CYTAT("efendi")
Witam!
Jako ze z zainteresowaniem obserwujemy działania łuczników z Pomorza, mam jedno pytanie.
Czemu datowanie 1295-1320???
Cóz takiego w ubiorze czy uzbrojeniu, zmieniło się w ciągu 25 lat????
Rozmawialem z profesjonalistami(profesor), i powiedzial mi ze 100 lat, to i tak za wąskie datowanie. Dlatego jestem ciekawy....???czemu 25???
Witaj, Efendi! Przepraszam za tak późną odpowiedź.
Datowanie dotyczy lat 1250-1320. W podtemacie pojawił się drobny błąd - przepraszam za zamieszanie :P Lata 1250-1308 wiążą się z okresem, gdy na ziemi chmieleńskiej funkcjonował już gród. Pierwszych wzmianek o grodzie należy dopatrywać się w roku 1224, kiedy to syn i następca Mściwoja, Świętopełk, potwierdził nadany przez ojca edykt. Tyczył się on nadania uprawnienia polowania na bobry oraz połowu ryb klasztorowi żukowskiemu:
do miejsca, gdzie wpada ona do Raduni i wyżej aż do granic grodu garckiego i gdańskiego. Gród stał się później siedzibą księżniczki Damroki, fundatorki kosciółka w Chmielnie.
My staramy się odtworzyć lata 1250-1320. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że nie da się dokonać tak wąskiego datowania i że będzie ono pod względem ubioru i uzbrojenia dotyczyć lat znacznie wcześniejszych. W domyśle oznacza, to że datowanie *samej* imprezy to XIII i początek XIV wieku.
CYTAT("Hako")
Witam.....
....Bo w tych czasach patronka turnieju tego żyła na tym ziemskim łez padole...
Przyjęło się twierdzić, że śmierć Damroki nastąpiła koło roku 1223 . Tak przynajmniej wynikałoby z nekrologu klasztoru cysterskiego:
Anno Domini 1223 obiit Damroca filia Swantopolci Teraz jednadk wiadomo, że ta wersja nekrologu(którego orginalna treść jest nieznana) jest odpisem dokonanym w XVII wiek z innej jeszcze XVII wiecznej wersji
Nie mniej jednak w XIII wieku klasztorne kalendarzowe wpisy zmarłych nie zawierały konkretnych lat zgonu. Chodziło o uczczenie samej rocznicy śmierci dobroczyńcy.
My przyjęliśmy pogląd historyków, którzy uważają, że Damroka pojawiła się w Chmielnie w latach 60 XIII wieku. Sam Świętopełka, ojciec Damroki, urodził się w 1195 roku, więc to nieprawdopodobne żeby Damroka zmarła w 1223 ;)