Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wêz³y, techniki sznurowania ubiorów
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Kuba Jaszczak
Tak jak w temacie, chodzi mi o sposoby wi±zania sznureczków np. w dublecie czy spodnie do dubletu bo wydaje mi siê ze supe³ czy kokardka odpada ;) czêsto natykam siê na wi±zanie z takimi dwoma oczkami czy co¶ w tym stylu :p ale nie potrafie tego zweryfikowac.
W za³±czniku z obrazu Memlinga jest w³asnie taki smieszny supe³ek, próbuje go porówac z 1 napotkanym wspó³czesnym odpowidnikiem (2 za³±cznik) i nie moge doj¶æ do czy jest to ten sam wêze³ i jak siê go wi±¿e :D

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wêze³ ro¿kowy jest Twoim przyjacielem. Pozdrawiam
Gwyn
Kuba Jaszczak
Heh a co¶ bli¿ej w tym temacie smile.gif
S± jakie¶ potwierdzone historyczne wêz³y i jak siê je wi±¿e ? :D
Kuba Jaszczak
O takk dosta³em 666 odpowiedzi w tym temacie, linki ktore poda³a u¿ytkowniczka lewa, maja tyle wspólnego z rodzajami suplów i wi±zañ ile ja mam wspólnego z introligatorstwem ;), ja tu mysla³em ¿e wywo³am miêdzynarodowa dyskusje na ten temat bo wydaje mi sie ze nie bylo to poruszane, a tu siê okazuje ¿e wyszyscy wi±¿a na supe³ i kokardke xD

tutaj jest troche o wê¼le ro¿kowym
http://www.pg.gda.pl/~akm/stara_strona/sek...orady/wezly.htm

Pozdrawiam
Rabiega
Kolego Necroco¶tam, lewa poda³a ci przyk³ady ikonografii z "potwierdzonymi historycznie wêz³ami", o to chyba pyta³e¶, prawda ?
Sugerujê ubieranie swych wypowiedzi w nieco grzeczniejsz± formê.

K³aniam.
Viator
...ale tak po prawdzie to niewiele tam na tej ikonografii od szanownej Kole¿anki widaæ...

S±dzê ¿e bêdzie trudno znale¼æ ikonografiê, w której wêze³ki bêd± po pierwsze widoczne w odpowiedniej skali, a po wtóre artysta przy³o¿y siê do tego, ¿eby oddaæ prawdziwy splot sznura/liny/rzemienia. Takie rzeczy jak wêz³y rysuje siê zwykle schematycznie...
Viator
Nie no, nie róbmy off-topów (o, widzê ¿e porz±dki ju¿ w toku).

Ale chyba kol. NecroCannibal sam siê ju¿ zorientowa³, ¿e trochê siê pod³o¿y³ na wstêpie wybieraj±c sobie taki ¶wietny i historycznie brzmi±cy nick. No niestety, nad nickiem (i ewentualnym avatarem) trzeba trochê pomy¶leæ, kolego, bo to jest jaka¶ prezentacja siebie i tak jest postrzegana. A mo¿e to jest Twoje prawdziwe ja? Mnie te¿ a¿ zatrzês³o jak zobaczy³em Twój nick - wybacz. A je¿eli moderatorów na Twój widok trzêsie, to nie wró¿y Ci dobrze.

Mimo wszystko pozdrawiam.
SZY
skoro pojawi³ sie temat o sznurowaniach, to zamiast siê meczyæ zapytam: jak zawi±zaæ sznureczek w tzw "drabinkê" na sznurowaniu w obozówce. Jakbym nie próbowa³a zawsze wychodz± mi krzy¿yki dunno.gif
EwKa
Obozowka zo suknia spodnia? Probowalas prowadzic jeden sznurek od prawej dziurki do lewej? Mi zawsze wychodzi zygzak. Przyklad sznurowania (z wieszchniej sukni).
D±brówka
To, czy wyjdzie zygzak czy drabinka poziomych kreseczek, zale¿y chyba od tego, jak zacznie siê montowaæ to wszystko. ¯eby by³y poziome kreseczki, trzeba "zaatakowaæ" obie dolne dziurki od zewn±trz, a potem jeden koniec sznureczka wyci±gn±æ z powrotem na zewn±trz poprzez najwy¿sz± dziurkê po odpowiedniej stronie. Drugi koniec, je¶li by³ w³o¿ony z prawej strony, to wyci±gamy na zewn±trz przez lew± dziurkê 2 piêtra, atakuj±c od wewn±trz, potem od zewn±trz atakujemy praw± dziurkê drugiego piêtra, itd. Ale to chyba nie jest jaki¶ dogmat, ¿e ma byæ drabinka?

A jeszcze taka refleksja, skoro ju¿ zeszli¶my na temat sznurowania - czêsto na przedstawieniach nie widaæ sznurowania, chocia¿ sukienka jest za obcis³a, ¿eby mog³a byæ pozbawiona tego elementu. Zawsze jest opcja, ¿e sznurowanie jest tam, gdzie go akurat nie widaæ, albo, ¿e arty¶cie po prostu nie chcia³o siê bawiæ w malowanie go. Na s³ynnym portrecie Agnes Sorel w roli Matki Boskiej widaæ co¶, jakby sznurowanie sz³o po wewnêtrznej stronie, doci±gaj±c do siebie dwa normalnie wykoñczone brzegi tkaniny. Po zasznurowaniu by³oby prawie lub w ogóle niewidoczne. Co wy na to? Je¶li faktycznie by³o co¶ takiego, to jak to wykonaæ?
EwKa
Przewaznie jest zyg-zak a nie drabinka...
Czasem pani na obrazku musi sie specjalnie ustawic (pani po prawej, miniatura niestety w czarno-bialej kopii), czasem sznurowanie jest pokazane specjalnie dla podkreslenia dawnego kroju (szczegolnie po ok. 1420/30r. kiedy zaczynaja krolowac robe nawet na ubozszych kobietach). Niestety, przewaznie sznurek jest w tym samym kolorze co kieca (Nawiedzenie, ok. 1440r).
Jak kieca jest obcisla to przeciez wszyscy patrzacy wiedza, ze musi byc sznurowana-to fakt oczywisty dla widza. Jak specjalnie trzeba pokazac, ze ktos sie ubiera/rozbiera to sie maluje i dziurki i sznurek niesamowicie powiekszony aby bylo widac (De casibus, pocz. XVw). Taka konwencja w sztuce.

Sposobem na niewidocznosc jest wszycie po wew. stronie pierscieni metalowych, rozwiazanie jest jednak poznosredniowieczne.
D±brówka
CYTAT(EwKa @ 12:04 09.07.2007) [snapback]194626[/snapback]
rozwiazanie jest jednak poznosredniowieczne.

Tzn? Gdzie¶ widzia³am na rekonstrukcji czego¶ z ok. 1450. Czy czasy oko³ogrunwaldzkie te¿ podejd±?
MotyllicA
Metalowe kó³ka? A czy mog± byæ pêtelki wyszyte ig³± z np. muliny? (grubsza od zwyk³ych nici, przez co du¿o szybciej siê je robi, a do tego jest naturalna - z bawe³ny)
Yhm
Mog± byæ obszyte dziurki - robi siê jeszcze szybciej i obszywa dooko³a. Nie kombinuj z pêtelkami.
Nigol2008
Witam smile.gif

Ja w sprawie wi±zania dubletu jednym troczkiem (sznurkiem) przez wszystkie dziurki z przodu zygzakiem. Istnia³a taka opcja w latach 1400-1420? i czy rêkaw przy nadgarstku mo¿e byæ rozciêty i tez wi±zany troczkiem w tym okresie??

Dziêkujê z góry smile.gif
Pozdrawiam smile.gif
Yhm
1. tak
2. nie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.