Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poñczochy w XVII
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Piotr Czy¿
Witam.
Przejrza³em ca³o¶c dzia³u stroje i jego elementy - Rzeczpospolita ........
I nie znalaz³em nic o damskich poñczochach z tego okresu.
Mam w zwi±zku z tym pro¶bê, poszukujê informacji w tym temacie.
Z góry dziêkujê.
Netka
¯eby siê nie powtarzaæ, polecam przejrzeæ temat na stronie RKJM
http://www.regiment.pl/forum/viewtopic.php?t=193
Grace
Równie¿ ze zbiorów Vistoria and Alberts Museum poñczochy z tkaniny:
Piotr Czy¿
Dziêki za podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie.
Poñczochy materia³owe- jakie stosowano rodzaje tkanin, i czy ogólna zasada szycia jest taka sama jak w ¶redniowieczu?
Tomasz Rejf
Piotrze chyba nie zrozumia³e¶ podpowiedzi.
Grace
Len i we³na, ró¿ne kolory.
Tu dwie scenki Jana Steena:

Ogólna zasada taka sama tyle, ¿e te poñczochy s± d³u¿sze ni¿ ¶redniowieczne nogawice.
W przypadku poñczoch damskich nie widzia³am nigdzie widocznego sznurowania.
Kali
DO tego co na forum regimentowym i tu dopowiem jeszcze, ze byly tez i jedwabne, mocowane na szpileczki choc nie mam pojecia jak icon_neutral.gif . Zacytuję fragment Brantoma "Żywoty pań swawolnych" smile.gif Co prawda jest to 2 pol XVIw.
Część poświęcona damskiej nóżce: "(...), która byłaby przystoynie odziana piękną pończoszką z ubarwionego iedwabiu abo też białey siateczki, iakie to wyrabiaią we Florencyey dla noszenia na
czas lata, które widziałem, iako nosiły niegdy nasze panie, zanim iedwabne pończochy przyszły
u nas w tak pospolite użycie; a przy tym trzeba, iżby była dobrze naciągnięta y wyprężona
iako skóra na bębnie y przymocowana abo szpileczkami, abo inaczey, wedle chęci y mody
białogłowskiey(...)"
Piotr Czy¿
Sory Tomaszu ale z damskimi poñczoszkami mam tyle wspólnego ¿e uczy³em siê jak je ¶ci±gaæ, a nie z czego i jak zrobiæ. tongue.gif
Dziêki Kali za podpowied¿, s± to informacje których nie znalaz³em na stronce KJM.
Tomasz Rejf
chodzi mi o to ¿e w XVI wieku odby³ siê proces zastêpowania sukiennych i p³óciennych nogawic dzianinowymi poñczochami. Od majêtno¶ci danej osoby zale¿a³o te¿ czy nosi³ na co dzieñ jedwabne poñczochy czy we³niane. W ksi±¿ce "Historia Mody" Franncois Boucher wspomina ¿e kobiety nosi³y tez krótkie kalesony obszywane wst±¿kami do których mocowano poñczochy. W ksi±¿ce Juliana Bartysia i Ireny Turnau "materia³y do historii odzie¿y ludowej po³udniowo wschodniej wielkopolski" zawieraj±cej spisy ruchomo¶ci mieszczan i ch³opów jest zapis taki wniosek ze przed 1590r poñczochy w Polsce by³, ale drogie. Na przyk³ad w sklepie kupca Hanussa Szota z Warty w 1590r by³o dziewiêæ par i to bardzo drogich "za nie po 1,5 z³ w monecie.
Piotr Czy¿
Dzięki Tomaszu.
Ja tylko zbieram informacje dla swej małżonki, to ona zajmuje się szyciem, a niestety nie ma dostępu do "netu".
Mam nadzieję na spotkanie w Tykocinie, będziesz mógł ocenić jej pracę.
Wszystkim za podane informacje serdecznie dziękuję.
akusia

witam
nie znalazlam w watkach "poñczoszanych" w jaki sposob kobiety "mocowaly" je na nogach? np.ponczochy lniane
Ania ¯uk
CYTAT(Tomasz Rejf @ 12:18 15.02.2007) *
W ksi±¿ce "Historia Mody" Franncois Boucher wspomina ¿e kobiety nosi³y tez krótkie kalesony obszywane wst±¿kami do których mocowano poñczochy.

Dwa posty powy¿ej Twojego. Poza tym nie¶miertelne podwi±zki- zobacz sobie na dole strony dwa rysunki z "Mody Gdañskiej".
Tomasz Rejf
CYTAT(akusia @ 21:42 24.03.2008) *
np.ponczochy lniane

a ja bym rozpocz±³ teraz dyskusjê czy by³y lniane poñczochy, czy tez raczej chodzi o tzw ochraniacze (canons), które by³y robione z lnu i nak³adane na poñczochê w³a¶ciw± by j± chroniæ przed uszkodzeniem. Czêsto canons by³y obszyte koronk± która wystawa³a z z butów.
Grace
Ale masz na my¶li to, ¿e co¶ co nazywamy poñczoch± w tym okresie ju¿ by³o tylko dziane?
W V&A Museum maj± poñczochy mêskie datowane na 1660-70 lniane.
Sugeruj± natomiast równie¿ ¿e poñczochy ciête by³y nak³adane pod dziane. dunno.gif
W za³±czniku w³a¶nie te poñczochy - ciete ze skosu, lniane ozdobione jedwabiem.
Tomasz Rejf
W³a¶nie chodzi o to co nazywamy poñczoch± i z czego je wykonywano. Dla jednych poñczoch± bêdzie nogawiczka noszona bezpo¶rednio na nogê wykonana z dzianiny, sukna, lnu czy bawe³ny, dla innej osoby bêdzie to po prostu co¶ na nogê od stopy do uda smile.gif. Jeszcze inni bêd± siê doszukiwaæ ró¿nic w zastosowaniu. Te poñczochy co pokaza³a¶ maj± swoj± odpowiedni± funkcjê poñczocha "bis" i jest to dla mnie zrozumia³e, ¿e mo¿na j± by³o nosiæ pod w³a¶ciw± poñczoch± dla odpowiedniego efektu, ale nie noszono jej samej i chyba noszona by³a przez warstwy wy¿sze spo³eczeñstwa. W tym samym muzeum s± tzw hose wykonane na drutach z we³ny. Maj± rozszerzon± górê tak by ³adnie uk³ada³y siê do butów tzw Kawalerskich (Cavalier). I jest wspomniane ¿e na¶laduj± one takie same ale ciête z materia³u noszone ówcze¶nie przez mê¿czyzn. Jedni wezm± to za poñczochê (dzianina na ³ydeczkê) inni w³a¶nie za hose (t± nazwê u¿ywa siê do ró¿nego rodzaju spodni np trunk hose) czy cannons - bas a bottes czyli te tzw ochraniacze. Warto podyskutowaæ co by³o co, z czego wykonywane i w jakich czasach smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.