Chodzi mi o pióra: Statut dragonii wo³yñskiej z roku 1671 przewiduje: „Forgê przy ko³paku jeno oficerowie zacn± mieæ mog±, gemejny kity z w³osienia nosz±”. Taka suta forga, podobnie jak szarfa by³a wyznacznikiem szar¿y oficerskiej; Lew Kaltenbergh, Kopczyk zacny chwa³y ¿o³nierskiej w dawnej legendzie, dokumencie, porzekadle, opowie¶ci, przekazie, gadce i pamiêtniku, Warszawa 1966, s. 86. Nazwa kita zast±pi³a z czasem pierwotn± nazwê forga (od wêg. „forgo” – powiewaj±cy, trzepocz±cy siê), która oznacza³a raczej du¿y („suty”) pêk piór.
Czy mo¿e kto¶ siê natkn±³ na ceny strusich piór w pierwszej po³owie XVII wieku. Na pewno by³ to towar importowany z Afryki. Rozpowszechni³ siê wraz z moda francusk± u tzw. Kawalerów. W naszym potocznym wizerunku muszkietera powinien mieæ kapelusz ze strusimi piórami. Na rolce sztokholmskiej muszkieterzy maj± kapelusze z takimi piórami, ale pamiêtajmy ze byli to mieszczanie krakowscy czyli raczej majêtni ludzie. Na innych obrazach tez widaæ pióra na kapeluszach. Prywatna piechota Radziwi³³a pod £ojowem ma. Jak bardzo powszechnym zjawiskiem by³a taka ozdoba.
I jeszcze inna sprawa. Ozdoby kapeluszy brosze, zawieszki itp. Ja na obrazach widujê co¶ w formie medalu, monety. Chodzi mi o ¶redniozamo¿ne warstwy, ¿o³nierzy itp. U naszego W³adys³awa IV czy jego ojca Zygmunta III widaæ piêkn± bi¿uteriê jako ozdoby kapeluszy. No ale to byli królowie.
CYTAT
Na pewno by³ to towar importowany z Afryki.
Spekulacja : a mo¿e nie tylko ? Skoro w Casa del Campo za rz±dów Filipa II hodowano i rozmna¿ano wielb³±dy i strusie, to mo¿e i gdzie indziej na kontynencie ?
( B.t.w., w.w. król rozmi³owany by³ w brutalnych ³owach/eksterminacji z u¿yciem kusz i arkebuzów.)
Ponadto - do pierwszej po³owy XX wieku strusie ¿y³y tak¿e na Bliskim Wschodzie i P³w. Arabskim. A to ju¿ ca³kiem na drodze kupieckich karawan zd±¿aj±cych ku nam.
Pok³ony.
To dodajmy do afrykañskiego eksportu jeszcze bliskowschodni. Co do hodowli europejskich to nie wiem czy pokry³yby zapotrzebowanie w¶ród kawalerów. Prosz ejednak przejsæ do meritum sprawy.
Jak w temacie nie jestem pewien czy pisze sie przez "e" czy "ê" ale chyba wiadomo o co chodzi.
Czy ktos jest w posiadaniu jakis fotografii orginalow, ktore sie zachowaly w muzeach. Na obrazach z epoki niewiele widac, jezeli chodzi o detale.
Mile widziana kazda informacja.
Dwa lata minê³y, ale co tam
W "Niesmiertelnym " jest porównanie jakoby pióro strusie kosztowa³o tyle ile zarabia³ pomocnik murarski przez pó³ roku
Witam
Mam takie pytanko: sk±d mo¿na zdobyæ trzêsieñ tudzie¿ broszê do umocowania piór przy ko³paku lub czapce szlacheckiej typu wschodniego? Czy kto¶ wyrabia w ogóle co¶ takiego? Google nie pomagaj± tote¿ uprzejmie siê zapytujê
Pozdrawiam
Zapytaj Andrzeja Mikiciaka z Warszawy, a kontakt znajdziesz na www.pancerni.com
Pozdro
CYTAT(Pinior @ 09:18 29.01.2010)
Zapytaj Andrzeja Mikiciaka z Warszawy, a kontakt znajdziesz na www.pancerni.com
Pozdro
Dziêki piêkne
czy kto¶ ma mo¿e fotki trzêsieni 17 wiecznych
a zw³aszcza a pocz±tki 17 wieku tak ¿eby do magierki pasowa³
Ja mieszkam ko³o strusiej farmy, a i trzêsieñ zrobiæ potrafiê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.