Najprostsza z ga³êzi jakie znalaz³em w lesie. Mam do niej nieograniczony dostêp. Czy mo¿e to niedobry pomys³?
Luszko
Witam
raczej to kiepski pomys³ :P Przez to ze jest pusta w ¶rodku to tez jest l¿ejsza a co daje nam przy spotkaniu z wiatrem zlatywanie strza³y w kierunku innym niz zamierzony ;)
I mam dziwne wra¿enie ze po pewnym czasie Twoje strza³y beda sie krzywi³y.... osobi¶cie odradzam.

Pozdrawiam
Grzyp
No i fakt, ¿e jest giêtka - strza³a mo¿e strasznie drgaæ w p³asczy¼nie poziomej ze wzglêdu na paradoks ³ucznika. Strza³a musi mieæ pewn± sztywno¶æ, bo inaczej mo¿na mieæ k³opoty z celno¶ci±. No i waga - jak jest lekka, to tylko do bardzo s³abych ³uków, nie mówie ju¿ nawet o wietrze i znoszeniu, ale o fakcie ¿e strzelanie ze zbyt lekkich strza³ ze zbyt silnego ³uku moze go uszkodziæ lub spowodowaæ nawet jego z³amanie.
bestia1978
Dziêki. Troche mnie o¶wiecili¶cie. To w takim razie z czego najlepiej robiæ strza³y? Kiedy¶ robi³em ze ¶liwy , ale nie by³y zbyt proste. Niemam pojecia jak zrobiæ strza³e ze ¶wierka albo sosny.
Grzyp
Jesion, sosna, ¶wierk (s³ysza³em ¿e genialne drewno na strza³y), buk, dobre s± te¿ cedrowe ale nie wiem jak z historyczno¶ci±. Mo¿na kupiæ gotowe promienie, albo rozszczepiæ pieñ o d³ugo¶ci trochê wiêkszej ni¿ planowana d³ugo¶æ strza³ na 8 lub 16 kawa³ków bêd±cymi wycinkami ko³a (zale¿y od wielko¶ci pnia, mo¿e wystarczyæ czasem 4) i potem tylko siekierka, no¿yk i inne narzêdzia i do roboty :D . POlecam obróbkê drewna wysezonowanego, gdy zabieramy siê za ¶wie¿e strza³y mog± siê wypaczyæ po wyschniêciu.
Daniel Bochra
witam
jak najbardziej mozesz z tego robic strzaly (dzika roza, trzcina, bambus itp wszystkie sie sprawdzaja) ale duzo przy nich pracy i nie uzyskasz takich wynikow jak np na cedrze
najpierw musisz je odpowiedniu wysuszyc, potem poprostowac na goraco, i jeszcze wiele innych zabiegow cie czeka zanim zacznie to przyzwoicie latac;
niech cie nie zwiedzie poczatkowa gietkosc tego materialu, po wysuszeniu jest sztywny i twardy, dodatkowo nie trzeba tego lakierowac;
spotkalem kiedys goscia ktory tylko z takich materialow wykonywal swoje strzaly (niestety nie w Polsce) i musze powiedziec ze efekt koncowy byl imponujacy, wygladalo to wszystko klimatycznie i bardzo dobrze latalo;
dwa swietne opisy razem ze zdjeciami jak wykonac strzaly trzciny i dzikiej rozy zamieszczone byly w jednym z ubieglorocznych wydan "Primitive Archer"
podsumowujac: material dobry, tani (w sumie za darmo jak masz dostep) ale wymagajacy poswiecenia duzej ilosci czasu i pracy
poszukaj tez w internecie pod: tonkin cane arrows, cane arrow shafts, wild rose arrows/shafts
powodzenia
Dobrobor
CYTAT(Daniel Bochra @ 19:27 19.02.2007) *
witam
jak najbardziej mozesz z tego robic strzaly (dzika roza, trzcina, bambus itp wszystkie sie sprawdzaja) ale duzo przy nich pracy i nie uzyskasz takich wynikow jak np na cedrze
najpierw musisz je odpowiedniu wysuszyc, potem poprostowac na goraco, i jeszcze wiele innych zabiegow cie czeka zanim zacznie to przyzwoicie latac;
niech cie nie zwiedzie poczatkowa gietkosc tego materialu, po wysuszeniu jest sztywny i twardy, dodatkowo nie trzeba tego lakierowac;
spotkalem kiedys goscia ktory tylko z takich materialow wykonywal swoje strzaly (niestety nie w Polsce) i musze powiedziec ze efekt koncowy byl imponujacy, wygladalo to wszystko klimatycznie i bardzo dobrze latalo;
dwa swietne opisy razem ze zdjeciami jak wykonac strzaly trzciny i dzikiej rozy zamieszczone byly w jednym z ubieglorocznych wydan "Primitive Archer"
podsumowujac: material dobry, tani (w sumie za darmo jak masz dostep) ale wymagajacy poswiecenia duzej ilosci czasu i pracy
poszukaj tez w internecie pod: tonkin cane arrows, cane arrow shafts, wild rose arrows/shafts
powodzenia

tylko czy takie strza³y z bambusa ,czy ró¿y bêd± historyczne, bardzo w±tpiê i popieram struganie ¶wierka i sosny. koniecznie wysezowanego. bo drzewo iglaste bardzo krêci przy suszeniu
Vislav
CYTAT(dobrobor @ 11:14 20.02.2007) *
[....]
tylko czy takie strzały z bambusa ,czy róży będą historyczne, bardzo wątpię i popieram struganie świerka i sosny. koniecznie wysezowanego. bo drzewo iglaste bardzo kręci przy suszeniu

Witam

Czy swoje przekonania opierasz na wiedzy historycznej w jakikolwiek sposób udokumentowanej, czy tylko na przekonaniu? Pomijając bambus oczywiście tongue.gif

Co do suszenia prętów - warto jest każdy z osobna zaczepić jednym końcem do belki, drugi koniec na dole obciążając np.przymocowanym kamieniem. Po wyschnięciu powinny byc proste.

Należy brać pod uwagę, że przy wojennych zastosowaniach i polowaniu 'zużycie' strzał było bardzo duże i ważny jest również czynnik 'ekonomiczny' przy wykonywaniu promieni.

pozdrowienia Vislav
Dobrobor
skoro siê z bambusem zgadzasz to ju¿ jest dobrze. nie mogê potwierdziæ niu¿ywaia promieni ró¿anych i prosi³bym o dowody na u¿ywanie takowych. bo dowody na u¿ywanie promieni z dzew iglastych s± chociarzby wspomina o wykorzystywaniu takowych nadolski, i kto¶ jeszcze, mosia³ bym poszukaæ
starda
Ja osobi¶cie uwa¿am ¿e w chwili nag³ej potrzeby robiono strza³y z wszystkiego co pod rêk± i z czego w miare ³atwo da³o sie uzyskaæ prosty patyk.
Wszak jak pisze Vislaw zuzycie strza³ by³o bardzo du¿e a trzeba te¿ pamiêtaæ ¿e strza³a w owym czasie by³a jednorazowa (po kontakcie z celem do wyrzucenia)
Ja osobiscie preferuje wyrób strza³ z prêtów leszczynowych.
£atwo uzyskaæ z nich bardzo proste promienie w sporych ilosciach.
Mocne promienie da sie uzyskaæ te¿ z tarniny tyle ¿e s± do¶c ciê¿kie.
Z ró¿y nie robi³em ale zachêcony zaraz ide poszukaæ pêdów które by sie nada³y na strza³y.
Dobrobor
JE¦LI HODZI O POLOWANIE I WOJNÊ TO NAG£E POTRZEBY NALERZA£O BY ODRZUCIÆ . gdy¿ od jako¶ci stra³y w takich hwilach zalerza³o ¿ycie wojownika i my¶lê ¿e wtakiej chwili ¿aden wojownik niechcia³ mieæ strza³y zrobionej z byle czego. my¶lê te¿ ¿e wojownicy potrafili wydawaæ spore sumy na zakup dobrego ekwipunku.
bestia1978
Oto instrukcje jak zrobic strzały z róży. Są tam przekonywujące zdięcia. old.gif http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...shootarows.msnw
(Rose shot arrows)
Dobrobor
CYTAT(bestia1978 @ 13:51 20.02.2007) *
Oto instrukcje jak zrobic strza³y z ró¿y. S± tam przekonywuj±ce zdiêcia. old.gif http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...shootarows.msnw
(Rose shot arrows)

ta strona czego¶ nie idzie chyba jest b³êdna
Vislav
CYTAT(dobrobor @ 14:55 20.02.2007) *
JEŚLI HODZI O POLOWANIE I WOJNĘ TO NAGŁE POTRZEBY NALERZAŁO BY ODRZUCIĆ . gdyż od jakości strały w takich hwilach zalerzało życie wojownika i myślę że wtakiej chwili żaden wojownik niechciał mieć strzały zrobionej z byle czego. myślę też że wojownicy potrafili wydawać spore sumy na zakup dobrego ekwipunku.

Drogi Dobrobor

Proszę poprawić tekst w swoim poście, przynajmniej ortografię.

Dziękuję za podjęcie działań. Kolejne posty w tym stylu będą kasowane.

pozdrowienia Vislav

p.s. żadne zaświadczenia o dys... coś tam mnie nie interesują.
Dobrobor
wielkie dziêki Vislav za wskazówki,szkoda ¿e temat siê nierozwija.itp.
starda
Znalaz³em narazie tylko 1 pêd ró¿y dzikiej który nadawa³by siê na strza³e.(dzieñ zbyt krótki).
Okorowa³em,czekam a¿ wyschnie.
Zapowiada sie obiecuj±co.
Napewno nada sie na prymitywn± strza³e z grotem ko¶cianym.
Prawdopodobnie trzeba te¿ mu zrobiæ osadke na ciêciwe z czego¶ twardszego, byæ mo¿e te¿ z ko¶ci.
bodkin
CYTAT(dobrobor @ 14:55 20.02.2007) *
JE¦LI HODZI O POLOWANIE I WOJNÊ TO NAG£E POTRZEBY NALERZA£O BY ODRZUCIÆ . gdy¿ od jako¶ci stra³y w takich hwilach zalerza³o ¿ycie wojownika i my¶lê ¿e wtakiej chwili ¿aden wojownik niechcia³ mieæ strza³y zrobionej z byle czego. my¶lê te¿ ¿e wojownicy potrafili wydawaæ spore sumy na zakup dobrego ekwipunku.

coz , jestes w bledzie .
juz roger ascham pisal , ze lepiej robic strzaly z dobrego jesionu niz z wierzby jak sie to powszechnie czyni .
dalej bylo o marnej sprawnosci lucznikow , ale to nie na ten temat .
nawet luki robiono z niezbyt suchego cisu jak byla potrzeba wykonania duzej ilosci na jakas kampanie , a czas naglil
wspomina o tym robert hardy w swojej ksiazce .
bestia1978
Ta strona ze strzałami z rózy faktycznie coś nie idzie. Nie wiem czemu. Skopiowałem ją z PW. Na PW bardzo dobrze szła , a skopiowana coś niechce. Niewiem od czego to zależy. Dzisiaj dowiedziałem się na imprezie bractwowej że strzała powinna miec 80 cm. Moja ma 60 cm. troche za krótka jest ale następne będę robił dłÃ³ższe. Pozdrawiam.
GHERIK_01
Ja siê w ogóle zdziwi³em, ¿e strza³y mo¿na robiæ z ga³±zek. Jak dot±d my¶la³em, ¿e prominie musz± pochodziæ z grubego pnia. Jutro wyruszam na poszukiwanie ró¿y smile.gif
D³ugo¶æ strza³y zale¿y od d³ugo¶ci ³êczyska. Je¿eli masz ³uk 170-190cm to rzeczywi¶cie za krótkie.

Pozdrawiam
legolassian
Strza³y z ró¿y mog± byæ rzeczywi¶cie za lekkie, wiêc ja polecam rzeczywi¶cie robiæ strza³y jesionowe albo klonowe (klon ma bardzo duzo prostych kiji na promienie strza³ tyle ¿e trzeba je d³ugo suszyæ)
Burzywoj
Ró¿a jest dobrym materia³em na strza³y.
Wydaje mi siê, ¿e gdyby¶cie po¶wiêcili na prace rêczne czas, który spêdzacie przed kompem - to Wasze ko³czany by³yby pe³ne strza³. Zamiast pisaæ i gdybaæ - radzê ruszyæ do lasu po pêdy ró¿y naci±æ kilkana¶cie prêtów i do roboty - metod± prób i b³êdów zawsze do czego¶ dojdziecie.
A za tydzieñ pojawiæ siê na forum i opisaæ swoje do¶wiadczenia - to bêdzie mia³o sens.
Bestia pisa³e¶ o tej stronie - http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...shootarows.msnw
Jest tam pokazany ka¿dy etap tworzenia takiej strza³y.
Hej m³oty! - do roboty! :-)))
pzdr
Vislav
Witam

Technologie historyczne

wyrób strza³ -
ko¶ciany strug do wykonania promieni
dziegieæ lub klej rybny do przyklejania lotek, skrzyp do polerowania - Fedor

pozdrowienia Vislav
starda
Okaza³o sie ¿e pêdy ró¿y po okorowaniu trzeba suszyæ do¶æ wolno.
Mi w mieszkaniu popêka³y wzd³u¿ w kilku miejscach.
Poza tym ciekawy materia³ na strza³y .
Po wyschniêciu do¶æ sztywne.
Ide po nastêpne patyki.
Tym razem po okorowaniu schn±æ bêd± na dworze.
McDragon
Muszê wam powiedzieæ ¿e ró¿a jak najbardziej nada siê na strza³y. Sam mam ich pe³no i jetem z nich bardzo zadowolony. A tak ogólnie to wiêkszo¶æ polskich drzew nada siê na strza³y ( ja mam nawet z lipy i topoli ). Mam strza³y z ró¿nych drzew i na ¿adne nie narzekam.

P.S. Strza³y wykonane z brzozy te¿ s± bardzo dobre, daj± ¶wietne wyniki.
GHERIK_01
Ostatnio eksperymentowa³em z promieniami z ró¿y. Najpierw próbowa³em zrobiæ promieñ 8mm i okaza³o siê ¿e ma za ma³± ¶rednicê- pianka która znajduje siê w ga³±zce (patyku, pêdzie- czy jak tam kto woli...) ró¿y zajmowa³a znaczn± czê¶æ ¶rednicy promienia co czyni³o go bardzo podatnym na z³amania. Pó¼niej wykona³em promieñ 10mm i by³ ca³kiem wporz±dku.
Czy ta pianka nie os³abi przypadkiem osady?
Czy mo¿e jest tak, ¿e oprzednio nale¿y przeprowadziæ selekcjê materia³u i wybraæ te ga³±zki w których jest jak najmniej pianki?
pulpecik93
siema
a czy ktoś myślał o strzałach wierzbowych?? Oczywiście używając drewna z pnia. Nie wiem jak z historycznością ale jeden kolo twierdzi że wierzba sie nadaje tylko po wykonaniu przydaje się nasmarować strzałę cienką warstwą żywicy. po wyschnięciu ma ona "podobno" usztywnić strzałę nie wiem czy to działa bo nie próbowałem. A co wy o tym myślicie??
bestia1978
Robi³em straz³y z ró¿y. Troche krzywe wychodi³y, ale da sie strzelaæ. Mo¿e ma kto¶ pomys³ jak zrobiæ zeby pióra nie kaleczy³y rêki podczczas strzelania. Bêde d¿wiêczny bardzo. Moje pióra kalecz± rekê podczas strzelania.
G³owañ
To wszystko zale¿y od piór a i tak¿e od owijki.

Najlepszym sposobem jest obwi±zane rêki trzymaj±cej majdan szmatk±, je¶li jeste¶ bardziej pomys³owy to mo¿esz te¿ pokusiæ siê o specjaln± os³onkê na palec wskazuj±cy wykonan± z cienkiej skóry.

pozdrawiam
arcimir
CYTAT(bestia1978 @ 15:39 19.04.2007) [snapback]187101[/snapback]
Robi³em straz³y z ró¿y. Troche krzywe wychodi³y, ale da sie strzelaæ. Mo¿e ma kto¶ pomys³ jak zrobiæ zeby pióra nie kaleczy³y rêki podczczas strzelania. Bêde d¿wiêczny bardzo. Moje pióra kalecz± rekê podczas strzelania.

Witam, a co konkretnie Ciê kaleczy? Bo je¿eli sam poczatek lotek, to proponujê dobr±, ciasn± owijkê. Ja dodatkowo robiê na obwodzie promienia rowek na g³êboko¶æ ok. poni¿ej 1mm, po nieca³ym centymetrze w kierunku nasady sp³ycaj±cy siê do zera - tak, aby schowaæ tylko najtwardsze pocz±tki lotek i zmie¶ciæ jeszcze owijkê, i ¿eby to nie wystawa³o ponad promieñ. Nie u¿ywam os³ony na rêkê, nie zanotowa³em ¿adnego skaleczenia. Przy za g³êbokim naciêciu istnieje niebezpieczeñstwo pêkniêcia strza³y, zw³aszcza gdy strzelamy z silnego ³uku lub strza³a przy strzale nie zostanie wyrzucona prawid³owo (=prosto w przód).
A sam promieñ przepolerowa³e¶? Bo mo¿e kalecz± nierówno¶ci lub wystaj±ce drzazgi?
Pozdrawiam
bestia1978
Kalecz± mnie prawdopodobnie same pióra. Mam pióra z gêsi. Po przyciêciu s± ostre. Pozdrawiam. moro.gif
arcimir
CYTAT(bestia1978 @ 19:05 29.04.2007) [snapback]187732[/snapback]
Kalecz± mnie prawdopodobnie same pióra. Mam pióra z gêsi. Po przyciêciu s± ostre. Pozdrawiam. moro.gif

Witam, mogê tylko poleciæ ksi±¿kê p.Jankowskiego, jest tam rozdzia³ o wyrobie strza³. Po przeciêciu ³apiê pióro w dwie listewki i szlifujê papierem ¶ciernym stosinê tak, aby by³a mo¿liwie p³aska i nie grubsza ni¿ ok. poni¿ej milimetra, a sam czubek mocno cieñszy. Wtedy bez problemu pocz±tki stosin (po przyklejeniu) zakrywa owijka, przy czym same stercz±ce pocz±tki chowaj± siê w opisywanym poprzednio naciêciu prawie razem z owijk±. Je¿eli po rêce przechodz± ju¿ opierzenia lotek, to s± one miêkkie i nie kalecz±, a koniec siê te¿ przemknie. W sumie skaleczyæ mo¿e tylko pocz±tek, i to dosyæ powa¿nie, albo niezeszlifowana krawêd¼ stosiny - te¿ ma³o mi³e...
Do³±czam szkic, pozdrawiam!
Meliad
Ró¿± jest zbyt lekka na strza³y. Je¿eli chcesz siê dowiedzieæ jak zrobiæ dobr± strza³ê, polecam przeczytaæ ksi±¿kê pana Jankowskiego. Jest tam rozdzia³ o strza³ach. icon_mrgreen.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.