Ostatnio zastanawia mnie jak siê miewa³ he³m ¿ebrowy podczas wêdrówek ludów i w "mrocznych wiekach". Kankretnie chodzi mi o jego formy a jeszcze konkretniej o najprostrz±. Znane mi egzemplarze to he³my raczej "wodzowskie" czyli z "górnej pó³ki" i nie bardzo wyobra¿am sobie, ¿eby mia³y szanse zdobyæ popularno¶æ w¶ród powiedzmy "wojuj±cej klasy ¶redniej", np: fryzyjski z kolcami, he³m z Coppergate, poz³acane morawskie z ¿ebrami w kszta³cie odwróconej litery "T" lub ró¿ne vendelskie wynalazki gdzie równie dobrze mo¿na mówiæ o pajêczynce co o ¿ebrach.
Mo¿e wynikaæ to z tego, ¿e oprócz wodzów nikt nie u¿ywa³ he³mów lub nikt oprócz wodza nie bra³ tego do grobu. W ka¿dym b±d¼ razie nie spotka³em siê w Europie miêdzy V a IX wiekiem w³±cznie ze znaleziskiem lub przedstawieniem najprostrzej formy he³mu ¿ebrowego znanej ze stiuli akwizgrañskiej (prze³om tysi±cleci) lub kolumny Trajana (pocz IIw n.e.)* Czy wtedy wogóle u¿ywano tej naprostrzej formy? Czy pó¼niej przybywa ze wschodu? Wszak ¿o³nierze posi³kowi z kolumny Trajana mogli pochodziæ z Bliskiego Wschodu lub Azji Mniejszej, w koñcu "nasi" barbarzyñcy nie nosili takich d³ugich koszul a w ka¿dym b±d¼ razie na pewno nie do boju.
*W tym drugim przypadku mia³ policzki.