Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Topór "g³owaczem" zwany...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Kacper
Znalaz³em ostanio ciekawe dla mnie zdjêcie topora dwórêcznego przypominaj±cego wielko¶ci± berdysz za to o innej budowie...

1. Po pierwsze do drzewca po przeciwleg³ej do ostrza stronie umocowany by³ m³ot.
2. Topór zakoñczony by³ grotem przypominaj±cym te od w³óczni.
3. Wyposa¿ony by³ w os³onê na rêce w postaci ma³ej okrag³ej tarczki.

¬ród³o gdzie uj¿a³em repllikê topora nie nale¿y do najpewniejszych, dlatego pytam czy w XVw. korzystano ju¿ tych cudeniek? Egzemplarz o który mowa pochodzi³ z 1470 roku... (wed³óg ¼ródd³a). Czy mo¿liwe by trafi³ na tereny polskie?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Korzystano chêtnie. Pozdrawiam
Gwyn
Jakub z Bielska
Mo¿na rycinkê ?

Pozdrawiam
Jakub z Bielska
Kacper
niestety rycinki brakuje.. a nie s±dzê by przerysowywanie na paincie mia³o jaki¶ sens... Wiem z pewnoscia ju¿ ¿e g³owacz istnieje i ¿e w XVI w. urzywany by³ do staræ... Nie mam tylko pojêcia czy polski piechur z po³owy XV wieku mo¿e siê czym¶takim bawiæ.... A zabawa jest przednia.... maniac.gif siê tym da i do szermierki (dziêki szeroko¶ci topora i grotowi na koñcu...) siê nadaje... Defensywna walka to sama przyjemnosc przy czym¶ takim..( o ile nie ma siê do czynienia z ciê¿k± tarcz±, wtedy trzeba szybko koñczyæ sprawê).. A je¶li kto¶ usilnie poszukuje rycin to winny sie znale¼æ przy potyczkach z u¿yciem armetów...
Szypu³
Witam
Mam wra¿enie ¿e chodzi o poleaxe'y u¿ywane juz za czasó wojny stuletniej przez spieszone rycerstwo. Bardzo ³adny egzemla¿ poleaxe'a wykonany przez Kacpra z Konina ma Pigrza z Toruñskiej Roty Pieszej. Ale nie polecam tej broni nikomu kto pragn±³by wzi±¶æ udzia³ w bitwie, jest ona po prostu zbyt niebezpieczna.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.