Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Bombarda (?)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Ajcek
[pierwotnie by³ tu link do oferowanego przez t&s przedmiotu udaj±cego bombardê - Lecheor]

Kupi³em, bo nie by³o a¿ tak drogie jak na kopie instrumentów historycznych. Mam tylko pytanie: czy to jest rzeczywi¶cie kopia renesansowego pomortu czy te¿ wspó³czesny instrument ludowy? (bretoñska bombarda?)
Rabiega
Bombarda, powiadasz ...
Odpal na podwójnej dawce prochu. Jak wytrzyma - rzetelna kopia. Jak pyerdyknie - cepelia.
Graj, muzyko !
smile.gif
Lecheor
Je¶li toto bia³e to ko¶æ s³oniowa, to kupi³e¶ co¶ fajnego, je¶li plastik, to zrób, jak Rabiega radzi icon_mrgreen.gif

Szanuj±cy siê konsument gryczanych crêpes raczej spojrza³by na to z dystansem (czyt. nic ludowego).
Rekonstrukcj± te¿ tego nie mo¿na nazwaæ.
To chyba po prostu "sza³amaja - model podstawowy", tylko z tymi oble¶nymi oz-dupkami, ale widzê tylko zdjêcia, wiêc nie bêdê ryzykowa³ dalszej analizy.
Nie znaczy to, ¿e masz wyrzucaæ przesy³kê do kloaki. Po dopieszczeniu ta "bombarda" pewnie zagra.

Czekam niecierpliwie na opis pierwszych wra¿eñ z u¿ytkowania!
Ajcek
CYTAT
Jeśli toto białe to kość słoniowa, to kupiłeś coś fajnego, jeśli plastik, to zrób, jak Rabiega radzi
Cytat z aukcji: "ringi z imitacji kości". W związku z tym to chyba nie jest kość słoniowa.

CYTAT
To chyba po prostu "szałamaja - model podstawowy", tylko z tymi obleśnymi oz-dupkami, ale widzę tylko zdjęcia, więc nie będę ryzykował dalszej analizy.

Ale szałamaja czy pomort? Bo to chyba nie to samo? Czy szałamaja to po prostu sopranowy pomort czy instrument z innej rodziny?
Zastanawiam się czy to nie jest bretoński instrument ludowy o nazwie bombarde. Znalazłem w internecie wzmianki o czymś takim i zdjęcie jakiegoś gościa grającego na czymś podobnym do tego, co wystawili na Allegro. To by tłumaczyło, dlaczego sprzedali go pod nazwą "bombarda", a nie "pomort" czy "szałamaja".

CYTAT
Po dopieszczeniu ta "bombarda" pewnie zagra.
Co rozumiesz przez dopieszczenie? Jakiś tuning? Przeróbka? icon_wink.gif

CYTAT
Czekam niecierpliwie na opis pierwszych wrażeń z użytkowania!

Generalnie, to ja jestem śpiewakiem i kompozytorem i w życiu nie miałem w ręku instrumentu stroikowego. icon_wink.gif Nawet nie wiem jak w to się dmucha, choć podobno aplikaturę ma podobną do fletu prostego, a na tym umiem już zagrać całkiem sprawnie utwory pokroju "L'homme arme". :-) Jak tylko przyślą mi bombardę to napiszę czy udało mi się wydać jakiś dźwięk. icon_wink.gif A teraz spytam jak informatyk: ma ktoś jakiegoś manuala do tego albo przynajmniej faq?

Wogóle to napisałem do T&S maila z zapytaniem w jakim to jest stroju i czemu tak tanio i nie odpowiedzieli. Może do nich zadzwonię i spytam co właściwie mi sprzedali. icon_wink.gif

EDIT:
Jeśli to jest w innym stroju niż C, to ucząc się utworów powinienem je transponować i grać chwytami dla instrumentu w C, czy też nauczyć się chytów dla takiego stroju w jakim to jest? Czytałem że fleciści grający na fletach prostych nie transponują utworów tylko uczą się dwóch zestawów chwytów: dla C i dla F.
Gloria z Krakowa
Ajcek, nie wiem, czy ci siê spodoba, co powiem... By³am u pani Szeliñskiej i mia³am w ³apach tak± bombardê. Bretoñsk±:) A ozdóbki s± z plastiku.
Ale fajny instrument, chyba trwa³y, i ma ¶liczny d¼wiêk. Tylko trzeba bardzo dbaæ o stroik.

Czyli pomort to nie to samo, co bombarda? Bo zawsze tak my¶la³am.
Ajcek
CYTAT
A ozdóbki s± z plastiku.
Zawsze mo¿na i¶æ do lutnika i je ztuningowaæ. icon_wink.gif

CYTAT
Tylko trzeba bardzo dbaæ o stroik.

A jak nale¿y dbaæ o stroik?

CYTAT
Czyli pomort to nie to samo, co bombarda? Bo zawsze tak my¶la³am.

To samo co bombarda, ale nie to samo co bretoñskie bombarde.
Gloria z Krakowa
Plastikowy stroik jest zasadniczo nie¶miertelny. Na zewnêtrzny drewniany (jak w bombardzie) trzeba jednak uwa¿aæ, traktowaæ go delikatnie i pilnowaæ, ¿eby siê za bardzo nie sklei³, ani nie otworzy³, bo instrument zacznie wtedy fa³szowaæ w innej tonacji. Czyli nie wolno kurczowo ¶ciskaæ wargami;) Przez ka¿dym graniem nale¿y te¿ przez chwilê moczyæ go w wodzie.
Tyle psuj, profan i nieuk, niech siê teraz wypowie jaki¶ bieg³y w temacie:)
Lecheor
CYTAT
Czyli pomort to nie to samo, co bombarda?
Dla Izydora z Sewilli te nazwy by³yby to¿same. Etymologia s³owa "pomort" wywodzi siê z "bombarde" (po¶rednio przez ¶rednio-wysoko-niemiecki), przynajmniej tak chc± XIX-wieczni erudyci (langue d'oil bombarde>mhd bumhart, pomhart). Zainteresowanych odsy³am do Szyd³owskiej-Ceglowej, z zastrze¿eniem, ¿e panuje tam niez³y bajzel przy identyfikacji instrumentu.
Ze wzglêdu, ¿e "pomort" to niezbyt jasna "nazwa z epoki", wszelkie Urbaniaki etc. zaczê³y u¿ywaæ jej w stosunku do tego, co chcieli, albo zobaczyli na obrazku w Ma³ej Encyklopedii Muzyki.
Czym by³ pomort w rzeczywisto¶ci (a raczej: w stosunku do jakich instrumentów u¿ywano nazwy "pomort"), mo¿na okre¶liæ czytaj±æ fragmenty ¼róde³ podane przez Szyd³owsk±.
Mówi±c o bombardzie nale¿a³oby na pocz±tku doprecyzowaæ, czy mówimy o bretoñskim instrumencie ludowym, czy historycznej dworskiej bombarde.
CYTAT
Ale sza³amaja czy pomort?

Sza³amaja to albo ogólna nazwa typu instrumentów podwójnostroikowych, albo odnosi siê do konkretnego instrumentu (nie bêdê ju¿ wchodzi³ w to, jakiego, bo tu te¿ panuje bordel semantyczny). Pomort o najwy¿szym stroju by³ opatrywany epitetem "sza³amajowy" - co raczej by³o porównaniem z konkretnym, ale z pewno¶ci± innym instrumentem.
CYTAT
Zastanawiam siê czy to nie jest bretoñski instrument ludowy o nazwie bombarde
Na pierwszy rzut oka mo¿na tak powiedzieæ, ale popatrz na szczegó³y, zw³aszcza te najistotniejsze. Po prostu instrument jest wystylizowany na bretoñsk± bombardê (najbardzie przypomina te "en do"), ale zrobiony raczej w Pakistanie ni¿ w Armoryce i znacznie uproszczony (zob. np. rozmieszczenie, rozmiary i czasem ilo¶æ otworów palcowych). Mo¿na wiêc mówiæ "bombarda", ale raczej nie przy zjadaczach crepów, bo oberwiesz butelk± cydru przez ³eb icon_mrgreen.gif
CYTAT
Co rozumiesz przez dopieszczenie?

Nie wiesz? Odrobina czu³o¶ci! [podany tu w hipertek¶cie link do strony prezentuj±cej tre¶ci... etc. zosta³ mówi±c po polskowatemu zdizablowany - mod./Viator] Dbaj o stroik icon_wink.gif, na pocz±tek mo¿esz za³o¿yæ pirouette (o ile jest taka mo¿liwo¶æ).
CYTAT
Je¶li to jest w innym stroju ni¿ C, to ucz±c siê utworów powinienem je transponowaæ
Tak, transponuj. Chwytów tu za du¿o nie ma, to instrument daleki od subtelno¶ci oboju barokowego icon_mrgreen.gif
CYTAT
ma kto¶ jakiego¶ manuala do tego albo przynajmniej faq

Mo¿e klasycznie. Je¶li chcesz po bretoñsku, to id¼ tym tropem, jedz du¿o nale¶ników, jab³ek i muli. Jak chcesz "po swojemu", to czytaj o wszelkich sza³amajach, zw³aszcza iberyjskich i orientalnych (do tych s± manuale).
Ajcek
CYTAT
Mo¿na wiêc mówiæ "bombarda", ale raczej nie przy zjadaczach crepów, bo oberwiesz butelk± cydru przez ³eb
Fajnie, kupi³em podróbê. ;/
Ale mog³o byæ gorzej: http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Bombarde_plastique.jpg

CYTAT
Dbaj o stroik , na pocz±tek mo¿esz za³o¿yæ pirouette (o ile jest taka mo¿liwo¶æ).

Mo¿na to dokupiæ osobno?

CYTAT
Tak, transponuj. Chwytów tu za du¿o nie ma, to instrument daleki od subtelno¶ci oboju barokowego
Je¶li to jest en do majeur, to nie muszê transponowaæ.

CYTAT
Czyli nie wolno kurczowo ¶ciskaæ wargami;)

A jest jaka¶ konkretna technika zadêcia, czy po prosty bierzesz do ust i dmuchasz?

CYTAT
Przez ka¿dym graniem nale¿y te¿ przez chwilê moczyæ go w wodzie.

Nie sple¶nieje?
A ile kosztuje nowy stroik? Mo¿na kupiæ obojowy i jako¶ go dostosowaæ? Mo¿e powinienem zaopatrzyæ siê w plastikowy i na nim æwiczyæ?
Lecheor
Co do stroika, to przekonasz siê, jak dostaniesz paczkê. Obojowy raczej odpada, TS-y pewnie sprowadz± za odpowiedni± cenê. Ewentualnie mo¿esz wystrugaæ w³asnorêcznie (w sieci jest pe³no stron, jak to siê robi). Zrobienie pirouette to ¿aden problem (wystarczy kawa³ek drewna/blachy/plastiku).
CYTAT
Nie sple¶nieje?
nieee, stroiki s± impregnowane silnie toksycznym 3-mezoamylochlorkiem izoaminobutylu i nitrobenzenem. Ple¶ñ ich nie we¼mie!
CYTAT
Fajnie, kupi³em podróbê. ;/
nieee, raczej pour les étudiants icon_mrgreen.gif
CYTAT
Je¶li to jest en do majeur, to nie muszê transponowaæ.
Ale tego nikt jeszcze nie wie icon_wink.gif
CYTAT
A jest jaka¶ konkretna technika zadêcia, czy po prosty bierzesz do ust i dmuchasz?

No to jest jak z fellatio. Albo kontrolujesz stroik wargami, albo ca³y do jamy gêbowej, a wargi na pirouette. Druga technika jest bardziej archaiczna (wiêc lepsza, ¶redniowieczna icon_mrgreen.gif ), ale pozwala na stosowanie oddechu permanentnego i mniej mêczy.

P.S. Podrêcznik to: P. Sicard, Méthode de bombarde. Stroiki, inne bombardy dla débutantów i nie tylko znajdziesz w eBay boutiques. Tylko siê nie za³amuj, ¿e przep³aci³e¶ icon_wink.gif
Ajcek
CYTAT
nieee, stroiki s± impregnowane silnie toksycznym 3-mezoamylochlorkiem izoaminobutylu i nitrobenzenem. Ple¶ñ ich nie we¼mie!
Ahaaaa... Spoko. icon_wink.gif

CYTAT
Ale tego nikt jeszcze nie wie

Nie wiadomo czy jest w JAKIMKOLWIEK stroju. icon_wink.gif

CYTAT
Podrêcznik to: P. Sicard, Méthode de bombarde.
Nie ma podrêczników po angielsku albo po polsku? Mo¿e s± jakie¶ dla sza³amai albo innego pokrewnewgo instrumentu?

CYTAT
Tylko siê nie za³amuj, ¿e przep³aci³e¶

Kurde, faktycznie przep³aci³em. Zreszt± te z eBaya wygl±daj± w dodatku bardziej profesjonalnie ni¿ moja. ;/

A tak swoj± drog±, to czemu te bombardy s± takie tanie, a nowy pomort Moecka wzorowany na renesansowym kosztuje 700 euro? Czy to jaka¶ ró¿nica w technice wytwarzania czy po prostu p³aci siê za markê?
Lecheor
"Manual" do zurny, lecz podkre¶lam, ¿e to trochê co innego. Po polsku zapomnij, w jêzykach konferencyjnych znajdziesz sam.
CYTAT
Czy to jaka¶ ró¿nica w technice wytwarzania czy po prostu p³aci siê za markê?

Po pierwsze - materia³y. Drewno na Twój instrument ¶cinali g³oduj±cy drwale z Hondurasu, których zbrodniczy rz±d USA i biali obszarnicy zmuszaj± do niewolniczej pracy i bezlitosnego trzebienia lasów tropikalnych, co przynosi te¿ zgubê zagro¿onym gatunkom zwierz±t i ro¶lin oraz sprzyja globalnemu ociepleniu. Nastêpnie drewno jest przewo¿one do Pakistanu przez meksykañskich przemytników, dla których jest to jedyny sposób, by utrzymaæ wielopokoleniowe rodziny, które wci±¿ nie mog± przekroczyæ pó³nocnej granicy... tymczasem Moeck ¶ci±ga najpiêkiejsze wonne egzemplarze bo¶niackiego jawora, nie przejmuj±c siê cen±, maj±c sta³ych i wypróbowanyh dostawców dzia³±j±cych zgodnie z normami UE.

Po drugie - si³a robocza. Twój instrument wykonywa³y biedne dzieci z Pakistanu, którym miny urwa³y nó¿ki, a niesprawne tokarki nara¿aj± je na powa¿ne ubytki koñczyn górnych. Ale te dzieci musz± pracowaæ, bo ich ojcowie zostali zamkniêci przez rz±d i delegatury CIA za podejrzenie zwi±zków z Al-Kaid±, matki musz± za¶ zajmowaæ siê pozosta³ym potomstwem. Chciwi kapitali¶ci z instrumentalnej koterii wiedz±, jak wykorzystaæ tê sytuacjê... tymczasem w europejskich warsztatach Moecka dobrze od¿yweni rzemie¶lnicy nie spiesz±c siê wytaczaj± z pietyzmem kolejne elementy instrumentu.

Po trzecie, jak wspomnia³e¶, marka. Moeck - wiadomo, germañska precyzja, tradycja manufaktury, etc. A kto (poza Tob±!) doceni wyroby biednych i g³odnych dzieci z krajów trzeciego ¶wiata?

W technice wytwarzania te¿ s± ró¿nice, w dodatku ³atwo zauwa¿alne icon_mrgreen.gif , chocia¿ obozy pracy, w których robi± "bombardy" takie jak Twoja ³±czy z Moeckiem jedno: w obu przypadkach mamy produkcjê ta¶mow± i zuniformizowan±, adresowan± do konkretnych odbiorców.

Twoja bombarda napêdza wiêc mechanizmy kapitalistycznego wyzysku i dominacji bia³ych...
Ajcek
Wczoraj przysz³a do mnie bombarda i mia³em okazjê j± wypróbowaæ. icon_wink.gif

Noe wiêc generalnie instrument jest w As. icon_wink.gif Poniewa¿ w Internecie nie ma nigdzie bombardy w As, to mo¿naby s±dziæ, ¿e jest w A w stroju 415 Hz (czego nie jestem pewien, bo bombardy w A maj± na zdjêciach dodatkow± dziurkê, a moja ma tylko 6). :P :P :P
Co do wykonania to wygl±da nie¼le, choæ ringi s± oczywi¶cie z plastiku. ;/ Jeden z ringów siê odkleja - muszê go przymocowaæ na super glue (s±dz±c po ¶ladach kleju, to w³a¶nie taka metoda zosta³a u¿yta). icon_wink.gif
Co do samego d¼wiêku, to jest g³o¶ny (szumi mi w uszach po minucie grania) i ³atwy w intonacji (z wyj±tkiem najni¿szych d¼wiêków, na których ³atwo zrobiæ przedêcie), ale mam jeszcze problemy z drug± oktaw±.
No i generalnie szukam chwytów do tego, bo nie potrafiê niektórych d¼wiêków zagraæ.
Lecheor
CYTAT
bombardy w A maj± na zdjêciach dodatkow± dziurkê, a moja ma tylko 6

Wiertara w d³oñ!!!
Mo¿na zawsze pó¼niej zastosowaæ metodê niejakiego Brovariusa i zalepiaæ otwory woskiem, pewnie co¶ siê uda bigsmile2.gif
Ringi mo¿esz usun±æ i za³atwiæ wytoczone z jakiego¶ twardszego drewna - bêdzie fajniej i ³adniej.
A tu nieszczegó³owa instrukcja, ale chwyty s± (w dodatku nabazgrane paskudnie), bo w koñcu le biniou et la bombarde ont le meme doigté...
Pozdrowienia i mi³ej rozrywki!
Gloria z Krakowa
A gdyby kogo¶ interesowa³o, niech siê spieszy: http://www.allegro.pl/item168573947_bombarda.html
Bli¼niacza siostra bombardy Ajcka:)
Ajcek
CYTAT
A tu nieszczegó³owa instrukcja, ale chwyty s± (w dodatku nabazgrane paskudnie), bo w koñcu le biniou et la bombarde ont le meme doigté...
Dziêki. Niestety nie dzia³aj±. ;/ Cztery pierwsze chwyty zamiast c,d,e,f (as,b,c, des) daj± c, e, fis, g (as, c, d, es). Nie wiem jak zrobiæ d (b).
Za to ju¿ wiem jak zgraæ najni¿szy d¼wiêk: trzeba pomoczyæ stroik, jak mówi³a Gloria.

CYTAT
Ringi mo¿esz usun±æ i za³atwiæ wytoczone z jakiego¶ twardszego drewna - bêdzie fajniej i ³adniej.

Mam nadziejê ¿e ringi przyklejone na SUper Glue da siê usun±æ bez uszczerbku dla instrumentu. icon_wink.gif
Mi siê marzy ring na kielichu z wygrawerowanymi napisami: "JACEK SALAMON CAPELLAE MAGISTER ET CANTOR". :P :P :P

CYTAT
A gdyby kogo¶ interesowa³o, niech siê spieszy: http://www.allegro.pl/item168573947_bombarda.html
Bli¼niacza siostra bombardy Ajcka:)

Hehe, ciekawe ile oni jeszcze tego maj±. icon_wink.gif No có¿, obozy pracy w Pakistanie s±, jak widaæ, bardzo wydajne. icon_wink.gif

Przy okazji: czy to normalne, ¿e jak gram na bombardzie, to leje siê z niej woda i pryska przez dziurki? Zwykle w orkiestrze pod oboistami jest spora ka³u¿a. icon_wink.gif
D±brówka
CYTAT(Ajcek @ 15:02 24.02.2007) *
Mam nadzieję że ringi przyklejone na SUper Glue da się usunąć bez uszczerbku dla instrumentu. icon_wink.gif
Mi się marzy ring na kielichu z wygrawerowanymi napisami: "JACEK SALAMON CAPELLAE MAGISTER ET CANTOR". :P :P :P

Ja mam dwa ringi na practice chanterze, jeden chyba z kości albo plastiku dobrze udającego kość, a drugi metalowy - po jakimś czasie używania Geralta (tak się nazywa mój instrument) w warunkach polowych pierwszy ring sam się obruszał, i teraz można go zdjąć bez problemu. Drugi jest na gwincie, i można go odkręcić (tylko nie jak jest bardzo wilgotno) - sprawdź, może w tej bombardzie też są takie opcje.

A... mój chanter pochodzi z tego samego źródła i też był w jakiejś kosmicznej skali ale za drobną opłatą pan z T&S przestroił go na A. Życie od razu stało się prostsze.
Lecheor
CYTAT
wygrawerowanymi napisami: "JACEK [...]"

Tylko mnie nie bij, ale Twoje imiê o ³acinie to Hyacinthus icon_mrgreen.gif
Trzeba by³o zaopatrzyæ siê w mizmar, na tym mosiê¿nym d¼wiêczniku móg³by¶ umie¶ciæ ca³± tytulaturê + ewentualne laudacje.
Co do chwytów, to tyle dot±d znalaz³em, zdany wiêc jeste¶ na w³asne experymenta.
Powodzenia Hiacyncie! icon_wink.gif
Gloria z Krakowa
CYTAT(D±brówka @ 15:35 24.02.2007) *
za drobn± op³at± pan z T&S przestroi³ go na A.

Zalepiaj±c dziurki woskiem:-D
Ajcek
Parê razy uda³o mi siê zagraæ d¼wiêk d (b). Chwytem Lecheora. Mo¿e ja jako¶ ¼le dmucham, ¿e raz wychodzi d, a raz e?
Po ca³odziennym graniu mogê powiedzieæ, ¿e albo ja siê na tym kompletnie nie znam albo ta bombarda to cholernie prymitywny instrument z ograniczon± chromatyk± i bez niektórych d¼wiêków skali. Chyba muszê j± pokazaæ jakiemu¶ oboi¶cie.

CYTAT
Tylko mnie nie bij, ale Twoje imiê o ³acinie to Hyacinthus
Wiem. Jeden znajomy muzykolog z Poznania przedstawia mnie wszêdzie jako Hiacynt z Kalisza. icon_wink.gif

CYTAT
Trzeba by³o zaopatrzyæ siê w mizmar, na tym mosiê¿nym d¼wiêczniku móg³by¶ umie¶ciæ ca³± tytulaturê + ewentualne laudacje.

Ring od bombardy te¿ jest spory. Zmieszcz± siê dwa rzêdy tekstu czcionk± dwunastk± albo trzy dziesi±tk±. icon_wink.gif

CYTAT
Zalepiaj±c dziurki woskiem:-D

Jedna z dziurek w mojej bombardzie jest do po³owy czym¶ zalepiona. Nie wiem, mo¿e to dla korekty stroju. icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.